Regensburg

Regensburg er den best bevarte middelalderbyen i Tyskland, og i 2006 ble det historiske sentrum og Stadtamhof-distriktet en del av UNESCO World Heritage Site. Med sine smale gater, patriarkiske slott, vakre kirker og pastellfargede bygninger er byen rett og slett en historisk skattekiste. Katedral

Regensburg
Vakre, pastellfargede bygninger i sentrum av Regensburg

Vi to i ReiseKick liker å utforske byene vi besøker til fots. Når vi rusler rundt i Regensburg, kommer vi hele tiden over bevis på den fantastiske historien byen har å fortelle. Her er våre reisetips, se under her for en liten rusletur først!

  • Hotel Elite i Praha

Først litt om en av de mest berømte katedralene i Tyskland, nemlig St Peters katedral – Lysets katedral!

St. Peters Cathedral – byens landemerke

Du ser spirene på katedralen på lang avstand. Når du kommer nærmere og kikker opp, vil du se konger på hesteryggen og vakre jomfruer. Da byggingen startet i 1275, var drømmen å bygge like høyt som himmelen. Pengene tok imidlertid slutt rundt år 1520, og spirene kunne ikke bli fullført. I hele 350 år sto katedralen med spir som er halvparten av hva de er i dag. Til slutt ga kong Ludwig I ordre om å fullføre byggingen i 1859, og ti år senere sto katedralen omsider ferdig.

Regensburg katedral
Den imponerende St. Peters Cathedral er et landemerke i Regensburg

Etter å ha beundret den imponerende fasaden, går vi inn og lar oss fascinere av fargerike glassvinduer fra 1300- og 1400-tallet. De er laget av tusenvis av fargerike glassbiter, satt sammen i en fantastisk mosaikk.

Glassmalerier
Se den fantastiske mosaikken!

Verdens eldste guttekor, Regensburger Domspatzen, synger vanligvis under søndagsmessen i katedralen. Vi var ikke der på en søndag, og gikk dessverre glipp av det. Men den kjente brua i Regensburg fikk vi med oss!

Steinerne Brücke – underverk fra middelalderen

Steinerne Brücke ble bygget mellom 1135 og 1146, og var i 800 år den eneste broen over Donau mellom Ulm og Wien. Den regnes som et mesterstykke innen broarkitektur fra middelalderen, og er den eldste broen i Tyskland. Med sine store steinbuer, er den 300 meter lange broen et imponerende syn. På det høyeste punktet står statuen Bruckmandl og speider mot katedralen. Siden broen lenge var inngangen til Regensburg, ble den opprinnelig holdt oppsyn med av tre tårn. I dag står kun det ene på bysiden igjen. Tips: Stikk opp i tårnet og få god utsikt over byen.

Steinbrua i Regensburg
300 meter lange Steinerne Brücke sto ferdig i 1146!
Det eneste gjenværende tårnet med utsyn over brua og byen.

Altes Rathaus – det gamle rådhuset

Det imponerende tårnet er synlig uansett hvor du oppholder deg i sentrum. Det sto ferdig i 1245, og det nesten 60 meter høye tårnet er den eldste gjenstående del av bygget. Storhetstiden til Altes Rathaus begynte i 1663 da Riksdagen møttes her hvert år i 150 år, og det var sannsynligvis Europas viktigste bygning på den tiden. Fortsatt oser det av historie her.

Altes Rathaus i Regensburg – en gang i tiden Europas viktigste bygning

På den andre siden av veien for Rådhuset ligger Tysklands første kaffehus, Prinzess, som åpnet alle sine dører for sosieteten allerede i 1686. Stikk innom for en deilig kopp kaffe og kake. Og når vi først snakker om kaffehus, ble vår favoritt kort og godt Café Kaffehaus.

Prinzess regnes som Tysklands første kaffehus

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Schloss Thurn und Taxis og St. Emmeram

Dette var tidligere benediktinerklosteret St. Emmeram, men det ble kjøpt av fyrstehuset Thurn og Taxis i 1810, og det ble deres hovedresidens. De eldste bygningene er fra 800-tallet, og det gjør det tidligere klosteret til et av de eldste og viktigste klostre i hele Bayern.

Du kan se klosteret, tilstøtende bygninger og de tidligere stallene, hvor det nå er et museum. Familien Thurn og Taxis bor fortsatt i deler av slottet i dag. Tips: Bli med på omvisning i slottet, her er over 500 rom! Slottet var dessverre stengt da vi var der, men vi fikk da med oss den barokke kirken St. Emmeram.

Deler av Schloss Thurn und Taxis
St Emmeran i regensburg
Den barokke kirken St. Emmeram

St. Emmeram er åpen for publikum, og vi var ikke vonde å be. Allerede rundt år 780 kom de første benediktinermunkene hit, og de etablerte en klostertradisjon som skulle vare i mer enn 1000 år. St. Emmeram er en av de eldste og mest berømte barokke kirkene i Bayern.

Klosteret St Emmeram er vel verdt å besøke
Vakkert inne i St. Emmeram-kirken

Neupfarrplatz – jødenes gamle kvarter

Dette torget reflekterer Regensburg historie som få andre steder i byen. I middelalderen lå jødekvarteret her, og spor etter dette samfunnet kan dateres tilbake til 981. I 1519 ble alle jødene, rundt 500 personer, utvist av bystyret, og hele kvarteret ble systematisk revet. Det resulterte i dagens Neupfarrplatz.

Neupfarrplatz – her bodde en gang 500 jøder

Da vi besøkte Regensburg, ble årets vinfest arrangert her på Neupfarrplatz, og vi to i ReiseKick kastet oss selvsagt med i festlighetene.

Besøk World Heritage besøkssenter

I det historiske Salzstadel ved Steinere Brücke ligger besøkssenteret. Det er gratis inngang, og her er to etasjer med ulike utstillinger, interaktive spillstasjoner og mediainstallasjoner. Her kan du utforske en historie som strekker seg over 2000 år, fra romersk leir til moderne by. Regensburg opplevde en spesielt glitrende storhetstid i middelalderen. Som riksdagsby var Regensburg en politisk verdensscene, og som by ved elven en internasjonal handelsmetropol. Du kan også lære alt mulig om hverdagen, menneskene, deres hverdag, deres tro og deres imponerende byggverk som egentlig er lite preget av tidens tann.

World Heritage Besøkssenter ligger ved starten av Steinerne Brücke
Morsomt å vandre inne på World Heritage Centre

Wurstkuchl – et historisk pølsekjøkken

Rett ved Steinerne Brücke og besøkssenteret finner du Regensburg eldste pølsekjøkken, Wurstkuchl. I mer enn 500 år har dette kjøkkenet produsert og servert pølser. I middelalderen var dette et populært sted for steinhuggerne og havnearbeiderne, og mye er fortsatt slik det var, den åpne kullgrillen, alle de hjemmelagde pølsene av svin, surkålen fra egen gjæringskjeller og den velkjente Wurstkuchl-sennepen laget etter Elsa Schrickers historiske oppskrift . Da vi skulle hit for å teste varene, var det ikke ett bord å oppdrive, og vi hadde et elvecruise å rekke.

Wurstkuchl – historisk pølsekjøkken i Regensburg

Båttur med en kul trebåt på Donau

Det er nesten et must å ta en båttur på Donau når du er i Regensburg. Vi kjøpte billetter til en times tur, og valgte en liten trebåt som var en kopi av en båt fra middelalderen. Det er drøssevis av selskaper som tilbyr ulike turer, med ulik lengde og innhold. Skulle vi valgt igjen, hadde vi nok tatt en litt lengre tur, for med bare en time på Donau ble det begrenset hva vi fikk se. Men du verden, det er fint å se byen fra elven, og guidingen var upåklagelig.

Elvebåt på Donau
Denne båten reiste vi med – og en time ble litt lite …
God plass ombord i båten på Donau

Stadtamhof – på andre siden av broen

“Du gifter deg aldri på den andre siden av broen”. Dette var holdningen før Stadtamhof ble en del av Regensburg i 1924. Og dette gjaldt for folk på begge sider av broen. Alle så på den andre siden som mindre fin. Vi dristet oss over …

Dristet oss over til den andre siden …
Og her er vi over på den andre siden – på landet …

Å bare være er noen ganger helt ålreit …

Det er det beste av alt. Å rusle rundt, ikke ha for mange byplaner. Ta en impulsiv titt på det vi kommer over på vår vei. Sette seg ned på et Kaffehaus eller en Biergarten. Spise en apfelstrudel eller en iskrem rett før middag. Prate med folk på nabobordene …

ReiseKick koser seg med nydelig iskrem

… legge merke til detaljene, klokkene, dørene, veggmaleriene, smijernsskiltene og de pastellfargede husene. Alltid en interessant detalj å få med seg … Tyskland, katedral

Haus Goliat i regensburg
Fasaden på Haus Goliat – eksempel på en detalj vi bare ramlet over …

Ekstra morsomt er det å ramle over morsomme butikker og kafeer. Som denne flotte hatteforretningen Der Hutmacher am Dom, en familiebedrift som har holdt det gående siden 1875.

Hattemakeren her har holdt det gående siden 1875

Vi stikker innom Hattemakeren og tar en prat. Alle kan bruke hatt, sier damen bak disken entusiastisk. Vi er litt usikre på akkurat det … nei, forresten, vi er jo kjempekule med hatt! Tyskland, katedral

Tips til bra spisesteder i Regensburg

Vi fant en fransk restaurant, og det er en av de beste franske vi har vært på! Nydelig mat og vin, perfekt service. Anbefales! Sjekk ut Orphée.

Franske Orphée var helt strålende …
Orphee regensburg
Veldig bra atmosfære inne på Orphée

Tradisjonell tysk mat på en Biergarten er et must når du er i Bayern. Vi koste oss med Wienerschnitzel og Spinatknödl.

Biergartens er det mange av i Regensburg, og det er bare å finne sin favoritt. Vi ble tipset om Das Hacker Pschorr Wirtshaus, og angrer ikke på at vi besøkte dette stedet. Det er en koselig Biergarten med bord under store, skyggefulle trær. Tyskland, katedral

Typisk biergarten, en sånn må du besøke!
Min følgesvenn Bernt konverterte fra vin til øl under besøket i Regensburg

Vi ble også anbefalt å spise på L’Osteria Italiana, en italiensk pizzarestaurant som serverer de største pizzaene vi noen gang har sett. Perfekt pizza, men stedet er litt masete etter vår smak.

Big pizza – her blir du garantert mett

På kaffehusene i Regensburg serveres småretter og deilige kaker. Vi fikk fort vår favoritt, Kafé Kaffehaus med perfekt beliggenhet i Wahlenstrasse, en gate vi anbefaler deg å bruke tid i. Veldig hyggelig, flotte bygninger og små butikker og kafeer. Ta også med deg Bach Gasse, som går parallelt. Disse to gatene er blant de eldste i byen og populære shopping-gater.

Kake i regensburg
Deilig kake med vaniljekrem og bringebær på Kafé Kaffehaus

Overnatting i Regensburg

Vi bodde på Hotel am Peterstor. Relativt små rom, men beliggenheten er helt perfekt. Nydelig frokost og hyggelig og hjelpsomt personale. Vi vil velge dette hotellet neste gang vi skal innom Regensburg.

Hvor ligger Regensburg?

Regensburg ligger i Bayern i Tyskland, ved elven Donau, cirka 100 km nord for München.

Hvordan reise til Regensburg?

Det raskeste er å ta fly til München, og kjøre derfra. Det er rimelig og enkelt å ta tog, vi gjorde det. Les om togturen vår fra Milano til Regensburg, via Munchen her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Hamburg – den spennende havnebyen
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Regensburg. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon