Høgmasan i Ringeriksåsene
Oslomarka,  Romeriksåsene

Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig


Romeriksåsene er et område vi to i ReiseKick ikke kjenner så godt ennå, men etter noen fantastiske skiturer de siste ukene, slår vi herved fast at her er det virkelig verdt å tilbringe mye skitid. TÆRUDDALEN er utgangspunkt for den skituren vi skal gå i dag, og det skal vise seg å være et supert valg!

Bli med på skitur i Romeriksåsene!

Flott preparering av løypene i Romeriksåsene!

Romeriksåsene er en del av Oslomarka

Bare tre kilometer fra Skedsmokorset ligger Tæruddalen, innfallsporten til Romeriksåsene fra sør. Romeriksåsene er et helt fantastisk turområde øst for riksvei 4, fra Skedsmo i sør til Hurdalsjøen og Hadeland i nord. Selv om Romeriksåsene i sin helhet ligger utenfor Oslos grenser, regnes det likevel som en del av Oslomarka. Det høyeste punktet i området er Paradiskollen, som ligger 670 meter over havet, øst for Harestuvatnet. Den byr på en helt formidabel utsikt. Men idag har vi valgt en mye enklere turvariant.

Det er smart å parkere ved Tærudhallen når du skal gå den turen vi nå er i ferd med å starte på. Derfra går det mange turstier og skiløyper, og det er et flott utgangspunkt for både skiturer og fotturer. Uansett, bli med på skitur i Romeriksåsene!

Barnevennlig skitur fra Tæruddalen til Ringdalshytta

Turen starter ved Tærudhallen, og er en flott og lettgått tur på cirka 9 km tur/retur. Og før vi starter, har vi smurt skiene hjemme. Ikke vanskelig, i dag er valget blått!

Tæruddalen lysløypa
Flatt og fint terreng, og været er fantastisk!

Perfekt skiterreng for barn i Romeriksåsene

Turen starter helt flatt, og vi kommer inn i en fin rytme, før det begynner å gå slakt oppover. Løypene er nypreparerte og flotte, og på hverdager er det god plass i løypene her. På vei oppover passerer vi en gapahuk (!!) og flere benker og bord. Fram med termosen! Kaffe gjør underverker! Flott sted å stoppe dersom du går med veldig små barn, eller bare har lyst på en kort tur ut i marka selv.

Benk med snø i Tæruddalen Romeriksåsene
En benk i Guds frie natur!

Etter et par småkuperte kilometer kommer vi opp på Høgmåsan, et stort åpent myrparti. Skiene har spikerfeste, og gliden god, så her går det unna! Her får du også kjenne litt på den gode følelsen av å være på fjellet, selv om du ikke er høyere enn 245 meter over havet. Det gode med denne skiløypa er at du går i sola når det er sol, her er det ingen trær som skygger for den lille varmen vi kjenner at sola byr på i slutten av januar!

Høgmasan i Ringeriksåsene
Høgmåsan med de flotteste trikkeskinner!

I dag er det nok en dag med knallvær, 10 kalde grader og gnistrende blått føre, og vi formelig suser gjennom løypene, gitt. Rene påskestemningen i januar, tenk det! Og dere, dette er perfekt hvis du har med barn på turen. Lettgått og småkupert, og akkurat passe utfordrende bakker!

Når vi har forsert Høgmåsan, er det bare en liten kilometer med småkupert terreng igjen til vi er på Ringdalshytta, og været er like blått og fint.

Ringdalshytta i Romeriksåsene
Det er kiosksalg på Ringdalshytta

Vinteren 20/21 er det åpen kiosk gjennom vinduet på Ringdalshytta, og når det ikke er koronatider, tilbys sitteplasser inne. Ute er det flere sittebenker med bord, så det er bare å ta med sitteunderlag og matpakke. Kald og varm drikke, vafler og annet snadder kjøper du nemlig i kiosken!  

Kaffe ute i skiløypa ringdalshytta
Kaffen smaker ekstra godt på en kald dag som denne (Foto: Mette Wickstrøm)

Ringdalshytta er åpen lørdager og søndager fra kl 11.00 til 15.30 så lenge det er skiføre, og denne hytta drives av Skedsmo skiklubb.

Tilbaketuren til Tærudhallen – som en lek

Tilbaketuren går som en lek, vi er mette og gode, staker på som bare det, og det er mer eller mindre slak nedoverbakke hele veien. Med unntak av det nevnte, flate myrområdet på Høgmåsan. Og plutselig er vi tilbake ved bilen ved Tærudhallen! Og alle – absolutt alle – var enige om at det var en fin tur!

Skiløyper i Ttæruddalen Romeriksåsene
Bare å sette seg i hocke, holde på lua og kjøre på!

Tips til andre skiturer i Romeriksåsene

Løypeskilt i Ringeriksåsene
Mulighetene er mange – bare å velge!
Turmulighetene er mange, her er noen gode tips med start fra Tærudhallen:
  • Lysløypa starter ved Tærudhallen, det er en rundløype på 4,3 kilometer.
  • Til Gjerdrum: 33,4 km, og i denne løypa kommer du nesten så langt nord og vest du kan komme i Skedsmo kommune. Turen er ganske lang, og du kommer innom fire serveringssteder på veien!
  • Spikertjernhytta: 24 km, tur/retur. Spikertjernhytta er en gammel, laftet tømmerkoie, som ligger idyllisk til ved Spikertjern, midt mellom Nittedal og Gjerdrum. Servering i helgene.

Tips til startsteder for fine skiturer og fotturer i Romeriksåsene

Det er flere muligheter: Tæruddalen (som vi testet), Grua, Bruvoll, Stryken, Harestua, Svartbekken og Mylla, for eksempel. Til flere av disse stedene kan du ta tog fra Oslo S, gå videre rett opp i Romeriksåsene og ta toget hjem igjen. 

Anbefalte apper for turgåere

Det finnes mange supre apper for turgåere. Her er et knippe vi ikke klarer oss uten.

  • UT
  • iMarka
  • Skisporet

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

TIPS 1: Flere turer i Oslomarka

Turtips i Oslomarka

Mange flotte motiver i Oslomarka – her ved Øyungen

TIPS 2: Flere turer i området

Tur på Kongeveien i Fetsund
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar