Warszawa, Polen, Poland

Warszawa – en øst-europeisk grå og kjedelig by? Mange tenkte slik tidligere, men det er det virkelig ingen grunn til lenger. For Warszawa er en by i stadig endring, og nå en dynamisk, europeisk metropol.

Warszawa – en fugl føniks som igjen har reist seg fra asken

Som en fugl Føniks

Warszawa sammenliknes ofte med en fugl føniks, som gang på gang har gjenoppstått fra asken. Først etter enorm skade under krigene med Sverige og Preussen 1655–1656, deretter i 1794 da den russiske armeen massakrerte bydelen Pragas befolkning. Selv ikke nærmest fullstendig ødeleggelse av Hitlers tropper under andre verdenskrig stoppet Warszawa fra å gjenoppstå. Det er vanskelig å forstå at store deler av byen kun er rekonstruksjoner. Gamlebyen er nok en gang blitt byens pulserende hjerte. Det er en fryd å utforske gater, bilfrie torg og fargerike fasader. Gamlebyen i Warszawa (Stare Miasto) kom på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1980.

Warszawa
Den store flotte slottsplassen i Warszawa

Langs den kongelige ruten

De aller fleste som besøker Warszawa har gamlebyen som sitt hovedmål. Vi anbefaler deg å gå langs den kongelige ruten på vei dit. Du følger rett og slett den staselige gaten Krakowskie Przedmiescie fra Nowy Swiat-Uniwersytet til St. Annes Church. Turen er 1 km lang, og du får med deg mye spennende historie underveis. Og vips, så er du også i utkanten av gamlebyen, klar til å utforske den.

Warszawa var sete for polske herskere i århundrer, og dette gjenspeiles i imponerende historiske bygninger langs den kongelige ruten. Her er en smakebit:

Church of the Holy Cross

Dette er en av de desidert flotteste barokkirkene i Warszawa. Den føyer seg flott inn i øvrig arkitektur.

University Warsaw
Church of the Holy Cross – et barokk mesterverk

Universitetet – arkitektonisk perle

For en fantastisk bygning! Universitetet ble etablert i 1816, og tilbyr 37 forskjellige studieretninger samt 100 spesialiseringer innen humaniora, teknisk og naturvitenskap. Stikk en tur inn, kjempefint inne også.

University in Warsaw, Warszawa
Fint å kunne besøke universitetet ute og inne
Bernt på vei inn i auditoriet

Nyklassisistiske Tyszkiewicz-palasset

Palasset ble opprinnelig bygget på 1700-.tallet, men som så mange andre bygninger ble det ødelagt under krigen. Etter gjenoppbyggingen fremstår det som et av de flotteste bygningene i nyklassisistisk stil i byen.

Palass i Warszawa, Polen
Enda en bygning verdt å besøke

Teatr Wielki Opera Narodova

I over 170 år har Teatr Wielki vært Polens største opera- og ballettteater. Teatret ble bygget i perioden 1825–1833 etter design av den italienske arkitekten Antonio Corazzi fra Livorno. Operaen er etter den tid bygget om flere ganger. Operaen ble besten fullstendig bombet i filler under tyskernes beleiring av Warszawa i 1939. Bare den originale klassisistiske fasaden overlevde.

Warszawa opera
Operaen i Warszawa er bygd opp igjen

Presidentpalasset

Det sies at Chopin spilte sin første offentlige konsert her inne da han var 8 år. Siden 1993 har dette vært den offisielle residensen til Polens president. Presidentpalasset er en av vakreste bygningene langs den kongelige rute, og en av byens største. Palasset voktes av 4 store steinløver og en statue av Prins Josef Poniatowski.

Presidentpalasset er godt bevoktet
En av de fire løvene som vokter palasset

Spennende rundtur i Gamlebyen

Gamlebyen er et must, det sier seg selv. Vi går en runde som gjorde at vi fikk med oss det mest spennende gamlebyen har å by på.

Vi starter rett og slett ved St Annes Church. Her kan vi nemlig gå 148 trinn til topps og får fantastisk utsikt over byen. Den ser du rett under her.

Gamlebyen i Warszawa
Perfekt utsikt over slottet og slottsplassen

Slottsplassen Castle Square

Dette er en hyggelig plass med små spisesteder og fargerike bygninger. Slottsplassen er et knutepunkt for turister og lokalbefolkningen, og i 1997 holdt USAs president Bill Clinton en tale her og ønsket Polen velkommen inn i NATO.

Gamlebyen i Warszawa, Polen
Slottsplassen – Castle Square – og soldater

Royal Castle

Slottet ble bygget på 1400-tallet, da hovedstaden ble flyttet til Warszawa fra Krakow, og var da sete for konge og regjering. Slottet ble fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, og i 1971 ble det bestemt at slottet og slottsplassen skulle gjenoppbygges. I 1984 var det omfattende gjenoppbyggingsarbeidet ferdig. I dag er det museum med ulike utstillinger her.

Vi tar en liten pause på Slottsplassen

Den gamle markedsplassen i Gamlebyen

Den fineste plassen i Warszawa, synes vi. Allerede da byen ble grunnlagt på 1200-tallet, var det hit kjøpmennene kom for å selge varene sine. Torget har vært sentrum for livet i Warszawa siden da, med alt fra henrettelser til festivaler.

Gamlebyen i Warszawa, Polen
Flotte bygg fra ulike perioder rundt markedsplassen

Husene som omkranset den gamle markedsplassen var i gotisk stil inntil de ble ødelagt av brann i 1607. Bygninger i renessansestil erstattet dem, for å bli erstattet av den nåværende senbarokkstilen, som du ser her i dag. Og jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige, alt ble ødelagt under krigen.

På 1950-tallet ble plassen gjenoppbygd, og husene bygget slik det så ut på 1600-tallet. Det er også her du finner det spennende Warsawa-museet, med gjennom mer en 300 000 gjenstander som skildrer det historiske dagliglivet i byen.

Gamlebyen i Warszawa, Polen
Markedsplassen med kafeer på rekke og rad

På dagtid er det som seg hør og bør på en markedsplass ulike markedsboder hvor du får kjøpt alt mulig rart. Kunstnere sitter og maler, og gjøglere underholder så best de kan.

Det var her på denne plassen vi fant den hyggeligste kafeen, med de blideste folka og veldig god mat.

Gamlebyen i Warszawa, Polen

Et hus av fargerik mosaikk

Du kommer ikke inn her, men det er veldig morsomt å se fasaden. Hele fasaden ble i 1956 dekket med mosaikk, i en kombinasjon med klassiske greske positurer og sosialistisk realistisk kunst for å vise sterke kvinner og menn.

Warsaw Barbican – forsvarsmur rundt gamlebyen

Warszawa Barbican ble etablert på 1500-tallet som en del av forsvarsmurene til gamlebyen. Barbican ble reist i 1540, og i 1656 forsvarte den byen mot den svenske invasjonen. I dag er den en av de mest besøkte attraksjonene i Warszawa.

Gamlebyen i Warszawa, Polen
Deler av forsvarsmurene til Gamlebyen er intakt

Koselige butikker innenfor murene

Shrine of Our Lady Grace og St John`s Archcathedral

Disse to kirkene ligger side om side, og ble ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Heldigvis er de blitt fantastisk vakkert renovert.

To kirker – bombet i stykker – og renovert

Jarmark Zugmuntowski

Dette er et ganske kult marked hvor du får kjøpt mat, drikke og håndverksprodukter fra ulike deler av Polen. Det er også her julemarkedet arrangeres.

Markedet rett ved Slottsplassen i Warszawa
Markedet er en lang gate med ferdigbygde boder

Andre steder som er verdt å se

POLIN-museet – om polakker og jøder

En favoritt i Warszawa, selv om vi går med klump i magen og tårer i øynene under nesten hele besøket.

Dette fantastiske museet er til minne om den rike, tusenårige felles historien til to folk: polakker og jøder. Den interaktive utstillingen tar oss med på en utrolig reise gjennom århundrer. Vi går i gatene i en jødisk shtetl før krigen, og får ta del i den faenskapen jødene gjennomgikk senere. Her er personlige eiendeler som dokumenterer livet i gettoene: brev, dagbøker og tegninger. Du kan nesten kjenne den traumatiske opplevelsen av isolasjon, lengsel, frykt for sitt eget liv og for livet til sine nære og kjære, når du går her. Heldigvis bare nesten.

POLIN, Warszawa
POLIN-museet er virkelig verdt et besøk (se under også)

Norblina Faktory – en helt ny bydel!


For et kult sted! En helt ny og pulserende bydel i Wola-distriktet. Her – hvor det tidligere har vært fabrikkbygninger med postindustriell arkitektur, er det nå kontorer, butikker, restauranter, kafeer, Food Town, en øko-basar, en boutique-kino og et utendørs museum til minne om historien til en av de største industribedriftene i Polen.

Her kan du velge og vrake mellon 23 gastronomiske konsepter fra hele verden. Noe for en hver gane og lommebok. Vi koste oss på Norblina under her. Få med deg dette stedet!

Uprising Monument – et ikon

Monumentet er dedikert til Warszawa-opprøret i 1944. Tirsdag 1. august 1944, klokken 17.00 (kjent under kodenavnet ‘W’ for ‘Wolność’ [frihet]), brøt Warszawa-opprøret ut. Det var en av de viktigste og samtidig de mest dramatiske hendelsene i byens historie. Selv om det var planlagt å bare ta noen dager, varte det over to måneder.

Monumentet har blitt beskrevet som “det viktigste monumentet i Warszawa etter krigen, og er et av de mest besøkte minnesmerkene av utenlandske turister.

Uprising Monument
Warsaw
Warszawa-opprøret 1944 er helt sentralt

Kultur- og vitenskapspalasset

Kultur- og vitenskapspalasset var en gave fra Stalin. Det ble seriøst vurdert revet etter murens fall, men er i dag en viktig turistattraksjon og utsiktsplass over byen. På folkemunne kalles dette bygget «Stalins penis», noe som viser det humoristiske og samtidig ambivalente forholdet befolkningen har til sin kommunistiske fortid.

Kultur- og vitenskapspalasset – en gave fra Stalin

Tips til perfekt overnatting

Vi valgte PURO hotel Warsaw, et 4**** hotell med perfekt beliggenhet ikke langt unna starten på den kongelige ruten.

Her er restaurant, rooftop bar og SPA. Vi likte oss veldig godt, og booker garantert rom her når vi skal hit igjen.

Hvor i Polen ligger Warszawa?

Warszawa ligger ved elven Wisła, cirka 350 km sør for Østersjøen og like langt nord for Karpatene.

Hvordan reise til Warszawa?

Flytiden fra Gardermoen til Warszawa er i underkant av 2 timer. Fra Warsaw Chopin Airport er det enkelt å ta seg inn til sentrum.

Det går både buss og tog, turen fra flyplassen tar cirka 25 minutter og koster i 2023 1 euro. Taxituren tar omtrent like lang tid dersom det ikke er kø. Du betaler ca 15 euro inn til sentrum.

Tips: Les artikler fra andre europeiske hovedsteder

Skopje – Europas vennligste hovedstad?
Praha – våre beste reisetips
Malasana – en autentisk bydel midt i Madrid
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Langweekend i sjarmerende København!
Berlin – våre beste tips
Riga i Latvia – Baltikums Paris
Andorra la Vella – Europas høyestliggende hovedstad
Londontips – 15 ting å gjøre! 
Vakre, klassiske, historiske Wien
Langweekend i Amsterdam – Nord-Europas Venezia
Weekendtur til Roma i desember
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Warszawa. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon