Firenze, Italia

Jeg liker byer som kan overraske. Som byr på noe ekstraordinært. Som har en fortid verdt å lytte til. Firenze er en slik by, den er renessansens (gjenfødelsens) by, byen der troen på hva mennesket kan få til ble født. Ikke vanskelig å se det når du er i Firenze. Alle mesterverkene som Michelangelo, da Vinci & Co skapte, lever heldigvis fortsatt. Side ved side med mange små, skjulte skatter. Her skal vi grave etter de skjulte, noen av dem er etter hvert godt kjente.

Vi starter i Palazzo Vecchio, byens rådhus …

Opplevelse 1: Corridoio Vasariano

Vasari-korridoren, som er bygd over Ponte Vecchio, binder sammen Palazzo Pitti i Oltrarno og Palazzo Vecchio i den historiske bydelen. Den er 1 km lang, og ble bygd for Storhertugen Cosimo I av arkitekten Vasari i løpet av 5 måneder i 1564. Slik kunne Cosimo gå fra sin bolig i Pitti til regjeringsmøter i Vecchio. Korridoren går vegg-i-vegg med Santa Felicita-kirken, der ble det laget et vindu der Cosimo kunne sitte uten at kirkefolket kunne se han.

Ponte Vecchio i Firenze
Alltid folksomt på brua – korridoren oppe til høyre …

Vasari-korridoren er full av kunst! Totalt 1500 selvportretter og 700 andre malerier henger på veggene! Raphael, Rubens, Velasquez og Marc Chagall sine ansikter er selvgjort, og Leonardo da Vinci og Titian er blant dem som har levert andre kunstverker her. I 2013 ble en ny seksjon dedikert til selvportretter og kunstnere fra 21. århundre. Korridoren er kun åpen for organiserte grupper.

Vasarikorridoren i Firenze, Toscana, Italia

Opplevelse 2: Enoteca Alessi

Firenze er I seg selv en nytelse, og her tar jeg deg med til en deilig, kulinarisk en. Bare et steinkast fra Il Duomo, i Via delle Oche 27/29/31, ble Enoteca Alessi etablert i 1952. Her dreier livet seg om smaker, lukter, farger og gylne øyeblikk. Massimo, Marco, Antonella og Michela er bare SÅ til stede, du er alltid velkommen hit!

LUNSJ PÅ ALESSI, FIRENZE
Klassisk fingermat i Firenze – på Enoteca Alessi

Enoteca Alessi er ei vinsjappe med 2500 vintyper i hyllene, det er deilig mat og drikke i bar og kafé på gateplan, eller nede i den fantastiske vinkjellerens storstue. Hyllemeter på hyllemeter med eksotisk mat, godterier, og selvsagt alle Firenzes kulinariske finurligheter. Dette stedet er obligatorisk når jeg er innom Firenze, og jeg blir alltid tatt godt imot!

Vinkjeller Enoteca Alessi, Firenze, Italia
På Alessi brukes vinflasker til å stille ut enotekaets sjel

Opplevelse 3: Pulserende Via dei Neri

Via dei Neri strekker seg fra Uffizi og Piazza della Signoria til Santa Croce-strøket. Gå ned i gaten bak David, like ved inngangen til Uffizi, og opplev en gate som fortsatt har sin sjarm, selv om den har gått fra å være nabolagsgate til turistmekka. Den er oppkalt etter den store, florentinske Neri-familien, og har beholdt sin hyggelige karakter tross turistenes inntog.

Uffici, Firenze, Italia
Galleri Uffizi – ned til venstre her starter Vie dei Neri

Jeg bodde i Via dei Neri første gang jeg bodde inne i byen, og rett over gaten sto Tommy og fristet med selvbetjening av vin og verdens beste foccaciaer i et vindu mot gata. Nå er køene til Tommy lange, alle skal spise og drikke utenfor Tommys lille perle. Ellers kan Via dei Neri by på skinnbutikker, osteriaer, restauranter, Gelateria dei Neri og byens beste puls.

Vinflasker på disk, Firenze
Selvbetjening hos Tommy – ta et glass, skjenk vin og betal 2 euro

Opplevelse 4: Piazza SS Annunziata

Piazza SS Annunziata med all sin symmetri og harmoni

En nydelig piazza med den symmetrien og harmonien som kjennetegner renessanse. Plassen er oppkalt etter Basilika della Santissima Annunziata, og sto ferdig i 1298. Midt på piazzaen troner mammutstatuen av Ferdinand I på hesten. Stå med ryggen til Il Duomo, sjekk Museo Innocenti til høyre, Brunelleschis mesterverk fra 1419. Her var også Spedale degli Innocenti, Europas første sted der moren kunne levere barnet sitt i en luke og vite at det ble tatt vare på.  

Firenze Annonciata statue
Ferdinand I til hest på Annunziata

Du trenger ikke løse billett på Museo Innocenti for å gå opp til elegante, tilbaketrukne Verone Café and terrace med topp utsikt utover byen. Men, det er på andre siden av plassen jeg setter meg ned like ved de vakre, hvite arkadene. Un caffé serverer en super foccacia, og det er rift om plassene ute. Billig mat og vin, topp musikk inne og den joviale eieren tar gjerne en liten trall.

Un kafe, Firenze
Un Caffee – min bortgjemte favoritt i Firenze

Opplevelse 5: Verdens eldste apotek

Officina Profumo Farmaceutica de Santa Maria Novella har røtter helt tilbake til 1221, da en gruppe dominikanske prester flyttet hit og dyrket urter i klosterhagen til Basilika Santa Maria Novella. Apoteket ble offisielt åpnet i 1612, er fortsatt i drift, og baserer seg nå på de samme oppskriftene som den gang. Apoteket skal visstnok ha vært pavebolig, også. Nå er det privateid.

Kan et apotek ha et slikt tak? JA!

Wow! Den følelsen når du går inn her i Via della Scala 16! Bare et lite skilt utenfor. Innenfor rikt dekorerte tak, fresker på vakre vegger, fantastiske lysekroner, vitrineskap med de villeste utskjæringer, tapet fra en svunnen tid. Her selges salver, kremer, parfymer, helseprodukter og eliksirer. Bare å nyte detaljene, og kanskje kombinere det med et besøk i kirken Santa Maria Novella?

Verdens eldste apotek, Firenze
Dette apoteket har rom på rom som gir deg nakkekink …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Opplevelse 6: Piazzale Michelangelo

Den beste utsikten over Firenze får du her. Helt strøken 360 graders utsikt over by og landskapet rundt. Naturens balkong sto ferdig allerede i 1860, og er full av kopier av Michelangelos skulpturer, inkludert David. Vakkert med elven Arno som svinger seg gjennom byen, Uffizi og Palazzo Vecchio, Santa Croce-basilikaen og Il Duomo med sin berømte kuppel.

Byen, Il Duomo og kuppelen. Og et helikopter …

Det er bratt opp hit hvis du bruker bena, men utsikten er verdt det. På veien opp passerer du Porta San Niccolo, som sto i gamle bymuren, som er revet. Passerer også Giardino delle Rose, full av roser, som byr på magisk utsikt. Kun 8 minutter gange videre opp fra piazzalen finner du Basilica San Miniato al Monte; gå for all del ikke glipp av denne skatten!

Arno, Firenze
Utsikt nordover fra Piazzale Michelangelo
Arno, Firenze, Italia
Utsikt sørover fra Piazzale Michelangelo

Opplevelse 7: Oltrarno – en annen vibe

Det finnes bokstavelig talt en helt annen del av Firenze. Oltrarno på sørsiden av Arno, som deler byen i to, har en ganske annen vibe enn den historiske delen på andre siden og dekker 1/4 av byen. Her er det mer avslappet, kultur for håndverk og tradisjoner, flott å rusle rundt, små kafeer og butikker, men også attraksjoner som Giardino de Boboli, Palazzo Pitti og Santo Spirito-kirken.

Pitti palace, Firenze, italia
Palazzo Pitt nederst i Boboli-parken

Det finnes flotte gater i Oltrarno også, sjekk hovedgaten Via Maggio med sine palasser, Oltarno er også perfekt for antipasti og aperitivo, florentinernes før-middag-ritual. Vår favorittpiazza heter Piazza della Passera, med Trattoria 4 Leoni og Caffe degli Artigiani og herlig vibe og stemning. San Niccolo langs sørbredden av Arno er hipt, men vi tyr ofte til de enkle kafeene på myke Piazza Santo Spirito.

Firenze Spirito
Piazza Santo Spirito med sin basilika – her stortrives jeg …

Store, bemerkelseseverdige must-sees

Jeg har hatt gylne stunder, magiske øyeblikk, kulinariske opplevelser og kulturelle eventyr som får nakkehårene til å fryse på de sju opplevelsene som er beskrevet her. Så er det selvsagt også sånn at Firenze har store, bemerkelsesverdige must-sees. Flere av dem beskriver jeg i våre andre artikler fra Firenze, som du kan lese her:

Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
På fotballkamp i Firenze – en familiefest!

Firenze
Favorittleiligheten min i Santa Croce …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 7 alle tiders opplevelser i Firenze. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   Italia, Italienske perler
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

5 ukjente italienske perler ved havet  
Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Ro og harmoni på vingården Tenuta Miranda i Piemonte
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon