Travemünde er faktisk en av de vakreste og mest sjarmerende badebyene i Europa. Allerede i 1802 fikk byen den offisielle betegnelsen Badeby, og den tidligere fiske- og skipsfartsbyen fikk besøk av badegjester fra hele Europa.

Travemünde ligger ved munningen av elva Trave i Lübeckbukta, og er en bydel i Lübeck. Bydelen ble grunnlagt på 1200-tallet for å beskytte munningen av Trave. I dag er Travemünde i tillegg til å være en populær baderesort, den største tyske fergehavnen ved Østersjøen. Fra Lübeck tar det kun 20 minutter med buss eller tog til Travemünde.

En av de koselige hovedgatene i Travemünde

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Lange, brede, deilige sandstrender

Strendene her ved Østersjøen er lange og brede med deilig, myk sand, og ofte er det en deilig bris. Vi er her i midten av mai, og det er allerede mange som har begynt strandsesongen.

Ved inngangen til stranden i Travemünde

Lei en Strandkörbe

Langs hele stranden står det «strandkörber», den nordtyske varianten av solsenger som du kan leie på stranden. Den beskytter perfekt mot sol og vind, og fungerer som en liten sofa hvis du tilbringer mange timer på stranden.

“Strandkörber på rekke og rad her

Pittoresk gamleby

Midtpunktet i gamlebyen er St. Lorenz-kirken, som jeg glemte å ta bilde av. Fiskere og handelsmenn bodde rundt kirken i middelalderen. I dag står det igjen sjarmerende, restaurerte bindingsverkshus, og gamle gavlhus med mursteinsfasader på rad og rekke. Det eldste fiskerhuset er fra andre halvdel av 1500-tallet, og ligger i Jahrmarkstrasse.

Tallrike branner og flom har skadet gamle Travemünde i løpet av århundrene, men den lille bosettingen ved innløpet til Trave ble alltid bygget opp igjen. Travemündes strategiske betydning for Lübeck og handelsskipene i Østersjøen var rett og slett for stor til å la være.

Sjarmerende bindingsverkshus med gavlen ut mot gata

Hovedgaten Die Vorderreihe

Havneidyll på første rad! De små rorbuene som engang sto her, har måttet vike for små pensjonater og og byhus. Hovedgaten følger promenaden og havnen, og mens fergene siger forbi, rusler du mellom koselige kafeer, førsteklasses restauranter og spennende butikker. Butikkene frister med maritim mote, eksklusiv kosmetikk og lekre interiørartikler.

Sett deg ned på en av de mange kafeene her på første rad, og kos deg med en kopp kaffe mens du nyter utsikten til de hvite fergene, fiskebåtene og seilbåtene.

Når kvelden kommer, og butikkene stenger, våkner byen og restaurantene til live. Det er deilig å sitte på en av de mange terrassene og nyte folkelivet og den milde sommerluften.

Die Alte Vogtei – de lokales møtested

Det fantastiske bygget på bildet under måtte bygges opp igjen etter en brann i 1551. Huset tjente som bolig for Stadtvögten, Lübecks voktere. Deres oppgave var å beskytte byen mot fiendtlige angrep fra skip ved å overvåke munningen til Trave. De var byens skjold og sverd og havnens voktere.

I dag nyter du deilig mat på restauranten Fisch & Meer, og spisestedet fungerer som et møtested for lokalbefolkningen.

Die AlteVogtei – her møtes de lokale


Alter Leuchtturm Travemünde

Fyrtårn, Travemünde, Tyskland, Germany

Det gamle fyret i Travemünde er det eldste fyret i Tyskland. Det ble nevnt i et dokument så tidlig som i 1330, men dagens fyr ble bygget av nederlandske murere i 1539.

I 1827 brant den øvre delen av fyrtårnet ned etter et lynnedslag, og det ble renovert og utstyrt med nye parafinlamper. I 1903 fikk det lysbuelamper, og i 1937 kom glødelampene.

Fyrtårnet er 31 meter høyt, og huser i dag det maritime museet i Travemünde. Her er modeller av fyrskip, sjølanterner og tidligere lyssystemer fra andre fyr.

Ta trappene opp til toppen, og nyt utsikten over Travemünde, Lübeckbukten og kysten av Mecklenburg-Vorpommern.

Den nye, flotte promenaden

Den nye, flotte promenaden forbinder Travepromenaden på Travemündes byside med promenaden på halvøya Priwall. Fra Nordermole-brygga tar du den lille passasjerbåten over Trave-elvemunningen til Priwall. Turen tar noen få minutter, og båten går hele dagen.

Jeg anbefaler deg å gå hele promenaden, her ligger små båter og skvulper i elva, og det er små kafeer og spisesteder hele veien. Du finner også små boder ved fiskerihavnen som selger fiskesandwicher.

Deler av promenaden går langs de flotte strendene.

Andre deler av promenaden tar deg langs elvemunningen, der båtene ligger.

Flott havnepromenade i Travemünde
Mye i Travemünde handler om sjø og båtliv

Priwall-halvøya


Vi tar en tur til Priwall-halvøya, en pittoresk perle ved munningen av Trave. De siste årene har stedet blitt stadig mer populært blant turister. Her yrer det av liv, og du finner flere gode restauranter her.

Priwall, Travemünde
Priwall-halvøya kan virkelig anbefales


Besøk den firemastede Passat

Det er her ved Priwall Passat ligger til kai. Denne “Flying P-Liner” har opplevd mange stormfulle eventyr og spennende reiser over verdenshavene. Hele 39 ganger har hun rundet Kapp Horn. Nå ligger Passat godt beskyttet i Trave-elvemunningen, og er byens flytende emblem.

Passat er nå et spennende museum med interaktive installasjoner. Vi følger dekksgutten Herbert Scheuffler på hans eventyr ombord. Dagbokoppføringene hans geleider deg gjennom den maritime utstillingen i buken på skipet, og gir spennende innblikk i hverdagen til 15-åringen som fikk hyre på Passat i 1932.

Passat, Travemünde
Passat til kai ved Priwall (Foto: © #martinbrunorollt)

Travemünde Sandmuseum

Ved fiskehavnen ligger dette artige museet. Her er 45 scenebilder fra populære kinofilmer og TV-serier laget i sand! Foretrekker du de fantastiske verdenene til «Løvenes konge» og «Harry Potter», eller klassiske filmer som «Dick und Doof» og «Charlie Chaplin»? Dette er morsom kunst for store og små, skapt av et team på hele femti internasjonale kunstnere, inkludert verdens- og europeiske mestere i sandskulpturkonstruksjon.

Fantastiske sandskulpturer i fiskehavna

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Lübeck – en kortreist verdensarv
Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Travemünde, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no T

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon