Alle – selv den mest alminnelige av oss – har et stort eventyr inne i seg. Göran Tunström har skrevet om det i romanen Juleoratoriet. Du har sikkert hørt om den, kanskje lest den. Vi er i lille Sunne i Värmland, der mor Solveig i ti år har hatt en visjon om å oppføre Juleoratoriet i byens kirke. Er dette noe å lese om, da? Ja da, dette er en bok du garantert ikke klarer å legge fra deg.

Juleoratoriet, Tunström
“Mitt juleoratorium” har jeg lest i stykker … og første gang var på Hydra

Leste Juleoratoriet på øya hans

Jeg skulle ut og reise, det var sen høst, jeg skulle til Hydra, en øy en times tid fra Athen, og jeg MÅ ha med lesestoff, karakterer å reise sammen med, når jeg reiser alene. Valget falt på Juleoratoriet på grunn av fantastiske anmeldelser og fordi jeg visste at Göran Tunström var en del av bohemiaen som søkte tilflukt nettopp på Hydra på slutten av 1950-tallet. Her delte han hus med Leonard Cohen, og rett ved siden av holdt Axel Jensen og hans Marianne til (hun bodde forøvrig både her og der …).

Havn i Hydra, Hellas, Greske øyer
Idylliske Hydra, ikke en bil å se, men plenty med båter …

Til stede i Värmland på flyturen

Flyturen til Athen forsvant for meg. Jeg oppholdt meg i Sunne i Värmland, der Solveig dør den dagen Juleoratoriet skal oppføres. Ektemannen Aron søker tilflukt i tausheten, og sønnen Sidner leter etter kjærlighet og samhold og reiser til andre siden av kloden for å finne det. Solveigs barnebarn, Victor, skal vise seg å bli den som realiserer mor Solveigs livsdrøm om å oppføre Juleoratoriet.

COLOURBOX Värmland
Magiske Värmland – naturen her og byen Sunne er en viktig del av boken (Foto: Colourbox)

Roman som bare skal vare og vare

Turen fra Pireus til Hydra tok en time med hydrofoil. Jeg oppholdt meg på dekk, opprømt fordi jeg skal til en øy som har vært på lista lenge. Prøvde å lese, men noe strittet imot, vil ikke bli fort ferdig med denne boka, den skal bare vare og vare, og jeg går i land på en bilfri øy, biler er erstattet av esler, det er forbud mot støy og nattklubber, og om natten slås lysene av, da er det øyas stjernehimmel som gjelder.

Esler havna Hydra, Hellas, Greske øyer
Esler har erstattet biler på Hydra

Tips: Les artikklen vår om Hydra.

Opplever fellesskap i pocketformat

Jeg leser, forsvinner inn i dette fantastiske juleoratoriet, følger hele familien Nordenssons sorg etter at Solveig er borte. Nei, ikke sorg, sørgmodig munterhet, korte lykkestunder, lengsler, vidløftige drømmer, enten vi er i Värmland eller på New Zealand. Boken er en følgesvenn, den er med meg overalt, et slags vennskap i pocketformat, og under alt som skjer strømmer Bachs himmelske musikk, jeg finner den jo på Spotify!

New Zealand, CB
Irrgrønne New Zealand er en del av Juleoratoriet (Foto: Colourbox)

Inpiserer husene der bohemia bodde

Det blå skumringslyset på Hydra, duftende Bougainvillae, lyden av stillhet og Juleoratoriet i fanget, der jeg sitter på Kyria Sofia, Hydras eldste taverna. Lukten av esler som passerer, jeg har inspisert huset der Göran og Leonard holdt til, huset der Axel skrev deler av Line, og jeg har opplevd Dagskysset, det som mor Solveig innførte i Sunne.

Axel, Juileoratoriet, Tunström, bøker
Göran Tunström og Axel Jensen – begge bodde og skrev en periode på Hydra

SPANDER GJERNE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Å oppleve tidløse, universelle følelser

Juleoratoriet er folkelesning, alle burde få oppleve disse tidløse, universelle følelsene om tap og fravær, håp og forløsning. Lett og lekende språk, ofte sjeldent vakkert og poetisk, drøm og virkelighet veves sammen, burlesk og frodig, men også uhyre enkelt og meningsfylt. Julen i Sunne, naturen på New Zealand, og fortellerstemmen selvsagt, mennesker som elsker, søker, lengter, lever og dør i Sunne. Andre bøker å ta med på en reise? Opplev Stockholm eller Barcelona mens du leser bøkene under. 

Bøker, Østergren, Tunström
To bøker som garantert blir trofaste følgesvenner hvis du tar dem med på reisen

Avslutter boka på et gammelt kloster

Siste dag på Hydra vandrer jeg opp til klosteret Prophetias Elias, en bratt, totimers leggtrim til toppen av øya, som avsluttes med 383 trappetrinn. Høyt der oppe i himmelen tar jeg frem den slitte pocketen og gjør meg ferdig med den med 360 graders knallblå utsikt. Hel perfekt timing, en ørn tar av nedenfor, og glir på alt det blå, jo da, at Göran Tunström hentet inspirasjon her er til å forstå.

Hydra sett fra havet, Hellas, Greske øyer
Hydra har ikke sandstrender, her bader du fra steinbryggene, og går luftige turer hvis du ønsker det.

Øyeblikkene som virkelig betyr noe

Juleoratoriet er en roman med stor R. En slektssaga med tre ledd, der de eldstes historier nedfeller seg i livet til de yngste. Den handler om de øyeblikkene som betyr noe, som former våre små liv, det er langt mellom romaner av dette formatet. Å skrive slik, ømt og rått, tragisk og trist, er ikke alle forunt. Göran Tunström gjør det i Juleoratoriet. Savnet var til å føle på da alt var over, men heldigvis hadde jeg med meg en Tunström til i sekken … den som ligger rett under her …  

Tips: Les vår artikkel om andre litterære reiser
3 spennende litterære reiser
En reise via en roman – til Gøteborg, Paris, Berlin og Provence

Ikke bare fortelle, men ta oss med på reisen

En god bok er en god venn når du reiser alene. Her prøver vi å vise hvordan en roman beriker reisen ved hjelp av en svært dyktig forfatter som ikke bare forteller, men også tar oss med når han skriver om tidløse, universelle følelser alle har opplevd. Uansett: En bok eller tre er alltid en del av innholdet i kofferten til Reisekick.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om klassikeren Juleoratoriet. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon