Wernigerode

Jeg lener meg tilbake i setet, ser landskapet fyke forbi utenfor vinduet. Toget forlot Dresden for en stund siden, og om et par timers tid vil det kjøre inn på stasjonen i Wernigerode. Denne tyske byen med bare 32 000 innbyggere ligger i delstaten Sachsen-Anhalt, ved nordøstranden av Harzfjellene. Jeg gleder meg til å utforske Wernigerode!

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

En perle full av bindingsverkshus

Jeg oppdager fort at Wernigerode er en perle. I gamlebyen er det fargerike og flotte bindingsverkshus som lener seg mot hverandre. Spesielt fint synes jeg det er i Heideviertel, som ligger rundt Hinterstraße, Mittelstraße og Heidestraße. Det er her de eldste bindingsverkshusene ligger. Husene i dette distriktet ble heldigvis stort sett skånet fra den store brannen som herjet i byen i 1847.

Wernigerode
En hel by full av bindingsverkshus


Jeg rusler rundt på brostensbelagte gater, stikker ut og inn av små koselige butikker og kafeer. Går inn i Jüttners Buchhandlung og blir ført gjennom butikken og ut gjennom bakdøren. Og vipps, der jeg står i bakgården til Wernigerodes eldste bygning.

I bakgården til Wenigerodes eldste hus

Wernigerodes minste hus ligger på Kochstrasse 43, og dateres tilbake til 1792. Byggherrene klarte å klemme huset inn i en 2,95 meter bred plass mellom to eksisterende hus. Det var lurt av flere grunner, den viktigste var at de slapp å bygge sidevegger. Første etasje er på cirka 10 m2 og totalt er det 30m2. Du kan være med på omvisning her, og få et lite innblikk i hvordan boforholdene var. Huset har faktisk fungert som bolighus frem til 1975, og på det meste bodde 11 personer her.

Rådhuset og torget med sin flotte fontene

Jøss! For et rådhus Wernigerode kan skryte av å ha. Et imponerende oransje bygg, bygget på 1500-tallet i gotisk stil. Det ruver over Marktplatz med sine høye tårn, karnapper, glassmalerier, fresker, skulpturer og et imponerende inngangsparti.

Wernigerode
Rådhuset med sine flotte tårn og karnapper

Legg merke til den flotte fontenen midt på bytorget! Den er nygotisk og fra midten av 1800-tallet. Den minnes de som bidro til utvikling av byen. På den nederste delen av fontenen er våpenskjoldene til den lokale adelen. På den øverste delen er navnene til fornemme borgere i byen inngravert.

Den flotte fontenen fra midten av 1800-tallet

Det skjeve huset i Klintgasse

Noen få meter fra Marktplatz ligger Schiefes Haus i Klintgasse. Huset var tidligere en tøyfabrikk, og ble ført opp i 1680 på tomten til en gammel mølle. Senere ble bygningen brukt som melmølle og bolighus. Nå er det museum hvor du kan oppleve et lite stykke lokalhistorie. Det spesielle med huset er at det er svært skjevt. Med en helning på 7 grader er huset dobbelt så skjevt som tårnet i Pisa! Bakgrunnen for helningen er strømmen fra den da fortsatt åpne vollgraven, som skyllet over bygningens fundament, og deretter senket østfasaden.

Skjevt hus i Wernigerode
Skjevere enn tårnet i Pisa, faktisk!

Vandring langs bymuren fra 1200-tallet

Wernigerodes bymur ble bygget på 1200-tallet for å beskytte middelalderbyen. Ulike tårn og rester av murer med en total lengde på noen hundre meter er bevart. Forsvarstårnet som fortsatt eksisterer, er det eneste som er igjen av de fire byportene. I middelalderen besto bymuren av totalt 30 tårn. Du kan være med på guidede turer langs muren. Her får du mye skjult og spennende byhistorie.

Den eneste byporten som fortsatt står …

Schlossbahn opp til Wernigerode Schloss

Wernigerode slott ruver høyt over byen og kan sees fra nesten hele gamlebyen. Du kan spasere opp til slottet eller ta Wernigeröder Schlossbahn. Jeg tar bena fatt, og går via den lille parken ved bymuren.

Wernigerode schloss
Vi nærmer oss slottet

Fra slottsplassen er det flott utsikt over Wernigerode og området rundt.

Flott utsikt over Wernigerode fra slottet

Wernigerode schloss
Litt av et slott, hva?

Slottet ble bygget på 1100-tallet, og var sete for grevene av Stolberg, inntil kommuniststyret konfiskerte det i 1945. Nå er det et av de mest besøkte museer i denne regionen. Her er flotte rom med møbler fra middelalderen, og selvfølgelig en egen slottskafé.

Slottsgården med kafeen

Med damptog til fjells – en opplevelse!

Vi tok damptoget til fjells!

Wernigerode er endestasjon i Tysklands største nettverk av smalsporede jernbaner. De gamle damptogene tøffer opp og over fjellene, og binder de små landsbyene i Harzen sammen. Hele 25 damptog, det eldste fra 1897 trafikkerer dette nettverket. Vi tar damptoget til Brocken, som er det høyeste fjellet (1141 moh) i Nord-Tyskland. Turen tar 1 time og 40 minutter, og er en opplevelse du absolutt bør unne deg.

For en herlig tur med damptoget!

Len deg tilbake i setet i de komfortable historiske vognene, se røyken som driver forbi vinduet. Lukten fra damptoget vekker minner fra svunnen tid.

Koser meg når det går på skinner!

Når du kommer opp på Brocken, har du, hvis været er fint, en suveren utsikt. Du skal muligens ha flaks, for det er 300 dager i året da tåken henger lavt. På toppen er det både museum, restaurant og overnattingsmuligheter, og turmulighetene er mange.

To fine julemarkeder i Wernigerode

Jeg var så heldig å besøke Wernigerode da julemarkedet var åpent. Det er to julemarkeder i byen, et på Marktplatz og ett på Nicolaiplatz. Her er juledekorerte boder, juletrær, karuseller, nisser, musikk og høy stemning. Kjøp med deg julepynt og lys hjem. Kos deg med en rykende varm Glühwein, og kjenn den gode julestemningen komme snikende.

På julemarked i Wernigerode

Tips til spisested

Vi spiste middag på Altwernigeröder Kartoffelhaus. Her serveres gode og rause retter, de aller fleste med poteter i en eller annen variant. Til og med kakene var bakt med poteter. Sjekk hjemmesiden deres.

Jeg anbefaler også en tur innom Café Wien. Her kan du kose deg med et bredt utvalg av hjemmelagde kaker og god kaffe.

Tips til overnatting i Wernigerode

Jeg bodde på Hotel Erbprinzen Palais, som ligger på en høyde rett utenfor sentrum. Det ligger stille og rolig til, og rommene er store, noen med balkong.

Les mer om hotellet her.

Hotellet ligger idyllisk og rolig til
Rommet mitt var stort og pent

Hvor ligger Wernigerode?

Du kan ta tog til Wernigerode. Fra Hannover tar det under 2 timer.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tips 2: Les flere av våre juleartikler

Langhelg med juleshopping i Italia 
Jakten på julemagi i Oslo
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Jakten på julestemning i Valencia

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Wernigerode. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon