Bryggerekka i Trondheim

Trondheim ligger i hjertet av Norge, og vi to i ReiseKick ville finne ut hva byen har å by på. Vi valgte å konsentrere oss om sentrum, og fant en historisk, likevel ungdommelig by, som ligger vakkert til mellom fjord og fjell. Vi fant gastronomiske perler på rekke og rad, en vakker trehusbebyggelse, den ikoniske bryggerekken og landets eneste katedral (!) – Nidarosdomen. Ifølge ekspertene har byen rett og slett kunst, kultur og gastronomi i verdensklasse. Her tipser vi deg om hva vi synes er verdt å få med seg!
Tips Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Elven rammer inn sentrum perfekt!

Bor på Britannia – kort vei til alt

Vi bodde på Hotell Britannia et par døgn, og det herlige besøket kan du lese om her. Herfra er veien kort bort til Kjøpmannsgata, der vi varmer opp vår sans for kunst med et besøk på KUK – Ung Kunst – og vår sans for det gastronomiske på Gubalari, med en fin fiskesuppe. Vi runder Kjøpmannsgatas bryggerekke fra baksiden, og går ut på den ikoniske Bybrua, anlagt i 1681 med sine karakteristiske vakt og tollhus i hver ende.

Britannia hotell i Trondheim
Hotell Britannia – staselige saker
Fiskesuppa på Gubalari anbefaler jeg!

Bybru og bryggerekker med stil

Bybrua går over Nidelva til Bakklandet. Her stanser vi midt på brua, og tar de bildene vi bare ta når vi er i Trondheim. Bryggerekka på begge sider av elva er i godlune, de flotte byggene lyser imot oss, et bra bilde for minneboka. Bybrua kalles «Lykkens portal», og når vi kommer over elva, tar vi til høyre og går inn i Bakklandet på sitt beste. Tips Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Bryggerekka i Trondheim
Bryggerekka i Trondheim! Er den ikke flott!
Bybrua i Trondheim
Den ikoniske bybrua i Trondheim

Pause på Baklandet Skydsstation

Bakklandet er Trondheims gamleby, og den første bebyggelsen her kom på 1600-tallet. Her er det en deilig atmosfære – og restauranter og kafeer med uteservering. Bakklandet ble faktisk brent ned for å forsvare Trondheim i 1718, men raskt gjenreist, og vi finner et bord ute på Baklandet Skydsstation. Vi skjønner fort hvorfor turister søker hit. Nam nam til både mat og miljø!

Bakklander skydsstasjon
Nydelig mat og miljø på Baklandet Skydsstation

Gøy med Trampe – og Kristiansten

Vi finner Trampe her, verdens første sykkelheis, nærmere bestemt i Brubakken. Har du ikke sykkel selv, er det gøy å se på turistene, som prøver Trampe med vekslende hell. Nesten 30 000 syklister benytter seg av Trampe årlig. Vi går opp Brubakken, er nå på vei opp til Kristiansten Festning, anlagt i 1681 etter bybrannen for å våke over byen. Den ble kondemnert i 1816 av den nye svenskekongen, og kan nå tilby spektakulær utsikt og finfin rekreasjon. Tips Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Fortet i Trondheim
Kanonene på Kristiansten

Solsiden – en bydel full av energi

Været i Trondheim skifter fort, og det skal vi snart få erfare. Ekstra gøy da, at sola skinner når vi entrer Solsiden av Trondheim. Nedre Elvehavn, bedre kjent som Solsiden, er en energisk bydel full av liv og røre. Solsiden har en industriell fortid som nå er mikset med moderne arkitektur, og det gir Solsiden skikkelig sjel. Vi to i ReiseKick nyter sol og jovial trønderenergi hos Søstrene Karlsen og meksikanske Hector Food & Fiesta. Når vi går derfra, åpner himmelen alle mulige sluser uten at det gjør noe. Trondheim er topp!

Solsiden i Trondheim
Fin miks av industri og gastronomi på Solsiden
Rosa og søtt hos Søstrene Karlsen. Vi koste oss der!
Etter hvert søkte vi inn hos Søstrene Karlsen, rosa der også!
Deilig mat og drikke hos Hector Food & Fiesta

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Nidarosdomen – bygd for evigheten

Vi er på vei til det som kalles en byggekunst for evigheten. Nidarosdomen ligger midt i det historiske Trondheim, omgitt av en vakker kirkegård og en park som bukter seg langs elva. Domen er bygget over graven til Olav den Hellige, som kristnet Norge. Arbeidet begynte i 1070, og de var ferdig i 1300. Den er verdens nordligste katedral, kledd i grågrønn kleberstein, og sjekk den flotte Vestfronten til kirken med sitt enorme glassmaleri og 76 statuer på utsiden!

Nidarosdomen
Alltid mye folk foran den gedigne vestfronten
Nidarosdomen
Nidarosdomen fra en annen vinkel
Også denne da, dere! Her er vi inne i katedralen!

En fin tur opp i tårnet i Nidarosdomen

Et godt råd når du er i Nidarosdomen: Gå opp i tårnet! Det er en stor opplevelse, og hvilken fantastisk utsikt du får som premie! Mørkt og deilig trangt på vei opp 172 trappetrinn, og en utsikt som får det til å kile i magen din. Du kan også vandre i kjeller og krypt, der det finnes en umerket grav. Kan det muligens være graven til Olav den Hellige? Tips Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Utsikt fra Nidarosdomen
Fantastisk utsikt fra tårnet mot fjorden!

Erkebispegården og Forsvarsmuseet

Til høyre for Nidarosdomen ble Erkebispegården påbegynt i 1160 – og så har den blitt renovert utallige ganger før to fløyer brant ned under brannen i 1983. Her finnes en imponerende arkeologisk samling av gjenstander fra utgravninger, middelalderske skulpturer fra kirken, kronjuveler og et spennende og fargerikt forsvarsmuseum. Ta med deg denne attraksjonen når du først er i nærheten!

Ekebispegården
Erkebispegården – majestetisk og fin

Inne på Forsvarsmuseet – mye spennende her

Gull verdt å gå inn til Gullsmed Møller

Etterpå, på vei ned Munkegata går vi nesten forbi Gullsmed Møller. Bare nesten, vi går inn, og får et aldri så lite foredrag om Møllers 252 år gamle historie. En fantastisk forretning og vakre produkter, så ta en tur inn. Vi fortsetter nedover Munkegata, og kommer til torget, byens udiskutable sentrum, dekket av hvite plasttelt akkurat denne dagen på grunn av en matfestival. Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Gullsmed i Trondheim
Henrik Møllers Gullsmed er verdt å få med seg!

Går inn og nyter barokke Stiftsgården

Like bortenfor torget går vi rett på en gul, gigantisk tømmerbygning, Stiftsgården, bygd i 1778. Det var enkefrue Cecilie Christine Schøller, som tilhørte et svært innflytelsesrikt miljø med forbindelse til hoff og kongehus, som oppførte denne. 22 år senere solgte hun Stiftsgården til Staten, og i 1906 ble den Trondheims kongelige residens med cirka 100 rom og 4000 m2 areal. Vi går inn på omvisning, og opplever det klassisk-barokke vidunderet på nært hold. Et absolutt høydepunkt i Trondheim!

Stiftgården i Trondheim
Stiftsgården – vi fikk omvisning her – for et interiør!

Paraplyer, koselige kafeer, trønderkunst

Det nevnte været kan som sagt svinge litt i Trondheim, og når vi vandrer rundt i sentrum, er en av gatene full av paraplyer! Foto-vennlig, selvsagt, og i et smug rett ved tar vi en kaffe både på Cafe Ni Muser og Mormors Stue, bortgjemt og fint midt i sentrum. Vi er opptatt av kunst, og tar en tur innom Kunsthall og Trondheim Kunstmuseum. På Gråmølna ved Solsiden finner vi vakre verker av trønderne Håkon Bleken og Inger Sitter. Trondheim by har mye kunst å by på, og kunstvandring er en smart greie, ikke minst når det høljer ned. Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia

Mye spennende kunst på KUK – Ung kunst. Her er vi på taket!
Den andre halvdelen av ReiseKick tar en kaffe i Mormors Stue
Paraplygata i Trondheim
Paraplyer kler egentlig Trondheim veldig godt!

Tre must-sees og et eventyr på Britannia

Vi to i ReiseKick ville så gjerne presentere Trondheim på sitt beste. Bare å bo på Britannia i to døgn var et eventyr, og når vi spiser en utsøkt middag med kortreiste ingredienser på Troll siste kvelden, plukker vi ut tre must-sees, basert på våre opplevelser: Tårnet i domen ble en opplevelse på grunn av en super utsikt og en suveren guidefyr. Trebebyggelsen på Bakklandet er jo Trondheim på sitt beste. Og til slutt Bryggerekka, symbolet på en årelang handel og kultur i Trondheim. Og så gastronomien, da! Se under!

Bryggerekka i Trondheim
Vi runder av med Bryggerekka – får aldri nok av den og dens fantastiske historie!

TIPS: Les flere av våre artikler fra norske byer

Bergen – en by full av opplevelser
Stavanger – et besøk for minneboka!
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
En herlig langweekend i Arendal
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen vår om Trondheim. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Trondheim, Nidarosdomen, Hotell Britannia
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon