Elsykler på Gaularfjellet

Et ordtak sier følgende om å reise bærekraftig: “Ta ikke annet enn bilder, etterlat ikke annet enn fotavtrykk, drep ikke annet enn tid”. Slow-travel slow travel

“Ta ikke annet enn bilder …”

Gjøre endringer i vår måte å reise på?

Mange snakker om å reise mer bærekraftig, men gjør vi det? Vi kommer selvsagt aldri til å slutte å reise, men vi kan gjøre noen endringer i vår måte å reise på, og hvordan vi opptrer på de stedene vi besøker. Å reise bærekraftig betyr blant annet å ivareta behovene til dem som reiser nå, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å reise, se og oppleve det samme.

Hva er “bekvemmelighetsterskelen”?

Å reise bærekraftig betyr også å komme seg over bekvemmelighetsterskelen, og det er ikke alltid like lett? Å begynne å tenke bærekraft gir uansett mening og bidrar til at du får mer ut av reisen din, mener vi to i ReiseKick. Det er bedre å gjøre litt enn ingenting. Slow-travel slow travel

Bernt koser seg med mat og drikke, stort bord og god plass på toget

La oss starte med togreisen

Vi to i ReiseKick vil ha fokus på bærekraft på våre fremtidige reiser. Det er ikke så mange år siden at du ble sett på som tognerd hvis du tok tog i stedet for fly, og hvis du også var så gal at du lot bilen din stå hjemme og heller tok tog når du skulle på Europaferie, var du virkelig sær. I dag har togreiser tatt av, og det vil fortsette. Sjekk gruppen Togferie på FB, i øyeblikket har den 58 000 (!) medlemmer! Kunnskapen om tog i denne gruppen er stor, og medlemmene deler villig vekk sine erfaringer. Slow-travel slow travel

Vet du at du kan lese 4300 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med nyttig reiseinspirasjon og gode tips. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

1. Prøv Slow travel

Bærekraft handler mye om TID. Å tenke sakte i stedet for hurtig. Hvordan vi tar oss frem til de ulike destinasjonene er den tyngste posten i forhold til reisens miljøpåvirkning. Elfly er fortsatt bare en drøm langt der fremme, så enn så lenge gjelder det å velge tog, buss, sykkel, el-sykkel, eller bena når det er mulig. Her er et par enkle eksempler på hvordan vi to i ReiseKick reiser:

Mann som går på turvei i Viksdalen
Slow travel i norske fjell er en deilig ferieform

Sykkeltur i Toscana

Toscana i Italia er et paradis for aktiv turisme, og et flott sted å sykle. ReiseKick har gjort Toscana på to hjul. Les gjerne artikkelen vår om Sykkelferie i Toscana for inspirasjon. Ikke bare var det god mosjon og mye frisk luft. Et aldri så lite glass vin underveis fordøyes lettere med sykkel enn med bil …

Sykkeltur i Toscana
Toscana er en fantastisk region å sykle i!

På el-sykkel i Spania

Vår base i Spania er eventyrbyen Villajoyosa på Costa Blanca. Her går vi fotturer langs Middelhavet og til fjells. Midt i den herlige byen vår finnes en sykkelbutikk som har utleie av el-sykler. Vi har leid, det er fantastisk å sykle lett langs Costa Blanca. Med el-sykkel kommer vi lenger innover i landet uten å bruke bil, og ofte ligger det en liten ukjent landsby rundt svingen. Helt herlig!

På tur med elsykkel
Bernt på el-sykkel på Costa Blanca

Tog gjennom Europa

Det er relativt enkelt og effektivt å ta toget gjennom Europa. Salget av Interrailbilletter går i taket, og det er ikke bare ungdommen som reiser. Togloffing passer for alle aldre!

interrailbilletter
Godt voksen og klar for interrail!

Vi digger tog som fremkomstmiddel: Mye bedre plass enn på fly. Lettere å jobbe i en togkupé enn på et fly fordi du har en helt annen plass til det du trenger. Eller du kan bare sitte og glane ut av vinduet på alt som fyker forbi og gjøre ingenting. Om du ikke tar den helt ut og drar på Interrail, kan du ta toget mellom to destinasjoner i stedet for fly. Vi tok toget fra Firenze til Alicante via Avignon i Frankrike. En helt nydelig reise, som vi for noen år siden ville gjort med fly. Les artikkelen Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante!

Renfe, det spanske togselskapet, leverer virkelig på hjemmebane!

Tips: Flotte steder du enkelt kan nå med tog fra Oslo

Vi har besøkt mange flotte steder i nærheten av Oslo. Mange av disse (og et par langt i vest) når du enkelt med tog:
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet
Lillehammer – full av flotte opplevelser!
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Voss – i hjertet av fjord-Norge
Bergen – en by full av opplevelser

2. Velg lokalt og kortreist

Hvordan vi bruker reisekassen på det stedet vi besøker, spiller faktisk en rolle. Hvis du velger gode, familieeide hotell og spisesteder, bidrar du til at feriepengene dine kommer lokalbefolkningen til gode. Spis kortreist mat, og nyt kortreist drikke. Når det gjelder aktiviteter, er det bra å velge leverandører som er økosertifisert eller har bærekraftig tilnærming til hva som bør tilbys i nærmiljøet.

Huskå på Voss
Voss langt der nede, og vi bodde på privateid overnatting på Eenstunet

Tips: Flatheim i Viksdalen, Nesheimstunet i Vats og Nergaarden på Flisa er flotte eksempler på privateid overnatting og bespisning.

3. Dropp turistmagnetene

Dropp gjerne de største turistmagnetene. Bærekraftig turisme handler også om at vi må spre oss mye mer, slik at ikke alle havner på de samme stedene på samme tid. I stedet for Besseggen og Trolltunga kan du kanskje velge Kyrkja og Molden eller andre lokale alternativer som er like spennende og mindre folksomme å prøve seg på?

Utsikt over Lustrafjorden fra seteren SvaRTHILLER
Her er vi på vei opp til Kyrkja i Lusterfjorden. Helt rått!

Tips: Les våre artikler om fantastiske turer til Kyrkja i Jotunheimen og Molden i Luster

4. Bli lenger på hvert sted

Jo lenger du oppholder deg på ett sted, desto mer bidrar du til at den lokale økonomien går rundt og kan fortsette å tilby reisende gode opplevelser. Ta det med ro, vær på hvert sted tre dager i stedet for en, eller to uker i stedet for en. Å velge Slow Travel i stedet for Speed Tourism er også givende på det personlige plan. Du får mer ut av reisen, og stressnivået synker når du ikke absolutt må forflytte deg hele tiden. Stay longer, folkens 😉

Her blir jeg en god stund! ReiseKicks utenlandsbase er eventyrbyen Villajoyosa i Spania.

5. Vær en ansvarlig gjest

Å være en ansvarlig gjest kan være så mangt. Her er en liste over ting du SVÆRT enkelt kan bidra med når vi reiser. Du trenger ikke gjøre alt, men du kan uansett gjøre litt;)

• Opptre på en måte som ikke skader naturen
• Spis og handle lokalt
• Bidra til sporløs ferdsel – benytt eksisterende stier og veier
• Ta ansvar for eget avfall
• Bruk etablerte toaletter
• Bruk samme håndkle flere ganger
• Skru av lamper og aircondition når du går
• Ha med vannflaske i varmen, så slipper du å kjøpe ny plastflaske hver dag

Ser ut som Bernt har handlet dagens melkerasjon her?

I denne artikkelen har vi prøvd å peke på hva du konkret kan gjøre når du ER på reise. Du kan selvsagt gjøre mye når du planlegger også, for eksempel velge et miljøvennlig flyselskap (du finner oversikt på nett), velge direktefly hvis du må fly (CO2-utslipp er enorme ved avgang og landing), velge elektriske ferger og båter, sjekke om det finnes spennende, lokale spisesteder der du skal, og pakke lettere (hvis alle flyreisende pakker 2 kilo mindre i kofferten, vil det redusere flytrafikkens CO2-utslipp betydelig) GOD, BÆREKRAFTIG TUR!

Toalettskilt
Selvbetjening på toalett er et bra prinsipp, her i Garmisch-Partenkirchen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om bærekraftig reiseliv. Del den gjerne med andre reiseglade. Og har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon