Jeg bor i Lillestrøm by, og en av mine favoritturer i distriktet vårt går opp til Bjønnåsen på 396 moh. Startpunktet ved Marikollen idrettspark er en ti minutters kjøretur fra Lillestrøm sentrum, og det er enkelt å parkere. Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Vi er klare for start ved Marikollen idrettspark

Du går nordover til lysløypa som kommer ned i kanten av alpinanlegget, følger lysløypa et par hundre meter og tar til høyre over ei bru. Herfra går det stort sett oppover til du er halvveis. Der flater det ut, og du går over ei myr, deretter en bratt kneik nedover, før det igjen går oppover til toppen. Det er godt skiltet og blåmerket sti. Ta med matpakke, på toppen er det satt ut flotte rasteplassbord!  Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Du tar til høyre over brua
Flott å sitte her å nyte medbrakt kaffe!

Bjønnåsen er Østmarkas nest høyeste punkt, det er bare Barlindåsen som er høyere. Men snakker vi om utsikt, er Bjønnåsen helt uslåelig. Og du kan gå opp her både sommer og vinter! Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Liker du det du leser her på ReiseKick? Klikk på lenken for å spandere en kopp kaffe på oss, da vel.

Fantastisk utsikt fra toppen av Bjønnåsen

Turen starter ved parkeringsplassen ved Marikollen, det er godt skiltet, og vi følger blåmerket sti opp til Bjønnåsen. Turen er knappe 4 kilometer tur/retur, og du skal forsere 200 høydemetere fra start på Marikollen og helt til topps. Du kan ta turen til fots året rundt, og vi avsluttet 2021 med en tur opp hit for å få fantastisk utsyn til fyrverkeriet på Lillestrøm og Fetsund.

Til Bjønnåsen på Nyttårsaften! Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Tåka ligger lavt store deler av nyttårsaften, men på kvelden klarner det opp, og det blir stjerneklart mens vi trasker gjennom skogen med hodelykter og ryggsekk med kakao, bobler og stjerneskudd. Det har nettopp kommet snø, og vi er spente på om vi må tråkke spor. Flere hadde samme idé som oss, stien oppover var tråkket og enkel å gå, selv om det var noen glatte partier.

Nyttårsaften med hodelykt. Ingen over, ingen ved siden 😉

Da vi når toppen et kvarter før midnatt er det allerede 10-12 andre der. Bålet er tent, stemningen er god og utsikten formidabel. Vi skåler i kakao og bobler, og inngangen til 2022 blir magisk. Sjekk den utsikten!

Nyttårsfeiring bjønnåsen
Utsikten fra Bjønnåsen på nyttårsaften
Bobler på Bjønnåsen
Skål for Bjønnåsen!

Bjønnåsen er et supert turmål året rundt

Jeg går denne turen ofte, og hver årstid her oppe har sin sjarm. Dersom du vil gjøre turen litt lenger, kan du gjerne gå til Marikollenslottet på vei til eller fra toppen av Bjønnåsen. Dette er en fin avstikker på 500 meter, og du har flott utsikt herfra også. Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Nydelig på Marikollenslottet en fin høstdag

Retningsskiva gir deg oversikten

I 2002 satte Bjønnåsens venner opp en retningsskive på toppen – slik at turfolket kan finne navnet på de mange utsiktspunktene. Her er noen av stedene du kan se fra toppen:

Fjellsjøkampen (812 moh, 60,5 km unna), Nittedal kirke (11,3 km), Varingskollen (546 moh., 22,5 km), Svarttjernshøgda (717 moh., 45,1 km), Kikuttoppen (611 moh., 28,7 km), Røverkollen (400 moh., 10,5 km), Oppkuven (704 moh., 34,8 km), Høgevarde (1460 moh., 97,2 km), Tryvannshøgda (529 moh., 22,4 km), Holmenkollen (417 moh., 21,6 km), Nordre Kolsås (379 moh., 29,1 km), Gaustatoppen! (1881 moh., 134 km), Bletoppen (1341 moh., 106,6 km), Haukåsen (357 moh., 8,2 km), Jonsknuten (904 moh., 89,6 km) og Breiflaka (702 moh., 51 km). (Kilde: Skiforeningen.)

retningsviser bjønnåsen
Retningsskiva på Bjønnåsen forteller at du kan se langt!

Bjønnåsen er et gammelt vardepunkt

Fra gammelt av er Bjønnåsen et gammelt vardepunkt, der ilden skulle lyse og varsle når det var ufred i landet. Det var vardehus ved de fleste vardene, og vakthold i ufredstider. Bøndene i sognet sto for vedlikehold og vardevakt, og forsømmelse ble straffet med bøter! Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Ble valgt til Rælingens 1000-årssted

I forbindelse med 1000-årsskiftet besluttet Rælingen kommune at det skulle bygges en minnevarde av stein oppe på Bjønnåsen. Innbygget i varden ligger et skrin med bidrag fra alle skolene i kommunen, som sier noe om hvordan det er å være ung i Rælingen i 1999. Under 2. verdenskrig samlet ungdommen seg på Bjønnåsen 17. mai til illegal feiring av nasjonaldagen!

Minnevarde bjønnåsen
På Bjønnåsen har 17. mai blitt feiret!

Supert startpunkt i Østmarka – året rundt

Om vinteren er det supert å gå på ski herfra. Med start i Marikollen idrettspark kan du velge og vrake i skiløyper. Men også resten av året ligger fantastiske Østmarka foran deg, klar til å bli utforsket.

Drøssevis med turmuligheter fra Marikollen om sommeren …
skiløyper i marikollen
… og om vinteren!

Hvor ligger Bjønnåsen? Turtips Østmarka, turtips Romerike, turer Romerike

Hvordan kommer du deg til Bjønnåsen?

Kollektivtransport: Tog til Lørenskog stasjon. Buss 362 videre til Marikollen.
Med bil fra Oslo: Ta av til Lillestrøm fra E6 ved Karihaugen. Når du kommer ut av tunnelen ved Lillestrøm, følger du skilting mot Fjerdingby og Marikollen. P-plass ved Marikollen idrettspark.

Tips: Les flere av våre artikler fra nærområdet

Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Fin «kulturell» fottur – elvelangs i Lillestrøm!
Et helt fantastisk døgn i glasshus!
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
En kortreist, lettgått fottur i Romeriksåsene
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennligHusk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om turer til Bjønnåsen. Vi setter stor pris på om du deler med andre turglade. Og har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss, setter vi stor pris på det. Klikk på lenken for å komme til VIPPS hvor du kan spandere en kaffe til kr 30 på oss i ReiseKick.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon