Fontene, Østbanehallen, Oslo

ReiseKick har trålet Oslo sentrum på jakt etter fontener med og (dessverre) uten vann. Her er en fontenevandring der vi er innom 15 fontener, mer eller mindre kjente. De fleste har nå fått på vannet, men det var ikke vann i et par kjente fontener pr. 1. juni. Uansett en flott tur, der du kan kombinere fotarbeid med vakre opplevelser. Vi har plottet inn alle fontenene på et kart.

Turen slik vi gikk den, er 13 km.

La oss starte med Solen og jorden

Vi starter på sjøsiden av Østbanehallen, på Christian Frederiks plass, der fontenen Solen og jorden for første gang på 20 år har vann i rørene, og for et fantastisk skue! Ørnulf Bast laget denne fontenen, og den symboliserte utvandringen til Amerika. Det var en gave fra Den norske Amerikalinjen, og nå er den nettopp rehabilitert for 19 mill. kroner. Et skikkelig løft med fontene og kafeer på en plass som for noen få år siden var møteplass for rusavhengige og ble kalt Plata.

Fontene, Østbanehallen, Oslo
Solen og jorden, laget av Ørnulf Bast, på sjøsiden av Østbanhallen

Vakre Pomona i Domkirkeparken

Vi går oppover Karl Johan, og neste stopp er Kirkeristen. På innsiden av Kirkeristen, langs Basarene, i domkirkehagen, står Pomona rett ved Trattoria Cappuccino, Laget av en ukjent kunstner, og trolig gitt til Oslo i gave av et engelsk firma, som leverte rør til byens nye vannverk etter bybrannen i 1858. Pomona har stått flere steder i byen, og havnet her i 1977.

Fontene, Kirkeristen
Pomona skuer utover hyggelige Trattoria Cappuccino

2 kunstverk med vann på Stortorget

Kort vei til de to neste fontenene, som er på Stortorget. Hønefontenen, eller Dyrefontene, som den egentlig heter, ble laget av Skule Vaksvik og avduket i 1955. Vann i sten ligger godt gjemt mellom alle blomstersjappene, den ble laget av Anne-Marie Backer Mohr og Bjarte Mohr, og er vannkunst i et flott basseng i rød granitt. Det ble avduket i 1985.

Fontene Stortorget
Hønefontenen til Skule Vaksvik ble avduket i 1955

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Løvefontenen på Youngstorget

Vi tar Torggata den korte veien til Youngstorget, der Løvefontenen står midt på torget. Den ekte sto der fra 1880 til 1942. Den som står der nå, med løvehoder, er en kopi, og er den største støpejernsfontenen i Oslo. Bassenget er i granitt, og har et svakt fossefall.

Folk koser seg langs Løvefontenen på Youngstorget

På Sehesteds plass er det Evig liv!

Vi går Torggata tilbake, så opp Grensen, og når vi passerer Bristol har vi Sehesteds plass inn til høyre.

To store forlag på hver sin side av plassen, Gyldendal og Aschehoug. Fontenen Evig liv var en gave til byen fra Aschehoug da forlaget fylte 75 år i 1959. Hvem som laget den? Ørnulf Bast.

Fontene, Oslo
Evig liv og full fres på Sehesteds plass

En hanske uten vann i Rådhusgata

Vi går Grensen litt tilbake, tar til høyre der Akersgata krysser, og finner veien til Rådhusgata. På toppen av gata finner vi fontenen Hansken, som ble avduket i 1997, og er laget Wenche Gulbrandsen. Hanske i bronse, og kvadratet symboliserer at vi er i Kvadraturen. Hansken er gitt av Christian Ringnes, og skulle passe til Kong Christian IVs hånd. Men hvor i all verden er vannet?

Fontene ved Handsken, Oslo
Hansken er fin, men ikke vann der per 1. juni

Dyrefontenen på Rådhusets vestside

Tre minutter ned bakken, så er vi på Rådhusplassen. Vi vil sjekke fontenen på vestsiden av Rådhuset, mot Vika. Den heter Dyrefontenen, og ble avduket i 1950. Her er dyr og fisker, tømmerfløtere og til og med Harald Hårdråde på veggen. En stor takk til Anne Grimdalen!

Fontene, Oslo Rådhus
Dyrefontenen på vestsiden av Rådhusplassen

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Strålende fontene midt i Spikersuppa

Spikersuppa er parken som er begrenset til kvartalet vis-a-vis Paleet på Karl Johan. Parken ble anlagt i 1958, Arnstein Arneberg var ansvarlig, og Christiania Spigerverk betalte gildet. Vi kan fryde oss over fontenen midt i Spikersuppa, et speilbasseng med hjortegruppen til Arne Vigeland på en liten holme i bassenget, vannkaskader til værs, og Arne Durbans Lekende barn foran bassenget. Denne fontenen er byen verdig, så finn en benk og nyyyyt!

Fontene i Spikersuppa
Strålende kaskader i Spikersuppa. Et flott syn.

Påfugl uten vann ved Nationaltheatret

Foran Nationaltheatret stasjon, på plassen som heter Johanne Dybwads plass, finner vi en ny fontene uten vann på vår fontenevandring. Fontenen heter Påfuglen, og ble gitt til Oslo som gave i 1989. Hvem den gavmilde var? Christian Ringnes, selvfølgelig!

Fontene uten vann, Oslo
Påfuglen foran Nationaltheatret stasjon manglet vann …

Piken med Humleranken på Valkyrien

Vi tar T-banen (eller bruker bena) opp til Majorstua, nærmere bestemt Valkyrien plass, der vi finner fontenen Piken med humleranken midt på plassen. Her var det nedgang til Valkyrien T-banestasjon før. Fontenen ble laget av Nic Schiøll, og var en gave til byen fra Frydenlund Bryggeri, da de fylte 100 år i 1959. Vet du forresten at denne plassen ble kalt Enkeplassen på folkemunne før?

Fontene, Valkyrien, Oslo
Piken med humleranken på Valkyrien plass

Fontenen som var Beatles’ møteplass

Gå nedover Jacob Aalls gate, til venstre ved Gyldenløves gate, og gå rett på Arno Bergs plass. Plassen ble tidligere kalt Bondejordet, og fontenen er geografisk sentrum for gutta i romanen Beatles, ifølge forfatter Lars Saabye Christensen. Vakre, nyklassisistiske boligbygg rundt deg på alle kanter, hestestien som går midt i Gyldenløves gate, og Arno Berg, som var arkitekt og historiker.

Fontene, Arno Bergs plass, Oslo
Full fres på Arno Bergs plass!

Fontenen som kalles «Fontenen»

Fontenen, som er hovedattraksjon langs hovedaksen i Vigelandsanlegget, er en monumental skulpturgruppe i bronse av Gustav Vigeland. Den ble modellert i 1909, fikk sin endelige plass i 1924, og monteringen var ikke ferdig før i 1947. Vakker og gigantisk, med 6 skikkelser som bærer en stor skål på en sokkel i et basseng. En fontene å være stolt av! Vi avslutter vandringen her, men legger til to litt spesielle fontener til slutt. Ta trikk eller bruk bena, en real treningsøkt!

Fontene, Vigelandsparken
Fontenen i Frognerparken, en av de aller flotteste i byen!

Ulvefar og -mor og en bjørn som klør seg

Ved Aleksander Kiellands plass, på venstre side litt oppover Uelands gate, ligger gamle Ilatrappa, eller Ulvetrappa, som den også kalles. Det monumentale trappeanlegget ble visstnok laget etter inspirasjon fra Spansketrappen i Roma, ifølge mannen bak det, Harald Hals. Dyre Vaa står bak Ulvefar og Ulvemor på hver sin side av trappen, og Arne Vigeland fortjener ære for Bjørn som klør seg midt i fontenen. 

Oksefontenen – landemerke på Torshov

Så skal vi til Oslos mest kjente okse. Oksefontenen på Hegermanns plass på Torshov har gitt navn til supporterklubben til Skeid, Skeid-oksene, og er et landemerke på Torshov. Oksen ble laget av Asbjørg Borgfeldt, og avduket i 1929 etter at hun hadde jobbet med den i tre år. Du bør få med deg denne flotte barokk-kunsten: En kraftig okse på pidestall med vannspyende padder rundt seg. Oksen fikk lys i 2009, og når alt er på stell strømmer vannet ut av nesen på oksen!

Statuen oksen på torshov
Oksefontenen på Torshov – Oslo mest kjente

To fontener uten vann er to for mye …

Takk for følget på fontenevandringen, vi synes dette var gøy, håper det samme med dere. To av femten fontener uten vann er to for mye, de står attpåtil på viktige plasser i byen vår. Men hovedinntrykket er at Oslo har mye å være stolt av, også når det gjelder fontener. Gi oss et tips hvis du savner en eller annen fontene, så tar vi den med på vår neste fontenevandring!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

13 gratis opplevelser i Oslo
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om Fontenevandringen vår i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

4 Comments

  1. Jeg savner noen nyere fontener/vannveier som den i Pilistrdet park, den på Stasjonsallmenningen, og Vestre parkdrag på Ensjø. Men denvførste og siste er kanskje mer bekker enn fontener?

    1. Det er ikke vann i fontenen :solen og månen ved Oslo s .Det har nok bare vært vann en kort tid.Veldig trist at disse flotte kunstverkene ikke har vann.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon