Ruiner i Maridalen, Maridalsvannet, Oslo

Maridalen er elsket av Osloborgere. Denne kortreiste perlen er full av natur og kultur. Her finner du de kjente ruinene av Margaretakirken fra 1200-tallet der Maridalsspillet finner sted, og her er flere store gårder med historie tusener av år tilbake. Dalen er perfekt for deg som vil gå på fottur, jogge, sykle eller gå på ski. Midt i Maridalen finner du byens drikkevann, Maridalsvannet. Vi skal gå tur langs Maridalsvannet – en unik kombinasjon av natur og kultur, og vi går rundt vannet mot “klokkevisernes gang”. Tur langs Maridalsvannet turtips oslo

Vi parkerer bilen ved Kjelsås stasjon og Oset vannbehandlingsanlegg (du kan også ta tog eller buss hit), går opp Lachmannsgate og forbi bommen i enden av en liten parkeringsplass ved vann. Og så er vi der. Midt i skogen, en vakker aprildag med nydelig utsikt over Oslos største vann. Tur langs Maridalsvannet turtips oslo

Maridalsvannet i all sin prakt. Vi skal gå rundt hele.

Maridalsvannet – byens viktigste drikkevann

Maridalsvannet har siden 1867 vært Oslos viktigste drikkevann. Ikke alle hovedsteder er så heldige å ha så deilig og friskt drikkevann som oss! Vi går på brede, fine grusveier langs vannet. Vi begynner i relativt flatt terreng med lett stigning. Etterhvert blir det mer kupert, og vi beveger oss litt lenger bort fra vannet. Likevel ser vi drikkevannet vårt glitre i solen hele tiden. Dette blir en super dag! Turtips Oslo Parker i Oslo

To tusen år gammel historie i Maridalen

Vi nærmer oss Sander gård, en av de eldste gårdene i Maridalen. Gården nevnes for første gang i skriftlige kilder på 1300-tallet, og man regner med at den ble ryddet for over 2000 år siden.

Sander gård – ryddet for 2000 år siden!

Når vi har passert Sander gård, er det lettgått, og vi krysser den lille elva som går mellom Dausjøen og Maridalsvannet. Herfra går det litt oppover mot Nes gård. På venstre side av gården står det fire omfangsrike eiketrær. Sagnet sier at det ligger en konge begravet her. Tur langs Maridalsvannet turtips oslo

Henrik Wergeland oppholdt seg forresten på Nes gård i 1841 mens han skrev sin kjente Dalevise.

Kongeeikene med Nes gård i bakgrunnen

Maridalen kirke er neste stopp. Kirken har 135 plasser og ble innviet i 1900. Her ble TV-serien Presten, som ble vist på NRK i 2017-2018, innspilt.

Maridalen kirke – innviet i år 1900

Norgeskart over Maridalen …

Vi slår oss ned og spiser matpakken. Bernt drar frem sitt evinnelige Norgeskart av papir fra 1974. Norgesferien i juli må jo planlegges, og hva er bedre enn å starte planleggingen i sola i Maridalen med en kopp kaffe? Type, han der!

Les om noen av stedene vi valgte oss ut;)
Hardanger
Nesheimstunet i Nedre Vats
Lillehammer og Maihaugen

Bernt slår et slag for det gode, gamle Norgeskartet. Godt å ha når vi skal finne stien i Maridalen?

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kirkeruinene i Maridalen

Fra Maridalen kirke går vi en smal grusvei, som heter Kallerudveien. Den fører oss rett inn i Maridalens mangfoldige kulturlandskap. Vi rusler gjennom gårdsplassen til Kirkeby gård, og kommer til ruinene av Margaretakirken. Den er viet til den hellige Margareta av Antiokia, og ble trolig oppført omkring år 1250. Det er en katolsk kirke, men etter reformasjonen i 1536 ble den veldig lite brukt. Etter alt å dømme lå den i ruiner allerede i 1743. Margaretakirken er den best bevarte middelalderkirken i Oslo etter Gamle Aker. Det er forøvrig Margareta og kirken hennes som gav Maridalen sitt flotte navn. Fra 1974 har det historiske Maridalsspillet blitt arrangert her med ruinene som en fantastisk kulisse. Tur langs Maridalsvannet turtips oslo

Vi rusler gjennom gårdstunet på Kirkeby
Slik antas det at Margaretakirken egentlig så ut
Ruinene av Margaretakirken fra 1250
En ny vinkling av kirkeruinene i Maridalen

Smart turbok – kjøp E-boken her!

ReiseKick har skrevet turbok!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Svartedauden la dalen øde

Stien fortsetter over jordene, og vi kommer etter hvert til Hammeren. Herfra går det flere stier videre, blant annet til Ullevålseter og Sognsvann. Er du lei av å gå, tar du bussen herfra gjennom Maridalen til Brekke og Kjelsås.

Vi fortsetter å gå, og passerer Skjerven gård, som man antar er fra slutten av eldre jernalder. I jordebøkene fra 1577-81 er gården oppført som ødegård under Hovedøya kloster! Tur langs Maridalsvannet turtips oslo

Under Svartedauden døde mer enn halvparten av Norges befolkning, og hele 17 av 18 gårder!!! her i Maridalen ble liggende øde. Visste dere det? Rundt år 1550 blir sannsynligvis Skjerven gård gjenryddet, de aller fleste gårdene i Maridalen følger etter, og Maridalen våkner igjen til liv.

Skjerven gård ligger idyllisk til ved Maridalsvannet

Vi blir gående et stykke på asfaltvei, før vi tar til venstre og kommer inn skogen. Vi er nå helt i sørenden av Maridalsvannet, der Akerselva har sitt utløp.

Renseanlegg og badeplass

Det er bare april, men det er 10 varme, og folk har allerede inntatt badeplassen ved elva!

Badegjestene er allerede på plass i april!

Vi krysser elva, og går langs skinnegangen til vi finner en undergang, slik at vi kommer oss bort til bilen på parkeringsplassen ved Oset Vannrenseanlegg like ved Kjelsås stasjon.

Akerselva begynner akkurat her, og du kan gå den helt ned til fjorden

Vi kikker på Garmin-klokka. Den forteller at runden rundt Maridalsvannet er temmelig nøyaktig 15 kilometer. Som sagt kan du korte den ned noen kilometer ved å ta bussen fra Hammeren og ned til Oslo sentrum. Dette var en flott tur, for det meste på stier og grusveier. I nordenden var det noen korte partier som gikk på asfaltvei, men det ble fort glemt da vi gikk på flotte kulturstier som på bildet under.

Fine stier i Maridalens kulturlandskap

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Hvem passer turen for:
Dette er en lettgått tur, og passer for de fleste. Du går på stier, kulturstier, grusveier, lysløypetraseer og litt på asfalt. Vi møtte både syklister og barnevogner underveis.

Hvor ligger Maridalsvannet

Tips til andre turer i Oslo Turtips Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Hvordan komme seg til Maridalsvannet


Det går både buss og tog fra Oslo S. til Kjelsås, der turen rundt Maridalsvannet startet.
Vi kjørte bil, og parkerte ved Kjelsås stasjon

Nyttige websider:
https://outtt.com/no/adventures/1253/maridalsvannet?ref=visitoslo
www.ruter.no
www.ut.no

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no


Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon