Tromsø

Snaut to timer unna ligger eventyret. Vi er to søringer med erfaring nordfra og på vei til den andre, den arktiske hovedstaden i landet vårt. Vi skal nord, oppleve det magiske eventyret, uansett om vi snakker sommer eller vinter. Noen byer er velsigna med X-faktoren, og denne byen fikk en dobbel dose. Så ja takk, begge deler, nordlys og midnattssol! Her er vi, Tromsø! Vi skal finne ut hva byen på ufattelige 69 grader nord har å by på for oss som ønsker en ferie her nordpå. (obs: dette var før pandemiens tidsalder …) Og en ting er uansett sikkert: Tromsø by varter opp med aktiviteter og opplevelser for hele familien! Se våre reisetips til ferie i Tromsø her:

Tromsø
Tromsø – og det magiske lyset (Foto: Colourbox)

Tromsø har umiddelbar nærhet til arktisk natur

De siste minuttene i lufta ser vi hva det vil si å ha en umiddelbar nærhet til naturen. Arktisk villmark med spisse, majestetiske fjell. Små og store øyer omkransa av blått hav. To stumme søringer sitter der og gaper og ser før vi lander på Langnes. En time senere: Hvor ellers i landet vårt har folk utsikt til fjord og fjell av slike dimensjoner fra kafébordet i byens hovedgate, slik de har i Tromsø?

Reisetips Tromsø

Utsikt fra Langnes lufthavn vinter
Utsikt fra flyplassen rett og slett

Skarven og Emmas Drømmekjøkken

–Hæ? Bare 10 minutter med taxi inn til sentrum? Ja vel, vi får nyte naturen så lenge. Men det skjer ikke. Turen handler om en tunnel, og når vi kommer ut, er vi midt i Storgata! Bare det, tenker vi, avstanden fra flyplass til byens sentrum får oss i godt humør lenge før vi sitter og nyter Mack-øl og hvitvin på Skarven med sola midt imot. En stund så salig at jeg tar en pils til, nå fra mikrobryggeriet i byen. Makan! Hotellet i gangavstand borti gata, bord på Emmas Drømmekjøkken til lunsj. Det skulle ikke forundre oss om det blir grateng laga av de villeste råvarer som er å oppdrive rett uti fjorden her!

Emmas Drømmekjøkken Tromsø
Ingen tvil om hvem som kokkelerer her …

Noen øyeblikk lar seg ikke forklare

Noen destinasjoner er sommer, andre er vinter, Tromsø er begge deler. Vår langhelg er altså viet både og. Og denne gangen er vi nærsynte. Jada, vi vet at magisk natur her er kortreist, enten vi velger Sommarøy, Lyngen, Senja eller Kvaløya, men vi velger gangavstand. Så vi går rett og slett over brua fra Tromsøya, og hilser på den snart 55 år gamle Ishavskatedralen. Har du først sett den profilen live, så glemmer du den aldri. For ikke å snakke om østveggens glassmosaikk eller den gigantiske glassfasaden på inngangssida. Og bak der igjen gnistrer fjorden og fjellan imot oss. Noen øyeblikk lar seg bare ikke forklare med noen skarve ord. Reisetips tromsø

Ishavskatedralen – for en vakker profil! (Foto: Colourbox)
Tromsø brua og kirken om natta
Og Ishavskatedralen om natta (Foto: Mette Wickstrøm)

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Fjellheisen opp til Tromsø i panorama

–Se på Tromsdaltinden, roper Torill. Vi burde selvsagt gå den til topps, men velger fjellheisen som tar oss opp til Fløya, og har vært stolt leverandør av utsikt siden 1961! Det tar oss fire minutter å bli løfta 421 meter over havet til Tromsø i panorama. Når vi skal ned, tester vi Sherpatrappa, som består av 1200 trappetrinn. På veien opp starter den i Fløyvegen, og ender på platået nedenfor Fjellstua, og er verdt hvert eneste trinn! Og siden vi nevnte Mack: Man blir tørst av en tur i trappa, så vi tester den snart hundre år gamle Ølhallen når vi igjen er i vater. Velg mellom kvalitetsøl fra 72 ulike tappekraner, folkens!

Reisetips tromsø

Tromsø fra Fløya
Utsikt fra Fløya (Foto Colourbox)
Sherpatrappa i Tromsø
Noen velger Sherpatrappa opp (Foto lånt av Inger-Helen Hjemvoll)

Idyll på kaikanten og lunsj på Koselig Café

Vi liker å rusle i sentrum av byen, bare la det som skjer skje. Å gå langs kaia og kjenne at vi er langt nord, snuse inn selveste lukta av nord, bare sånt noe er mer enn nok for oss. Så unner vi oss en koselig lunsj på Koselig Café eller Smørtorget, og planlegger ettermiddagen. Vi kan nok ikke toppe gratengen vi fikk hos Emma i går, det var en magisk miks av torsk, kveite, steinbit og gudene veit, men vi kjøper Lyngenreker og verdens beste jordbær og setter kursen mot Telegrafbukta!

Havna i Tromsø
Å gå langs kaia er mer enn nok … (Foto Colourbox)

Reker og jordbær – og kos i Telegrafbukta

Vi er bortskjemt, vi har allerede gått barbeint på strendene på Sommarøy og Kvaløya, men å ha en sånn perle som Telegrafbukta i gangavstand fra sentrum av byen er en gave. For en kultur, for et miljø, steike for et sted! Det er sommer i lufta og vi har glemt solbriller, er det mulig i en by der vi har bruk for dem døgnet rundt? En kajakk glir forbi, volleyball på stranda, og vannet er … passe forfriskende og krystallklart. Vi reker litt rundt før vi husker hva vi har i sekken, og sender en takknemlig tanke til Lyngen og de rekene og ikke minst den guddommelige jorda, som ga oss de søteste bæra.

Telegrafbukta i Tromsø
Telegrafbukta – ikke langt fra sentrum!

Når hele himmelen går i grønt …

Nordlys
Foto: Colourbox

Tromsø er som sagt både og, og plutselig er vi der en oktoberdag. Ikke ett snøfnugg å se, og vi er på vei rundt Prestvann, i gangavstand fra sentrum. Det er kveld, mørkt og stjerneklart når hele himmelen uten forvarsel går i grønt. En lysende bru kommer til syne, mellom himmel og jord, vanvittig spektakulært, og på brua danser åndene breakdance. Mobilene går varme, vi måper opp mot Aurora, kinken sitter som et skudd i nakken, og der og da forstår vi hvorfor folk kommer hit helt fra andre siden av kloden for å jakte på nordlys. Vi var heldige, hadde ikke avtalt med frøken Borealis, men den uberegnelige damen tok oss heldigvis på senga.

Prestvann i Tromsø
Vakre Prestvann

Si hei til selene og finn din indre polfarer!

Dagen etter møtet med Aurora sier vi hei til alle selene som glir fremover i vannet over hodet på oss på fantastiske Polaria. Ta med barna dine hit og se de underligste sjøplanter, fisker og dyr i skjønn forening, et herlig eksempel på at også læring kan være dritartig! Når vi først er i arktisk humør, stikker vi innom Polarmuseet og finner fram til vår indre polfarer! Dagen er maks fullendt når vi har besøkt Arktisk-alpin botanisk hage. Det er helt utrolig å tenke på at denne selvmotsigende blomsterprakten på en slik breddegrad var med i finalen da BBC kåret verdens ti vakreste hager!

Fikk smaken på byen, lyset, havet og fjella

Nordens Paris er en klisjé, men vi har vært her når det koker, og skjønner hele greia. Dette er jo verdens nordligste studentby, og den renner over av utstillinger, konserter og festivaler når verden igjen er i stabilt sideleie. Et solid universitets- og sykehusmiljø som det i Tromsø gjør også noe med byen. Her er det mange unge, her er det levende samisk kultur, og her er det internasjonalt. 2600 hotellrom og kafeer og restauranter som virkelig leverer varene er vel heller ikke så verst? Og så alle de fine folka! Har en drøm, synger en av byens sønner. Her er to søringer, som fikk smaken på Tromsø, byen, lyset og fjella. Drømmen vår er å komme tilbake når Pfizer og resten av vaksinegjengen har slått knockout på Covid. Vi sees, Tromsø!

TROMSDALSTIND SETT FRA Kvaløya
Byen – lyset og fjella … Så vakkert!

Tips til overnatting i Tromsø

Det er mange flotte hotell i Tromsø, og vi vender alltid tilbake til Clarion Collection Hotell Aurora, et hyggelig hotell på bryggekanten. Her har vi strålende utsikt til Ishavskatedralen og Tromsøs mektige natur.

Flybussen stopper rett i nærheten av hotellet, og butikker og restauranter er også i umiddelbar nærhet.

Utsikt fra Clarion Hotell Aurora Tromsø
Klager ikke på utsikten fra takterrassen på hotellet

Hotellet har en innbydende lobby, hvor du ser rett ned på kaia. Det er alltid koselig å sitte her med en kopp kaffe eller et glass vin. I resepsjonen får du kjøpt det meste av drikkevarer og snacks.

Rommene er både lekre og romslige, og her kan du velge mellom vanlige dobbeltrom, superiorrom og suiter. Det er ingenting å si på prisene, og frokost og kveldsmat er inkludert i prisen.

Resepsjonsområde Aurora Tromsø
Lekker lobby (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)
Superior dobbelt Aurora Tromsø
Superiorrom (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)
Dobbel suite Aurora Tromsø
Suite (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)

Bobler i glasset – og … bobler på taket

Det er bare å innrømme det med en gang, vi har sansen for bobler. Og på Clarion Collection Hotell Aurora får vi dobbelt opp. Her er boblebadet på taket! Byens eneste utendørs jacuzzi, hvis vi ikke tar helt feil …

Likte du våre reisetips til Tromsø? Del gjerne artikkelen med noen som planlegger ferie i Tromsø.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les våre andre artikler med reisetips til Tromsø og Nord-Norge

Nordlyset i Tromsø – den arktiske hovedstaden
Sommarøy – kortreist magi
Roadtrip i Lofoten – 5 flotte fiskevær
Sommerhelg i nord – en magisk opplevelse!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon