Vi skal reise via en roman. Denne gangen “Parfymen” av Patrick Süskind, utgitt i 1985. Patrick Süskind er en tysk forfatter født i 1949. Romanen Parfymen fikk umiddelbar internasjonal suksess og er oversatt til mer enn 40 språk. Handlingen er satt i 1700-tallets Frankrike og følger historien om Jean-Baptiste Grenouille, en dyktig, men hensynsløs parfymeskaper med en ekstraordinær luktesans. Grenouille, født uten lukt selv, blir besatt av å skape den perfekte duft og bruker uvanlige metoder for å oppnå det.

Dette er en bok jeg bare måtte lese, første gang jeg hørte om den! Og – fra første side blir jeg sugd inn i historien om hovedpersonen Jean-Baptiste Grenouille. Han ble født på et stinkende fiskemarked i Paris, og moren hans forlot han etter fødselen. Jean-Baptiske blir oppfostret av nonner på et barnehjem, men er svært ensom.

Tar oss til Grasse og Paris

Handlingen i “Parfymen” utspiller seg primært i Frankrike, spesielt i byene Paris og Grasse på 1700-tallet. Paris er sentrum for mye av historien i starten av romanen, der vi følger Jean-Baptiste i hans tidlige år. Senere flyttes handlingen til Grasse, en by kjent for sin parfymeindustri, hvor Jean-Baptiste forsøker å realisere sin drøm om å skape den perfekte duft.

Et menneske uten empati

Lille Jean-Baptiste vokser opp uten kjærlighet og omsorg, og blir mobbet av de andre barna. Han finner trøst og tilfredsstillelse i å utforske verden gjennom lukt, og han blir tidlig besatt av å fange og beholde disse duftene for seg selv. Han blir aldri akseptert eller forstått av andre, og hans manglende evne til å føle empati eller tilknytning gjør han til en ensom og isolert skikkelse gjennom hele livet.

Gjenopplever “Parfymen”

Kult å se for seg at Jean-Baptiste går tvers over Place des Vosges eller forbi Louvre og Notre-Dame. Akkurat det samme gjorde jeg da jeg besøkte Paris nylig. Kanskje har vi til og med tråkket på de samme brosteinsbelagte gatene? Jeg gjenopplever “Parfymen” når jeg vandrer rundt i bohemstrøkene i Paris …

Vosges i Paris
Place des Vosges – her hang bohemene på 1700-tallet

Mange av duftene er de samme nå som da. Duften av krydder og søte bakverk fra bakeriene for eksempel. Varene på matmarkeder er i stor grad de samme. Frukt og grønnsaker. Ost og kjøtt. Jeg går på matmarkeder som har vært i Paris i hundreder av år. Gikk Jean-Batiste på de samme markedene?

Selv om parfymeindustrien har utviklet seg betydelig siden Grenouilles tid, er Paris fortsatt sentrum for luksuriøs parfyme og kosmetikk. Det finnes til og med museer for lukter. Stikk innom Musée du Parfum!

Tips: Les våre artikler fra Paris


Highlights in Paris!
Spisesteder i Paris – og fransk matkultur

Louvre
Var Jean-Baptiste innom Louvre?
Notre Dame i Paris
Og var kanskje Jean-Baptiste innom Notre-Dame for få få syndsforlatelse? Jeg tviler sterkt på det.

Jean-Baptiste reiser til Grasse


Jean-Baptiste Grenouille begynner sin karriere i parfymeindustrien som lærling i Grasse i Provence, fortsatt kjent for sin store parfymeindustri. Han lærer håndverket og teknikkene som kreves for å lage parfymer av edleste sort. Han får praktisk opplæring og blir introdusert for forskjellige prosesser og ingredienser som brukes i parfymeindustrien. Han lærer hvordan han skal ekstrahere essensielle oljer fra blomster og andre naturlige materialer. Han er besatt av å skape den perfekte duften, og vi følger ham gjennom en uhyggelig reise, der han begår grusomme handlinger for å nå målet.

På parfyme-destilleri i gamle Grasse (foto: Colourbox)

Det er på grunn av sine ærgjerrige mål at han begår sine forferdelige handlinger. Han tror nemlig at gjennom å kombinere duftene fra ulike kvinner, vil han kunne skape en parfyme som gir han den grenseløse makten og anerkjennelsen han så inderlig ønsker.

Grasse – en by full av parfyme

I Grasse er det fortsatt mange parfymebedrifter og parfymemerker som har sine røtter i byen og i regionen rundt. Noen av disse tilbyr omvisning. Noen av de mest kjente parfymene som produseres eller har blitt inspirert av Grasse er Chanel No. 5, Diorissimo av Christian Dior, Joy av Jean Patou, Miss Dior av Christian Dior og Guerlain parfymene. Slett ikke dårlig, Grasse!

Lavendel
Dior bruker for eksempel lavendel i flere av sine parfymer

Når utenkelige ting skjer …

Parfymen er en genial bok, og det er luktene som gjør Jean-Baptiste til det geniet han er. Til tross for hans motbydelige følelsesliv og mangel på empati får du en slags underlig medfølelse med han. Når begjæret hans etter vakre kvinners duft utfordres, trer morderen i han frem, han vil jo så gjerne lage parfyme av dem. Og slutten, den er så utenkelig og avskyelig at Parfymen absolutt er verdt å bruke tiden din på. Herlig når forfattere lager bøker der utenkelige ting skjer, og dette er i høyeste grad en sånn bok.


Fun Fact: Nesten hele Grasse-regionens sjasminproduksjon brukes i produksjon av Chanel No. 5. Ingen sjasmin, ingen N°5!

Tips: Besøk Musee International de la Parfumerie

Grasse – i sørlige Provence

Grasse ligger i Provence, bare 17 kilometer nord for Cannes. Du flyr til Nice, og er der i løpet av en time med bil. Et nydelig område, men selve byen Grasse preges av trafikk og en del industri. Parfymene står fortsatt høyt i denne byen, og du finner flere kjente, små, idylliske byer i nærheten av Grasse. Sjekk!

Grasse, Frankrike, Provence
Grasse ligger vakkert til i åssidene ovenfor Nice og Cannes (Foto: Colourbox)

Tips: Les noen av våre artikler fra Provence

Vidunderlige Provence – noe helt for seg selv …
Provence – livsnyterens paradis
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon
Ferie i Provence – i en stille tid
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om romanen “Parfymen”. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no
Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon