Oslo, Damstredet

Midt i byen ligger to av byens aller mest sjarmerende bakker. Vi skal gå disse to, den ene lys og solrik, den andre tett og trang, få vite litt mer om hva og hvorfor. Ikke nok med det, vi skal gå på kjærlighetssti, se hvorfor Fredensborg er i ferd med å bli en hit i byen, og lande på Blå i byens våteste (!) og vakreste paradegate. Turen er kort og historisk. Henger du med?

Pur idyll fra ende til annen

Vi starter på St. Hanshaugen, nedenfor Gamle Aker kirke, den eldste kirken i Oslo. Rett ved kirken står en steinstøtte med klar melding om hvor lang pilegrimsturen til Nidaros er, men denne turen er noen få kilometer. Vi står på toppen av vakre Telthusbakken, den starter i Akersveien og lander i Maridalsveien. Akk, den som eide ett av husene her, for her er det pur idyll fra ende til annen.

Nesten 64 mil til Nidaros, men vi tar en kort variant i byen vår
Vakre hus på rad og rekke nedover Telthusbakken
Denne bakken er selvsagt et yndet tursted, flott utsikt herfra

Parsell med storslagen utsikt

På nordsiden av Telthusbakken en hel rekke vakre, lave trehus, de fleste er renovert de siste årene, og utenfor har de plantet så vakkert på sine to-tre kvadratmeter hage. På sørsiden skinner Egebergløkka Parsellhage mot oss i sola, Oslos eldste og største parsellhage, etablert i 1917 som «Potetparsellen». Her er gamle, mektige frukttrær og en storslagen utsikt!

Parsellhage i Oslo
En liten parsell med et lite smettinn-sted – midt i byen!

På jakt etter herreløse tomter

Hva med det pussige navnet, tenker du kanskje? Bakken har navn etter et telthus (en militær magasinbygning) som lå her på 1700-tallet. Historien kan fortelle at «Området den gang var benyttet av fattigfolk på jakt etter herreløse tomter, og fra 1815 ble det ordnede forhold her.» De siste årene har det vært dramatikk her: Nummer 3 brant i 2008, og 2 mennesker omkom, og i 2021 smadret et steinskred en soveromsvegg i et av husene.

De Lillos om Telthusbakken 5

De Lillos synger om Telthusbakken i låten Glemte Minner (i albumet Neste sommer 1993):

Det er fint jeg ikke husker alt det som en gang var

Det er bra jeg ikke minnes at vi en gang var et par

Det er flott jeg ikke husker at jeg fulgte henne hjem

Alt det der er tatt av vinden, var det Telthusbakken 5?

Kjærlighetsstien – grønn og nær

Kjærlighetssti for både menneske og hund, fint det …

Vi går litt nedover Telthusbakken (gjerne til bunns) før vi snur og går opp igjen til skiltet, som sier at her starter Kjærlighetsstien. Litt kjærlighet er aldri å forakte, men når vi går her handler det om kjærlighet til det spirende, grønne, nære. Stien går helt ned til Maridalsveien, og avsluttes med en trapp før du er i asfaltmodus igjen. Men vi tar av til høyre før stien stuper nedover.

Kjærlighetsstien i Oslo
Virkelig grønt og fint å gå her, vi koser oss …

Gule høyhus og grønne sletter

Store grøntarealer mellom Akersveien og kjærlighetsstien

Vi kommer ut på et stort, luftig grøntområde og tar den nederste veien bortover. Over oss ser vi de gule høyblokkene øverst i Akersveien. Vi går langs alt det grønne, flott utsikt, og kommer ut i Akersveien. Rett over veien kan vi gå inn i Vår Frelsers Gravlund der mange kulturkjendiser er begravd, men vi går 50 meter ned Akersveien til vi ser et vannspeil.

De velkjente gule høyblokkene i Akersveien

Wergeland øverst i Damstredet

På andre siden av vannspeilet ser vi et stort, gammelrosa hus. Her bodde Henrik Wergeland noen år etter at han flyttet ut av Grotten. Huset ble oppført i 1939, det er fredet, og i bakgården kan vi se «Veslebrunens stall». Nå står vi på toppen av Damstredet. Gjør klar for en 160 meter lang, smal, krokete, brosteinsbelagt idyll av de sjeldne i Oslo.

Oslo, Damstredet
Vannspeilet på toppen av Damstredet, Wergelands hus på andre siden

Fra første halvdel av 1800-tallet

Damstredet, Oslo
Trivelig å gå nedover Damstredet

De fleste husene i Damstredet ble bygd i perioden 1810-60, noen få før. Her er det bare lave trehus, mange restaurert, og rart å tenke på at det er bare et kvarters gange fra Karl Johan og fem minutter til Vulkan mathall på Grünerløkka. Mye historie, trangt mellom smugene, det er bare å vandre smug- og trappelangs, og la for all del kameraet få kjørt seg!

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Tekstilhistorie, vevstue og butikk

I et av de røde husene øverst bodde den kjente tekstilkunstneren Sigrun Berg fra 1961 til sin død i 1982. Hun var en pådriver i tekstilindustrien, hadde egen vevstue her fra 1947, og det var butikkutsalg i huset 1971-91. Nederst i Damstredet lander vi i Fredensborgveien, med koselige kafeer og restauranter i den lave trehusbebyggelsen i denne veien.

Huset til Sigrid Berg, Damstredet, Oslo
Her bodde tekstilkunstner Sigrun Berg
Fredensborgveien, Oslo, trehus
Fine barer, kafeer og restauranter nede i Fredensborgveien

Blå – helt spesielt ved Akerselva

Vi velger tverrgaten Iduns gate (som het Bryggerigangen helt til 1914) på vår ferd ned mot Akerselva. Et hyggelig gatetun med benker, busker og trær. Går over Maridalsveien og ned mot fargerike Blå. Blå er jo egentlig en klubb i et nedlagt spinneri i Brenneriveien 9, men vi skal bare vandre i et fargerikt fyrverkeri av street-art, salgsboder, kafeer og kunstutstillinger.

Valget mellom padling og karaoke

Over Blå-brua, og nedover til høyre langs idylliske Akerselva. Vi går, men her kan du også padle, og i dag er det massepadling her. Været er deilig, vi fortjener en rast og tar den på Syng, som mildt sagt er et fargerikt sted, der vi også kan prøve oss på karaoke. Lenger ned kommer vi til Ankerbrua, som binder sammen Torggata og Markveien, og dermed er turen vår i trehusidyll og langs elva over!   

Kajakkpadling i Akerselva
Du kan padle nedover Akerselva, i dag er det kurs her
På tur langs Akerselva
Ankerbrua – og vi er ved veis ende

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om vandring i trehusidyll. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

2 Comments

  1. Fantastisk bra artikkel – en slik tur skulle jeg gjerne vært med på – oppvokst på St Hanshaugen, et stenkast unna Telthusbakken.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon