På tur i Rondane DNT hytte

Vi skal til Rondane, et av Norges mest populære turområder på sommerstid. Det stabile været og de varierte turmulighetene er noe av det som lokker tusenvis av fjellvandrere til dette formidable fjellområdet hver sommer. Vi velger å dra hit i slutten av juni, og er griseheldig med været. Turtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Rondane er bare vakkert …

Rondane – Norges første nasjonalpark

Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Terrenget er lett, flatt og ufarlig å gå i, og det er et vell av turisthytter og merkede turstier overalt.

Rondane ble Nasjonalpark i 1962

Bodde på Rondane Høyfjellshotell

Vi flottet oss litt, og booket en juniorsuite på Rondane Høyfjellshotell. Vi betalte cirka 1600 kr natten, inkludert frokost. Hotellet ligger flott til, bare noen minutter fra Rondane nasjonalpark, men det er nå dessverre midlertidig stengt. Turtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Hele 10 topper over 2000 meter!

Rondane er perfekt for fotturer for de aller fleste av oss, både fordi du kan gå langs grusvei og fordi du har hele ti topper over 2.000 meter å bryne deg på. Denne junihelgen får vi med oss to flotte dagsturer:

Spranget – Rondvassbu – Veslesmeden – Rondvassbu – Spranget

Vi kjører bil fra hotellet opp til parkeringsplassen på Spranget. Det viser seg at veien er stengt et par kilometer før parkeringsplassen, så vi setter bilen i grøftekanten og begynner å gå.

Jeg er i gang på fin grusvei

Vi går på grusvei helt frem til Rondvassbu. Det er nesten ingen stigning, så dette er virkelig en lettgått dagstur. Selv om vi bare går på vei, er utsikten og naturen vakker og storslått.

Snøkledde fjell midt i juni

Rondvassbu – fantastisk beliggenhet

Vi kommer frem til Rondvassbu, en av turistforeningens fine hytter. Vi er en drøy uke for tidlig ute, og kommer til stengte dører. Vi finner et bord og en benk, spiser matpakken og konsulterer kartet. Kommer selvsagt fram til at vi har full kontroll. Vi går jo på grusvei! Turtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Men Rondvassbu var stengt …

På god vei opp til Veslesmeden

Vi bestemmer oss for å gå videre opp mot Veslesmeden, en av de enkleste 2000-metertoppene i landet, og for mange den første i samlingen. Vi har ikke tenkt oss til topps, det er for sent på dagen til det. Neste gang vil vi sykle de 5 km fra parkeringsplassen til Rondvassbu, da er mye tid spart. Fra Rondvassbu går vi et par hundre meter tilbake på veien, før vi tar til høyre og følger skiltene i retning Dørålseter via Rondhalsen. Stien er godt merket både med skilt og røde T-er. Slak sti til å begynne med, og etterhvert skal vi til venstre. Her blir det litt brattere til vi kommer opp på et platå. Herfra ser vi toppen på Veslesmeden. Vi bestemmer oss for at dette er nok for i dag, og går ned igjen til Rondvassbu, og derfra tilbake til bilen vår på grusveien.

Rondane Høyfjellshotell – Ulafossene – Peer Gynt hytta (nesten) – Rondvassbu – Rondane Høyfjellshotell

Etter en real frokost går turen opp til Ulafossene. Været er like bra som i går, og etter en liten halvtime er vi ute i ganske vill natur. Når vi kommer ut av hotellet, følger vi asfaltveien hundre meter oppover før vi tar til venstre. Vi følger skiltet til Ulafossene, og følger elven Ula. Jo lenger oppover vi kommer, desto større blir fossefallene.

Elven Ula i godt slag

På tur med et alle tiders vennepar

Vi fortsetter videre mot Peer Gynt-hytta, og stien går svakt oppover. Det er skikkelig vått, for det har regnet tidligere i uka, og vi priser oss lykkelige for at vi tok på oss fjellstøvlene våre. Vi har med oss to gode venner denne dagen, og rusler og skravler, nyter naturen og det flotte været.

Gutta boys i farta

Dropper Peer Gynt – velger snøballkrig

Vi stopper, drikker kaffe, og blir enige om at det blir for langt å gå til Peer Gynt-hytta. Vi bestemmer oss for å gå av stien, og trasker oppover den lange, brede hellinga i stedet. Vi vet at vi før eller siden vil treffe stien som går over til Rondvassbu. Det ser verken langt eller bratt ut på kartet, men det tar en drøy time å komme opp og frem til stien. Da har vi vært litt på ville veier, trasket i myr, vier og snø. Vi tar oss tid til en real snøballkamp. En god treningsøkt der, altså. Tu

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

rtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Snø i juni er gøy …

Ned mot Rondevatn og Rondvassbu

Vi tar frem matpakkene, og koser oss med rundtstykker med brunost. Det smaker fortreffelig. Og jammen har vi ikke en sjokoladebit i sekken også. Etter en halvtimes rast, rusler vi videre, og skuer ned på Rondevatn og Rondvassbu. Den siste biten ned er akkurat så stupbratt at det begynner å murre i knærne.

Iskaldt, friskt vann er deilig

Til Rondeslottet i sandaler …

Vi vet fra i går at hyttene er stengt, det er bare å rusle videre på grusveien når vi kommer ned til hotellet. Et ungt kinesisk par med jeans og sandaler ramler ned fra stien som fører til Rondeslottet. De har gått i 9 timer, og er fornøyd med dagens innsats. Hvordan er det mulig, tenker vi. Sandaler på Rondeslottet? Og innerst inne lurer vi jo litt på om vi er imponert eller forskrekket. Turtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Rondane er bærre lækkert
Godt å ha DNT i fjellet!

En fortjent prosecco etter turen

Vel fremme på hotellet, satte vi oss på terrassen og delte en flaske nydelig prosecco. For en dag vi hadde! Proseccoen smakte fortreffelig. Vi nøt livet i langdrag ute på terrassen til solen gikk ned bak fjellene, og gikk inn for å spise det som kan kalles en absolutt bedre fjellmiddag. Turtips Rondane Nasjonalpark Rondvassbu

Dagens tips:
Vi anbefaler alle som går turer i fjellet å laste ned appen Hjelp 113. Da får nødsentralen automatisk vite hvor du er dersom uhellet skulle være ute.

Websider å teste ut
Www.rondane.no
https://rondvassbu.dnt.no/
https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/rondane

TIPS: Les samleartikkel om fjellturer her

Tips til 6 fjellturer i Sør-Norge og 3 turer i Oslo Turtips Rondane


Og helt til slutt skryter vi enda litt mer av den fenomenale naturen i Rondane:

Husk å følge ReiseKick på Facebook! Turtips Rondane Høyfjellshotell

Hvor er Rondane? Turtips Rondane Høyfjellshotell

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om turtips i Rondane. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips Rondane Høyfjellshotell
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon