Det er egentlig en helt sjuk idé. Du tar t-banen helt opp til Frognerseteren, 469 meter over havet, går cirka 50 meter fra stasjonen, og så rett inn i en fantastisk kunstinstallasjon og et kunstnerisk landskap, som forteller at du aldri må glemme andre verdenskrig og Holocaust. Roseslottet

Døren er høy og porten vid for 150 kunstverk på Roseslottet!

Vi starter på Roseslottet, et moderne eventyr over Oslo. Etter magien kan du velge mellom full fart i Korketrekkeren, som også starter her, eller spasere 300 meter ned til eplekake og kakao på Frognerseteren restaurant!

Mer enn 150 fantastiske kunstverk!

Vi er der en magisk, tåkefylt januardag. Her, i Nordmarkas hjerte, har brødrene Eimund og Vebjørn Sand skapt et prosjekt med over 150 kunstverk, som består av malerier, skulpturer, geometriske installasjoner og lydinstallasjoner. Roseslottet har nå stått der halvannet år, og før Roseslottet sto Keplerstjernen, som nå er på Gardermoen, her. Vi varmer opp med litt kaffe ved bålet før vi vandrer inn i eventyret om Roseslottet.

Bålpanne
Bålvarme og kaffe før vi går i gang!

En kunstlabyrint tilrettelagt for alle

Det er laget en flott løype, der både barnevogner og rullestoler er tenkt på, og følger du den får du med deg hele herligheten. I midten står de fem gullforgylte søylene mellom 26 og 32 meter høye, som symboliserer hvert av de fem krigsårenes kamp for frihet og demokrati. Du kan gå akkurat der du vil, ta spiralveien for å oppleve tidens strøm, gå inn i stjernen for å utforske den. Uansett utfordres sansene. Roseslottet er møtestedet mellom kunst, menneske og natur.

Fem fantastiske gullforgylte søyler i midten!

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Okkupasjon, motstand og frigjøring

Hvert enkelt av bildene kan du lese om på plakaten ved siden av bildet. Denne tidsreisen handler om okkupasjon, motstand og frigjøring, og du kan bruke 10 minutter, men du kan også bruke en time uten å blunke og vel så det. Maleriene er overflatebehandlet, og kan stå ute hele året, og den russiske kuppelen er håndsmidd og forgylt med 23,5 karat bladgull!

Den fantastiske russiske kuppelen!

Fint for besteforeldre med barnebarn

Maleriene og installasjonen på Roseslottet er delt inn i 7 hovedgrupper: Historiens ansikter, Humanismens stemmer, Den hvite rose, Det russiske tårnet, De fem hovedkonstruksjonene, Ellinors hus og De ufødtes stjerne. Da vi var der, så vi besteforeldre som tok med barnebarn til Roseslottet for å oppleve historien vi aldri må glemme. For de yngste er sannsynligvis de geometriske skulpturene morsomst, uansett er dette en høyst uvanlig opplevelse.

Skoleprogram og internasjonalt ansatte

Roseslottet på Frognerseteren stasjon har tenkt på det meste. Her er det et flott skoleprogram med både for- og etterarbeid for ungdomsskole og videregående skole, her er det mer enn 20 ansatte fra flere land som hjelper deg, og her er kiosk og bål og toaletter og det beste av alt: Nordmarka er rundt deg på alle kanter!

Kiosken i Roseslottet må selvsagt prøves …

Vi valgte deilig lunsj på Frognerseteren

Vi har kjørt Korketrekkeren før, det kan du lese om lenger ned, så vi valgte en mer behagelig variant denne gang: Vi ruslet de 300 meterne ned til Frognerseteren, og koste oss med en deilig lunsj og eplekake der. Både koselig fyr på peisen, aristokratiske omgivelser og nydelig mat. Så kunne vi jo ruslet oppover til stasjonen og tatt t-banen ned til sentrum igjen, men vi valgte å bruke bena nedover mot sentrum av byen!

Frognerseteren med juletre
Frognerseteren er fantastisk hyggelig!

Så ruslet vi nedover i tåkeheimen

Det er enkelt å gå nedover, bare å følge Frognerseterveien, så kan du gå på t-banen når du får lyst til det. Kollentåka skuffet ikke, vi så bare så vidt kapellet overfor bakken 50 meter fra der vi gikk, og bakken var innhyllet i tåkeheimen. Vi lar oss ikke stoppe, og det var nedoverbakke hele veien, så vi gikk og vi gikk, og før vi visste ordet av det var vi på Slemdal stasjon. Derfra tok vi t-banen ned til sentrum.

Holmenkallen kapell i tåke
Vi passerer Holmenkollen kapell, bak der ser du bakken …

Besøk eventyret før det er snipp, snapp …

Til slutt må vi bare … slutte oss til kunstguru Dag Solhjell, som sier at «Roseslottet er et unikt storverk, både i norsk kunsthistorie og minnehistorie.» For oss som reiser og ser mye var det et wow-øyeblikk da vi kom inn i landskapet og så alle de flotte maleriene, installasjonene. Midt i landskapet er det også en fantastisk scene, der det arrangeres konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner programmet på www.roseslottet.no. Besøk dette vidunderlige eventyret før det blir snipp, snapp, snute. Det kommer du ikke til å angre på!

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips: Les noen av våre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer

Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Roseslottet. Lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no turer

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon