Sasa trøffel, Nord-Makedonia

Vin og mat er en viktig del av reiseopplevelsen, og besøket i Nord-Makedonia leverer på dette området. Her er vin- og mattradisjonene rike og varierte, og de har utviklet seg gjennom århundrene på grunn av regionens kulturelle og geografiske mangfold.

Lokale råvarer står sterkt, jordsmonnet er ideelt for dyrking av druer, frukt, grønnsaker og korn. Mange retter i det makedonske kjøkkenet er basert på lokale råvarer som er tilgjengelige sesongmessig.

Vi går selvfølgelig på lokale markeder, lukter, smaker og handler.

Nord-Makedonia, Marked
På markedet som bugner av deilige råvarer

Noen deilige tradisjonelle retter


Nord-Makedonsk mat er påvirket av slaviske, tyrkiske og balkanske tradisjoner. Noen av de mest kjente rettene (og som vi ble servert mange steder) er “Tavče gravče” (bønner i leirgryte), “Ajvar” (paprikarøre), “Kebab” (grillet kjøtt) og “Burek” (bakverk fylt med ost eller kjøtt).

Lange tradisjoner med vinproduksjon

Vinproduksjon har en lang historie i Nord-Makedonia, det er et økende fokus på kvalitet og bærekraftig produksjon blant vinprodusentene.

Vinmarker, Nord-Makedonia
Vinrankene spruter opp av jorden her!

Vinen fra Nord-Makedonia kjennetegnes av et variert utvalg av lokale druesorter, inkludert Vranec og Smederevka. Men internasjonale varianter som Merlot og Cabernet Sauvignon står også sterkt. Nord-makedonsk vin er kjent for sin fyldige karakter, balanserte syre og komplekse smaker.

De største vindistriktene i Nord-Makedonia er Tikves og Povardarie, og vi tar turen til Tikves, halvannen times kjøring fra hovedstaden Skopje. Noen av de største produsentene er Tikveš Winery, Stobi Winery og Bovin Winery, men vi er så heldige at vi skal på besøk til noen av de litt mindre og fremadstormende produsentene.

Family Winery Peskov

I en garasje på et byggefelt besøker vi familien Peskov. De har drevet med vinproduksjon i flere generasjoner og er en anerkjent aktør. De produserer et bredt utvalg av viner, inkludert både lokale og internasjonale druesorter. Jeg ble gledelig overrasket da jeg ble servert virkelig deilige bobler! Flere av vinene som Peskov produserer, har vunnet internasjonale priser.

Da er vinen servert utenfor garasjen!Winecellar Popivi

Vi fortsetter turen og besøker ekteparet Popivi, som også produserer prisvinnende viner. De produserer hvit-, rød- og rosevin, og vi får smake alle. De tar i mot grupper på vinsmaking, og leier ut noen virkelig lekre rom for overnatting.


Naumchev Winery

Naumchev winery har produsert vin i 20 år, og har et stort utvalg lokale viner. Vi blir med på omvisning både i kjelleren og i garasjen, og det er stappfullt av vinflasker og tønner overalt. Etter omvisningen blir vi servert et kjempemåltid, mens vi smaker på den ene vinen etter den andre.


Sasa Truffles – trøffelprodusent


Sasa Truffles er en anerkjent trøffelprodusent, og her dyrkes både svarte og hvite trøfler. Trøflene, spesielt de hvite, er ettertraktet av gourmetkokker og matentusiaster over hele verden. Og her er vi, klare til å fråtse i denne delikatessen.

Sasa trøffel, Nord-Makedonia
Ingen tvil – jeg digger retter med trøfler i …

Honning og deilig mat på Old House BN.

Akkurat når vi tror vi har spist nok for flere dager, blir vi invitert til Old House BN og nok en gang utsatt for makedonsk gjestfrihet. Vi blir også med ut for å lære om birøkting. Også her kan du leie et rom for ei natt eller flere.

Her er jeg klar for birøkting


Matlagingskurs hos Natasha Nedanoska

Gjestfriheten er stor i Nord-Makedonia, og Natasha serveres oss en fyrstelig måltid før hun lærer oss å lage pai. Den lages på tradisjonell makedonsk vis, og smaker utrolig godt. Også her kan du leie et rom for natten.

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!


Distilleru Balaklija

Et annet besøk som gjorde inntrykk var Distilleru Balaklija. Omkranset av en stor hage med ulike frukttrær finner vi en slags steinkjeller, hvor brennevin er lagret på større og mindre fat. Vi blir servert ulike oster og skinke, og vi tester brennevin laget på både kirsebær og plommer. Du kan også leie et rom eller leilighet her. Flotte omgivelser, her tror jeg det er flott å tilbringe noen netter.

Her er det full fart på brennevinsproduksjon

Tips: Les flere av artiklene våre fra Nord-Makedonia

Skopje – Europas vennligste hovedstad?
Vakre Ohrid i Nord-Makedonia
Prespa-regionen sør i Nord-Makedonia

Macedonia Experience leverer maksimalt!

Jeg reiste med Macedonia Experience, et selskap hvor de ansatte er lokalkjente, kunnskapsrike og har stor pasjon for Nord-Makedonia. De hjelper deg med det aller meste. Det er flott å få et skreddersydd opplegg hvor overnatting, guidede turer, aktiviteter og restaurantbesøk er perfekt tilpasset i et land du ikke kjenner fra før. Macedonia Experience kan selvsagt også vise deg hele det vakre landet, ikke bare Skopje.

Konklusjon

All mat vi fikk servert på de stedene vi besøkte, var utrolig velsmakende! Overalt fikk vi servert nydelig mat, servert med stolthet og raushet. Og når de også byr på deilige bobler, er jeg solgt!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kulinariske fristelser i Nord-Makedonia. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon