Madrid Plaza mayor

Madrid er Spanias største by og hovedstad, har 3,3 millioner innbyggere og ligger på 667 meters høyde. Vi snakker om EUs tredje største by og Europas nest høyeste hovedstadsbeliggenhet. Bare Andorra La Vella i Andorra ligger høyere. Madrid ligger midt inne i Spania, men strandlivets gleder glemmer du fort fordi kulinariske opplevelser og kulturelle severdigheter står i kø. Selv om Madrid er en storby, er det også lett å finne rolige pletter hvor skuldrene senker seg. Her kan du lese våre reisetips til Madrid.

Madrid
Plaza De Isabel i Madrid med sine nydelige, grønne innslag

At vi har klart å unngå Madrid helt frem til ganske nylig, er utrolig. Men etter at vi besøkte Madrid første gang i 2018 har vi vært der flere ganger. Dette er definitivt en by vi gjerne kommer tilbake til.

Velregulert, vakker og vennlig

Madrid er velregulert og vakker, vennlig og grønn, men mangler kanskje litt av brukervennligheten og glamoren vi finner i Barcelona. Til gjengjeld er mengden av det vi finner her fantastisk. Madrid er spekket med historie, museer, gallerier, parker og et yrende kafè-, restaurant- og natteliv. Her kan du også besøke mer enn 100 flotte kirkebygg og en rekke andre fantastiske severdigheter!

Madrid
Små, hyggelige spisesteder overalt i Madrid

Bestem sammen hva dere vil se!

Med mindre du er i Madrid i ukesvis er det umulig å se alt. Planlegg hva du vil se på forhånd, og kjøp gjerne inngangsbilletter på nett. Når ReiseKick er på tur, velger hver av oss to ofte et par steder hver, og den andre får vær så god bare være med uten nevneverdig syting;). Her er våre reisetips til Madrid, med 10 ting å gjøre i løpet av en herlig langweekend.

Kirke i Madrid
Forbudt å henge med geipen …

Opplevelser og tips til 10 ting å gjøre i Madrid


1. Nyte livet og vandre gatelangs

Vår mest likte aktivitet, og ikke så dumt som det kanskje høres ut! Vi elsker å ta livet med ro, rusle rundt, sette oss ned på en hyggelig uteservering, og gå inn i en kirke eller et museum som dukker opp på vår vei. Stikke innom en tapasrestaurant, gå innom en bokhandel eller kanskje en bar. Slå av en hyggelig prat med folk på nabobordet. La tiden bare flyte. Prøv det, du!

Madrid vandre gatelangs
Bernt vandrer gatelangs i Madrid …
Kunst i Madrid
Madrid er stappfull av kunst uten- og innendørs

2. Museo del Prado er obligatorisk

Prado-museet sto øverst på lista over hva vi måtte se sist vi var der. Men det ble ikke noe av, museet var stengt for renovering. Vi valgte å se positivt på det. Nå må vi tilbake til Madrid. Dette museet åpnet i 1819, og har en svært god samling av europeisk kunst fra 1300-tallet og fram til tidlig 1800-tall. Og selve bygningen skal visstnok være like kul innvendig som utvendig!

Pradamuseet i Madrid
Skoleelever passerer Prado-museet


3. Palacio Real

Fordi Prado var stengt, fortsatte vi til Palacio Real, og stoppet på en koselig uteservering på veien. Vi koste oss litt i solen før vi beundret Det kongelige slott fra yttersiden. Slottet i Madrid er helt enormt, det er det største i Vest-Europa og et av de største i verden. Med mer enn 135.000 kvadratmeter og 3418 rom har Palacio Real vært vitne til århundrer med spansk historie. 

Madrid palacio real
Palacio Real – Det kongelige palass

4. El Retiro Park med 15 000 trær

El Retiro Park er en av Madrids mange grønne lunger, er på over 125 mål og består av over 15 000 trær. Parken er proppfull av monumenter, skulpturer, fontener og flotte hager, og her finner du også det som visstnok skal være Madrids eldste tre: Et nesten 400 år gammelt meksikansk nåletre, dersom du skulle lure på det.

Madrid El Retiro
Du kan leie robåt på innsjøen i El Retiro Park

Glasspalasset og Velázquezpalasset

Det er en stor kunstig innsjø her, hvor du kan leie robåter. Du kan ta med barna på dukketeater, gå på konsert og besøke både Velázquezpalasset og Glasspalasset, som for tiden er utstillingshaller for Reina Sofía-museet. I nærheten av Rose Garden står statuen av Den falne engelen – den eneste skulpturen i verden som er dedikert til djevelen! El Retiro er en park som du kan bruke en hel dag på. Vi koste oss her et par-tre timer. Les mer her.

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

5. Yrende folkeliv på Plaza Mayor

Plaza Mayor er Madrids mest kjente og besøkte torg. Spisestedene ligger tett i tett, og fra de treetasjers bygningene som vender inn mot plazaen, henger hele 237 balkonger. 9 ulike porter fører deg inn på Plaza Mayor, og plassen har tidligere vært brukt til henrettelser, tyrefekting og fotballkamper. Jada, vi er på en typisk turistfelle, men det er et must å sette seg ned, nyte et glass vin og se på det yrende folkelivet.

Madrid Plaza mayor
Alltid folksomt på Plaza Mayor
Madrid Plaza Mayor port
Ni ulike porter tar deg inn og ut av Plaza Mayor


6. Egyptiske Temple de Debod

Ikke langt fra slottet ligger et egyptisk tempel som dateres tilbake til det 2. århundre f.Kr. Det ble på 1900-tallet transportert til Madrids Cuartel de la Montaña-park. Templet ble donert til Spania av den egyptiske regjeringen for å redde det fra flom etter byggingen av den enorme Aswan-demningen. Templet ble gjenoppbygd stein for stein. Et spennende og annerledes sted vi anbefaler på det varmeste.

Madrid Templo de Debod
Litt av restene av egyptiske Temple de Debod

7. Herlige Real Jardín Botánico

Rett ved togstasjonen Atocha ligger en helt fantastisk botanisk hage: Real Jardin Botánico. Her går vi oss helt vill i et fantastisk utvalg av blomster og trær, mer enn 5000 ulike arter. Ta gjerne en tur hit til parken når solen står på det høyeste, for her er det helt nydelig å vandre og relativt skyggefullt og svalt.

Botanisk hage i Madrid
Den botaniske parken er helt fantastisk!


Les mer om Real Jardín Botánico.

Botanisk hage i Madrid
All slags busker i Real Jardin Botanico

8. Stemning på Plaza de Santa Ana

Vi bor like ved Puerta del Sol, og blir tipset om Plaza de Santa Ana når vi spør resepsjonisten om hyggelige spisesteder. Plaza de Santa Ana er et torg i nærheten av Sol og Calle de Huertas i området Barrio de las Letras, og viser seg å være en hyggelig plass med flust av tapasbarer og gode restauranter. Dette er etter hvert blitt en av våre favorittplasser når det gjelder spansk stemning på sitt beste.

Madrid Plaza santa Ana
Bygningene rundt Plaza de Santa Ana lyses opp om kvelden

9. Madrid – et shoppingeldorado

Madrid er virkelig et eldorado for shoppingglade. Internasjonale merker, nisjebutikker, innovativ fashion og kreasjoner fra unge, lovende designere ligger side om side i flere av hovedgatene.

Madrid shoppinggate
Madrid er et eldorado for shopping-glade

Barrio de Salamanca, spesielt i Calle Serrano og Calle Ortega y Gasset, ligger flere butikker med kjente luksusmerker. I Paseo de Recoletos, rundt Calle del Almirante, er det mange små nisjebutikker. Og rett ved Gran Via ligger de store shoppingsentrene. Og i kule Calle de Fuencarral finner du de nye, spennende trendene for de unge.

10. Togstasjonen Estación de Atocha

Av alle ting fører vi opp en togstasjon på lista over de beste opplevelsene. Du kan lese mer om det lenger ned her i artikkelen.

Dette er våre beste reisetips til Madrid. Vi håper du lar deg inspirere.

Atocha togstasjon i Madrid
Besøk togstasjonen Atocha – uansett om du skal reise med tog eller ikke …


SUPER-BONUS – delta i halvmaraton!

Er du i Madrid i april, kan du hive deg med på Rock`nRoll Halfmarathon. Mer enn 16000 deltok forrige gang, og arrangementet har en helt fantastisk logistikk. Anbefales!

Mer info om løpet finner du her.
Les artikkelen om 21 laaaaange kilometer her.

Madrid halvmaraton torill
Jeg fikk min superbonus i Madrid!

Tips til 3 hoteller i Madrid

Det er tusenvis av overnattingsmuligheter i Madrid. Helt fra veldig billig til ekstremt dyrt. Vi har bodd på tre ulike hotell, og de har vært i tre helt ulike kategorier.

Hostal Alhambra Suites – et tre-stjerners hotell rett ved Puerta del Sol. Vi betalte 1200 kr for et Superiorrom her i 2019. Frokosten er inkludert, men den inntas på en kafè et par minutters spasertur unna. Enkelt hotell, men nyoppussede og rene rom.

Madrid Alhambra
Bilde lånt av Hostal Alhambra Suites

Petit Palace Posada del Peine – et fire-stjerners hotell 300 meter fra Puerta del sol og like ved Plaza Mayor. Flott beliggenhet i en gate uten altfor mye støy. Vi betalte 2400 kr for et standard dobbeltrom her i høysesong-august.

Urban – et fem-stjerners herlig hotell, sjarmerende og glamorøst. Dette er også i nærheten av Purtea del Sol. Vi betalte 2500 kr for et Superiorrom, og det var verdt hver eneste krone.

Urban hotell madrid
Urban hotell -– superior-rom (Foto: lånt av hotelurban.com)
Madrid hotel Urban basseng
Urban hotell Foto: lånt av hotelurban.com

Likte du våre reisetips til Madrid? Del de gjerne med andre.Kombiner Madrid med Costa Blanca!

Å kombinere Madrid med en tur til Costa Blanca er en god idé. Det tar rundt 2,5 timer med hurtigtog fra Madrid til Alicante. Prisen er avhengig av type tog og klasse.

For billetter på spanske tog: RENFE

Renfe Tog i Spania
Vi tok tog fra Alicante (2,5 timer) til MadridTIPS: Sørg for å ha masse tid på Atocha Togstasjon i Madrid – den største togstasjonen i Madrid. I 1992 ble en svært frodig tropisk hage utformet av arkitekten Rafael Moneo inne i stasjonsbygget. Stål- og glass-strukturen, skulpturene og tusenvis av trær og planter i det store rommet gjør Atocha til en svært spesiell attraksjon. Stasjonen var forøvrig en av dem som ble rammet av den grusomme bombeterroren 11. mars 2004.

Strand i Villajoyosa
Enkelt å ta tog fra Madrid til Costa Blanca

Med kollektivtransport fra flyplassen til sentrum

Det er ikke langt fra flyplassen i Madrid til sentrum av byen. Det enkleste er å ta taxi, men det desidert rimeligste er metroen. Fra hoved-terminalen tar du metro enkelt til sentrum. Det naturlige stoppet er Nuoves Ministerios, og derfra reiser du videre til ønsket stasjon.

Sjekk her for praktisk info om priser og linjer for Metroen i Madrid.

Tips: Les flere av våre artikler om Spania

Briljante Barcelona – Europas mest populære storby
Sitges på Costa Dorada – familiested og festivalby
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Heftig turistdøgn i Valencia
Salamanca i Spania – den gylne byen
Valencia – en leken og livlig by
Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
Sjokoladebyen Villajoyosa
Kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
Porten til Pyreneene
Topptur til Puig Campana på Costa Blanca

Husk å følge ReiseKick på Facebook

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon