Nasjonalmuseet, Oslo

11. juni 2022 ble et nytt signalbygg innen kultur åpnet i Oslo. Midt mellom Aker Brygge og Rådhuset er hele 54 600 m2 satt av til kunst, arkitektur og design. Det kostet 6,1 milliarder kroner å bygge Nasjonalmuseet, og som vanlig har det vært delte meninger om arkitekturen. Vi har ikke tenkt å ta den debatten her, vi vil bare invitere til en uforglemmelig opplevelse, som alle nordmenn som er litt, ja, bare litt, interessert i kultur, burde få med seg.

Hovedinngangen til Nasjonalmuseet, når du er kommet inn i atriet fra Rådhusbrygga

Navnevalg: Tilbake til start

Det er alltid en historie bak slike museer. Norges første offentlige kunstmuseum het faktisk Nasjonalmuseet da det ble opprettet i 1837. Navn skal alltid endres, etter hvert ble det Statens Kunstmuseum, og så Nasjonalgalleriet. Nå heter det Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og ble altså slått sammen med Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst i 2005.

Det er mange rom her, her er vi ved starten i 1. etasje

Nordens største kunstmuseum

Det er stort her, tre etasjer med utstillinger + digitalt verksted, garderober og toaletter i underetasjen. 6500 kunstverk og 400 000 gjenstander fordelt på 86 rom, og du må følge med i timen, anbefalte visningsløyper går i en slags labyrintisk formasjon, noe som også er gøy. Trenger du hjelp, står 350 ansatte (!) klare til å bistå. Dette er Nordens største kunstmuseum!

Det massive bygget med logo i hjørnet

Norgeshistorien på en ny måte

Etter å ha lagt yttertøyet i en gratis oppbevaringsboks, er jeg klar for opplevelser. Damen som sitter i resepsjonen gir meg en brosjyre som starter med: Planlegg ditt besøk! Eh, jo da, det er smart å være våken på hvor du går her, samtidig som du koser deg med bilder og gjenstander som kan fortelle Norgeshistorien på en annen måte enn du har hørt den før. Går du deg vill, er veien til nærmeste ansatt aldri lang, det er bare å spørre!

Store, fine rom, plass til å beundre kunsten i 2. etasje

Et beist av en kultursmeltedigel

Bare så det er sagt, i denne artikkelen er det helt umulig å fortelle om de enkelte bilder og ting jeg ser på min vei gjennom dette beistet av en kultursmeltedigel. Bildene som illustrerer det vi ser her, er bare et tverrsnitt av alt som er her. Du vil se ikoniske verk, men også overraskelser og grensesprengende kunstneriske uttrykk som har formet våre liv og det samfunnet vi lever i.

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Design og kunsthåndverk i 1. etasje

Jeg nevnte tre etasjer. Etter at du har vært nede i underetasjen, handler 1. etasje om design og kunsthåndverk opp gjennom hundreårene i Norge og Verden. Fra oldtiden og frem til i dag. En spesiell stol, en telefonkiosk, en dragevase, en dronningkjole, eller et helt spesielt teppe. Altså hva som helst om design og kunsthåndverk, delt tidsmessig i før og etter 1900. Her er også biblioteket med inngang fra Dronning Mauds gate 2, og en veldig hyggelig kafé.

Nasjonalmuseet, Oslo
Jada, det er utstilling av dronningkjoler fra ulike tider her
En stol er ikke nødvendigvis bare en stol. Noen er ikoniske …

Kunst, kultur og arkitektur i 2. etasje

Vi tar trapp eller heis til 2. etasje, som handler om norske og internasjonale malerier, skulptur, arkitektur og nyere kunst. Kunsten er delt i tre perioder: 1500-1900, 1900-1960 og kunst fra 1960 til i dag, og her er også alt fra Edvard Munch til installasjonskunst som bryter grenser. Søylerommet med The Fredriksen Family Collection er verdt et besøk, og kafeen med sine store vinduer byr på god mat og drikke og fin utsikt mot brygga. Unn deg en bra pause her!

Nasjonalmusset, Munch, Oslo
Munch har selvsagt laget et selvportrett …
Nasjonalmusset, kafeen, Oslo
Veldig hyggelig kafe, god plass og god mat

Fått med deg de kule installasjonene?

Når du nå går videre opp til 3. etasje, håper jeg du har fått med deg rominstallasjonene i rom 80, 83 og 88. Gøy for både barn og voksne å stå og se på disse lekne installasjonene. Lenge.

Nasjonalmuseet, Oslo
Denne installasjonen lot jeg meg virkelig imponere av

Topp vandreutstillinger i Lyshallen

Videre opp til 3. etasje med Lyshallen, det store, lysende utstillingsrommet på toppen. Her vises skiftende utstillinger, og trappeløp A og B tar deg til forskjellige sider av hallen. Da jeg var her rett etter nyttår, var det en fantastisk utstilling her med bildene til Harriet Backer. Den er tatt av nå, men ikke fortvil, det kommer nye helter, blant annet Vasilij Kandinskij i mai.

Harriet Backer, selvsagt …

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Alt ligger til rette for et flott besøk

En journalist skrev at innsida på Nasjonalmuseet er mye, mye bedre enn utsida. Vi skal som sagt ikke diskutere det, men det vi kan være enige i er at det er godt å bevege seg inne i et slikt museum. God plass, godt tilrettelagt rent pedagogisk, plakater som forteller, aktiviteter for barn, audioguide, lov å fotografere uten blitz, og helt i orden med barnevogn og rullestol. Her kan skole- og førskolebarn komme på gruppebesøk, og her kan du lett kose deg i timevis!

En opplevelse du vil huske lenge!

Enkelt oppsummert: Dette er et museum som fortjener at du tar imot initiativet. Ens eget lands historie når det gjelder kunst og kultur er noe som gjelder alle. Det er plass til mange her, ikke så mange som i Eremitasjen i St. Petersburg, verdens største kunstmuseum i areal, men utrolig mange. Og så er det både gøy og interessant å være her! Dra hit, dette er en stor opplevelse du vil huske lenge.

Tips 1: Les flere av våre kulturelle artikler fra Oslo her:

MUNCH – bygget, kunsten og mannen
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på innsiden av Nationaltheatret!
Tur på Bygdøy – for hele familien!

Tips 2: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om besøket på Nasjonalmuseet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon