Oslo Havnelager

Vi har laget en kul rundtur, som starter og ender i Bjørvika. Den er full av detaljer du neppe visste om. De fleste av byggene har du kanskje sett før, men historien deres vet de færreste om. Vi skal rett og slett ha en gøyal historietime, og tillater oss også et par pauser på byens hyggelige serveringssteder. Denne «symbolske» fotturen er 9,7 km lang slik vi gikk den.

Munch – kjent for å male følelser

Munch museet, Oslo
Munch er verdensberømt, og her blir du kjent med ham

Vi starter hos ham som først og fremst er kjent for å male følelser på lerretet. MUNCH-bygget har måttet tåle mye kjeft, men vi liker det. Bygget er fylt med noen av verdens mest kjente kunstverk, tenk bare på Pikene på broen, Skrik, Madonna og Det syke barn. Munch var kjent for å være emosjonell: Angst, sykdom, død, kjærlighet, sjalusi, melankoli og smerte er gjengangere.

Munchmuseet, Oslo
Oslofjorden har fornyet seg de siste tiårene …

Havnelageret – sjøfartens symbol

Oslo Havnelager
Havnelageret ligger sentralt langs Oslos havnepromenade

Havnelageret er neste bygg ut, med adresse Langkaia 1. Oppført 1916-20. Bygget viser oss hvor viktig sjøfarten var på den tida. Bygd i nordisk nybarokk, elementer og detaljer i jugend. 140 meter langt, 40 meter høyt, 24 meter bredt og 30 000 m2 areal. På den tiden måtte de helt til Chicago for å finne så store lagerbygninger. På 1980-tallet ble hele bygget gjort om til kontorer.

Oslo Havnelager
Havnelageret og et par nyere installasjoner

Militærhospitalet – en hidden gem

Militærhospitalet har omflakkende historie. Det sto ferdig i 1807, midt i Empirekvartalet ved Grev Wedels plass, og var opprinnelig et hospital for soldater på Akershus festning i en tid full av kriger i hele Europa. Rikshospitalet tok over bygningen 1826-1883. Da Empirekvartalet så ble revet, ble bygget demontert og lagret på Folkemuseet. Bygningen ble gjenreist inne i Kvadraturen i 1983.

Militærhospitalet. Oslo
Militærhospitalet – en bygning på stadig flyttefot …

Kirkeristen – slaktebuer i basarene

Kirkeristen, Oslo
Kirkeristen vet de fleste om – men hva med historien?

Kirkeristen er neste stopp, det som en gang het Basarene. Basarbygningen er en buet bygning av teglstein langs Karl Johan og Dronningens gate, og rundt dit Kirkeristen lå. To kirkerister skulle hindre husdyr i å komme seg inn på datidas kirkegård, som ble gjort om til park i 1823. Opprinnelig bygd som byens slaktebuer, men nå er det brukskunst, småbutikker og spisesteder her.

Kirkeristen, Oslo
Gå inn i Kirkeristen, mye spennende å se her
Kirkeristen, Oslo
En av kafeene i Kirkeristen – ut mot Karl Johan

Byens «talerstol» på Youngstorget

Vi går bortover Torggata, og kommer til Youngstorget. På venstre side ser vi det som ble kalt Nytorvets basar før Youngstorget ble navnet. Basarene (salgsbodene) ble oppført i 1877. To etasjer med rundbuer båret av søyler med balustrade på toppen. Disse ble restaurert i 1995-96 etter årelangt forfall. Her er verksteder, butikker, spisesteder og byens talerstol. Sjekk restauranten Fyret!

Youngstorget, Oslo
Nytorvets basar med Møllergata 19 i bakgrunnen – bak der regjeringsbygningen

BLÅ – et fargerikt musikkmøtested

Blå, Oslo
Besøk BLÅ – og ta en vandring langs Akerselva!

Vi går over Ankerbrua og opp Akerselva på østsiden. Vi kommer til BLÅ, og går over brua til vestsiden. Det gamle industribygget var en gang lager for gull og diamanter, og så et spinneri, men er nå en klubb med nye konserter gjennom hele året. Fargerikt sted med kunstutstillinger, gatekunst og servering ved elva om sommeren. Her drømmer du deg bort midt i sentrum!

Blå, Oslo
Koselig uteservering på BLÅ!

Damstredet – hele bakken er et kulturminne

Damstredet, Oslo
Her holdt tekstilkunstneren Sigrun Berg til i mange år

Idyllisk trehusbebyggelse med barer og restauranter langs Fredensborgveien, og vi går opp en annen idyll: Damstredet. Her er hele bakken et symbol på datida, de fleste husene bygd 1810-60. Bare lave trehus, mange restaurert, mye historie, her holdt tekstilkunstner Sigrun Berg til med sin egen vevstue, og i det rosa huset på toppen bodde Henrik Wergeland.

Damstredet, Oslo
Toppen av Damstredet – Henrik Wergeland bodde i det rosa huset

Tårnhuset – toppen av St. Hanshaugen

Tårnhuset. St hansparken, Oslo
Vi er på toppen av St.Hanshaugen – Tårnhuset og vannreservoaret

Etter å ha gått gjennom Vår Frelsers Gravlund, kommer vi til St. Hanshaugen, og går inn i parken. Den er bratt, med 1275 trær av alle slag. Parken ble opparbeidet i 1850-årene, og på toppen ligger Tårnhuset, bare 14 meter høyt, og stilen er nyrenessanse. På andre siden av vannreservoaret er utsikten over byen storslagen, selv om vi bare er 83 m.o.h.

Tårnhuset. St hansparken, Oslo
Tårnhuset sett fra “baksiden”

Bislett stadion – berømt idrettsarena

Bislett Stadion, Oslo
Kuppern er symbolet på hva Bislett en gang var

Ned Colletts gate rett til Bislett. Sammen med Holmenkollen er Bislett Norges mest kjente idrettsanlegg og åsted for 14 verdensrekorder på skøyter og 50 i friidrett. Før idrettsplassen ble åpnet i 1908, lå Bislet teglverk her. Stadion ble innviet i 1922, funkistribunene til Frode Rinnan sto ferdig i 1940. Ble nedlagt som skøytebane i 1988, og nytt stadion stod ferdig i 2005.

Bislett Stadion, Oslo
Grete Waitz er selvsagt på sokkel utenfor Bislett

Josefines gate – fra Bislett til Briskeby

Vi tar med oss en spesiell gate, som starter på Bislett plass vest for stadion, og løper bort til Briskeby. Den neste etappen av gaten er Camilla Colletts vei, før den til slutt heter Skovveien. I dette gateløpet florerer det av bygninger i forskjellige stilarter. Josefines gate fikk sitt navn i 1864 etter Oscar I’s kone, dronning Josefine (1807-1876). Og VI tar ned til høyre ved Riddervolds plass.

Josefinesgate, Oslo
Et av mange flotte bygg langs Josefines gate

Et flott slott, en kunststall og en park

Slottet i Oslo
All grunn til å være stolt av Slottet, både beliggenhet og arkitektur

Vi går ned Riddervolds gate, inn i Slottsparken og rett på Det Kongelige Slott. Det praktfulle bygget på toppen av Bellevue-høyden ble påbegynt i 1825, og innviet i 1849 av kong Oscar I. Har du tid, tar du en liten rundtur i parken, og går inn i Dronning Sonjas Kunststall i Parkveien. På forsiden av Slottet sitter Karl Johan på hesten og ser ut over sin egen gate, som vi skal gå nedover. 

Slottet, Oslo
Karl Johan var sentral da Slottet ble bygd

Grand Hotell – et sagnomsust hotell

Grand Hotell, Oslo
Grand Hotell – og en travel Karl Johan

Nedover Karl Johan, og vi går rett på Grand Hotell, mest kjent som årlig bosted for vinner av Nobels Fredspris under utdelingen. Det tradisjonsrike hotellet ble åpnet i 1874, Henrik Ibsen var stamgjest på kafeen. Restaurant Julius Fritchner er oppkalt etter grunnlegger av hotellet. Hele 290 rom og klassisk stil med klokketårn og fasade i hvit granitt. Hotellet er symbolet på tradisjoner. Prøv Palmen til lunsj!

Grand hotell, Oslo
Grand Hotell er en tradisjonsbærer. Gå inn og se!

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Kafé Celsius – byens nest eldste hus

Cafe Celsius
Inngangen til Celsius en iskald vinterdag …

Vi går rett ned til Rådhusplassen, tar Rådhusgata opp til venstre og på Christiania Torv finner vi Kafé Celsius i byens nest eldste hus. Opplev stemningen her rundt flammene til det som er byens største kafépeis. Kafeen har også byens eldste rom fra 1626. Nydelig å nyte solskinnet på uteserveringen her om sommeren!

Cafe Celsius
Celsius har en perfekt beliggenhet for et glass i solen!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Operaen – med et tak som et isfjell

Operaen, Opera, Oslo
Magiske Operaen – en kulturell spydspiss i Norge

Rett ned Rådhusgata, og i bunnen ser vi Operaen. Besluttet i 1999, påbegynt i 2003, sto ferdig i 2008 og ble fredet i 2012. Operaen er fantastisk godt besøkt, og selve taket er åsted for flere konserter i løpet av året. Taket er av marmor, og ser ut som et isfjell som stikker opp av havet. Snøhetta tegnet bygget, og byggekostnadene var 4,4 milliarder kroner. En opera å være stolt av!

Operaen, Opera, Oslo
Den eneste operaen i verden der du kan gå på taket!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om symbolske bygg. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon