Slottet, Oslo

SLOTTET tenker du kanskje når vi sier at vi skal vandre fra slott til slott i Oslo. Finnes det flere slott enn selve SLOTTET i Oslo? Ja, her er en vandring, der vi er innom 6 høyst ulike slott. Tre slott er i sentrum, de tre andre må du bevege deg litt for å nå. Men alle er i Oslo. I tillegg til slottsvandringen legger vi til linker til fotturer som er innom hvert enkelt slott. Så her er det mye snadder! Ha gode turer!

Det kongelige slott på Bellevue-høyden

Vi starter selvsagt med Det kongelige slott. Kongeboligen som ble bygd for, men brukt lite av, den svensk-norske kongen Carl Johan. Grunnsteinen ble lagt ned i 1824, og slottet stod ferdig i 1849. Danskfødte Hans Franciskus Linstow tegnet dette symbolet på monarkiet.

Slottet, Oslo
Det kongelige slott og Karl Johan foran på hesten

Det er flott, der det ligger på gamle Bellevue-høyden, nyklassisistisk og nøyaktig 100 meter langt. 173 rom, og kongens hovedresidens fra 1905, da kong Haakon VII og dronning Maud flyttet inn her. Få med deg parken og kunststallen fra 2017, men ikke glem at vi skal videre!

Dronning Sonjas kunststall
Kunststallen til Sonja bør du absolutt få med deg!

Fottur som starter på Slottet: Rundtur på Oslos vestkant – fra Slottsparken

Akershus slott og festning på Akersneset

Veien er kort ned til det ikke alle vet er både slott og festning. Akershus ble bygd på slutten av 1200-tallet, og var da en middelaldersk kongeborg på det som i dag egentlig heter Akersneset i Oslo. På 1600-tallet ble det bygd om til et renessanseslott omgitt av en bastionfestning.

Akershus festning
Akershus slott og festning ligger vakkert til

Festningen vår har overlevd flere beleiringer, og har aldri blitt tatt med makt av en utenlandsk hær. Den har vært ute av militærdrift i 125 år, men er fremdeles en militær festning underlagt en kommandant. Her finner du Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum.

Akershus festning
På Akershus slott og festning ligger Hjemmefrontmuseet

Fottur innom Akershus slott og festning: På fotojakt fra Oslo S til Aker Brygge

Uranienborgslottet i Uranienborg terrasse

Det er nok ikke alle som kjenner til denne vakre bygningen, som ligger i Uranienborg terrasse 2. Jeg var så heldig å ha en grandtante som jobbet her da jeg var skolegutt, og fikk da lov til å komme innenfor og se på herligheten, og vi snakker om totalt 24 rom her!

Uranienborgslottet, Oslo
Uranienborgslottet er en vakker privatbolig

Uranienborgslottet er regulert til bruk som bolig. Det er 4 etasjer høyt, med både tårn, kuppel og spir. Stilen er ny-renessanse, og størrelsen er 1008 kvadratmeter. To loftsleiligheter og tre leiligheter i kjelleren. Bygget sto ferdig i 1886, og var nettopp til salgs for 150 mill. kroner!

Uranienborgslottet, Oslo
Uranienborgslottet ligger høyt og fint

Fottur forbi Uranienborgslottet: Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Roseslottet høyt oppe på Frognerseteren

Dette er et litt spesielt slott, som fortjener å bli tatt med. Det er en gigantisk kunstinstallasjon, 10 meter fra Frognerseteren stasjon på t-banen. Roseslottet er skapt av brødrene Vebjørn og Eimund Sand, og markerte at det i 2020 var 75 år siden frigjøringen av Norge i 1945.

Roseslottet, Oslo
En gigantisk installasjon som lyser lang vei …

Roseslottet er åpent hver dag, og består av 153 monumentale malerier, som minner oss om de verdier vi må verne om. Samtidig fortelles historien om krigen i Norge. Navnet er inspirert av Den Hvite rose, en tysk, ikke-voldelig motstandsgruppe. I midten henger De ufødtes stjerne, en gigantisk installasjon som lyser lang vei. Tidligere sto Kepler-stjernen akkurat her (2000).

Totalt 153 monumentale malerier på Roseslottet

Fottur der du går på Roseslottet: Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Oscarshall slott i Frognerkilen på Bygdøy

Den svensk-norske kongen Oscar I ville så gjerne ha et lystslott for å behage dronningen sin, Josephine, og fikk viljen sin da det ble bygd på Bygdøy 1847-1852. Oscarshall er regnet som nygotikkens hovedverk i Norge, og er også et nasjonalromantisk minnesmerke.

Oscarshall
Oscarshall – før et lystslott – nå et museum

Oscarshall disponeres av den norske kongen i dag, men eies av staten. Hele bygget er fullt av mye av den beste norske kunsten på denne tiden. Bygget ble museum allerede fra 1881, og er åpent for omvisning om sommeren. Topp å kombinere med andre kulturskatter på Bygdøy!

Oscarshall
Oscarshall slott ligger ved Frognerkilen og alle seilbåtene

Fottur nesten innom Oscarshall: Tur på Bygdøy – for hele familien!

Vinslottet på Hasle var Nordens største

Vi går av t-banen på Løren (gjerne også på Hasle) og er like ved Vinslottet. Da bygningen sto ferdig i 1932, var den Nordens største. Vinmonopolet hadde behov for produksjonsanlegg, tapperi og lager samme sted, og bygget var større enn en fotballbane, og dessuten lukket og industrielt. Alle måtte passere gjennom en port for å komme seg inn og ut.

Oslo Vinslottet Hasle
I dag er Vinslottet et kjøpesenter med boliger av høy kvalitet

Bygget ble etter hvert kalt Vinslottet på folkemunne. Tanken var at dersom brennevin skulle bli forbudt, skulle bygget kunne brukes som fengsel. I dag er bygget et eksempel på at det er mulig å transformere et 90 år gammelt næringsbygg til kjøpesenter og boliger av høy kvalitet.

Oslo Porten Vinslottet
Den nye kafeen ligger selvfølgelig der Porten lå

Fottur som starter på Vinslottet: Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St.Hanshaugen

Men hvordan definerer vi hva et slott er?

Vi har vært innom seks ulike slott på vår ferd i Oslo, men hør hva Google sier når vi spør hva et slott er: «Et slott er et bygg som opprinnelig ble reist av konger og fyrster når borgen hadde utspilt sin rolle som forsvarsverk. Dog kom betegnelsen også til bruk når høyadelen bygde litt mer standsmessige bygg på sine herregårder.» God slottsvandring!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 6 slott i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon