Pisa

Jeg er glad i Toscana og har besøkt mange små og større byer i regionen. Har kjørt utallige mil på svingete og smale veier, og besøkt hundrevis av Agriturismos. Javel, tenker du kanskje? Hundrevis? Ja, faktisk. I 10 år drev jeg ToscanaReiser, et selskap som leide ut ferieboliger i Toscana. Med mer enn 700 boenheter fordelt på nesten 300 agriturismos har jeg har sett både rålekre og mindre stilige vingårder. Jeg besøkte de vingårdene jeg plukket ut til å være med i sortimentet fysisk. Møtte vertene, overnattet, spiste frokost og middag, og smakte på utallige toscanske viner produsert av vingårdene jeg besøkte. MEN – her skal det handle om mange flotte middelalderbyer! Kjøre bil i Toscana, Italia

En rundtur med toscanske favoritter

Det er mange flotte byer og velge blant, og her er bra tips til en rute som tar deg gjennom noen av mine favoritter. Ruten starter i Firenze, men flyr du til Pisa, kan du like gjerne starte der. Hele runden slik vi har kjørt den, er drøye 50 mil.

Firenze – vår urbane favoritt

Vi kommer ikke utenom Firenze, vår absolutte urbane favoritt. Byen vi aldri blir ferdig med! Her opplever du mesterverkene fra renessansen. Alle de brosteinsbelagte gatene og smugene er en opplevelses i seg selv, og det er fint å sitte på en av de mange piazzaene og studere bylivet. Ta en tur over elven Arno, for på den andre siden av elven opplever du et annet Firenze. Et som er mer nedpå, upretensiøst og kult.

Greve in Chianti – og innom Montefioralle

Greve in Chianti er hovedstaden i Chianti-området. Her er husene plassert rundt et trekantet torg, Piazza Matteotti, som huser vin og mat i massevis, ikke minst deres egen favoritt Chianti Classico. Jeg anbefaler også en tur innom byen Montefioralle, en middelalderidyll av de sjeldne, kun 3 kilometer fra Greve.

Tips: Les artikkelen vår om Greve og Montefioralle

San Gimignano – og kort vei til Volterra

San Gimignano er kjent for sine tårn. I dag står 13 av de opprinnelige 72 tilbake. Gå til topps i ett eller flere, og sku utover det vakre toskanske landskapet. Det bor omlag 7000 i denne middelalderbyen, som har mye å by oss turister på. Her er museer, kirker, kunstutstillinger, piazzaer og nydelig iskrem. Test ut safran-iskremen. Du kan også gå tur på bymuren. Ellers er det koselig å rusle rundt i smugene, oppdage små butikker og spisesteder. Og du, husk å smake på distriktets egen vin, Vernaccia di San Gimignano.

Vi anbefaler også en tur innom nabobyen Volterra.

Tips: Les artikkelen vår om sykkelferie i Toscana

Siena – helt perfekt til fots

Siena regnes som en av de vakreste byene i Toscana, og er absolutt verdt et besøk. Byen er mest kjent for fantastiske Piazza del Campo, et imponerende torg hvor palio, et hestekappløp, arrangeres to ganger i året. Katedralen er et mesterstykke hva gjelder gotisk arkitektur, og her må du bare ta turen inn. Ellers anbefaler jeg deg å ta beina fatt, Siena er perfekt å oppdage til fots. Ta deg tid til å vandre gjennom de sjarmerende, smale gatene, og oppdag Sienas rike historie i hvert eneste smug og på hvert eneste torg.

Montepulciano – helt på høyden

Middelalderbyen Montepulciano i Toscana troner på en kalksteinshøyde mellom Valdiciana og Val d’Orcia. Den luftige byen er kjent for sine vakre middelalderbygninger, som omkranser Piazza Grande og El Corso, hovedgaten. Her må du selvsagt prøve byens fantastiske vin, Vino Nobile. Festningen Fortezza Medicea er også en spesiell opplevelse! Kjøre bil i Toscana, Italia

El Corso krysser hele byen på langs fra Porto al Prato til katedralen Santa Maria dei Servi (1500-1600- tallet), som ligger på Piazza Grande, det høyeste punktet i byen. Piazza Grande er det monumentale hjertet i det historiske sentrum, og er du i Montepulciano, er dette stedet å lande en vandring.

Tips: Les artikkelen vår om Montepulciano

Montalcino – Brunelloens hjemby

Montalcino er hjembyen til den kjente vinen Brunello, ligger på en bakketopp sør for Siena og har cirka 5000 innbyggere. Montalcino har knapt endret utseende siden 1500-tallet. Når du nærmer deg byen, er det synet av bølgende, solfylte åser med gule og røde blomster, eldgamle eiketrær, pittoreske olivenlunder og naturskjønne landeveier som snor seg gjennom vakre vingårder og enslige sypresser på toppen av åsene som møter deg.

Tips: Les artikkelen vår om Montalcino

Massa Marittima – en toscansk perle

Byen ligger på den vestlige siden av Colline Metallifere-kjeden, 400 meter over havet, og 18 kilometer fra kysten. Her spaserer du i trange smug, vandrer opp og ned bratte trapper, mens middelalderhus lener seg mot hverandre. Flotte hager og balkongkasser så fulle av blomster at de truer med å ramle ned. Nyt luktene fra bakeren, slå deg ned på kaffebarene, gå inn i grønnsaksforretningene. Mmm … og en deilig duft av kaffe, mandler og sitrus. Kjøre bil i Toscana, Italia

Byens røtter går tilbake til middelalderen, og byen blomstret som selvstendig bystat i årene 1225-1335 takket være rike forekomster av sølv, kobber og jern. Midt på 1700-tallet reduserte både pest, malaria og dårlige økonomiske tider Massa Marittima til nærmest en spøkelsesby. Først da La Maremma ble drenert på 1800-tallet begynte byens innbyggertall igjen å øke.

Tips: Les artikkelen vår om Massa Marittima

Pisa – og det skjeve tårnet

Pisa er kjent for sitt ikoniske skjeve tårn, men byen har mye mer å by på. Når du først er ved det skjeve tårnet ør du benytte muligheten til å besøke katedralen og dåpskapellet. Arno renner gjennom Pisa, ja det er samme elv som renner gjennom Firenze, og det er flott å spasere langs elvebreddene. Pisa har koselige gågater, flotte spisesteder og utmerket shoppingmuligheter. Og veien til badestrender er kort.

Pisa

Lucca – og en godt bevart bymur

Lucca er omringet av en svært godt bevart bymur. Nå er det park, sykkel- og turveier på toppen. Her nyter du et glass vin på Piazza dell’Anfiteatro, en sirkelformet plass som en gang var et gammelt romersk amfiteater. Stikk innom katedralen San Martino, og besøk museet som er dedikert den kjent komponisten Giacomp Puccinis liv og arbeid. Er du på jakt etter en by som kombinerer historie, kultur og atmosfære, besøker du Lucca.

Lucca

Tips når du kjører bil i Toscana

Å kjøre bil i Toscana er flott, og den aller beste måten å virkelig oppleve regionen på. Men som på alle andre steder, finnes det utfordringer. Les mine tips om kjøring i Toscana her:

Tips: Jeg anbefaler deg å legge inn litt slakk, det er jo noe spennende rundt hver eneste sving.

  1. Veiene i Toscana varierer i kvalitet. Hovedveiene og motorveiene er generelt i god stand, men mindre veier i avsidesliggende områder er ofte smale, svingete og i dårligere stand. Når du utforsker landsbygda i Toscana, må du være forberedt på smale grusveier.
  2. Det er mye trafikk på hovedveien, spesielt om sommeren, noe som fører til tett trafikk i byer og langs kysten. Vær tålmodig, sier jeg bare!
  3. Gatene inne i landsbyene er ofte veldig smale. Lei ALDRI en større bil enn det du strengt tatt trenger. Mange steder har jeg måttet klappe igjen sidespeilene for å komme gjennom.
  4. Parkering kan være en utfordring i de mest besøkte byene. Det er svært ofte begrensede parkeringsmuligheter, og det beste er å finne en parkeringsplass utenfor byen.
  5. Mange byer i Toscana har ZTL-soner, dette er områder som ofte er foreholdt beboere og visse typer kjøretøy. Unngå å kjøre inn i disse sonene, det er fort gjort å få bot. Det kan jeg alt om …
  6. På motorveiene er det vanligvis en fartsgrense på 130 km/t, men ute på landet er det ofte 50-grense. Du skjønner hvorfor når du er der.
  7. Du må betale bompenger for å kjøre på italienske motorveier.
  8. Vær oppmerksom på ivrige og lidenskapelige sjåfører, du møter dem her som alle andre steder
  9. En GPS kan være nyttig, men ikke bruk den blindt. Noen ganger lurer den deg trill rundt.
Sykkelferie i Toscana Grusvei med sypresser
Deilig og grønt ute på landet i Toscana

Tipa: Les om vingårdsferie i Toscana her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Toscana


Sesto Fiorentino – i Firenzes vakre forgård
Fiesole – i åsene over Firenze
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante!
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om roadtrip i Toscana. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon