Julekuler i London

Romjul. Hvor kom egentlig begrepet fra? Kanskje det handler om å være litt ekstra ROMslig? Nei da, det dreier seg om at vi ikke trenger å holde dagene hellige fra 3. juledag – og ut året, ifølge norrønske rumheilagr. Noen mener til og med at romjul gjelder helt til 13. dag jul. Så la oss heller bruke romjula til noe nært. Kanskje skal vi leke litt? Gå julbokk til et bessmorfang, som Alf Prøysen foreslo? Eller hva med å gi drømmene våre litt oppmerksomhet? Vi er tross alt midt i Corona-pandemien.

Oslo julepyntet gate
Oslogatene pynter seg til jul …

Pysjer rundt på lykke og fromme

Hvor ble det av det hvite, myke? Yr er brutal, vi må nøye oss med barfrost på bakken i romjula her i Oslo-omådet. Vi våkner til dager uten noe vi må, tenner et lys i morgenmørket og beundrer juletreet enda en gang, leser et julehefte, unner oss enda en pepperkake, pysjer rundt på lykke og fromme til klokka skulle vara midt på dagen. Og når regnet pisker mot vindusruta på kjøkkenet, går drømmene sørover til hytta …

Pepperkakebaking
Privat pepperkakeproduksjon in progress

Villajoyosa – den første drømmen

Vi har ikke vært der siden vi forlot åstedet 12. mars, da Corona slo til. Stunder på terrassen, Middelhavet blinkende, fløyelsmyke kvelder, sus i palmekroner. Villajoyosa, den lystige byen, det var bare noen dager til vi skulle ta imot fjorten norske skrivere, vi drømte om å hjelpe dem videre i skrivedrømmen, men slik ble det ikke. Men drømmene om turer på kyststien kan du ikke ta ifra oss, fru Corona. De er så levende at de overlever …

Jul på kirkeplassen i Villajoyosa
Jul på Kirkeplassen i Villajoyosa
Palmer på stranda i Villajoyosa
Palmesus på strendene i Villajoyosa

For booking av leiligheten vår i Villejoyosa.

Les noen av artiklene våre fra Villajoyosa

Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
Gata vår i Villajoyosa
Sjokoladebyen Villajoyosa

Folketomme romjulsgater i Oslo

Vi går ut i byen, men gatene er folketomme. Æille biler skulle bære stå, og nå står de. En og annen =Oslo-selger her og der, vi vippser hundre kroner for et julehefte, sender en tanke til Clas Ohlson, som sørger for at vi slynger lys rundt balkonger, vinduer og fasader og alt annet som kan tenkes å gi oss et trøstende blink i mørket. Vi trenger det i disse tider, lys gir oss håp og drøm om et tryggere 2021.

Byselgere i Oslo
=Oslo-selgeren er på plass
Julepynt i Oslos gater
Gatene i Oslo er folketomme

Firenze + – den andre drømmen

Tanken om håp og lys napper tak i drømmen om å komme tilbake til den andre byen vår i sør. Vi vet at Firenze lyser opp i romjula, at Ponte Vecchio er fiolett, at David er skumringsblå og Santa Croce-katedralen lysende hvit. At folk er hjemme og venter på at vi igjen kan møtes. En forundringspakke av kulturell overflod, det er her vi ble gjenskapt etter at Svartedauden tok med seg halve befolkningen. Vi gleder oss til igjen å gå over den eldgamle broen, sitte på piazzaene, nyte proseccoen, og til og med vende blikket ut mot bugnende åskammer i Chianti.

Ponte Vecchio i Firenze nyttår
Ponte Vecchio – den gamle broen (Foto: Colourbox)
Toscanske åser om vinteren
Bugnende åskammer i Toscana i desember

Les noen av våre andre artikler fra Firenze

4 herlige piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze

Summingen på Bristol er fortsatt der

Midt i Studenterlunden er julemarkedet på plass, men det er også tomt, ingen kjører karusell i slike tider, og kafeen på Grand er mørklagt. Men vi vet råd, Bibliotekbaren på Bristol er åpen. Vi feste maska før vi knakke på, bestiller Afternoon Tea og alkoholfri eplecider, kjenner suset vi leter etter selv om sosial avstand er innafor regler og påbud. Summingen kan ingen ta fra oss, den ligger i lufta, slik den alltid har gjort på sagnomsuste Bristol.

Karusell i Oslo
Ingen kjører karusell i slike tider
Jul på Hotel Bristol i Oslo
Afternoon Tea på sagnomsuste Bristol

Lively London – den tredje drømmen

Afternoon Tea sender tankene til romjulsbesøk i London. Ingen kan pynte til hjemmekoselig jul som londonerne!

Å vimse rundt i livlige Soho med hendene stappfulle av handleposer, med London-yr og julestæsj hengende i lufta, hoppe inn i en taxi, som er slik en taxi skal være. Den tar oss til den puben vi bare må innom mens vi er her, og med vin og guiness i magen setter vi kurs mot Westminster Cathedral, for vi har alltid én attraksjon vi vil bli ekstra godt kjent med.

Julepyntet gate i London
London-yr og julestæsj hengende i lufta

Langs elva møter vi onger etter væga

Men også London er lagt i stabilt sideleie dette merkelige året. Pubene er tomme, markedene sliter, og Themsen flyter saktere enn ellers i ren sorg over hva som skjer i 2020. Hjemme i Oslo går vi turer langs både Alna- og Akerselva, og der er vi ikke alene, folk hilser til og med, og sier gledelig jul som seg hør og bør i romjula. Aldri så gæernt at det ikke er godt for noe, for her møter vi onger etter væga som lo og sa dom ville vara med foreldra sine ælvelangs. Og der Akerselva møter fjorden i tomme Bjørvika, finner vi et klassisk, italiensk vannhull.

Bjørvika
Der Akerselva møter Oslofjorden

Les vår artikkel om Akerselva

Bli med på tur langs hele Akerselva!

En visitt i paradis – den siste drømmen

Å våkne i en himmelseng full av tyll og stæsj og romantikk. Veggene rundt oss er 500 år gamle, skoddene er for, et gult lys siver inn, for bak gardina skulle ingen sjå … den fjerde drømmen handler om Villa il Paradisino i Sesto Fiorentino. Dagene her består av gjestfritt vertskap, himmelske måltider og turer i toskansk landskap opp til en kafé in the middle of nowhere vi aldri får nok av. Og vingården vi bor på kan ikke beskrives, den må oppleves.

Himmelseng Villa il Paradisino
Å våkne i en himmelseng

Les våre artikler om Villa il Paradisino

Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!

Tilbake med mer optimisme i bagasjen

Noe hvitt flagrer viltert i lufta, legger seg andektig på bakken og dekker alt det grå. Avisene kan fortelle at de første vaksinene ankommer steinrøysa vår i løpet av dagen. Sola har snudd.

Sol langs kyststien i Oslo
Jippi – sola har snudd!

Statsministeren sier at hun drømmer om å reise utenlands til sommeren. Mye å fordøye i ett og samme øyeblikk, men vi tåler det, det gir næring til håpet om å realisere drømmene våre. 2020 er snart historie, og vi har trua på at 2021 skal bli året da vi er tilbake. Sikkert ikke på samme nivå som før, men med mer optimisme i bagasjen. Snart skal vi igjen se konturer av den tida da væla var et hus med fire vegger, der saligheta var et bæssmorfang. Gledelig jul!

Gledelig jul fra oss to i ReiseKick!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Websider å ta en titt på

Lei leiligheten vår i Villajoyosa
Villa il Paradisino

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon