Unter den Linden, den eldste promenaden i Berlin, var i utgangspunktet en ridesti. De første lindetrærne har vært her siden 1647. Fra 1701 ble alleen med lindetrær utvidet til en boulevard, og dette kan vi takke Fredrik II av Preussen for. Som et minne om han står rytterstatuen av “Alter Fritz” i gatens østlige ende.

Alter Fritz i gatens østlige ende

Etter andre verdenskrig var det ikke mye igjen av boulevarden Unter den Linden, og gjenoppbyggingen startet først i 1958. Typiske 1960-tallsbygninger med konforme fasader dukket opp.

Unter den Linden, Berlin, Tyskland
Brede, fine fortau på Unter den Linden

Under lindetrærne en dag våren 2023

Etter Berlinmurens fall har mange bygninger på Unter den Linden blitt restaurert og gjenoppbygd. Lustgarten, som ble brukt som paradeplass i DDR-tiden, har igjen blitt en flott hage. Humboldt Forum åpnet rett over gaten her i 2020, her venter topp moderne fasiliteter på deg på et område på 30.000 kvadratmeter fordelt på fem etasjer med interaktive utstillinger. Bli med på noe av alt du kan se langs Unter den Linden. Jeg gikk fra Brandenburger Tor til Museumsinsel, med korte avstikkere underveis.

Med vakre Tiergarten i ryggen og Brandenburger Tor med Pariser Platz foran meg, tar jeg en avstikker til høyre. Jeg går til minnesmerket over myrdede jøder under 2. verdenskrig.

Holocaust-minnesmerke til ettertanke

Knapt hundre meter fra bunkeren hvor Adolf Hitler skal ha tatt livet sitt, finner vi Holocaust-monumentet reist til minne om nesten seks millioner europeiske jøder som ble drept under det tyske naziregimet.

Selve monumentet består av 2.751 sementblokker i alle størrelser og variasjoner, og er plassert utover et kjempestort areal. Minnesmerket ligger i en skråning, og den bølgelignende formen er annerledes uansett hvor du står. Det er designet for å skape forvirring, og mange besøkende opplever et øyeblikk med svimmelhet og usikkerhet. Det er spesielt å bevege seg mellom disse blokkene, mange tanker flyr gjennom hodet. Det er nettopp det minnesmerket skal være, et sted til ettertanke.

Minnesmerke over falne jøder, Berlin, Tyskland
2751 sementblokker i alle slags størrelser …

Fra Holocaust-minnesmerket krysser jeg gaten over til Reichstag på motsatt side av Unter den Linden.

Reichstag – med sin glasskuppel

Riksdagsbygningen med den berømte glasskuppelen er en av de mest besøkte severdighetene i Berlin. Det er sete for det tyske parlamentet, Bundestag. Her kan du på nært hold oppleve Riksdagsbygningen med sin spektakulære glasskuppel og takterasse. I sommermånedene strømmer berlinere og turister til den store plenen foran bygget.

Reichstag er et yndet turistmål

Jeg returnerer til Parizer Platz og Brandenburger Tor, og beveger meg sakte oppover Under den Linden. Tar korte avstikkere til høyre til og venstre. Høydepunktene står i kø, og stedene jeg skriver om i denne artikkelen er på ingen måte uttømmende, og de ligger heller ikke ligger i riktig rekkefølge.

Brandenburger Tor

Et besøk i Berlin er ikke komplett uten et besøk ved Brandenburger Tor. Berlins landemerke forteller deg mye om den begivenhetsrike historien til byen. Dette er den eneste bevarte byporten, før sto den som separasjon mellom byens øst og vest, etter murens fall er den symbolet på tysk enhet. Brandenburger Tor ble bygget mellom 1788 og 1791, og er et strålende eksempel på tysk klassisisme. Den ble bygget på oppdrag av Fredrik II av Prøyssen, og har elementer fra athenske Akropolis. Legg også merke til de 6 doriske søylene.

Da muren ble bygget i 1961, ble Brandenburger Tor liggende i Øst-Berlin, og Berlinmuren løp i en bue rundt porten på vestsiden.

Brandenburger Tor, Berlin
Brandenburger Tor og Pariser Platz

«Tear down this wall» er USAs president Ronald Reagans kjente utfordring til Mikhail Gorbatsjov. Dette sa han i en tale han holdt foran Brandenburger Tor 12. juni 1987. To år senere falt omsider muren, og hele 100 000 mennesker deltok på den offisielle åpningen av Brandenburger Tor 22. desember 1989. Kort tid etter feiret folk fra øst og vest nyttårsaften sammen.

Pariser Platz – ved Brandenburger Tor

Frem til 1814 var Pariser Platz kjent som Viereck, og var den største plassen i Berlin. Etter slaget ved Paris mot Napoleon og hans tropper ble plassen omdøpt til Pariser Platz. Da Berlin ble bombet av de allierte, ble bygningene rundt Pariser Platz ødelagt, det eneste som sto igjen var Brandenburger Tor. Berlinmuren gikk tvers gjennom torget, og ødela det som var igjen. Da Øst-Tyskland og Vest-Tyskland ble til ett land i 1990, ble Pariser Platz ombygd for å skape en perfekt ramme for Brandenburger Tor.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Raum der Stille symboliserer toleranse

Fred og ro midt i Berlin? Ved Brandenburger Tor av alle steder? Raum der Stille er åpent for alle – for å slappe av, hvile eller meditere. Raum der Stille er der for alle som trenger tid til å tenke i en fredelig og nøytral atmosfære. Alle er velkomne til å tilbringe litt tid i det stille. Raum der Stille symboliserer også toleranse blant mennesker, uten vold, hat eller fremmedfrykt. Det 30 kvadratmeter store rommet er beskjedent møblert, det mest iøynefallende elementet er det vevde veggteppet av Ritta Hager, med tittelen Light that Penetrates the Darkness.

Room of Silence, Berlin, Tyskland
Trenger du litt ro i storbyens mas? Sjekk Raum der Stille

Madame Tussauds Museum er her også

Madame Tussauds voksmuseum ligger også på Under den Linden. Ikke bare historiske kjendiser som Albert Einstein, Joseph Beuys eller John F. Kennedy kan oppleves på nært hold, men også filmstjerner, idrettsutøvere og kjendiser fra politikk og historie som Angela Merkel, Barack Obama, Cristiano Ronaldo, Heidi Klum, Lady Gaga, Beatles, Rihanna eller Justin Bieber.

Berlin madame tussaud
Også i Berlin finner du Madame Tussaud

Kronprinzenpalais’ omskiftende liv

Dette fantastiske bygget var først privathus for en hoffsekretær mellom 1663 og 1669. Men i 1733 ble det ombygd til bypalé for kronprins Fredrik, senere kong Fredrik den store. Mellom 1919 og 1937 brukte Berlins nasjonalgalleri bygningen. 

Kronprinzenpalais er et synkront, vakkert bygg

Bebelplatz – for kunst og intellekt

Bebelplatz ble planlagt allerede i 1740, og het den gang Kaiser Franz Joseph Platz. Torget har hentet inspirasjon fra det klassiske urbane designet i gamle Roma, og var ment som et senter for intellektuell og kunstnerisk utøvelse. Kjente bygninger som ligger her er Det gamle kongelige bibliotek, Operahuset og St Hedwigs katedral.

Bebelplatz, berlin
Bebelplatz rommer fagområder med mening
St Hedwig katedral, Berlin, Tyskland
St Hedwig Kathedrale med sin vakre fasade

Den første nazistiske bokbrenning

Det er på denne plassen den første nazistiske bokbrenningen i 1933 fant sted. Bokbrenningen var myntet på nazistiske motstandere, med det formål å ødelegge det “jødiske sinnet og hele den råtne liberalistiske tendensen”. Over 20 000 verk, inkludert bøker av Karl Marx, Berthold Brecht og Thomas Mann, ble tent på og ødelagt.

Plaketten som forteller om bokbrenningen


Neue Wake – om ofrene for krig og tyranni

Et sted for kontemplasjon og minnesmerke midt i byens kjas og mas: Neue Wache er minnesmerket for ofrene for krig og tyranni.

Neue Wake, Berlin, Tyskland
Neue Wache skal minne oss om å huske


En mor klemmer sin døde sønn, hjelpeløst forstenet i stille smerte: Statuen Mother with Dead Son av Käthe Kollwitz vil også berøre deg. Den står i Neue Wache, Tysklands sentrale minnesmerke for ofrene for krig og tyranni.

Neue Wake, Berlin, Tyskland
Mor med død sønn – til minne om krigen


Staatsoper – 280 år med operahistorie

Staatsoper Unter den Linden skinner igjen etter rekonstruksjonen på 1950-tallet og totalrenoveringen i 2017. Operahuset er en av de vakreste bygningene på Unter den Linden, og sto ferdig i 1743. Operaen er utformet som et tempel, var det første frittstående operahus i Tyskland, og er det største i Europa.

Berlin Staatsoper
Staatsoper – en av de vakreste bygningen på turen

Zeughaus – museum i et gammelt våpenhus

Zeughaus ble bygget mellom 1695 og 1706, og er i barokkstil. Til og begynne med var dette våpenlager for den Brandenburg-prøysisske hæren, og i 1880 ble det omgjort til museumsbygning. Dessverre brant det under andre verdenskrig. Det ble bygget opp igjen mellom (1948-1965), og nå holder Det tyske historiske museum til her.

Zeughaus, Berlin
Zeughaus – før våpenlager, nå museum

Kunstmarked og Slottsbroen

Rett før jeg går over Slottsbroen som tar meg over elven Spree, tar jeg en liten avstikker og får med meg kunstmarkedet som ligger langs elven.

Kunstmarked, Berlin, Tyskland
Mye spennende langs elven Spree
Bru over Spree, Berlin
Flotte statuer på Slottsbroen over til Museumsinsel

“Museumsinsel” – verdens største museumskompleks

Berlins eldste og verdens største museumskompleks ligger på øya Spreesinsel midt i byen. Skal du se alle museene, må du beregne god tid, for på øya finner du både Altes Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum. I tilknytning til museene er Berliner Dom og Lustgarten. Museumsinsel står på UNESCOs lister over verdens kulturarv.

Jeg anbefaler å booke billetter på forhånd!

Berlin, Museum
Ett av flere museer på Museumsinsel

Praktfulle Berliner Dom

Berliner Dom er stor og praktfull med kuppelen synlig på lang vei. Domens interiør er en sann fryd for øyet, forseggjort og kunstferdig dekorert. Berliner Dom var en gang for lenge siden den representative scenen til Hohenzollerns, som bodde i bypalasset på den andre siden av elven Spree.

Berliner Dom
Praktfulle Berliner Dom bør du få med deg

Lustgartens omflakkende liv

I 1573 drenerte kurfyrst Johann Georg en sump nær slottet sitt for å lage en frukt- og urtehage. Under Friedrich Wilhelm I ble gresset erstattet med sand, og brukt som paradeplass. På slutten av 1700-tallet ble Lustgarten igjen en hage, og Altes museum så sitt lys. Her har mange politiske samlinger blitt holdt, men nazistene jevnet det med jorden og asfalterte det så det kunne brukes til massemarsjer og stevner.

I dag kan du igjen slappe av på grønne plener. Den største attraksjonen her var og er granittskålen. Den er fra Biedermeier-tiden og var en av hovedattraksjonene på 1800-tallet. Den veier 70 tonn og ble brakt til Berlin i 1828 på en båt oppover elven Spree.

Lustgarten, Berlin
I dag spirer igjen gresset på Lustgarten

Berlin Global – Berlin og resten av verden

Dette er et spennende museum med oppslukende installasjoner og presentasjoner om Berlins fortid, nåtid og fremtid. Utstillingen er på 4000 m2, og viser hvordan Berlin og menneskene som bor her er knyttet til resten av verden. Det er mange ulike temaer: Revolusjon, grenser, underholdning, krig og mote er noen av dem. Fordyp deg i byens historie, lytt til spennende lydportretter, engasjer deg i revolusjonen og dans i takt med Berlin! Tips til Berlin

Ved inngangen får du armbånd med chip som gjør at du kan koble deg opp enda mer. Ved interaktive stasjoner inviteres du til å ta et standpunkt og avgi en stemme. Når besøket ditt så er ferdig, får du en oppsummering av dine valg, og det er artig å sammenligne disse med dem du er sammen med. Her vil hele familien storkose seg.

Berlin Global er interaktivt og spennende
Humbolt forum
Morsomme installasjoner på Berlin Global

Cold war museum – 40 år med kald krig

Her blir du med på en reise gjennom den kalde krigen. For noen vekker det minner, for andre er det en oppdagelsestur i historien til Berlin, Europa og resten av verden.

Cold War Museum, Berlin, Tyskland
Berlins museer tar vare på fortiden – Her ved Cold War Museum

Bud Spencers multimediale Museum

Mange kjenner Bud Spencers alterego. Men kanskje ikke så mange kjenner den verdenskjente italienske skuespilleren Carlo Pedersoli og hans mangefasetterte liv. Her hedrer familien Pedersoli skuespilleren, som døde i 2016, med en multimedieutstilling på Unter den Linden. Her er originale rekvisitter fra Terence Hill-filmene, blant annet en rød og gul VW-vogn og en isbil. Stikk innom, det er ganske artig.

Bud Spencer Museum, Berlin

Siste museumstips: Tysk spionmuseum

10 minutters gange fra Brandenburger Tor kan du føle deg som James Bond. Her er et spennende univers av agenter og hemmelige tjenester. Bli med på en multimediareise gjennom spionhistorien. Få innsikt i sofistikerte spionteknikker, legendariske tilfeller av spionasje og spektakulære operasjoner. Tidligere toppagenter rapporterer om livet i det skjulte. Løs koder, les på leppene. Moro er det i alle fall!

Et av Europas raskeste oppløp

Og sånn helt til slutt, på Unter den Linden finner du muligens Europas raskeste oppløp. Her spurter du de siste metrene inn på Berlin hel- og halvmaraton, og en flott medalje er premien hvis du fullfører!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Unter den Linden i Berlin. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon