Et sted vi svært gjerne vender tilbake til er Seiss am Schlern (Siusi) og Seiser Alm i Dolomittene. Dette er et eldorado for fotturer i fjellet sommerstid, og selvsagt et paradis for dem som liker å kjøre og gå på ski. Men denne landsbyen er også et fint utgangspunkt for å besøke andre sjarmerende steder i nærheten. Som for eksempel den vakre dalen Val Gardena og den lille, guddommelige landsbyen Ortisei. Området med fjelltopper mellom 1500 og 2500 meter høye er fredet av Unesco. Italia

Utsikt over Ortisei i Val Gardena, Italia, Dolomittene
Irrende grønt og vakkert i Val Gardena

Vakre Val Gardena i Nord-Italia

Val Gardena er en vakker alpedal i Dolomittene, og her bor det 9000 fastboende. 86% snakker ladinsk, resten tysk og italiensk. Hva er ladinsk, spør du kanskje? Det er et romansk språk, som bare snakkes akkurat her, i Dolomittene. Det snakkes av rundt 30 000, og de aller fleste er to- eller trespråklige med tysk og italiensk som andrespråk. Val Gardena har stor turisttrafikk både sommer og vinter. Det er rundt 15 000 sengeplasser her, og du finner totalt 445 skiheiser, 122 mil med alpinløyper og 98 km med langrennsløyper. Om sommeren lokker vakker vandring i fjellet turister til dalen. Store deler av dalen er vernet naturpark.

Buss fra Seiser Alm til Ortisei i Val Gardena

Vi tar lokalbussen fra Siusi/Seiser Alm til Ortisei en dag i juli 2019. Bussen går fra busstasjonen midt i sentrum, og til Castelrotto hvor du må bytte buss. Har du Seiser Alm Card Gold, er lokaltransport gratis. Turen tar omtrent 1 time, inkludert bytte i Castelrotto.

Etter å ha gått lange og bratte turer i Dolomittene, fristet det med et avbrekk. Vi ønsket oss en dag hvor kafèliv og spasering i små landsbygater sto i fokus. Det fikk vi i idylliske Ortisei. Byen er spesielt kjent for sine kunsterisk dekorerte treskulpturer med religiøse motiver. Gå gågaten fra kapellet Saint Ulrich til Antonius-kirken, det er den vakreste gågaten i hele Dolomittene. Underveis setter du deg ned på en av de mange landsbykafeene og spiser hjemmelaget kake!

Ortisei – Santa Christina – og Selva

Ortisei er en sjarmerende liten by på 1230 meters høyde, og omringet av mektige fjell. Det er flust med hoteller, kafeer og sportsbutikker her, så ønsket om å henge på kafè er lett å oppfylle. Vandringen i små gater likeså. Etter det andre kafébesøket der vi koste oss med hver vår Apfelstrudel, begynte det å rykke i shoppinggenet. Her er det forbausende mange butikker, spesielt innen sports- og skobransjen. Lenger inn i dalen Val Gardena ligger de små landsbyene Santa Christina på 1400 m.o.h. og Selva på 1500 m.o.h. Vakre og uimotståelige, de to også! Italia, italia

Seriøs sportsshopping i vakre Ortisei …

Ortisei er kjent for sine vakre treskulpturer med religiøse motiver, og treskjæring har vært et viktig yrke gjennom generasjoner. Du finner mange butikker hvor du kan kjøpe flott håndverk med hjem. Og så er det sportsbutikkene da. Det er mange av dem, og de fører mange merker som vi ikke får tak i hjemme. Og du verden så morsomt det er å bare se. Vi endte opp med nye ryggsekker og fjellsko, begge to. Er det lov å si man blir lykkelig av å kjøpe nytt sportsutstyr når man er glad i å gå i fjellet? Ja!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Kabelbanen opp til Seceda 2510 m.o.h.

En stor attraksjon i Ortisei er kabelbanen som går opp til Seceda, 2510 meter over havet. Den starter midt i byen, så det er enkelt å komme seg av gårde. Vi sier oss ferdig med latmannskafèliv og sportsshopping, og kjøper billetter. De koster 34 euro t/r per person, og for en tur! For en utsikt!

Her er vi på mellomstasjonen – og skal helt opp på toppen!
Secada, Dolomittene, Italia
Seceda – på 2510 meters høyde

Siden vi tross alt har fri fra fjellvandring i dag, rusler vi bare litt rundt på toppen. De lange fjellturene får vi ta ved en annen anledning. Noe av det vi setter stor pris på i dette området, er å få fantastiske natur- og fjellopplevelser selv om vi velger å bare ta heisen opp og ned. Og selvsagt finnes det alltid en kafé eller restaurant helt på toppen … Italia, italia

Vi bestiller lunsj på restauranten på toppen, og finner oss en solplass på terrassen. Solen skinner og livet er herlig. Øyeblikket etter regner det, og livet blir litt mer grått. “Alle” vil hjem så fort som mulig, men det er lettere sagt enn gjort. Det er begrenset plass i heisen, og den går jo bare hver halve time. Vi velger å ta livet med ro, tar maten med oss inn, bestiller et nytt glass vin. Og som vi regner med: Været er omskiftelig så høyt i fjellet, og snart er det gode været tilbake. Ahhh, Val Gardena er bare helt herlig!

Tips: Les flere av våre artikler fra området:

Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Kort, «lav» fottur i Dolomittene nord i Italia: Siusi – San Valentino – Castelrotto
Seiser Alm i Dolomittene: Fottur med overnatting, lyn og torden
Luft under vingene i Seiser Alm
Høyfjellssletta Seiser Alm

Vi har lyst til å reise tilbake hit, for å gå turer i dette landskapet frister virkelig. Kanskje drar vi også tilbake om vinteren, for Val Gardene er jo kåret til en av verdens 10 beste skiregioner!

Dolomittene
Litt av utsikt på vei nedover med heisen

Hvor ligger Val Gardena?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vakre Val Gardena i Italia. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Websider å ta en titt på

https://www.valgardena.it/en/

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon