Et fornyet Skimuseum åpnet i desember 2023 i selve hoppet på skibakken. ReiseKick har sjekket gli og føre på museet, og her er føremeldingen. Vi tar T-banen til Holmenkollen stasjon, derfra er det en liten spasertur på 15 minutter opp til Skimuseet, under skihoppet på Holmenkollbakken.

Her er alle slags skityper utstilt

Helt fantastisk utsikt fra museet

På vei opp fra stasjonen passerer vi Holmenkollen restaurant, Skiforeningens kontorer og Holmenkollen Park Hotell før vi ser selve Hoppet og Skimuseet der oppe. Nydelig utsikt utover Oslo og Oslofjorden, og utenfor Skimuseet befinner Ski-simulatoren seg. Den er dessverre ikke i gang når vi er der i januar, og det er heller ikke Zipline, som du kan ta fra toppen av tårnet og helt ned i bånn av bakken!

Oslo, Holmenkollen park
Holmekollen Park Hotell – en staselig tømmerbygning
Oslo, Holmenkollen restaurant
Holmenkollen restaurant, rett ovenfor Holmenkollen stasjon

Nyttig brukerinfo om Skimuseet:

Men et splitter nyoppusset museum er der, og vi gleder oss. Kr 190,- for inngang, inkludert heisturen opp til toppen av tårnet. Ski-simulatoren koster 130,- når den er i gang, og du kan rappellere ned hele tårnet for fra 450,-. Skimuseet er åpent hver dag hele året, guide kan bestilles, og noen utstillinger er faste, mens andre byttes ut med jevne mellomrom.

Oslo, Skimuseet, Skisumulator
Skisimulatoren er rett ved siden av inngangen til Skimuseet

Først en tre-linjers historietime

Det opprinnelige Skimuseet ble åpnet allerede i 1923, og eies av Foreningen til Ski-idrettens Fremme. Frem til 1951 holdt det til i en egen bygning ved Frognerseteren, men i forbindelse med ombygging av Holmenkollbakken i 1951 ble Skimuseet flyttet til nye lokaler i hoppet.

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Ski, snø og vinter for alle penga

Inne i museet er det ski og snø og vinter for alle penga når jeg er der. Vi går rett på Polarutstillingene med Nansen, Amundsen og Børge Ousland. Nansens tur på ski over Grønland er selvfølgelig utstilt, Nordpolferden til Amundsen med Fram 1893-96, og kappløpet til Sydpolen, selvsagt.

Oslo, Skimuseum, Polarutstilling
Flotte polarutstillinger med genuint utstyr

Sjekk «Vær og føre – føre var»

En egen «Wall of fame» tar for seg de største skiløperne, og selvsagt har Holmenkollbakkens historie en fortjent plass på museet. «Vær og føre – føre var» er også en flott utstilling, denne handler om vintervær og klima, som blir stadig mer utfordrende for vinteridrettene. Mange vinteridretter har allerede flyttet inn, men for skiidrettene er selvsagt ikke det så helt enkelt.

Flotte utstillinger – mye å lære

What? En 5200 år gammel ski?

Og selvsagt er det også mengder av ski her, den eldste skia i det gamle museet var fra Alvdal cirka 600 år e.kr, mens det nye Skimuseet kan by på Drevjaskia, som er 5200 år gammel. Gøy med utstillingen rundt Rustad skifabrikk, ski handler jo også mye om ulike leverandører.

Oslo, Skimuseum, Rustad Skifabrikk
Rustad Skifabrik på Fåberg er en gammel kulturbærer

Bare å følge «Det hvite sporet»

Én utstilling handler om å følge Det hvite sporet, her er utviklingen av ski, staver, bindinger og smurning forklart. Utstyret endres stadig, her er ulike eksempler på hva utøverne har hatt på seg i løypa og på hoppkanten. OL-jakkene til frivillige på Lillehammer er også en del av skihistorien for oss som opplevde det magiske vintereventyret.

Gøy med gamle skikjemper
Skimuseum, Oslo
OL-dressen på Lillehammer 1994

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Blåkollen er gøyalt for de små

Eventyrlandet Blåkollen er morsomt for barna, her kan de fyke rundt i spennende omgivelser, utfolde seg fysisk og være så aktiv som de orker sammen med blånisser og tåketroll. Takk til Gudny Ingebjørg Hagens litterære univers, som danner grunnlag for denne fine utstillingen.

OSlo, skimuseum, blåkollen
Gøy for barna i blåkollen

Sparken har ikke fått sparken

Sparken har ikke fått sparken ennå, men har tvert imot en utstilling om seg selv. Her er også en fortjent oversikt over æresmedlemmer i Skiforeningen, og en annen utstilling handler om friluftslivet i Marka, som vi kaller den fantastiske skogen som omkranser hovedstaden vår.

Sparken har ikke fått sparken …
Æresmedlemmer i Skiforeningen på rekke og rad …

Tar heisen til toppen av tårnet

Stor stas å ta heisen opp til toppen av tårnet i bakken. Herfra er utsikten glimrende, vi ser halve byen og skryter av både bakke, museum og Marka til et par tyskere som er imponert over hva de ser og opplever her oppe. Når de spør om hvor polarsirkelen er, har vi et brautende godt svar på det også. Vinterlandet Norge der, altså!

Opp til toppen med heisen
Herlig utsikt fra toppen av overrennet

Skimuseet fortjener mye skryt

Vi må bare skryte litt på slutten her. Ta med barn og barnebarn og vis dem hvilken praktfull vinternasjon vi er! Utstillingene er lagt opp elegant visuelt og smart rent pedagogisk. Og når du er ferdig med å glane og beundre utstillingene, tar du deg en tur i butikken, der du kan kjøpe alle mulige slags bevis på at du har vært på Skimuseet.

En finfin butikk på Skimuseet

Museumsopplevelse på silkeføre

Vi avslutter besøket med en deilig vaffel og ditto kaffe, enten inne i kafeen eller i solskinn med knall utsikt til bakke og by. All grunn til å ta turen opp hit. Dette var en morsom opplevelse, både silkeføre og mange kule opplevelser på en gang. ReiseKick heier på det nye, flotte Skimuseet!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Skimuseet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon