Hester foran duomo i Firenze

Alle veier fører til Roma, men så er det altså sånn at de viktigste gjør en krapp og avgjørende sving innom Firenze. Det var jo her i renessansens arnested vi ble gjenfødt, så dette er vår by. Nettopp den følelsen har vi når vi kommer tilbake til Firenze gang på gang. Her er vi mer enn bare turister. Her har vi hatt gylne stunder, magiske øyeblikk, kulinariske opplevelser og ikke minst kulturelle eventyr som får nakkehårene til å fryse. Og her har vi også falt pladask for 4 sentrale møteplasser. Eller piazzaer, som italienerne kaller dem. Bli med oss til 4 flotte piazzaer i Firenze.

Santa Croce
Piazza Santa Croce – en av 4 sentrale møteplasser

3 magiske bygninger på Piazza San Giovanni

Piazza San Giovanni er et naturlig startpunkt. Når vi har med gjester og venner hit, vet vi hva som skjer. De blir bare stående og gispe. Så dette er altså den piazzaen vi bare står og glor på. Hvorfor? Tre magiske bygninger fyller den svære piazzaen. For det første selve katedralen, Il Duomo, byens signatur. I tillegg står Giottos klokketårn og Dåpskapellet her. San Giovanni er plassen for nakkekink. Har du kommet langs smuget og rundt hjørnet og fått all marmoren her midt i fleisen en fløyelsmørk sommerkveld, glemmer du det aldri.

Il Duomo i Firenze
3 flotte bygninger på Piazza San Giovanni

Il Duomo og kuppelen som er byens signatur

Il Duomo, eller Basilica di Santa Maria del Fiore, ble bygd fra 1296 til 1436. Arkitekt Arnolfo di Cambio ville bygge den største kirken i verden, og den har plass til hele 30 000 personer! Kirker må jo ofte ha en kuppel, og universalgeniet Filippo Brunelleschi ledet arbeidet. Den er bygd av 4 millioner murstein, veier 37 000 tonn og er verdens største. Å gå de 484 trinnene opp på taket av kuppelen er et lite eventyr. Innvendig er nemlig kuppelen dekorert med en 3600 m2 stor freske som forestiller dommedag, malt av Giorgio Vasari og Federico Zucari.

Duomo i Firenze
Kuppelen er byens signatur
Innsiden av kuppelen i Firenze
Dommedag på innsiden av kuppelen

Dåpskapell, bronsedører og Giottos klokketårn

Nå ble det nok av tørre tall og fakta, så vi slår oss ned på kafeen på hjørnet av Borgo San Lorenzo og Via de’ Cerretani. Her har vi det oktagonale Dåpskapellet midt i fanget, mest kjent for sine tre sett med kunstneriske bronsedører. Ett av dem kalte Michelangelo for Paradisets dører. Her har kjendiser i fleng blitt døpt, blant annet poeten Dante og Medici-klanens rikfolk. Rett ved siden av rager Giottos klokketårn, også kalt Kampanilen i været. Vårt tips er å gå alle trappene til topps, men regn med kø, og hold godt for ørene når klokkene ringer.

Firenze Duomo
Alltid fullt av turister på Piazza San Giovanni

Piazza Santa Croce med Calcio Storico og folkeliv

Neste piazza er i favorittstrøket vårt, Santa Croce. Piazza Santa Croce er både stor, åpen og full av deilig solskinn. Dette er åstedet for den årlige fotballturneringen Calcio Storico, første gang i 1530, og det gjelder å finne seg bord på solsiden. Et realt folkeliv, historiske bygninger hvor enn vi snur oss, og en magisk basilika i enden av piazzaen skaper en spesiell atmosfære. Trioen Michelangelo, Machiavelli og Galileo Galilei ligger begravd her, flotte statuer av alle tre. Her har vi det så bra som vi kan ha det med flotte bobler i glasset og byens autentiske puls rundt oss.

Santa Croce i Firenze
Folkeliv på Piazza Santa Croce
Firenze Santa Croce
Fast sted på solsiden av Santa Croce

Tar en selvbetjent vino rosso i Via dei Neri

Mens Piazza San Giovanni altså er en piazza å stå på, er Piazza Santa Croce en møteplass vi kan sitte lenge på når solen er gavmild og dagen boblende frisk. Men vi er jo bare halvveis i dag, så vi flanerer langs Via de’ Benci, tar til høyre inn i Via dei Neri, som er en av Firenzes hippeste gater. Vi kan ikke dy oss, stopper hos vår venn Tommy, som har et av de aller mest populære vannhullene i veggen, og der unner vi oss et selvbetjent glass vin til to euro.

Vinflasker på disk
Sympatisk med selvbetjening av vin

Piazza Della Signoria, Palazzo Vecchio – og David

Rådhuset i Firenze
Palazzo Vecchio – og kunst av alle slag …

Alle storbyer har sin offentlige stue, og Firenzes er Piazza della Signoria. Dette L-formede torget er byens viktige politiske sentrum med flotte Palazzo Vecchio, som både har rommet Italias storting og byens egen regjering. Her er det også et flott utendørs skulpturgalleri, som slett ikke alle har vært like fornøyd med, Michelangelo kalte Ammannantis Neptun-fontene for «sløsing med marmor», og her står David, i hvert fall kopien. Du betaler trippel pris for en deilig kakao på turistfellene her, men vi lar det stå til.

Firenze Signoria
Loggiaen på Piazza della Signoria
Firenze David
Kopien av David er på plass
NeptunFirenze
Neptun er også på plass …

Uffizi er nærmeste nabo, så går vi over Ponte Vecchio

Firenze Uffici
Alltid folksomt rundt Uffizi – bak åpningen flyter Arno

Firenze er delt av elven Arno, og nå skal vi over på andre siden av Arno, til OltrArno. Men først passerer vi Uffizi, den gamle kontorbygningen til Medici-familien, som nå er museum for det aller beste av renessansekunst, blant annet da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Rafael og Caravaggio. Vel, en annen gang, tenker vi og går over gode, gamle Ponte Vecchio, som også må bli en annen gang. I verkstedene på brua har det vært gullsmedverksted og salg siden 1500-tallet.

Firenze ponte vecchio
Karakteristiske Ponte Vecchio

Men på Piazza Santa Spirito finner vi roen …

Det er en annen atmosfære med en gang vi kommer over på andre siden. Dette er strøket for kunsthåndverk og antikviteter, smugtrangt overalt, små butikker og gallerier, samtidig vanvittig store Palazzo Pitti og Boboli-hagene som det kan spaseres i. Men vi skal til Piazza Santa Spirito, vi finner vår vei gjennom de trange smugene, det er på Spirito med bygninger fra 1500-tallet vi finner ro, sitter og glaner på den enkle, fantastiske kirken og rett og slett bare er. Kanskje skjer det noe, kanskje ikke. Ja, her har vi til og med hatt med oss ost og vin på kirketrappen!

Firenze Spirito
Deilige Piazza Santa Spirito

En klassisk piazza – der det er godt å lande dagen

En dag i uka fyller et gigantisk marked hele den pittoreske plassen med fontenen i midten. Da er det folksomt, klassisk vintage, paradis for samlere, enten bare gå rundt og se, eller bare sitte og se. Det er enkelt å finne bord, nok av hyggelige spisesteder. Dette er en sitte-piazza, vi har et fast vannhull her med enkelt interiør og enda enklere meny. Også i dag lander vi dagen her, og blir sittende noen timer før vi inntar byens beste pasta og et glass Chianti på et ekte trattoria rett ved siden av.

Torill trives på uformelle Piazza Santa Spirito

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Det er mange piazzaer i Firenze, og dette er altså våre favoritter.

TIPS 1: Les våre andre artikler fra Firenze

Våre anbefalte spisesteder i Firenze
På fotballkamp, Fiorentina – Lazio
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!

TIPS 2: Les våre andre artikler fra nærområdet

Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel

TIPS 3: Les våre andre artikler fra Italia

Weekendtur til Roma i desember
Seiser Alm in the Dolomites
Høyfjellssletta Seiser Alm
En langhelg i Milano
Vakre Val Gardena – et Italiensk sommerparadis

Tips til overnatting i Firenze

Vi bor alltid på Hotel Orto dei Medici når vi besøker Firenze. Dette er et hyggelig 4-stjerners hotell noen få minutter å gå fra Piazza San Giovanni. Det ligger relativt rolig til, og betjeningen er utrolig hyggelig.

Hotellrom Hotelroom Hotel Orto de medici
Fine rom på Hotel Orto dei Medici

Sjekk hotellets nettside: https://www.ortodeimedici.it/it

Tips til overnatting på vingård utenfor Firenze

Vi anbefaler deg å overnatte på Villa il Paradisino dersom du vil oppleve en vingård.

Hotellrom på Villa il Paradisino
Flotte rom på Villa il Paradisino, også?

For mer info: www.villailparadisino.it

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon