Samos

Helt øst i Egeerhavet, ligger den greske øya Samos. En idyllisk øy som passer for alle. En øy med strategisk beliggenhet, som har gjennomgått krig, uro og okkupasjon gang på gang. En øy med sjarmerende byer og imponerende natur. Alt ligger til rette for en herlig ferieuke!

Samos
Pythagorion – en av de vakre byene på Samos

Og et paradis hvis du er ute etter varme, sol, blått hav og myke strender. Øya er et arnested for ionisk kultur, og den har vært hærtatt av persere og osmanere lenge før den endelig ble forent med Hellas i 1912.

Samos hvit trapp
Det hvite og blå – det typisk greske

Byen er oppkalt etter Pythagoras

Hovedstaden heter også Samos, originalt nok, og ligger midt på øya, men jeg valgte å bo i en by på den vakre sørkysten som er oppkalt etter en matematiker og filosof du kanskje har hørt om, nemlig Pythagoras. Her var det han forsket seg frem til sine pythagoreiske læresetninger om hypotenus, katet og trekant. Byen jeg bodde i er i hvert fall oppkalt etter han, og den heter Pythagorion.

Hovedgata på Samos
Hyggelig i den lille hovedgaten i Pythagorion

Dra i juni – og unngå turisthorder

Det er juni hjemme når jeg drar hit for et par år siden. Sommeren er ung, foreløpig er de som bor her ikke lei av alle som gurgler ned ouzo som om det var vann og tror de kan danse zorba som en greker. Jeg tar direktefly fra Gardermoen, og fra flyplassen tar det et kvarter med taxi før jeg står midt i en gresk idyll. Mai-september er en smart tid å reise hit på. Hele sommeren ligger temperaturen rimelig stabilt på 25-30 varmegrader.  

Blåbenk påSamos
Jeg dro i juni – og unngikk turisthordene

Hvitkalka hus klatrer opp fra kaia på Samos

Jeg våkner opp til lyder jeg ikke er vant til. Trekker gardinene til side, og går ut på balkongen. To damer i svart står nede i smuget og snakker et språk jeg ikke behersker, gresk er dessverre helt gresk for meg. Men det jeg ser er ikke til å misforstå. Jeg ankom i mørket, men skjønner fort at jeg har vært heldig med valg av hotell. Fra balkongen har jeg utsikt utover Egeerhavet, og under meg klatrer hvitkalkede hus oppover fra kaia slik de skal. Brostein i gatene, smijern på balkongene og terrakotta på takene under meg.

Samos
Kaffe og litt jobbing med bokmanus på balkongen om morgenen

Pythagorion – byen som passer alle

Pythagorion viser seg å være akkurat det jeg er ute etter. En liten hyggelig by med bare 8000 innbyggere, typisk gresk atmosfære i gatene og nede på havnepromenaden, som er dekket av barer og restauranter som ikke har glemt at turister gjerne vil oppleve det greske, genuine på ferie.

Strandpromenaden på Samos
Hyggelig havnepromenade i Pythagorion

Det jeg har lest om natteliv og partyfaktor viser seg heldigvis å være sterkt overdrevet. Dette er en by som passer for alle, også barnefamilier som ikke vil ligge ved bassenget hele ferien.

Kafe på Samos
Kledd i blått – klar for dagen i Pythagorion

Den herlige, greske atmosfæren

Beliggenheten er perfekt. Ikke bare er det enkelt å komme hit, byen er plassert i en liten bukt, og det er tre minutter til nærmeste strand. Blåhvite båter ligger og dupper langs promenaden, byen har en egen handlegate med små butikker og hyggelige kafeer som strekker seg innover, og jeg finner raskt en favorittkafé med god vin og salat. Samos er kjent for hvitvinen, jeg kan bare underskrive på at det stemmer. Og det beste av alt er den velkjente, greske atmosfæren.

Båt ved kaia påSamos
Småbåtene dupper langs promenaden

En strandbar fem meter fra havet

Jeg finner fort min vakre favorittstrand. Ned de hvitkalka trappene fra det lille hotellet, så til høyre rundt promenaden, forbi en kirkegård, og så står jeg ved rester av en stor borg. Derfra går stien videre, og så er favorittstranda der. Enkle strandbarer med plaststoler og bord, fem meter fra havet og tre meter fra solsenga.

Strandbar på Samos
Min favorittbar i Pythagorion

At stranda består av rullesteiner er greit, da slipper jeg å dra med en halvkilo sand tilbake til hotellrommet.

Solseng påstranda
Nærutsikt til solsenga mi fra favorittbaren

Gresk salat på bordet på autopilot

Den greske salaten på min strandbar er akkurat slik greske salater skal være. Fetaost slik bare grekerne kan lage den, tomat, agurk, oliven og løk, og når jeg spør, gir kelneren min meg et lite kurs om at paprika må være med, og den skal være grønn, og olivenoljen skal man være raus med. Etter hvert er jeg kompis med kelneren, og han kommer smilende med lunsjen min uten at jeg trenger å bestille.

Samos Gresk salat
Den greske salaten slik den skal være – og litt hvitvin

Sjekk ut Four Seasons og Esperides

Bevares, det finnes fantastiske spisesteder inne i byen, også. Jeg nyter perfekt meze på lokale Esperides, der to brødre lager nydelige retter fra familiens egen kokebok, og på Four Seasons har jeg suveren utsikt over havnepromenaden når fløyelsmørket faller på og byen lyses opp på beskjedent vis. Ikke ett sted bommer jeg på hvitvinen, og forfatter Bukovski er godt reisefølge når jeg sitter alene ved bordet om kvelden.

Bok og vin
Bukowski er mitt reisefølge på Samos

Antikk og del av Unescos verdensarv

Byen Pythagorion har flere historiske minnesmerker. Den 1026 meter lange vanntunnelen (!) Eupalinos ble gravd ut av slaver gjennom et fjell for 2500 år siden, og er et antikt mesterverk og en del av Unescos verdensarv. Jeg er innom Panagias Spilianis Metochi, en kirke i en underjordisk grotte, og like over sentrum av byen finner jeg flotte stier som tar meg inn i et fint fjellandskap. Og får du lyst til å forlate Samos for en dag, tar du båten til Tyrkia eller til øyene Chios i sør og Patmos i nord.

Samos underjordisk kirke
En blå kirke i en underjordisk grotte – helt fantastisk
Fjelltur Samos
Fine stier i fjellet rett ovenfor Pythagorion

Kokkari  – en liten juvel av en landsby på Samos

Jeg spanderer en dag i Kokkari, en juvel av en gresk landsby nord på Samos med romantisk atmosfære og et par tavernaer på kaikanten. Her får leiescooteren stå et par timer og jeg leker med svære bølger.

Leki bølger på Samos
Jeg leker med svære bølger i Kokkari

Alt er herlig lokalt, kun grekere å se, og jeg tar en prat og en øl med et par av gutta. Jeg har en plan om å besøke Votsalakia med mektige fjell og velduftende sitron- og olivenlunder, men finner ut at det blir for langt for scooteren. Og regnskogaktige Nightingale Valley og de tre unike fossefallene i Potami får bli neste gang på vennlige Samos.

Kokkari
Her i Kokkari er alt herlig lokalt
Gutta drikker øl på Samos
Jeg tar en øl og en prat med gamlegutta

Just another day i herlige Pythagorion

Siste dag setter jeg meg på en hvit- og blåmalt benk og tenker over den uka jeg har vært her. En bil mer enn full av grønnsaker kommer forbi, nede på stranda henger blekksprut til tørk, bortenfor der sover gutta lunsj i båten.

Samos grønnsaksbil
En bil relativt full av grønnsaker …
Fiskebåt Samos
Gutta på havna sover lunsj …

Ingenting haster i dag heller, det er bare Just another day in Paradise her i Pythagorion og langt der ute er alt blått. Å sitte her uten agenda er perfekt den siste dagen, og jeg er ikke i tvil: Dette stedet leverte mer enn jeg hadde håpet på. Natur og kultur, folk og atmosfære, sol og varme. Mitt råd er enkelt: Dra til Samos, gjerne utenfor sesongen.

Og mer er det vel ikke å si?
Husk å følge ReiseKick på Facebook!

TIPS: Les flere artikler fra Hellas

Romantiske Amorgos og hippe Hydra

Hvor ligger Samos?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

  1. Jeg elsker Hellas og har reist i33år overalt der så ble jeg lenker til rullestol og kjører en elektrisk tullestol snakket med en som kunne mye om å dra til Hellas som handikappet hun fortalte at ingen av øyene har rullestoltransport bil og dermed måtte jeg glemme å fra dit da
    Redningen ble da Spania der det ikke var et problem over hodet men nå har jeg ikke vært i Hellas eller mine kjære øyer på10 år

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon