Bremerhaven, Tyskland

Vi er i Bremen noen dager, og et besøk i havnebyen Bremerhaven som ligger 60 km nedover elven Weser er et must.

Havnen i Bremerhaven er fjerde største containerhavn i Europa, og byen importerer og eksporterer eksempelvis flere biler enn noen annen by i Europa. Da skulle man jo tro at Bremerhaven er et lite sjarmerende sted. Men så feil kan man altså ta!

Heftig, men også idyllisk havn i Bremerhaven

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Sjøfart har vært viktig for Bremerhaven siden tidlig på 1800-tallet, her ligger mye av Tysklands maritime arv. Men Bremerhaven er altså så mye mer. Det er få andre steder i verden der turister kan finne maritim stil kombinert så mesterlig med kultur, mat og unike butikker. Fyrtårn står på rekke og rad langs elven Weser, og i havnen ligger spennende museumsskip.

Havnen i Bremerhaven

Bærekraftig reisemål og reiseliv

Tyskland har stort fokus på bærekraft, og dette var også fokus på denne turen. Hva er et bærekraftig reisemål spør du kanskje? Jo det er noe så enkelt, og så vanskelig, som å fokusere på å ivareta natur, kultur og miljø, styrke de sosiale verdiene og styrke økonomisk levedyktighet. Et bærekraftig reiseliv er å skape en reiselivsnæring som tar vare på behovene til menneskene som er ute og reiser, uten å skade og ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å reise og se og oppleve det samme. Dette er også i ReiseKicks ånd, og midt i blinken for oss.

Apropos bærekraft … Vi har jo vært med jeter Carl Kuhlmann ut på de store heiområdene, og sett hvor viktig dyrehold er for å bevare de største heiområdene i Europa. Og vi har nok en gang fått prentet inn hvor viktig det er å ta vare på biene.

Men… tilbake til Bremerhaven!

Klimahaus Bremerhaven

Dette er et av de mest fascinerende museene jeg har besøkt. Vi blir med på en reise rundt i verden, og begynner og slutter i Bremerhaven. Vi følger lengdegrad 8° 34′ Ø, og blir for en stakket stund en skikkelig globetrotter. Vi vandrer gjennom ulike klimasoner, og møter mennesker som har fått hverdagslivet veltet om på grunn av klimaendringene. Vi kjenner de store temperaturforskjellene og luftfuktigheten på kroppen, og vi suger til oss kunnskap om de forskjellige klimaene på planeten vår.

Klimahaus, Bremerhaven
Et av miljøene på Klimahaus Bremerhaven. Her er det kaldt! Og under her ser du andre slike miljøer!

Skoleskipet Alexander von Humboldt II

Ved kaien ligger skipet Alexander von Humboldt II, og vi blir invitert ombord. Stiftelsen som eier skipet tilbyr tradisjonell sjømannsopplæring for ungdom. Studiet er svært populært, og her møter du ungdom fra ulike nasjonaliteter og lærer om, for ikke å si opplever, naturens sterke krefter. Du skjønner at du må overvinne egne grenser, teamarbeid er et must, og du står i utfordringer du kanskje aldri før har erfart.

Et flott skoleskip til havn i Bremerhaven

På sykkeltur på Luneplate

Vi leier el-sykler, og legger ut på en 20 kilometers tur i naturreservatet Luneplate. Luneplate ble opprettet som økologisk kompensasjonsområde for de store havneanleggsprosjektene i byen.

Her er jeg på el-sykkeltur i Luneplate


Luneplate er preget av myrgressletter, gjørme og tidevannspolder. De menneskeskapte flomområdene er lavere enn høyvannet i Weser og oversvømmes to ganger daglig. Dyre- og fuglelivet er mangfoldig, og er du heldig, møter du en av de mange vannbøflene og Galloway-kyrne som holder til her. Om vinteren fungerer de grunne vannområdene som hvile- og sovemiljø for mer enn 10 000 fugler. Her er flere observasjonssteder og utkikksplattformer hvor du kan komme tett på dyre- og fuglelivet uten å bli oppdaget. Dette var både gøy og lærerikt, og besøker du Bremerhaven er en guidet sykkeltur absolutt noe vi kan anbefale.

Ut på tur – aldri sykkelsur
Dessverre ikke en vannbøffel å se i dag

Den hyggelige havnen


Ved havnen ligger restauranter og små butikker på rekke og rad. Her er det koselig å rusle rundt. Husk å stikke innom det store fiskemarkedet, og vil du på seriøs shopping er den fine gågaten, det overbygde kjøpesenteret Columbus samt Moin Outlet & Shopping Centre det perfekte stedet.

Små, koselige butikker nede ved havnen
Dette var et shoppingsenter verdt å besøke


Alt vi ikke rakk i Bremerhaven

Det er mye spennende å oppleve i Bremerhaven og jeg skulle så gjerne ha besøkt German Emigration Centre Bremerhaven, ubåten “Wilhelm Bauer”, det prisbelønte historiske museet samt Zoo at the Sea med Nordsjøakvariet. Men man kan ikke få med seg alt på et lite besøk heller. Vi må rett og slett reise tilbake.

Bremerhaven, fyrtårn, tyskland
Foto: Colourox

Tips til spisested

Vi spiste nydelig fisk på restauranten Dock IV. Ferskere fisk skal du lete en stund etter, og når tilbehøret også er kortreist og sesongbasert må det jo bare bli en god kulinarisk opplevelse.

Dock IV Bremerhaven, Tyskland
Dock IV er en hyggelig restaurant nede ved kaien

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Bremen – en storby med praktfull arkitektur
Lübeck – en kortreist verdensarv
Travemünde – på Østersjøens riviera
Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Bremenhaven, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon