Hangglider i fjellene i Garmisch-Partenkirchen
Fjellturer,  Garmich-Partenkirchen,  Tyskland

Garmisch-Partenkirchen – med spa, sport og kultur


Vi besøkte Garmich-Partenkirchen i juli. Kom med tog fra München, og ble raskt betatt av både by og omgivelser. Denne byen er stor i utstrekning, og vi brukte mye tid på å velge bosted før vi dro. Vi ville bo privat i utkanten av byen – med utsikt til fjellene. Valget falt (via air.bnb) på en leilighet 10 minutters gange til Olympiabakken. En av heisene går opp i fjellene herfra, så dette var et godt utgangspunkt for flotte fjellturer. Byen er for øvrig mest kjent for velvære, kunst og selvsagt ypperlige ski- og turmuligheter.

Garmisch-Partenkirchen ligger under oss
Vi bodde i utkanten av byen og hadde kort vei til denne vakre enga

OL i 1936 ble arrangert her

Garmisch-Partenkirchen ligger på 708 meter i de bayerske alper i delstaten Bayern helt sør i Tyskland, og er delt i bydelene Partenkirchen og Garmisch. Garmisch og Partenkirchen – som begge har et flott historisk sentrum, var opprinnelig atskilte markedssteder. Men i 1935 slo Hitler bare fast at de var en felles by. Dermed basta. Året etter ble OL arrangert her. Denne byen er Tysklands desidert største vintersportssted. Ved bakken finner vi også et museum, der det står Dark side of the Medal over inngangen …

Vi besøkte byen primært for å gå i høye fjell, og det gjør vi. Vi går lange, gode turer, og på toppen ser vi folk som kaster seg ut i skjerm og seiler ut i landskapet, men også selve byen i seg selv er absolutt verdt et besøk. Med sine to historiske sentrum, restauranter, kafeer, kirker, parker og butikker er det mer enn nok å se og gjøre her.

Michael-Ende-Kurpark – en praktfull park

Garmisch-Partenkirchen er et anerkjent senter for helse og velvære, og er en av Tysklands beste sparesorts. I sentrum av byen ligger den botaniske hagen Michael-Ende-Kurpark, der du kan få massasje under føttene langs stier tilrettelagt for å gå barbeint. Dette er en stor, nydelig park, med ulike arrangementer året rundt, og det arrangeres regelmessige kunstutstillinger i markedsgalleriet i spaet. Da vi var der, var det skikkelig ompa-konsert, og stor stemning i parken.

Blomsterprakt i parken
Folk har kledd seg i de flotteste drakter, og hører på ompa-musikk.

Vakkert sentrum i Garmisch

Byen er dørgende full av vakre, historiske bygninger, for det meste vakkert malte murhus med tekster og dekorasjoner på veggene. Her kan du bare gå rundt å nyte et praktfullt sentrum. Vi får med oss den barokke kirken St. Martin med sitt magiske interiør og fantastiske husmalerier i Ludwigstrasse i Garmisch, og tar også en tur innom flere elegante klesbutikker. Bernt er ikke spesielt glad i rutete turskjorter, så vi dropper kleskjøp og oppsøker i stedet en alpekafé med stil.

Regnbue i Garmisch-Partenkirchen
Vi fant aldri gryta med gull …
Inne i kirken i Garmisch Partenkirchen
Vakkert kirkeinteriør

Lekre kaker og ditto sjokolade

For en som er glad i kaker, er denne byen bare et eldorado. Det er drøssevis av konditorier her, som serverer de søteste lekkerbiskener;) akkompagnert av en nydelig kopp kaffe med skum i. Butikker som selger nydelig sjokolade er det også nok av. Jeg får vann i munnen når jeg tenker på hva vi opplevde.

Zugspitze – eldorado for vintersport

Byen ligger rett i nærheten av Østerrike, ved foten av Zugspitze, Tysklands høyeste fjell med sine 2962 meter over havet. Fra toppen ser du hele 200 (!!) fjelltopper! Fans av vintersport reiser på ferie hit for å stå på ski i de mange kilometerne med løyper, både når det gjelder alpint og langrenn. Og for å prøve terrengparken og Tysklands aller første superpipe.

Ta en tur innom Partnach Klamm!

Det tar få minutter å gå til stolheisene fra sentrum av byen. En tur gjennom nasjonalmonumentet Partnach Klamm tar deg gjennom en skummelt trang dal med fossefall, kjempestore istapper og kalksteinsvegger. Turstien er åpen hele året. Om vinteren står lysende fakler langs hele løypa.

Partnachklam i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm

Er arrangør av Nyttårshopprennet

Garmisch-Partenkirchen er fast arrangør av nyttårsrennet, en del av den tysk-østerrikske hoppuka. Birger Ruud vant OL-hopprennet i 1936, mens Bjørn Wirkola vant Nyttårshopprennet tre ganger (1967-69), og Anders Jacobsen vant i 2013 og 2015. I alpinbakken er det årlige WC-renn, og i 2016 vant Aleksander Aamodt Kilde utforrennet. Bra norsk innsats her, altså. Byen er vennskapsby med vintersportsbyene Lahtis, Chamonix og Aspen.

Gullkort opp til Zugspitze

Vi kjøpte ZugspitzCardGold inkludert Zugspitze-roundtrip, og betalte 168 euro for et 13-dagers pass per person. Vi rakk nok dessverre aldri opp til Zugspitze. Været var litt ustabilt da vi var der, så vi feiget kanskje rett og slett ut? Kortet inkluderer besøk i svømmeanlegg og gratis lokaltransport, i tillegg til så mange heisturer du klarer. Absolutt verdt hver eneste euro. Det er mange turer å velge mellom, men vi rakk bare en brøkdel.

Skiheis i Garmisch-Partenkirchen
Vi kjørte mye heis, og fikk valuta for pengene

Hvor ligger det?

Turene vi hadde opp til utsiktspunktet AlpspiX og gjennom Partnachklamm var spesielle, og du kan lese mer om turene våre ved å klikke på linkene.

En strabasiøs tur opp til AlpspiX

Ta toget til Garmisch-Partenkirchen?

I helgene kjører Deutsche Bahn direkte Intercity Express mellom Garmich-Partenkirchen og Berlin, Hamburg, Frankfurt, Köln og Nürnberg. Fra München går det regionaltog til byen hver time.

Lagre pin for å lese artikkelen senere

TIPS: Les disse artiklene om Garmisch-Partenkirchen også

En fuktig opplevelse i Garmisch-Partenkirchen
Til topps i Garmisch-Partenkirchen

Websider å sjekke ut:
www.gapa.de
www.bahn.com

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

One Comment

Legg inn en kommentar