Norge,  Sommarøy

Sommarøy – kortreist magi


En skatt venter på meg ute i havet. En sanselig sommerskatt i pakt med naturen. Og så, plutselig er den der. Bare et par-tre timer etter at jeg forlot hovedstaden.

DET ER NÅR JEG kommer ut av den lange, mørke tunnelen jeg skjønner hvor navnet på øya kommer fra. Aldri var himmelen større, horisonten bredere, en verden av sommer åpenbarer seg så langt øyet kan se. Kritthvite strender, irrgrønt gress og enda grønnere hav, takket være refleksene fra kalk i korallene. Kjører inn til siden, stopper bilen, gnir meg i øynene, ruller ned ruta og lar sansene få et velfortjent påfyll.

LANGT UTE I STORHAVET ser jeg øya som sto modell da Ishavskatedralen i Nordens Paris ble til. Skingrende måkeskrik, lukten fra fjæra, like intens som solen som skinner døgnet rundt her oppe. Storhavet i godlune, det dasker mot korallstrendene, jeg klyper meg i armen, famler etter ord, finner bare klisjeer og gir opp. Det jeg ser er vilt, vått og sinnssykt vakkert.

SJEKKER INN PÅ EN RORBU med alle fasiliteter og stankelben rett i havet. Barn i fjæra leter etter skjell og krabber, jeg går barbent i kritthvit sand, går i barndommen, setter meg på kanten av rorbua med et glass hvitvin, eller var det Mackøl? Jeg tar av meg klokken, lar bare tiden fare, stillheten er øredøvende. Ser opp på den store himmelen, lar skuldrene gå motsatt vei, er bare til stede i meg selv akkurat her jeg er.

JEG HAR VÆRT EN TIME og tre kvarter i luften, og så 55 minutter i bil før jeg sitter på brygga. Sommarøy er nær, likevel velsignet fjern og fri for moderne støy. Kanskje det er derfor denne magiske øya tiltrekker seg barnefamilier, konferansedeltakere, fisketurister og små grupper som vil oppleve noe utenom det vanlige. Her er du ikke bare et grått nummer i rekken, men en personlig gjest som tas på alvor av dem som leier ut rom og rorbuer, i tillegg til å arrangere aktiviteter som utfordrer både deg og naturen.

– DU MÅ OPP PÅ TOPPEN, derfra er Svalbard neste, sier Torill Berg, daglig leder i Xtenso Event (www.xtenso.no). Jeg treffer henne på kajakkstranden, der hun tar bildene som skal friste enda flere til Sommarøy.

I årenes løp har hun sendt mange grupper til Sommarøy, alt fra jentegjenger som vil nyte livet til store, internasjonale konferanser. Neste morgen tar jeg morgenbad i tolv graders krystallklart vann, mens pysene er i badestampen i badenaustet, med dørene på vidt gap mot naturen. Så er det frokost på rorbubrygga før jeg tar denne Berg på ordet og begir meg til værs.

EN ØRN FLAKSER AV når jeg kommer ut på kanten av Hillesøytoppen. Et vingeslag på opptil to meter. Jeg er på toppen av Sommarøy, på vei opp har jeg brukt tau på de bratteste stedene, og belønningen når jeg kommer opp heter panorama. Ord er fattige, jeg ser en vill og utemmet natur, ørnen som glir utover, kjenner nærhet til havet og en ro som tar over for det andpustne. Jeg gisper unisont med en jentegjeng på førti pluss, som har utfordret seg selv og tatt den bratte veien fra fjæra opp til himmelriket. Andektig skriver jeg navnet mitt i fjelltoppens turbok, et bevis på at jeg har vært i paradis.

DU ER IKKE PÅ EN SOMMERØY i nord uten å fiske. Vi låner en båt, og drar opp den ene torsken etter den andre, ikke rart at fiske fortsatt er livsnerven her. Havet er en rik åker, lyset flommer, og himmelen er rik på sol selv om det er natt. Jeg undres om ikke dette er essensen av sommerlykke idet vi tøffer inn i det blikkstille sundet og treffer en nattpadler på vår vei. Neste dag setter værgudene foten ned, og jeg tar en tur i verret, der jeg finner Sommarøy Kunstbruk, flere kvinnelige kunstnere som ivaretar det kunstneriske på øya. På 100 m2 selger de keramikk, glass og smykker, samt vev- og strikkeprodukter.

EN DAG PÅ SOMMARØY er snarveien til natur og utfordringer, og ytterst ute på øya er et eget område satt av til nettopp dette. Her kan du gå i nærkamp med naturen, klatre og svinge deg i line tjue meter over bakken med storhavets bølgebrus som bakteppe. Jeg går i stedet løs på naturens eget matfat, tilbereder fiskesuppe med selvtrukket torsk, selvplukket blåskjell og ferske reker, og nyter den på brygga i selskap med en god Sancerre og enda bedre venner.

JEG TENKER På ALT det andre jeg kunne ha gjort hvis langhelgen var lengre. Fugl- og smådyrpark, det lille museet, ørnesafari, båttur ut til Hekkingen fyr med mat- og kystkultur på menyen, you name it. En annen gang, tenker jeg, for jeg skal garantert tilbake til et sted der jeg finner ro og naturutfordringer. Hav og himmel kinn mot kinn, synger Finn Kalvik i den sangen han kalte Sommerøya. Jeg finner den på en gammel cd, skrur volumet på maks, kjører inn i den mørke tunellen på vei tilbake til Tromsø og lengter allerede tilbake til Sommarøy.

Lagre Pin til senere!

Opplevelser på Sommarøy

FISKING: Du kan leie båt ved å spørre på det eneste hotellet på øya, Sommarøy Arctic Hotel, som også leier ut rorbuene. Sommarøy er identisk med fiskelykke. Her får du fisk, det er gøy å dra opp torsk på flere kilo.

PADLING: Du leier kajakk på hotellet. Det er fantastisk å padle i skjærgården innenfor Sommarøy, og legge til ved en av de mange hvite strendene for et friskt bad. Når havet er blikk, padler du rundt hele Sommarøy.

TURGÅING: Du må opp på Hillesøytoppen rett bak rorbuene. Den er bare et par hundre meter høy, men stiger rett opp fra havet og gir en utrolig høydefølelse. Her er Svalbard neste! Eller du kan ta båten til øya Haaja, og gå til topps på naturens egen ishavskatedral!

BADING: Et friskere sommerbad skal du lete lenge etter! Fantastiske strender, og hvorfor ikke et midnattssolbad? Prøv badenaustet med vedfyrt badstue og romslig badestamp. Og hva med utendørs jacuzzi kombinert med et lynbad i sjøen for kjøle seg ned?
sommaroy.no

SAFARI: Det er mulig å delta på ørnesafari, en unik kystopplevelse som setter spor. Eller ta båt ut til Hekkingen Fyr, et av de eldste i Nord-Norge! Her er det et rikt fugleliv og spennende fauna, og stuen i fyret har plass til 20 gjester til bords!

KULTUR: Ta en vandring i verret på en eventuell gråværsdag. Gå innom kongeparken, museet, husfliden, kunstbruket og butikken med ”kaillkråa” til de lokale gamlegutta!

Sommarøys historie

I mer enn ti tusen år har havet vært livsnerven til dem som har bodd her på Sommarøy. Vikinghøvdingen Ottar dro i år 890 herfra til England, og fortalte engelske kong Alfred om ”Nordveg”, veien til nord og hans eget rike, Hålogaland. Grensen mot Finnmork og samenes rike gikk ute i havet ved øya Haaja, som troner ut mot storhavet.

Overnatting på Sommarøy

Du bor helt supert på Sommarøy Arctic Hotel eller på hotellets godt utstyrte rorbuer med høy standard. Rorbuene har stue, kjøkken, 2 eller 3 soverom med inntil 10 sengeplasser, ett eller to bad og terrasse, og er idyllisk plassert ved havkanten.

Reisen til Sommarøy

SAS og Norwegian flyr deg direkte til Tromsø Lufthavn. Fra Oslo tar flyturen 1 time og 45 minutter. Du kan leie bil på flyplassen, og bilturen fra flyplassen til Sommarøy går over fjell og langs havet, og tar cirka 50 minutter. En herlig naturopplevelse! Jeg brukte til sammen to og en halv time fra Oslo, så her snakker vi om kortreist magi!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

For booking: www.sommaroy.no

Bernt har skrevet en variant av denne artikkelen i magasinet Tara.

Kanskje vil du også like Roadtrip i Lofoten – 5 flotte fiskeværMerk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

3 Comments

Legg inn en kommentar