Rossignon

Jeg setter meg inn i en burgunderrød Fiat 500. Kjenner på forventningene fra noe som var for lenge siden. En gang hadde jeg en leilighet i området. Noe av det vakreste av Provence ligger foran meg. I Vaucluse, sørvest i Provence, ligger tre landsbyer som har en sikker plass når de vakreste landsbyene listes opp. I dag tar vi for oss alle tre, så bli med når ReiseKick åpner kinderegget og besøker både Gordes, L’isle-sur-la-Sorgue og Roussillon på samme dag!

Fiat 500
Prøver å se sånn passe kul ut foran klippene i Roussillon …

Antikvitetsdrømmen L’isle-sur-la-Sorgue


Vi tarter i Villeneuve-lez-Avignon, og henter bilen på togstasjonen i utkanten av Avignon. Tre landsbyer skal gjøres unna på en vakker oktoberdag, ingen tid å miste, så vi setter kursen mot det som blir kalt for «Provences Venezia», nemlig L’isle-sur-la-Sorgue, navnet har byen etter elven Sorgue, som renner gjennom den og uttales «sorg». Glad i antikviteter? Dette er virkelig stedet for antikvitetsbutikker og -markeder, og søndag er selve festdagen i så måte.

Sorges antikviteter
L’isle-sur-la-Sorgue er bokstavelig talt full av antikviteter …

Stille elv, trange smug og skyggefulle torg


Du flanerer elvelangs når du er i denne lille, sjarmerende landsbyen. Elven deler seg og renner fint og stille gjennom sentrum. Svære trær bøyer seg over elven, klassiske kafeer og små benker å sitte på langs elvekanten, det er jo rett og slett romantisk! Innenfor elven forviller jeg meg inn i en sjarmerende gamleby med trange smug, skyggefulle torg og velluktende butikker med alt det fargerike, provencalske du forventer å finne i slike landsbyer.

Elv i provence
Elven Sorgue renner stille og fint gjennom landsbyen sin
Høsten er i anmarsj, men elven lar seg ikke forstyrre av det …

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Ditt bidrag hjelper oss videre.

En gammel mølle – mosekledd og fotogen


Reisefølget lar seg lure inn i en av de mange butikkene med provencalske gjenstander, mens ,jeg sitter og ser på et lite turisttog som tøffer forbi langs den stille elven. Lenger bort restene av en gammel mølle, mosekledd og fotogen, og det er fint å sykle her, flatt overalt, noe som skal endre seg når vi forlater L’isle-sur-la-Sorgue og setter kurs mot Gordes.

Sorges møllehjul
En gammel mølle er et yndet motiv …

Både Marc Chagall og Victor Vasarely landet her


Det er noe med å være i det indre av Provence igjen. De trange, svingete veiene, pinjetrær som ser ut som sopper, flekkede plataner, eiketrær som bøyer seg mot jorden, lyset, det magiske lyset som trakk to store kunstnere til den byen vi er på vei mot. Marc Chagall og Victor Vasarely kom hit, ble fortapt og ble her resten av sin levetid. Kanskje ikke så rart, naturens kulisser er mektige der Gordes ligger øverst på en 373 meter høy klippekant. Har du hørt om lavendelåkrene? De er en del av dette landskapet, men nå er det oktober og lite fiolett å se.

Gordes – på en 373 meter høy klippekant

En steinlabyrint med en turbulent fortid


Utsikten utover Cavaillonsletta i Vaucluse-deltaet er formidabel når vi parkerer Fiaten øverst på parkeringsplassen. Så er det bare å rusle rundt i dette eventyret av åletrange brosteinsgater eller «calades» som franskmennene kaller dem, overalt eldgamle dører og porter og renoverte fasader. Gallerier og kafeer har for lengst inntatt Gordes, men dette er egentlig en steinlabyrint med en turbulent fortid, og på toppen ligger selvsagt en vakker kirke og et slott, som for øvrig ble bygd allerede i 1031!

Gorges buegang frankrike*
En labyrint av trange smug og små hyggelige attraksjoner

Gordes’ underjordiske, hemmelige grotter


Apropos turbulent fortid: Rett nedenfor kirken finner du «Det hemmelige Gordes». Caves du Palais Saint Firmin er et underjordisk nettverk av kjellere og eldgamle steintrapper, et kapell, olivenmøller, sisterner og mye mer som forteller om byens industri- og håndverksliv for flere hundre år siden. Gå inn i grotterommene under Gordes, og forestill deg hvordan det må ha vært her for mange hundre år siden.

Gordes
Typisk smug i Gordes, grønt og fint er det også her

Himmelen er dyp blå – og lyset er magisk


Vi er litt Gordes-struck når vi finner et bord på et herlig, italiensk trattoria rett ved den sentrale rundkjøringen på toppen av Gordes. Smakfull pizza og deilig vin konsumeres mens vi oppsummerer hva vi har sett så langt i dag.

Gordes pizza restaurant middag
En klassisk italiensk trattoria på toppen av Gordes

Ved siden av bordet vårt står en scooter, som kan brukes som hjemmekontor, det passer fint. Vi rusler opp til Fiaten vår. Himmelen er dyp blå, lyset magisk, og vi gleder oss til den tredje, og kanskje aller mest spesielle landsbyen på dagens utflukt. Bli med til Roussillon, folkens!

gordes moped
Scooter med hjemmekontor er jo helt perfekt!

Roussillons okerklipper – turistenes mekka


Noen landsbyer er rett og slett velsignet med moder jords fruktbare raushet, og Roussillon er en slik en. Fargene, lyset, beliggenheten, alt er på plass her i denne pittoreske labyrinten av en landsby, bare fem mil fra Avignon. Store okerforekomster gjør klippene tett på byen til en slående kontrast til de frodige, grønne pinjetrærne som omkranser dem. Det er her turistene tar bildene sine, og det er forståelig, men for all del, selve landsbylabyrinten er også verdt et raust besøk.

Okerklipper i rossignon
Okerklippene i Roussillon – bare å gni seg i øynene

Tre kvinner i den skjønneste naturen av alle


Mange kunstnere og forfattere har forelsket seg i denne byen, jeg falt selv pladask for over tjue år siden da jeg var her for første gang. Etter et solid antall roséglass på terrassen til Brasserie Les Couleurs var det ingen tvil om at jeg skulle bo i Roussillon de nærmeste årene. Slik gikk det ikke, pliktene kallet og jeg pinglet duknakket nordover. Derfor er det ekstra godt å kjenne at den spesielle atmosfæren fortsatt er til stede, å oppleve okerens dominans i smugene, å ta en tur innom de trange galleriene, å sitte på en tobords kafé og nyte et glass myk rosé slik rosé skal være, fargen, lettheten, jadda, rosévin ER Provence.

Venter på rosévin på en tobords kafé i Roussillon
Gallerri rossignon
Grip dagen i Roussillon – gå rundt på måfå – la tiden rusle av gårde

Den skarpe gløden og den fløyelsmyke timen


Vi lar oss selvsagt fange, og kjøper ikke bare ett, men hele tre bilder av vakre kvinner i den skjønneste naturen av alle innerst i Provence, før vi ruller hjem til vår base i Villeneuve-les-Avignon i den kvikke Fiaten. Solen er på vei ned, skyggene flater ut, den skarpe gløden i de typisk provencalske murhusene vi fyker forbi, og så den fløyelsmyke, blå timen du aldri får nok av i dette – akk – så velsignede området.

Kjøpte ikke bare to, men tre damer på dette galleriet …

Husk å følge ReiseKIck på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Liker du artikkelen vår om rundttur i Provence, setter vi stor pris på om du deler. Vi håper du har fått tips og inspirasjon til å besøke disse tre idylliske landsbyene. Provence Frankrike

TIPS : Les flere av våre artikler fra Frankrike

Ferie i Provence – i en stille tid
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante! (Via Avignon)

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

3 Comments

  1. Snøen daler ned, en fin tid å lese ReiseKick på og drømme seg nedover til litt varmere breddegrader 🤩 Tusen tak Bernt 👌

  2. Vi tok Reisekick på ordet og gikk i deres fotspor i de tre byene Gordes, L’isle sur la sorgue og Roussilon – i begynnelsen av september. Fantastisk! I tillegg fikk vi med oss Moustiers Sainte-Marie og Gorges du Verdon, Frankrike og Europas Grand Canyon. Dere lager en inspirerende side! Vi har tipset mange om den.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon