SteinBro over Alnaelva
Elvelangs,  Fotturer,  Kultur,  Norge,  Oslo,  Oslo,  På norsk jord

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle


Dagens utflukt går langs Alnaelva, og vi tar T-banen til Grorud og starter der. Det er på tide at vi tar turen langs denne elveperlen som passerer dammer, fosser, broer, badeplasser og rester etter gammel industri. Alnaelva er hele 17 kilometer lang, og med det Oslos lengste, og mye har skjedd med denne elva de siste årene! Planen er å gå helt til Oslofjorden. Vi er klar over at elva forsvinner under bakken flere steder, for så å dukke opp igjen etter en trafikkmaskin eller i et industriområde. Men brorparten av turen går gjennom skog og parker. Turtips Oslo Tur Alnaelva

Grorudblokka og senteret i bakgrunnen

Vi går på gangveien langs Trondheimsveien ca 1 km før vi går under veien og kommer til Groruddammen i Groruddalen. Da er plutselig Alnaelva der! Tur Alnaelva turtips oslo

Under Trondheimsveien
Det er godt skiltet fra Groruddammem

Hørt om Shoddyfabrikken?

Grorudparken er nesten like stor som Frognerparken i areal, og strekker seg fra Hølaløkka til Ammerud. I denne parken møtes gammel og ny tid, bortgjemte kulturminner løftes frem, og nye aktiviteter gir liv til gamle minner.

Vi følger veien mot Hølaløkka og Alnaparken, og passerer Shoddyfabrikken. Groruddammen ble demmet opp i 1870-årene for å skaffe kraft til denne fabrikken. Shoddy var et ullmateriale av opprevne filler som ble levert til tekstilindustrien i området. Etterhvert ble dammen en populær badeplass, noe eldre beboere her sikkert husker godt. Tur Alnaelva turtips oslo

Idyll ved Groruddammen. Og her får du til og med fisk!

Steinhuggere fra naboland

I Grorudparken er det flere innslag av steinarten grorudgranitt. Dette er en rødlig stein som ble utvunnet i dette området. De første innvandrerne til Groruddalen var faktisk steinhuggere fra våre nordiske naboland!

Nydelig prestegård og hage

Nedre Grorud gård er omtalt i skriftlige kilder fra 1600-tallet. Dagens våningshus ble oppført i 1947 etter at det gamle fra 1800 brant ned i 1945. Gamle kart viser at gården allerede på 1700-tallet hadde et flott hageanlegg. I siste del av 1800-tallet vokste hagen, på denne tiden eide Oscar Rasmussen gården. Han anla en landskapshage i tråd med datidens romantiske idealer. Hagen skulle signalisere status ,og ble brukt til selskapeligheter og rekreasjon.

I 1924 ble gården kjøpt av Aker kommune, og har siden vært brukt som prestebolig. Den gamle fontenen er restaurert, og den vakre hagen holdes i god orden. Tur Alnaelva turtips oslo

Prestegården – Nedre Grorud gård
… og den flotte hagen

Norges eldste steinhvelvsbro

Vi går videre langs eventyrlandskapet, og ved Kalbakkveien stopper vi opp ved gamle Kalbakken bro. Den er faktisk helt fra 1791, og er landets eldste steinhvelvsbro. Og over brua gikk Den Trondhjemske Kongevei, som ble påbegynt på slutten av 1600-tallet. Tur Alnaelva turtips oslo


Kalbakken bro, Norges eldste steinhvelvsbro

Leirfossen – høyeste fossefall i elva

Det er mye spennende å se langs elva, og turen tar mye lenger tid enn vi trodde. Vi leser informasjon på tavler langs stien og kameraet på mobilen går varmt. Vi burde absolutt hatt med oss termos og matpakke, for det er dårlig med spisesteder underveis:) Tur Alnaelva turtips oslo

Vi vandrer videre, og følger turstien langs elven, helt til vi kommer til Grorudveien. Ved Joker tar vi til høyre ned Gangstuveien. Nesten med en gang går det en liten avstikker til venstre, vi tar den, og ender opp ved Leirfossen, det høyeste fossefallet i hele Alnaelva! Her er det laget et fint lite amfi med sitteplasser langs elva, som gjør det til en flott plass på fine dager. Turtips Oslo Tur Alnaelva

Leirfossen med sitt lille amfi

Hovedstadens første skirenn

Du visste kanskje ikke at det var akkurat her hovedstadens første skirenn ble arrangert? Joda, 16. februar 1862 gikk det sagnomsuste Skiløbermødet på Grorud av stabelen. I 1862 hadde i sakens anledning, herr sportreporter Henrik Ibsen, skrevet en lang og detaljert skildring i Illustreret Nyhedsblad:

Lidt Anstalteri var der for at faae Skierne med paa Jernbanen, da Bestyrelsen endelig maatte have en Skillings Extraskat ogsaa for denne Vare.

Illustreret Nyhetsblad/plakat ved Leirfossen

Hølaløkka med vannparken Tur Alnaelva turtips oslo

Fra det lille amfiet ved Leirfossen krysser vi Alnaelva, og passerer en rekke av de gamle fabrikkbygningene. Stien langs gjerdet er vakkert beplantet, og lyser illrødt mot oss, og Bernt tar seg en liten pust i benken. Slitsomt å gå nedover mot byen …

En vakker beplantet vegg skjuler fabrikkbygningene

Vannparken på Hølaløkka ble åpnet i 2004, og er en stille og deilig oase som er tilrettelagt for lek og rekreasjon. Dette var det første stedet Alnaelva ble gjenåpnet, etter å ha ligget i rør helt siden 1970-tallet. Før elva ble lagt i rør, slynget elva seg over et stort åpent sumpområde. Her hvor parken er nå, lå Lerfossen Klædefabrikk, som åpnet i 1868. Rundt 1916 jobbet det 200 på fabrikken, og mange av disse bodde i arbeiderboligene rett i nærheten.

Hølaløkka med vannspeilet nederst i parken

Amfibieparkens to liv Tur Alnaelva turtips oslo

Enda en nyhet for oss. Vi kommer til en egen amfibiepark! Her lever de eldste virveldyrene på land. Amfibie betyr “med to liv” – ett på land og ett i vann. Som larver og rumpetroll lever disse amfibiene i vann og puster med gjeller. De voksne amfibiene har lunger og lever både på land og i vann. Det er naturlig at byens dammer gror igjen, og i 2001 gjorde Oslo kommune en kjempejobb med å grave opp masser fra dammen. Tiltaket har bidratt til å opprettholde amfibienes leveområder, er ikke det flott?

Amfibieparken gror til, men alt står i vann
Store, grønne arealer midt i Groruddalen

Mye av strekningen går gjennom skog, hvor plante- og dyrelivet er svært rikt. Det lever hele ti pattedyrarter, 57 fuglearter, to amfibiearter, 370 plantearter og 400 sopparter her. Det eneste dyret vi så var en hest!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Det er innmari langt til Bryn!

Fy flate, altså. Det tar jo mange timer å rusle de relativt få kilometerne fra Grorud stasjon til Alnabruterminalen! Men det er jo fordi det er så fint! Men så er det plutselig bråstopp. Her forsvinner elva, og den kommer ikke opp igjen før ved Bryn stasjon. Så hva gjør vi nå? Tur Alnaelva turtips oslo

Alnaelva forsvinner ved Alnabruterminalen …

Jeg er sulten. Jeg er sur, og det er Bernt sin skyld at elva går i rør, og at det er langt til Bryn. Klokka er 15.45 på fredag, og vi rører rundt i et av Oslos mest trafikkerte områder.

– Jeg tror vi trenger noe å spise, hører jeg bak meg. Nettopp! Dersom han hadde tatt med matpakke, kunne vi det.
– Gjerne, hvilken restaurant skal vi velge? svarer jeg. Sånn akkurat passe syrlig, sånt som jeg blir god på når jeg er både sliten og sulten.
Han svarer ikke.

Vi snubler over Alfaset Gravlund

Så dukker Alfaset Gravlund, en gravlund som ble anlagt i 1950, opp. Her er det egne seksjoner for ahmadiyya-muslimer og rom, og her er også Oslos eneste krematorium. Tur Alnaelva turtips oslo

Bak høye grantrær, atskilt fra resten av gravlunden ligger den tyske krigskirkegården, Soldatenfriedhof. Det er faktisk hele 3207 graver på krigskirkegården! Hvorav 2956 på midten av 1950-tallet ble flyttet hit fra Ekeberg krigskirkegård.

Soldatenfriedhof – en tysk krigskirkegård

Lunsj på et faghandelsenter

Og der, rett ved E6 ligger jaggu Alna senter, Norges største faghandelsenter. Humøret stiger, det er mat i sikte. Vi setter oss ned på Bakeriet, det første og beste stedet vi kommer til. Sjelden har en baguett smakt så deilig. Vi legger inn en liten runde på Skeidar, humøret er på plass igjen, og nå er vi enige om at dette var virkelig verdt turen!

Vi konsulterer Google Maps som forteller oss at det er 3,3 kilometer til Bryn stasjon. Vi blir enige om at vi går nedre del av Alnaelva fra Bryn og ned mot sentrum av byen en annen dag. Da skal vi gå gjennom tett urskog mellom Brynsfossen og Svartdalen. Tur Alnaelva turtips oslo

Nå går vi i stedet til Haugerud T-banestasjon, som i følge Google Maps er nærmeste stasjon, kun 1,2 kilometer unna. Vi hopper av på Majorstua og jammen ble det ikke et aldri så lite glass fortjent vin på gamle, gode Broker!

Kjappe fakta om Alnaelva

  • Oslos lengste elv – 17 km
  • Historisk den viktigste. Opprinnelig lå Oslo ved fjorden mellom Alna og Hovinbekken, mens Akerselva lå utenfor byen
  • Det var her industrien kom, med fossene som drivkraft
  • Alnaelva renner fra Alunsjøen i Lillomarka til Oslofjorden
  • Turveiene D9 og D10 er hovedforbindelsen for myke trafikanter på Oslos østkant
  • Det er et rikt dyre- og planteliv langs elva
  • Det er ørret og ørekyte i elva, men det utstedes foreløpig ikke fiskekort for Alna. Men er du under 16 år, kan du fiske med stang fra 1. januar til 20. august.

Tips til andre turer i Oslo

Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Oslo – byen med de vakre øyene
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Bygdøy – for hele familien!
Ja vi elsker Frognerparken!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Websider å ta en titt på

Visit Oslo
Ut.no
Krigskirkegården

Kilder:
På tur i Oslo – byen og fjorden
Oppslag langs elva

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om tur langs Alnaelva. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre turglade. Bli gjerne med i Turtips Oslo på Facebook også.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

One Comment

  • Berit

    Det stemmer ikke at en må helt ned til Bryn stasjon før elva igjen går i dagen. Alna går i dagen – i store meandere – over Smalvolden og det går turvei ved siden av. Turveien går inn fra Smalvollveien (ved siden av Plantasjen), noen hundre meter fra Alna senteret. Så starter dere ved Bryn stasjon går dere glipp av en stor del av elva.

Legg inn en kommentar