I dag skal vi gå den flotte turen langs Oslos sjøkant. Vi starter i vest og ender i øst, men turen kan selvsagt gås begge veier. 9 kilometer lang fra Frognerkilen i vest til Sørenga i øst, men vi kutter et par kilometer. Dette er en flott opplevelse, dette er folkets promenade, her vandrer du langs sjøfronten hele veien, det er bare et par steder du ikke er helt ute på kaia. Promenaden er merket med 14 oransje fyrtårn, der infoskilt forteller hva du passerer underveis.
Turtips oslo havnepromenaden vippa

Hawaii-faktor midt på vinteren

Vi velger å starte ved Kongen Marina Beach & Bar, intet mindre, rett ved der Kielferja ligger til havn. Her er det full hawaiifaktor selv om det er vinter, om sommeren er det helt fantastisk her. Vi er på Filipstad, oppkalt etter apoteker Philip Moth, som hadde urtehage her på 1600-tallet. Etter hvert ble det småbåter for alle penga, riktig så idyllisk, til og med et svømmestadion, før politikerne tidlig på 1900-tallet gjorde om hele området til en grå, nitrist industrihavn.

Ferge til kai i Oslo
Full hawaii-faktor i starten …

Nybrent kaffe og 3000 bananer

Vi skulle ha kjent lukten av nybrent kaffe når vi går innover mot sentrum, Johan Johannson & Co brant kaffe i det 40 meter høye tårnet her fra 1958, men virksomheten ble flyttet til Vestby i fjor. Her la også den første bananbåten til i 1905, lastet med 3000 kilo bananer! Men var det ikke her den 6 meter høye bananskulpturen til Banan-Matthiessen sto? Jo, men nå finner du den utenfor Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum! Jaja, vi tar av veien inn mot Tjuvholmen.

Kaffe bygg
Her er det brent kaffe siden 1958! Men nå er det slutt …
Tjuvholmen i Oslo
På vei inn på Tjuvholmen

Tjuvholmen og en tjuvtitt i glass

På Tjuvholmen følger vi kaikanten hele veien! Dette var en gang en holme og rettersted for tyver og diverse andre forbrytere. Holmen har en gøyal historie, her ble det produsert kakkelovner på 1700-tallet, her var det sjøbad for kvinner, fyrstikkfabrikk og flammende sosialistmøter på 1800-tallet, før Oslo kommune kjøpte holmen i 1914. Da økte arealet fra 5 til 35 mål og kommunen lagde en søppelfylling. Futuristiske Astrup Fearnley Museet er her, og du kan ta glassheisen Tjuvtitten 54 meter opp i været og få en 360 graders utsikt over Oslo! Turtips Oslo Vippa oslo

Astrup Fearnley museet
Astrup Fearnley Museet er vel verdt et besøk
tyvtitten tårn
Tjuvtitten tar deg 54 meter rett opp!

Aker Brygge, oljeeventyr og japper

Når vi har rundet Tjuvholmen, går vi over kanalen og innover Aker Brygge. Det var jo her det norske oljeeventyret startet! Akers Mekaniske Verksted lå her, og leverte i 1967 den første norske oljeboreplattformen Ocean Viking før Ekofisk ble oppdaget to år senere! Akers Mek. ble nedlagt i 1982 og gjort om til Aker Brygge, som gjerne blir sett på som et symbol på 1980-tallets jappetid. I dag er det en moderne bydel som besøkes av 12 millioner mennesker årlig!

Kulturkoloss og et revet funkisbygg

Du følger utstikkerne langs Rådhusplassen, og på venstre side har du det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norges største kulturbygg! Til høyre for det er Nobels Fredssenter, som en gang var stasjonsbygningen til Vestbanen. Rådhuset ble åpnet i 1950, og når du runder brygga og går utover, skulle du sett opp mot Restaurant Skansen, Norges første funkisbygning, oppført i 1927, men dessverre revet i 1970! Kanskje spiller klokkespilleren i høyre tårn på Rådhuset på de 49 klokkene idet du går forbi og flanerer utover mot Vippetangen?

Nationalmuseet i Oslo
Nye Nasjonalmuseet – Norges største kulturbygg

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Pappabåter, cruiseskip og kongeborg

Vi går utover Akershusstranda. På 1800-tallet lå sjøbadene på rad og rekke her, og på venstre side har vi Akershus Festning. Den middelalderske kongeborgen ble påbegynt allerede i 1299, og var senere landets strengeste fengsel. Fangene her hugget de to løvene foran Stortinget. På 1900-tallet ble stranda opparbeidet til kaier, skur og anløp for båter. Pappabåtene gikk herfra til øyene, der resten av familien ventet etter arbeidsdagens slutt. Oslos militærhavn ligger her, cruiseskipene legger til kai her, og flere av skurene er omgjort til restauranter og kafeer. Turtips oslo vippa

seilskip Oslo
Her er vi på vei utover Akershusstranda

Fiskehall og Vippa med digg street food

Vi passerer Fiskehallen på vei utover, Norges største fiskemarked. Kornsiloen fra 1935 er i full drift, og ellers er dette et av byens best bevarte havnemiljøer. Aller ytterst ute finner du Vippa, et mat-, kultur- og læringssenter som byr på digg street food, topp stemning, og suveren beliggenhet. Absolutt verdt et besøk, men sjekk åpningstider. Vi rusler videre, forbi fergeterminalen for Danmarksbåten, festningen er nå på venstre side og Ekebergåsen der ute på høyre.

Fargerikt på VIPPA

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Europas største bygning i betong og SALT

Vi går innover det som heter Langkaia, det er litt avstengt rundt danskebåtene. Gå forbi og kom deg ut på kaia igjen ved den enorme bygningen som heter Havnelageret. Den sto ferdig i 1920, og var den gang Europas største bygning i betong! Den var så solid at den ble ansett som urivelig, og ble brukt som tilfluktsrom under krigen! Her hadde også Amerikabåten terminal helt til slutten av 60-tallet. Nå finner du SALT her, 12 meter høye «fiskehjeller» – et kunst- og kulturprosjekt med både badstue og kafé. Og rett over den lille fjorden ligger byens aller nyeste bydel – Bjørvika!
Turtips oslo havnepromenaden vippa

Havnelageret
Havnelageret – en real betongkoloss
SALT
SALT – med kunst, kultur, badstue og kafé

På måfå i Bjørvika – kaikanten er der alltid

Bjørvika er et sted med en 1000 år lang historie, men byggingen av NYE Bjørvika startet med Operabygget, som sto ferdig i 2008. Så kom Barcode-rekka i Operakvarteret, og før vi skjønte det, hadde en ny bydel vokst frem. De siste årene har Munch og Deichman sørget for at denne bydelen er full av kultur i tillegg til næring, boliger og spisesteder. Bjørvika og Sørenga lengst mot sørøst er i utvikling, her kan du gå på måfå, du befinner deg uansett ved kaikanten. Men vår morsomme promenade ender med et velfortjent glass fullt av bobler hos gode, gamle Munch. Turtips oslo havnepromenaden vippa

Kulturbåten Bjørvika
MS Bjørvika ligger selvsagt til havn

   

Operaen i Oslo kveldstid
Den Norske Opera – i Bjørvika
Munch museet i Oslo
Munch – også i Bjørvika!

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer Vippa Oslo Turtips Oslo

Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
4 staselige storgårder i Oslo
4 flotte parker i Oslo: Fra Torshov til Kampen
4 fine fotturer langs Oslos elver
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen langs Havnepromenaden. Lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Havnepromenaden i Oslo

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no turer

4 Comments

  1. Åh, denne turen elsker vi også! I fjor sommer vi også fra Kongen og hele Bygdøy rundt og så et stykke langs Bestumkilen. Herlig med turer i Oslo.

  2. Så flott at dere gir tips og inspirerer til turer både i og utenfor Norge! Som Oslo-boer og ny som pensjonist har jeg fått mange gode turtips av dere som er enkle å gjennomføre. Tusen takk! 🤗

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon