Gonfaron toppbilde

Pittoreske middelalderbyer omkranset av vakre vinmarker. Vandring i tomme brosteinssmug. Beksvarte delikatesser gravd opp av villsvin. Flaneri på verdens vakreste hovedgate. Boule med gamlekara på torget foran Café de la Place. Genuine opplevelser i Provence gir ny energi i en stille årstid.

Provence vinmarker gonfaron
Pittoreske landsbyer omgitt av vinmarker (Foto: Jarle Nyttingnes)

Nok av tid her i “baklandet”

Fontenen fra middelalderen risler ut sin lyd i det smuget jeg vandrer i. Ikke et menneske å se. Lemmene slått for de vesle butikkåpningene. Dagens lange lunsj inntas, og da får alt annet vente. Her i baklandet av Provence er tid ikke mangelvare. Lokal livskunst ivaretar tid og tradisjoner i dagliglivet.

Fontene på et torg i procenve
Fontenen risler ut sin lyd i smuget …

Frankrikes største platantre?

På platantorget er kafeen åpen, det er ikke tilfelle hver dag i januar. Dobbel espresso, et par oster og en pastis på bordet, mer skal ikke til for å fordrive et par timer her i sansenes Provence. Det som visstnok er Frankrikes største platantre, tolv meter i omkrets, kaster skygger over min enkle lunsj og den mosedekkede fontenen – den mest kjente av de 25 fontenene i landsbyen. 

platantrær
Platantrær overalt i Provence (Foto: Jarle Nyttingnes)

Det klassiske … provencalske

Jeg er i Barjols. En times A8-kjøring fra Nice og så et kvarter nordover på trange, pinjekledde veier. En av de små middelalderperlene som kunstnere flyktet til da turistene inntok småbyene ved kysten. På veien hit kjører man gjennom det typiske provençalske: grønne olivenlunder, gylne vinmarker,  landsbyer med idylliske torg og plataner, eføykledd murverk og rustrøde teglsteinstak.

Ivy
Eføykledd murverk og brosteinskledde smug

700 hundre år gammel byfest

Barjols kalles Provences tivoli, det har sitt utspring i sommerens folkeliv og en spesiell atmosfære. Men ingen tivolifølelse nå – bare kelneren, bakeren på hjørnet og jeg holder liv i byen. Ellers er det stille. Et hammerslag nå og da. Det klargjøres for neste sesong. I forlatte fabrikker nedenfor byen har kunstnerne inntatt arenaen og boltrer seg i fantastiske omgivelser. Den eldste bydelen er restaurert de siste tiårene, og 16.-17. januar er tiden for den mest pittoreske av alle byfester i Provence, mer enn 700 år gammel!

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese nesten 300 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

65% av all vindyrking er rosa

Romerne tok med seg vindyrkingen da de inntok det de kalte la Provincia for et par tusen år siden. Siden har vin vært en vesentlig del av regionens hverdag. 65 prosent av all vinproduksjon i Provence er rosa, og det er nok en tørr rosé Cotes de Provence de fleste tenker på når de skal kombinere Provence og vin. Men røde viner er på fremmarsj, og jo lenger nordøst du kommer, desto sikrere kan du være på en skjellsettende rød opplevelse når du avlegger en vingård et besøk.

Aix rosevin mange flasker
Mesteparten av vinen i Provence er rosa og tørr (Foto: Jarle Nyttingnes)

Vinsmaking er obligatorisk

Vinsmaking er obligatorisk når du loffer rundt i dette unike landskapet. Det er vanskelig å velge hvor du skal stoppe, for fargerike skilt fanger deg inn hele veien. Jeg velger to samme dag – en stor og en liten. Chateau Sainte-Roseline setter vin i en kulturell sammenheng med konserter, kjempestore mosaikker av Chagall og sakrale opplevelser. Vingården er oppkalt etter en av landets mest kjente helgener, og den leverer røde varer av høy kvalitet til priser norske polgjengere kan se langt etter.

Vinkjeller i Provence
Vintønner er en del av livet i Provence (Foto: Jarle Nyttingnes)

Velg en liten, familiedrevet

Det er kanskje vel så hyggelig å avlegge mindre, familiedrevne vingårder en visitt. Domaine de L’Arnaude er et slikt sted. På gården, som ligger vakkert til i utkanten av Lorgues, driver en tysker vinproduksjon sammen med sin svenske kone, og de har tid til å la de besøkende få prøve, smake, skryte og konversere. En rosé fra 2017 er noe av det beste rosa jeg har smakt. Rosa viner tilhører Provence, og skal nytes tørre og iskalde.

Vingård i Provence
En typisk liten, familiedrevet vingård (Foto: Colourbox)

Byen med stor A i Provence

Tre kulturbyer på A står på ønskelisten når jeg kjører vestover i Provence. De ligger like ved hverandre. Alle tre, både Aix, Arles og Avignon er best i den stille årstiden uten de masete turistene. Jeg velger Aix-en-Provence. Vannets, kunstens og ungdommens by. Romerne var så fascinert av alle kildene her på stedet at de anla byen de kalte Aqua.

Aix torg mye folk
Aix-en-Provence er lys og vennlig (Foto: Jarle Nyttingnes)

Verdens vakreste hovedgate

Aix er kjent for alle sine vakre fontener, og det mest kjente byggverket av stein og vann ligger i enden av Cours Mirabeau – av mange kalt verdens vakreste hovedgate. På La Rotonde spruter vannet til værs også i januar. Derfra går den halv kilometer lange gaten tvers gjennom det som virker som en grønn platantunnel om sommeren. Nå er den gylden og halvveis avkledd, og det får fransk, arkitektonisk eleganse i empire og art deco til å tre enda tydeligere frem.

Fontene i Aix en procwenve
Fontener overalt i vannets by (Foto: Jarle Nyttingnes)

Les Deux Garcons og Cezanne

Gaten Cours Mirabeau er bygd etter klassiske prinsipper – den er nøyaktig like bred som høyden på bygningene. Dette er et perfekt sted for flanerier, for å flanere betyr visstnok å ha en sorgløs, åpen dag du bare lar drive av sted.  Du ser og ser – og blir sett – på Cours Mirabeau. På Les Deux Garcons, den franskeste av alle kafeer, møttes en gang de gamle kunstnere med Paul Cezanne i spissen når behovet for å flykte fra malerterpentinen ble sterkt nok.

Restaurant Aix
Les Deux Garcons – den franskeste av alle kafeer (Foto: Jarle Nyttingnes)

Kultur på hvert et gatehjørne

Aix-en-Provence arrangerer over hundre kulturfestivaler årlig, og gallerier i ethvert smug forteller at du befinner deg i den moderne kunstens vugge. Her gjemmer ikke kulturen seg bort i konsertsaler og gallerier for spesielt inviterte. Du møter den når du shopper i det gamle kvarteret med trange gater og små butikker mellom hovedgaten og Palais de Justice. Og du møter en annen kultur når du beveger deg på andre siden av Cours Mirabeau – til Mazarinkvarteret med fornem arkitektur og kulturtilbud av ulike slag.

marked provence
Markeder av flere ulike slag i Aix-en-Provence (Foto: Jarle Nyttingnes)

En by som er skapt for å vandre

Du bruker bena i Aix-en-Provence. Enten du besøker det berømte atelieret til Cezanne, byens Hotell de Ville eller Palais de Justice. Til slutt lander du kanskje på idylliske Place Richelme med kafeer tett som brostein. Januar i Aix-en-Provence byr på mange muligheter til å oppleve kulturelle perler i langsomt tempo, nå behersker du rom og tid i denne byen på en annen måte enn om sommeren. Aix har også det mest fargerike markedet i Provence. Og glem ikke å smake på byens søte merkevare – les calissons. De ovale mandelkakene får du overalt i byens bakerier.

Aix Mandelkaker
Les Calissons – de ikoniske mandelkakene (Foto: Jarle Nyttingnes)

Boule – kulespill på ramme alvor

Gamle mannfolk i Provence kaster kuler hele året. Boule er et mannfolkspill som utøves på den delen av landsbytorvet som er grusbelagt. Noen ganger innlemmer de inntrengere i sitt tradisjonsrike spill, men det er høyst uvanlig, for de tar det enkle kulespillet på ramme alvor. Derfor er det en ære når jeg kaster startkula ut på grusen til en avstand som er mellom 6 og 11 meter. Bak meg ligger Café de la Place … ikke helt tilfeldig.

Provence boule
Gamlegutta spiller boule året rundt (Foto: Jarle Nyttingnes)

Boule og pastis på torget i Les Arcs

Som i flere andre provençalske landsbyer er boule og pastis – den grønne lakrisdrikken – to sider av samme sak i Les Arcs. Boule er selve symbolet på hvordan ekte provençalere lever. De spiller to og to på lag, hver spiller har tre kuler, og det gjelder å komme så nær den lille kula som mulig. Det er viktig å holde væskebalansen ved like med den mintgrønne drikken. De blander og blander med vann fra en liten mugge, selvsikkerheten øker med inntaket, og teknikken til gamlekara er formidabel.

Provence les arcs
På den vakre borgen ovenfor Les Arcs (Foto: Jarle Nyttingnes)

En bedre middag oppe på borgen

En perfekt dag i les Arcs består av en lang lunsj på kafé, boule på grusen så lenge kara gidder og deretter et besøk på Vinothèque Maison du Vin med et fantastisk utvalg av Côtes de Provence-viner, før du kan innta en bedre middag på terrassen oppe på den vakre borgen med utsikt over vinmarker og teglsteinstak. Denne dagen har du kanskje gjort ingen ting, men du har opplevd veldig mye …

Peter Mayle er en god følgesvenn i Provence

Trøffelmiddag på Chez Bruno

Trøffelkongen Bruno har sin opprinnelige restaurant like ved Lorgues, men har spisesteder med skogens svarte gull mange andre steder i verden.

black truffles
Bruno er best i verden med skogens svarte gull (Foto: Colourbox)

Alle hans retter har trøfler som en av ingrediensene. Bruno representerer det svarte og mystiske i en ellers lys, provençalsk tilværelse, og forfører deg inn i et kulinarisk paradis med sin kokkekunst og sitt klassiske interiør. Sju tonn trøfler går med i løpet av året når Brunos kokker leverer varene, og mine tyrkiske sjøkreps og bakte poteter med trøffelsaus og skavede trøfler er et sanselig høydepunkt. Her unner jeg meg dagens middag før jeg kjører hjem til den vesle, bortgjemte landsbyen min, Gonfaron.

Gonfaron Provence
Tilbake i landsbyens ro … (Foto: Jarle Nyttingnes)

Til stede i den tomme tids magi

Vinter i Provence er annerledes fordi det er så stille her. Du kjenner på den tomme tids magi der du vandrer i vakre, folketomme brosteinssmug, hører middelalderfontener som risler tiden av gårde og finner bord på en forlatt kafé. Du reiser på første klasse som oppdagelsesreisende på denne årstiden, fordi alle de som liksom bare skal ha vært her, er borte. Det gjør at du selv sakte, men sikkert, er stadig mer til stede i magiske Provence.

Smug i provence
Vakre, folketomme brosteinssmug

Lagre pin for å lese artikkelen senere

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Likte du artikkelen om Ferie i Provence? Den den gjerne.


Hvor ligger Provence?

Tips: Les våre andre artikler fra Frankrike

Senk pulsen i Haut-de-Cagnes
Himmelsk fred på Ile de Ré i Frankrike
Sjarmerende Villeneuve-les-Avignon
Pavebyen Avignon – et spennende reisemål
Fayence og Forcalquier – og provencalsk magi
3 idylliske landsbyer i Provence: Gordes – L’isle-sur-la-Sorgue – Roussillon

Fotokredit toppbilde: Jarle Nyttingnes

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Les flere interessante artikler