I Paris finner du noen av verdens mest berømte severdigheter, og her hjelper vi deg til å finne noe av det byen har å by på. Vi bor sentralt, på Hotel Select på Place de Sorbonne, for her er det svære avstander. Tar Metro for å rekke mye i løpet av noen opplevelsesrike dager, høydepunktene står i kø. Vi er innom de viktigste – og får med oss noen skjulte perler. Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Mange flotte fontener i Jardin de Luxembourg

Luxembourg-hagen – et grønt paradis

Det er mange parker i Paris, den mest kjente er Jardin de Luxembourg. Hotellet ligger i Latinerkvarteret rett ved Luxembourg, og vi starter i den 250 mål store parken, som slynger seg vakkert rundt Palace de Luxembourg. Medici-fontenen er et høydepunkt, og en rekke skulpturer fra 1800-tallet er strødd rundt i parken. Dette er et grønt paradis ikke langt fra Seinens vestre bredd!

Planter og palass i Luxembourg-parken

Ser Eiffeltårn fra Tour Montparnasse

Da Eiffel-tårnet reiste seg i Paris’ skyline i 1889 som et bidrag til verdensutstillingen her, var kritikken massiv. Tårnets 320 meter høye symmetri gjorde det snart til byens hovedattraksjon, Vi dropper køen der, velger heller Tour Montparnasse, tar heisen opp til kafeen på toppen av det 210 meter høye bygget med 59 etasjer. Derfra har vi en fantastisk utsikt mot Eiffel-tårnet og store deler av Paris.

Eiffeltårnet
Eiffel-tårnet sett fra toppen av Tour Montparnasse

Place des Vosges – eldste plass i byen

Vi må selvsagt til Marais, kanskje det hyggeligste strøket i Paris med sine staselige bygårder, museer og middelaldergater. Her slår vi oss ned på café Ma Bourgogne på Place des Vosges, som er Paris’ eldste plass omkranset av 36 hus med steinfasader i rødt og hvitt, skifertak, loftsvinduer og perfekt symmetri. Her har Richelieu og Moliére bodd, og ikke minst det litterære og politiske geniet Victor Hugo.

Vosges i Paris
Symmetri så det holder rundt Place des Vosges
Selve parken i Vosges er også vakker

Bli kjent med Victor Hugo på Vosges

Er du på Place des Vosges, så må du gå innom det største huset av alle. Victor Hugo bodde i tredje etasje i Hotel de Rohan-Guéménée i perioden 1832-48, han skrev blant annet det meste av Les Misérables her. Han har også skrevet Ringeren i Notre-Dame, i tillegg til en mengde dikt, skuespill, romaner, reisebrev og politiske pamfletter. I 1903 ble dette huset gjort om til museum over livet hans med portretter og eiendeler. Dette var virkelig et spennende museumsbesøk! (se bildene under)

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Kult jødekvarter med kafeer og butikker

Når vi først er i Marais, går vi innom området der en gang jødene holdt til, trange gater med flere gode spisesteder, og vi lander på et bord utenfor Marianne. Gatene Rosiers og Écouffes ble etablert allerede på 1200-tallet. Nå er det elegante klesbutikker her, og svært lite som minner om nazistenes grusomme forfølgelser. Her i området finner du også Musée Picasso, den mannen er jo overalt!

Deilig mat hos Marianne – vi fant et ledig bord utenfor!
Koser meg med ypperlig mat hos Marianne!

Montmartre – både bohemia og basilika

Montmartre er bokstavelig talt et høydepunkt, dette er faktisk byens høyeste punkt. Malere og poeter med bohemsk livsstil gjorde strøket til et kunstnerstrøk på slutten av 1800-tallet. Vi går opp og får en storslått utsikt fra Sacré-Coeur. I smugene nedenfor kirken finner vi kafeer som bevis på Montmartres tidligere sjarm. Men, det som den gang var dans og kabareter i Pigalle-strøket nedenfor er nå sexshow på Boulevard de Clichy … Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Kabaretene på Moulin Rouge er legendariske

Sacré-Coeur – fotomotiv for minneboka

Picasso, Dali, Van Gogh, Renoir, Manet og Toulouse-Lautrec, alle sammen bodde eller hadde atelier på Montmartre. Alle var nok også innom kabaretsteder som Moulin Rouge og Chat Noir. Vi koste oss på Au Rendez Vous des Artistes. Basilikaen Sacré-Coueur er vi selvfølgelig innom, vi tenner lys for 58 000 franske soldater som ble drept i den fransk-prøyssiske krigen (1870-71) som kirken er et minne over. Og solnedgangen på Sacré-Coeur er et motiv for minneboka! Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Sacre-Coeur – praktfull fasade – på toppen av byen

Notre-Dame/Ile de la Cité – byens hjerte

Fra grunnsteinen ble lagt i 1163, tok det 170 år å bygge katedralen Notre-Dame. Den ble ødelagt under revolusjonen og restaurert i 1864. Så ble den rammet av en fryktelig brann for noen få år siden, og er nå under restaurering. Den ligger midt i Seinen på Ile de la Cité, øya som er full av turister. Naboøya, Ile St-Louis, er derimot en øy for idyllisk vandring midt i Paris! Få med deg Sainte-Chapelle, Conciergerie og blomstermarkedet på Ile de la Cité!

Notre Dame i Paris
Notre-Dame preges fremdeles av himmelhøye kraner og restaurering

Minnesmerke over martyrenes deportasjon

På Square de l’Ile-de-France ved Ile de la Cité går vi rett på Le memorial des Martyrs de la déportation. Det er et minnesmerke over 200 000 jøder som ble deportert til konsentrasjonsleirer i 2. verdenskrig, et gammelt likhus under jorda er gjort om til et svært verdig minne. Nede i kammeret skinner 200 000 glasskrystaller svakt gjennom veggene med lys som skal symbolisere de døde. Ved utgangen et skilt med følgende tekst: «Tilgi – men aldri glemme» Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Kjenner på mange slags følelser når jeg går nede i minnesmerket om hva nazistene gjorde med jødene …

Vandring på måfå langs deler av Seinen

En typisk søndagstur i Paris er å gå langs Seinens venstre bredd (Rive Gauche). Her på kaiene langs elven, har det handlet om bøker i århundrer. Mest franske bøker, men også postkort og plakater. Nydelig å bare vandre elvelangs, krysse de vakre broene (Pont Alexandre III er den vakreste med utsikt til Grand og Petit Palais, Invalidedomen og Champs Elysées) og selvsagt får du også med deg gigantiske Musée du Louvre langs elven. Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Typisk langs Seinen en søndag formiddag

Louvre – det er her du finner Mona Lisa

Louvre er noe man bør få med seg når man er i Paris. Her finner du hele 350 000 verdifulle gjenstander, blant annet Mona Lisa. Det har vært festning og bolig for flere konger, og det var faktisk Napoleon som fikk bygd Louvre om til museum! Det er dessverre stengt da vi er der på grunn av et stort arrangement som handler om … siste nytt fra klesfronten. Paris der, altså … Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Louvre
Louvre – med sin klassiske glasspyramide

Pariserne er over middels opptatt av klær

Det er helt ufattelig hva folk kan kle seg med. Den halvtimen vi står utenfor Louvre og ser på kjendiser, skjønner vi to i ReiseKick at vi fortsatt har en bra vei å gå før vi er ferdig dresset opp. Vi lar oss begeistre av mannen i sølvdressen til venstre under her. Sjekk her for å være oppdatert på klesfronten:

Artig, annerledes vinsmaking ved Louvre

Rett ved Louvre finner vi et kult sted for vinsmaking. En dyktig sommelier tar oss med ned i en vinkjeller utenom det vanlige. Vi tar alle sanser i bruk for å lære forskjell på vintyper og vinregioner i Frankrike. En annerledes vinkjeller, nydelige viner og ei flink, fransk jente med perfekt engelsk, det får ikke blitt bedre. Denne timen er virkelig verdt inngangsbilletten! Spisesteder i Paris, Reisetips Paris

Mange kule spisesteder med historisk sus

Vi har bestemt oss for å satse høyt når det gjelder kafélivet denne gang, Paris er jo en kafé-by uten like. Skillet mellom kafeer, bistroer og brasserier er ikke alltid like lett å se, men vi bare kaster oss ut i det og starter på La Closerie des Lilas første kvelden. Et stamsted for bohemia, blant annet Charles Baudelaire. Restauranten er dyr, men maten er verdt det, og baren er et bra sted å henge med taffelmusikk og kult klientell. Sjekk interiøret på toalettet, for et sted å sitte og måpe!

Vi åpner med stil på La Closerie des Lilas

Feirer bursdag på herlige Le Chardenoux

Denne kvelden er den vi husker best. Sjelen til denne bistroen fra 1908 er det bare å elske. Jeg gir Torill denne kvelden i bursdagsgave, og restauranten er et historisk monument som vi blir fullstendig betatt av. Vakre ornamenter, velbrukte skinnsofaer, perfekt meny, hyggelige kelnere, et dekorert tak som må være guds gave, og en hvit fiskerett med tilbehør som oppdaterer vår oppfatning av havets skatter!

Stemningsfylt på Le Chardenoux

Les Deux Magots – Cafe Milou – Bofinger

Vi flanerer i Latinerkvarteret, og lander en lunsj på Les Deux Magots, som konkurrerte med nabokafeen Cafe de Flore om å være møtested for 1920-tallets kunstneriske elite. Det blir et fortausbord i sola, der Hemingway, Picasso og Oscar Wilde satt. Neste dag koser vi oss på Cafe Milou på Place de la Bastille, der byens beryktede fengsel holdt til. Like ved Bastillen finner vi Bofinger, byens eldste brasseri (1864), kjent for sine østersfat og sin parisiske stemning.

Effektiv Metro – og mye til gode neste gang

Metrosystemet i Paris er billig og effektivt. Det har et omfattende linjenettverk og hyppige avganger, og i rushtiden er det stinn brakke overalt. Vi brukte Metro mer enn vi pleier, men vi gikk likevel glipp av topp severdigheter vi må se neste gang i Paris: Triumfbuen, Les Halles, Pompidou-senteret, Champs-Elysées, Pantheon og Jardin des Tuileries for eksempel. Vi håper tipsene fra besøket vårt gjør det enklere for deg å oppleve Paris, og så er det bare å glede seg!

Tips 1: Les flere av våre artikler fra Frankrike

Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon
Ferie i Provence – i en stille tid
Haut-de-Cagnes – idyll fra middelalderen
Sjarmerende Villeneuve-les-Avignon
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Medoc Marathon i Bordeaux

Tips 2: Les flere av våre artikler fra andre europeiske storbyer

Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Et kinderegg i Portugal: Lisboa, Sintra og Cascais
Stockholm – guide og reisetips
Langweekend i sjarmerende København!
Gøteborg – så mye mer enn Liseberg
Hamburg – den spennende havnebyen
Berlin – våre beste tips
Praha – våre beste reisetips
Vakre og historiske Wien
Weekendtur til Roma i desember
En langhelg i Milano
Alicante – et pulserende reisemål
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Valencia – både historisk og trendy


Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Paris. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon