Munch museet, Oslo

Få norske kulturbygg har fått så mye kjeft som MUNCH. Ved første øyekast er kanskje ikke det så rart. Det er liksom rett før bygget bikker over og runder fjorden. Vi lar alle diskusjoner om bygget være historie. Nå er lysene slått på, og bygget er fylt med noen av verdens mest kjente kunstverk. Kom igjen, vi drar til Bjørvika og sjekker innholdet. På kjøpet skal vi bli kjent med Munch og hans heftige liv og karriere! munch, munch-museet

Munch museet
Det er liksom rett før bygget bikker over …

Kjent for å male følelser

Når vi kommer til MUNCH, har vi spasert en tur langs kaikanten i sentrum av Oslo. Vi startet på Filipstad, og denne turen kan du lese om her. Hvis du velger å starte med MUNCH, kan vi anbefale deg denne turen etterpå. Men nå skal det handle om mannen som er kjent for å male følelser. Han uttrykte ikke minst sine egne følelser på lerretet, og tilhører den perioden som kalles symbolismen og ekspresjonismen.

Munch var kjent for å male følelser

Både maler og grafiker

Ingen andre norske kunstnere har oppnådd samme berømmelse som Edvard Munch. Hør bare: Pikene på broen. Skrik. Madonna. Det syke barn. Vi gleder oss når vi strener forbi Deichman og Operaen, og holder stø kurs rett mot MUNCH. Mannen var maler og grafiker, og dessuten en av verdens mest produktive kunstnere. Han likte ikke minst å lage portretter av seg selv … munch, munch-museet

Skrik – ingenting er mer Munch enn dette …


LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

En nydelig lunsj i kafeen

Vi kommer inn i et svært så åpent landskap når vi går inn MUNCHs hovedinngang mot byens sentrum. Her går resepsjon, Munch-butikk og kafé i ett, og vi liker det vi ser. Vi har som sagt spasert, og velger å starte i kafeen med nydelig lunsj og perfekt utsikt til fjorden gjennom det store glassvinduet.

Velkjente sinnsstemninger

Under lunsjen minner vi oss selv på hva vi gleder oss til. Munch var en emosjonell type, det bærer bildene et typisk preg av: Angst, sykdom, død, kjærlighet, sjalusi, melankoli, smerte og seksualitet er gjengangere, og menneskene hans var abstrakte symboler på sinnsstemninger vi alle kjenner til. Fargene han brukte spilte også en symbolsk rolle. munch, munch-museet

Vær emosjonell når du ser på Munchs bilder …

Litt for grå transportetapper …

Det er mange etasjer med mye kunst her, og hver etasje har et tema fra kunstnerens liv. Når du er ferdig med én etasje, går du ut av det store rommet, og lange rulletrapper og heiser tar deg opp til neste etasje. Rulletrappene har enorme glassvinduer ut mot byen, og du får en liten pause før du går løs på neste tema, men samtidig blir disse transportetappene litt for grå og upersonlige etter vår smak.

Rulletrappene tar deg fra etasje til etasje med Munchs kunst

Vi stanser foran bilde etter bilde

Kunsten foran alt. Der har du Edvard Munch. Han bestemte seg for å bli maler som tenåring, slo gjennom med Det syke barn, og resten av livet handlet om å male følelser. Du verden for noen følelser vi blir utsatt for på vår ferd oppover i etasjene. Her kan du stanse opp foran bilde etter bilde, og la deg fange av den sinnsstemningen kunstneren prøvde å symbolisere.

Og her er det vel sykdom og (om)sorg som er tema?Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder. E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Misunnelig på Gustav Vigeland

Edvard var selv ultra-emosjonell. Han var ekstremt misunnelig på hans samtidige Gustav Vigeland som fikk lov til å lage egen park i halve Oslo, og havnet i slagsmål med flere samtidige kunstnere, blant annet Ludvig Karsten. Han karikerte mer enn gjerne sine fiender, Christian Krohg fikk blant annet gjennomgå, og han tok massevis av selfies, aller helst i profil … munch, munch-museet

Selvportrett av Munch
Selvportrett – men bare 50% profil her …

Lyset har også sin fortjente plass

Vi lar oss imponere av utstillingene, store rom er inndelt i intime, åpne rom med egne tema. Bildene får lov til å skinne, også de som handler om den mørke siden av oss. Men også perioden da Munch slapp lyset til har fått sin fortjente plass. Munch var jo besatt av de små ting, og vi tipper han ville vært fornøyd med den måten kunstverkene blir presentert på her.

Maleri av munch
Sollys, dere … er det ikke deilig?
Munch stor hall
Enorme formater i denne lysets sal

En hel etasje om private Munch

Øverst i bygningen får vi som er nysgjerrige på mennesket Edvard Munch, tilfredsstilt våre behov. En hel etasje er innredet med gjenstander og møbler fra hans liv ulike steder rundt i verden, og her kan vi også lese om hans laster og bragder. Født på Løten, til Kristiania som ettåring, bosted flere steder på Grünerløkka, og så heftige år utenlands i Paris og Berlin, før han «roet seg» på Ekely i Oslo og i sommerhuset i Åsgårdstrand siste halvdel av livet. munch, munch-museet

Fenomenal utsikt helt på toppen

Den flotte restauranten på toppen er dessverre stengt da vi er der, så vi går da glipp av den fenomenale utsikten over by og fjord derfra. Vi får uansett nok valuta for pengene. Vi blir kjent med både mennesket og kunsten, og da vi stanser på broen bortenfor MUNCH etterpå (gutten og piken på broen), er vi skjønt enige om at Edvard fortjener den sentrale plassen i Bjørvika han nå har fått.

Utsikt fra Munch museet
Super urban utsikt fra toppen av Munch
Og akkurat her knekker Munch faktisk over …

«Champagne er jo druens blod» munch, munch-museet

Så flanerer vi på kunstnervis opp Karl Johan. Vi er ikke vegetarianere, slik Munch ble etter hvert, men vi har god sans for hans eget utsagn om at champagne tross alt er druens blod. Så idet vi passerer Dasslokket og Lille Grensen, der Munch noen år hadde sitt atelier, runder vi døra inn til Palmen og unner oss velfortjente bobler til ære for en makeløs kunstner og hans nye, fantastiske hus i Bjørvika.  

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer Vippa Oslo Turtips Oslo

En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om MUNCH. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon