Skopje,

I Skopje, hovedstaden i Nord-Makedonia, bor det cirka en halv million mennesker, og byen er virkelig en spennende blanding av kristen og islamsk kultur. I 1963 ble Skopje rammet av et jordskjelv. Over 1000 mennesker døde og mer enn 200 000 ble hjemløse. 80% av Skopje ble ødelagt. Vi har besøkt byen, og ble begeistret.

Det første jeg legger merke til når jeg besøker Skopje i dag, er den litt spesielle arkitekturen og alle de formidable skulpturene og monumentene, spesielt langs elven Vardar. Her er 100-vis av statuer, og de fleste er reist de siste 10 årene, i et forsøk på å øke turismen og bygge nasjonal stolthet.

Skopje, Macedonia Square, Balkan
Mange flotte monumenter og skulpturer her!

Elven Vardar deler byen i to

Vardar deler Skopje i to, på den ene siden ligger den nye bydelen, på den andre siden den gamle med Old Bazaar. Steinbroen er den mest kjente overgangen mellom det moderne og det tradisjonelle Skopje, og er et symbol på hva byen har gjennomgått.

Steinbroen – mellom det moderne og tradisjonelle Skopje

Noen mener at broen ble bygget på 600-tallet, andre mellom 1451 og 1469, på den tiden det osmanske riket ble styrt av sultanen Mehmed II Erobreren. Uansett teori, er det svært mange mennesker fra ulike samfunnslag og mange ulike kulturer som har krysset den lille broen, tenker jeg da jeg krysser den på min vei fra den gamle basaren til Plostad Makedonija.

Steinbroen, symbolet på Skopjes historie! (Foto: Colourbox)

Kunstbroen med 29 kjente skulpturer

På denne broen finner jeg totalt 29 skulpturer, mange av kjente makedonske artister og musikere. Broen ble bygget som en del av det store Skopje 2014-prosjektet.

Vardar, Skopje, Nord-Makedonia, Mecedonia,Balkan
Kunstbroen over Vardar, bildet er tatt fra Steinbroen

Macedonia Square – Skopjes hovedtorg

Dette er hovedtorget i Skopje og det største i Makedonia. Torget er monumentalt, moderne og flislagt, har vakker arkitektur og design, og plassen domineres av statuene, fontenene og monumentene. Når jeg er ferdig med å beundre alle, eller et par utvalgte, er det deilig å slappe av på en av de mange kafeene og restaurantene, og nyte tradisjonell makedonsk mat.

Torget er episenter for byens sosiale scene, og det var her nasjonens første president, Kiro Gligorov, erklærte uavhengighet fra Jugoslavia 8. september 1991.

Macedonia SQUARE
Her er Filip II på sokkel, far til Alexander den Store
Mothers of Macedonia har også fått sin plass
Alexander den Stores fontene er spektakulær

Går meg vill i The Old Bazaar

Et besøk i den gamle basaren er et must når jeg er i Skopje. Her er smale gater og trange smug, og jeg føler meg hensatt tilbake i tid når jeg rusler rundt. Her er lave, gamle bygninger med butikker, barer og restauranter som serverer lokal mat. Jeg går meg litt vill, nyter det summende folkelivet og suger inn atmosfæren. Nyter smakene og luktene. Stopper for en köfte/kebap og tyrkisk kaffe, og utforsker det stadig mer ukonvensjonelle utelivet.

Nyter en tyrkisk kaffe på en av de mange, små kafeene
Tyrkisk kaffe, Skopje
Tyrkisk kaffe på sitt aller beste

Basaren er et høydepunkt

Den gamle basaren er den nest største på Balkan, bare den i Istanbul er større. Basaren ble grunnlagt på 1100-tallet, og har vært et stort ottomansk handelssenter. I perioden mellom 1500- og 1600-tallet nådde den gamle basaren sitt økonomiske høydepunkt, og utviklet seg til en av de største og mest betydningsfulle orientalske gamle basarene på Balkan. Fortsatt spiller basaren en viktig rolle for handel og tradisjon. Besøket her er et høydepunkt for meg, og jeg må tilbake til Skopje for å oppleve mer.

Skopje
Koselig å rusle rundt i gatene i Skopje

De forskjellige gatene har hvert sitt tema, i en av dem er det eksempelvis smykker, i en annen tekstiler. Og som alle andre byer, her er også en dose med suvenirer i de fleste varianter.

Skopje
I denne gaten shopper jeg smykker

Overalt er det små spisesteder, og det er hyggelig å slå seg ned og utveksle noen ord med folka på nabobordet.

old Bazaar, Skopje, Balkan
Folk er særdeles vennlige og hyggelige, her blir du tatt imot

Tips til andre ting å se i Skopje

Skopje har mye spennende å by på av aktiviteter og ting å se. Her er noen tips:

Brutalistisk arkitektur etter jordskjelvet

En liste over hva du bør se i Skopje er ikke komplett uten brutalistisk arkitektur. Sovjetisk betong er ikke spesielt interessant, tenker du kanskje? Men det er overraskende nok det. Denne arkitektoniske stilen kalles brutalistisk arkitektur, og ble bygget etter det store jordskjelvet i 1963. Du kjenner igjen stilen på det geometriske designet med funksjonelle soner, og den var populær i perioden 1950-1970

Et flott eksempel er St. Clement of Orchid.

KIRKE I Skopje,
Et eksempel på brutalistisk betongarktitektur (Foto: Colourbox)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Skopje festning – høyest i byen

En kort spasertur fra the Old Bazaar kneiser Skopje festning, eller Kale som den også kalles, på det høyeste punktet i byen. Her er flott utsikt over byen og elven Vardar. Lenge før tyrkerne bygde de omfattende borgmurene jeg ser her i dag, har det eksistert bosetninger her.

Det er gratis å komme inn, og jeg anbefaler et besøk her.

Borgen i Skopje, Balkan
Det er flott utsikt over Skopje og Vardar herfra


Eastern Holy Saviour Church under bakken

I utkanten av gamlebyen, like ved Kale, ligger Jesu himmelfartskirke. Kirken ligger rolig til og er halvveis gravd ned i bakken. Grunnen til det er at den ble bygget under den tyrkiske undertrykkelsen på midten av 1500-tallet, kristne helligdommer var rett og slett ikke tillatt. Den ser kanskje beskjeden ut på utsiden, men ikke la deg lure.

Her ligger halvparten av kirken under bakken

Debar Maalo – Bohemian Street

Denne kultbohemske gaten ligger i sentrum av byen, i Debar Maalo, en av de eldste bydelene i Skopje. Dette er stedet å gå for å drikke vin, spise tradisjonsrik makedonsk mat, høre tradisjonell folkemusikk og treffe alle typer folk. Om kvelden og natten er dette også stedet å være, det syder av liv og feststemte mennesker.

Populært arkeologisk museum

Dette museet var i 2015 et av Europas 15 mest besøkte museer. Er du glad i historie og arkeologi, er dette stedet å besøke.

Skopje, Balkan, Macedonia, Nord-Makedonia
Det arkeologiske museet ligger ved Vardar og Kunstbroen

Museum of the Macedonian Struggle for Independence

Dette er en av de største turistattraksjonene i Skopje, her ser du ulike presentasjoner av historiske, kulturelle og revolusjonære tradisjoner i Nord-Makedonia, og det makedonske folket i deres mangeårig kamp for uavhengighet.

Skopje
Museum of the Macedonian Struggle for Independence

Arasta Mosque – en av de eldste

Arasta er en av de eldste moskeene i Skopje. Det er ikke kjent hvem grunnleggeren er, men den er assosiert med navnet Paša Yigit Bey, erobreren av Skopje. Moskeen ble dessverre fullstendig ødelagt under jordskjelvet i 1963. I 2010 ble det totalrenovert av det islamske religiøse samfunnet til tross for motstand fra National Conservation Center of Macedonia.

Skopje
Tårnet på Arasta-moskeen i bakgrunnen

Topp utsikt fra baren på Hotel Panoramika

En av de flotteste utsiktene i Skopje får du fra Skybar på Hotel Panoramika. Her serveres deilige drinker og god mat.

Millennium Cross

På toppen av Vodno Hill finner jeg et 66 meter høyt kors. Korset ble reist i 2002 for å minnes 2000 år med kristendom i Nord-Makedonia. Dette er en tur på 4-5 timer, eller du kan ta buss halvveis opp og fortsette med Millennium-heisen til topps.

Vet du at Mor Teresa ble født i Skopje?

Ikke? Men det ble hun, altså. Mor Teresa, Født Agnes Gonxha Bojaxhiu 26. august 1910 i Skopje, var den yngste av tre barn. Da hun var 12, forsto hun at det hun aller mest ville gjøre, var å hjelpe fattige, og i 1928 avla hun sine første løfter som nonne.

Nord-Makedonsk mat – helt nydelig!

Maten er svært velsmakende og en integrert del av landets kultur. Vi spiste på Restaurant Cardac, og fikk blant annet Sarma (fylte kålruller), Tavce Gravce (bakte bønner), Polneti Piperki (fylt paprika)
Turlitava (Grønnsaks- og kjøttgryte), Zelnik (fylt pai), Selsko Meso (Svine- og soppstuing), Shopska Salad (Makedonsk salat) og Burek (fylt bakverk) Og til maten drakk vi naturligvis lokalprodusert vin.

Det er mange koselige restauranter i området

Macedonia Experience leverer maksimalt!

Jeg reiste med Macedonia Experience, et selskap hvor de ansatte er lokalkjente, kunnskapsrike og har stor pasjon for Nord-Makedonia. De hjelper deg med det aller meste. Det er flott å få et skreddersydd opplegg hvor overnatting, guidede turer, aktiviteter og restaurantbesøk er perfekt tilpasset hva du ønsker å få ut av ferien din. Macedonia Experience kan selvsagt også vise deg hele det vakre landet, ikke bare Skopje.

Tips: Les Reiser med glede sitt herlige reisebrev fra Nord-Macedonia.

Tips til overnatting i Skopje

Jeg bodde på Hotel Tim`s apartment, et 4**** hotell i gangavstand til både Debar Maalo og Macedonia Square. Rommet jeg bodde på var romslig og fint, og servicen strålende. Dessverre fikk jeg ikke testet ut frokosten da jeg hadde grytidlig utsjekk for å rekke flyet, men jeg ble utstyrt med en innholdsrik frokostpose. Neste gang jeg skal til Skopje, er dette hotellet jeg vil bo på.

Tims Hotell, Skopje
Her bodde jeg. bildet er lånt av hotellets hjemmeside

Hvor ligger Skopje?

Hvordan reiser du til Skopje?

Wizz Air flyr direkte fra Torp, Sandefjord to ganger i uken hele året. Norwegian har direkteflygninger fra Gardermoen i skolens sommerferie. (2023). Fra flyplassen tar det 30 minutter med bil til sentrum i Skopje.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Skopje. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

4 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon

ReiseKick