Bor du i Siusi (Seis) i Dolomittene i Nord-Italia, er mulighetene til å gå lange og krevende fjellturer mange. Men her er også lettgåtte, korte turer. Her er en av de korte “lave”, nemlig turen over irrgrønne gressenger mellom Siusi og Castelrotto. Her befinner vi oss i et vakkert område nordøst i Italia, og folk snakker både tysk og italiensk. Turen starter på 1004 meter over havet, går via 1161 moh og ender på 1060 moh. Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene

En akkurat passe fornøyd nordmann er tilbake i sitt “drømmeområde”

Vi starter turen i Siusi med en kopp kaffe på Andreas Pasticceria, like ved bussterminalen og Esso. Vi tar inn Via Santner Strasse nede ved rundkjøringen, og går gjennom lille, idylliske Siusi, og tar til høyre i Via Laurin. Etter et lite stykke tar vi på nytt til høyre opp Vicolodella posta og passerer Pizzeria Poststube. Følg hovedveien Via Cantinaccia et kort stykke til venstre, før du ser en sti som går oppover irrgrønne enger til høyre. Herfra er det godt merket med turskilt til nabobyen Castelrotto.

Seis
Nok av kirker i vakre Siusi (Seis am Schlern)
Sentrum av Siusi er vakkert, og har totalt 3 kirker

Idylliske Chiesa di San Valentino

Etter å ha gått over 100 meter opp den første stien, ser vi denne vakre kirken

Det går litt bratt oppover til å begynne med. Underveis er det flere benker hvor du kan nyte utsikten. En kikkert står også plassert i bakkene opp, vi tar oss tid til å sikte inn de høyeste fjelltoppene og et par borgruiner rett ved. Du passerer snart den flotte, lille kirken Chiesa di San Valentino 1114 meter over havet. Kirken er omgitt av grønne enger og jorder, med Schlern-massivet som mektig bakteppe.

På vei opp – Bernt tar seg en liten pust i bakken
… og han sjekker ut hva som befinner seg i fjellheimen …
Og her kommer jeg, vi legger Siusi bak oss

Kirken ble første gang nevnt i dokumenter fra 1244, og tårnet er fra den tiden. Kirken er vanligvis stengt for publikum, men fra slutten av juni til begynnelsen av september kan du være med på guidet tur her. Info og bestilling gjøres på Turistinformasjonen i Siusi (Seis). Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene

Det er tørt og varmt også her, og vannes for fullt rundt kirken

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Bondegårder med barnevennlig utleie

Vi fortsetter videre oppover, og passerer et par bondegårder som også tilbyr utleie av ferieleiligheter. Bondegårdsferie i dette området er supert hvis du reiser med barn. Stien flater ut, du krysser en vei og fortsetter videre over engene mot Castelrotto.

Bondegårdsferie er helt topp i dette området
Jeg fant noen traktoregg på gården med super farge …

Over vidstrakte, irrgrønne enger

Det er flott å gå på en sti midt ute i grønneste åkeren! Den smale stien går etterhvert over i en smal vei, og det er grønt og vakkert overalt. Finner du ikke roen og feriepulsen her, så vet ikke jeg. Snart bikker vi toppen og ser det høye kirkespiret i Castelrotto foran oss langt der nede.

Flott å gå nedover mot Castelrotto

En landsens restaurant …

Vi rusler nedover, og passerer nesten, men bare nesten, et skilt som annonserer at vakre Liftstüberl Restaurant ligger inn til høyre. Vi ser på hverandre. Er det noen som har det travelt her? Ute i den flotte hagen er alle bordene opptatt. Barnefamilier, hunder og voksne par koser seg i sola. Vi deler et bord med et tysk par, bestiller en øl, og fastslår at an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor und zwischen sitter som et skudd. Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene

Veldig hyggelig stemning på denne landsens kafeen. I bakgrunnen en bratt bit av Dolomittene.

Castelrotto – en malerisk liten by i Dolomittene

Vi kommer inn i Castelrotto, en by med 6500 innbyggere. Den ligger på 1060 meter, og er den viktigste byen i dette området. Her er små, trivelige butikker og spisesteder, og det er koselig å rusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene. Det fantastiske klokketårnet som du ser på lang avstand, dominerer det hyggelige hovedtorget i denne byen. Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene

Castelrotto med sitt markante klokketårn
Castelruth kastelrotto
Fontene, kirketrapp og rådhus på byens torg

Den opprinnelige kirken ble ødelagt i en storbrann 24. mai 1753. Kirken som står her nå, ble innviet i 1849, og er i klassisistisk stil. Like ved kirken ligger det staselige bygget Krausegg, i dag byens rådhus. Castelrotto er en av de mest populære og kjente turistbyene i Sør-Tyrol, og er et flott utgangspunkt for turer i dette fjellområdet.

De er gode på fasademaling i Castelrotto …
Sett så flott, a gitt?

Alternativ rute tilbake til Siusi (Seis)

Ha du ikke lyst til å gå samme vei tilbake, kan du ta bussen tilbake til Siusi (Seis), eller du kan også ta Marinzen-heisen fra Castelrotto til Marinzen Alm på 1486 meter over havet, og gå derfra på fine stier ned til Siusi. Da går du nesten 500 høydemetere ned, og passerer blant annet Villa Ibsen, huset der Sigurd Ibsen, sønnen til Henrik og norsk minister 1903-05, bodde i mange år. Far Ibsen var også innom her og besøkte junior, og tar vi ikke feil skrev han vel litt på et av sine manus her. Rett etter veien som er oppkalt etter Ibsen, kommer du ned til det stedet der denne fine fotturen turen startet i Siusi (Seis).

Fakta om turen i Dolomittene

Siusi (Seis am Schlern) og Castelrotto ligger i Sør-Tyrol, og er en del av fjellmassivet Dolomittene.

Du starter i Siusi (Seis) på 1004 moh.
Høyeste punkt er 1161 meter over havet.
Du ender i Castelrotto (Kastelruth) 1060 meter over havet.
Turen er cirka 3 kilometer lang en vei.
Du bruker en drøy time på turen.

Hvor ligger Siusi og Castelrotto?

Tips: Les flere artikler fra Dolomittene

Vakre Val Gardena – en himmel på jord …
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om den lille fotturen mellom Siusi (Seis) og Castelrotto. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Fottur i Dolomittene, Seiser Alm, Suisi, Dolomittene
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon