Sykkelferie i Toscana Grusvei med sypresser

Det er mange som drømmer om sykkelferie i Toscana. For noen år siden ble dette omsider en realitet da jeg dro til Toscana sammen med to gode venninner. Vi hadde en drøy uke til rådighet: 4 dager på sykkelsetet og 4 dager i Firenze. Sykkelferien ble helt uforglemmelig, av flere årsaker …

Vi gleder oss til å sykle gjennom vakker natur i Toscana

Med koffert på sykkeltur …

Vi flyr til Firenze, og tar toget direkte til Siena, hvor vi har booket rom for natten. Vi ankommer sent, klokka er nesten ti på kvelden. Vi sleper med oss kofferter til hotellet og kommer til stengt dør. Kofferter på sykkelferie, tenker du kanskje nå. Fordi vi skal være på reise i over en uke, må vi ha mye med oss, og koffertene skal stå på hotellet de fire dagene vi sykler. Hvis vi kommer oss inn på hotellet, da? Vi banker på. Ingen respons. Etter noen minutter kommer et par ut, og vi smetter inn. Det er ingen i resepsjonen, men det henger en nøkkel på veggen. Sikkert vår!

Men det var ikke vårt rom …

Da vi låser oss inn på rommet, ser vi at rommet er opptatt. Heldigvis er den som har dette rommet ikke inne, og fnisende rygger vi ut, henger nøkkelen på plass og stikker ut. Bekreftelsen på overnattingen er ikke mye verdt, når det ikke er noen å vise den til. Vi oppdager et hotell et stykke unna, og går dit. Om de har et ledig trippelrom til i morgen? Joda, det har de, og vi kan selvsagt få oppbevare koffertene våre der til vi er tilbake fra sykkelturen.

Hotel Athena er et 4-stjerners hotell med flott beliggenhet. Anbefales!

Hotel Athena i Siena
Landskap utenfor Siena (Foto: lånt fra hotelathena.com)

Sykkelleie i Siena, men hva med kart?

Syklene har vi bestilt over nett, og vi håper det er mer vellykket enn hotellbookingen. For oss som ikke er vante syklister, tenker vi at sykkel er sykkel, og har booket sykler prismessig midt på treet. Prisen er det ikke noe å si på, vi betaler 22 euro per dag. Hjelm, pumpe og lappesaker er inkludert. Syklene står klare i Siena Bike Shop når vi kommer, men et sykkelkart over regionen har de ikke. Utrustet med kartet vi fikk med oss fra hotellet setter vi oss på sykkelsetet og triller avgårde i retning Monteriggioni. Toscana – her kommer vi!

Toscana vinranker og vintønner
Vi passerer maaange vingårder underveis …

Planlagt sykkelrute: Siena – Monteriggioni – Volterra – San Gimignano – Firenze

Vi innrømmer at vi ikke har planlagt denne sykkelferien så veldig godt. Men vi har faktisk booket hotell i Volterra og San Gimignano, og når vi etterhvert ankommer Firenze, skal vi ta toget tilbake til Siena for å levere syklene. Og så bærer det tilbake til Firenze, hvor vi skal nyte bylivet noen dager før vi returnerer til Norge. Den litt spinkle planen ser glitrende ut på papiret.

Volterra
Volterra med sin flotte beliggenhet, på en bakketopp

Google Maps gir oss det som visstnok skal være svært overkommelige dagsetapper:

Dag 1: Siena – Monteriggioni – Volterra: 53 km
Dag 2: Volterra – San Gimignano: 25 km
Dag 3: San Gimignano – Certaldo – Firenze: 63 km


Dag 1, før lunsj: Siena – Monteriggioni, 15 km

Første etappe er lett, og syklingen går jo som en lek! Været er strålende, og både motivasjon og humør er på topp. Vi sykler langs flotte vinranker og olivenlunder, akkurat slik vi så for oss at dette skal være. Det er mange nedoverbakker fra Siena, og det er kun helt på slutten, da vi skal inn i Montereggioni at vi møter de første motbakkene.

Sykkeltur i Toscana
Første etappe: Syklingen går jo som en lek!

Middelalderbyen Monteriggioni

Monteriggioni, Tuscany. Awrial panoramic view of city and countr
Monteriggioni Foto: Colourbox

Monteriggioni er en liten og sjarmerende by, og det tar ikke mer enn noen få minutter å rusle fra den sørlige til den nordlige porten i bymuren, som omringer hele byen. Innenfor murene er det et par kaféer og restauranter, en liten dagligvarehandel og en vinsjappe. Nesten alle husene er mange hundre år gamle, og det er ikke uten grunn at det hvert år i juli arrangeres en middelalderfestival her med dans, sang, ridderspill (!), musikk og annen festivitas!

MONTEREGGIONI
En aldri så liten rast på torget i Monteriggioni

Vi finner et bord i solen, spiser lunsj, nyter et glass vin og konsulterer det fantastiske kartet vårt. Vi prøver å finne den beste sykkelruten videre til Volterra. Etter litt akkedering og kjøpslåing blir vi enige om en rute. Vi er likevel åpne for å endre planene underveis …

Dag 1, etter lunsj: Monteriggioni – Volterra, 38 km

Det viser seg fort at å sykle etter kartet vårt ikke er helt optimalt. Vi havner fort på en sterkt trafikkert vei, hvor det er lite koselig å sykle. Etter en god del kilometer ser vi et skilt som viser vei inn til Nasjonalparken Foresta di Berignone. Vi velger å sykle gjennom den, og lar bare kart være kart! En usedvanlig dum avgjørelse, skal det etter hvert vise seg.

Toscanske åser og vinranker
Toscana er fortsatt grønn i oktober

Riserva Naturale foresta di Berignone

Dette er et område på over 2000 mål. Masse skog, stier, grusveier, elver og mange bratte og lange bakker. Her bor villsvin og ulv, grevling, piggsvin og mer enn 50 fuglearter. Jeg husker ikke hvor mange timer vi surret rundt i parken. En vidunderlig nasjonalpark som stadig blir styggere etter hvert som timene går. Det er utrolig hvor lenge du kan holde det gående med et eple og lunkent vann fra flaske. I litt dårligere humør sykler vi ut av porten til parken tidlig på kvelden.

Lille Mazzola erstatter Volterra

Å rekke frem til Volterra før det blir kølsvart, er bare å glemme. Nærmeste prikk på kartet er Mazzolla. Her bor knappe 100 innbyggere. Men spisested og overnattingsmuligheter er det her. Halleluja! Det er lenge siden middag har smakt så godt. Vi blir enige om å droppe Volterra, vi satser heller på å komme frem til San Gimignano i løpet av morgendagen.

Dag 2: Mazzolla – San Gimignano, 29 km

Ny dag, nye utfordringer. Hvor vanskelig kan det være å sykle 29 km i løpet av en dag? Ikke vanskelig i det hele tatt. Denne dagen er akkurat slik vi har drømt om. Støvete grusveier, en koselig kafè langs veien og noen litt drøye oppoverbakker opp til sentrum av San Gimignano. Er det ikke herlig å være på sykkelferie, dere! Til og med hotellet vi har booket oss inn på har rom til oss. Og det beste av alt, vi har hele ettermiddagen og kvelden til å oppleve og utforske denne fantastiske middelalderbyen!

San Gimignano
Vi er fremme i magiske San Gimignano

San Gimignano med alle sine tårn

San Gimignano ligger selvfølgelig på en høyde! Vi sliter oss opp på til 334 meters høyde, og sykler inn den mektige porten i muren som omringer hele byen. Byen er kjent for sine tårn. I dag står 13 av de opprinnelige 72 tilbake. Vi går til topps i ett av dem, og skuer utover det vakre toskanske landskapet.

San Gimignano i tårnet
San Gimignano fra et av gjenværende tårnene

Vi tester Vernaccia di San Gimignano

Det bor omlag 7000 i denne middelalderbyen, som har mye å by oss turister på. Her er museer, kirker, kunstutstillinger, piazzaer og nydelig iskrem. Test ut safran-iskremen. Du kan også gå tur på bymuren. Ellers er det koselig å rusle rundt i smugene, oppdage små butikker og spisesteder. Og du, husk å smake på distriktets egen vin, Vernaccia di San Gimignano.

San Gimignano
Utsikt til Piazza della Cisterna i San Gimignano

Det er mange turister som besøker San Gimignano, og vårt tips er å komme tidlig på formiddagen eller på svært sen ettermiddag. Da er det litt roligere.

Tips til overnatting i San Gimignano

Vi bor på Al Pozza dei Desideri, et koselig sted midt i det historiske sentrum.

Dag 3: Før lunsj: San Gimignano – Certaldo

Etter en nydelig frokost på hotellet, setter vi oss på syklene igjen. Drøye 6 mil til Firenze, og så er vi til veis ende på sykkelferien. Men vi skal innom koselige Certaldo på veien.

Certaldo – også på en topp …

Som de andre byene vi har vært i, ligger også lille Certaldo på en topp. Fra togstasjonen går det til og med taubane opp til sentrum. Det er lunsjtid for slitne syklister, og vi får bord på Locanda Fonte, en hyggelig restaurant med diger terrasse og bred utsikt. Både mat og vin smaker vidunderlig godt, og etter et par glass vin bestemmer vi oss like godt for at Certaldo faktisk blir endestasjonen på sykkelferien i Toscana denne gangen.

Certaldo Locanda Fonte
Vi spiser lunsj på Locanda Fonte

Vi finner et rom for natten på Locanda Linando II Bed & Breakfast, setter fra oss sekk og sykkel og går på oppdagelsesferd i byen. Den er vakker, og det er mye å se. Palazzo Pretorio er absolutt verdt et besøk.

Utsikt fra gate i Certaldo
På oppdagelsesferd i Certaldo

Dag 4: Certaldo – Siena med tog


Etter en lang frokost, triller vi ned til togstasjonen og tar toget til Siena, hvor vi leverer syklene. Toget tar kun 35 minutter, og vi må le litt. Det tok oss noe lenger tid på sykkel. Vi spiser lunsj på herlige Piazza del Campo, et vakkert, skrånende torg med overpriset mat og drikke. Men det smaker innmari godt.

Siena Piazza del Campo
Et stopp på Piazza del Campo i Siena er obligatorisk


Etappe 5: Tog Siena – Firenze

Vi tar toget til Firenze, det tar kun halvannen time. Nå er vi klare for å nyte noen flotte dager i en av mine desiderte favorittbyer.

Sjekk Trenitalia for priser og billetter.

5 erfaringsbaserte tips til sykkelferien

  1. Planlegg for all del turen godt …
  2. Det vakre toskanske landskapet er overraskende kupert, ikke legg inn for lange dagsetapper …
  3. Ha med et godt sykkelkart …
  4. Ha med nok mat og drikke i sekken, det er IKKE kafeer overalt
  5. Det er en fordel å være litt, bare litt sykkelvant

Firenze

Utsikt over Firenze
Santa Croce i Firenze sett fra katedralen Il Duomo

Firenze er en by jeg aldri blir ferdig med. Hver gang jeg er her, oppdager jeg noe nytt. Det er godt å være tilbake!

Tips til steder å spise i Firenze

Det er utallige spisesteder i denne byen, alt fra veldig rimelige til veldig dyre. Vi har skrevet en artikkel om våre anbefalte spisesteder i Firenze.

Tips til overnatting i Firenze

Vi bor alltid på Hotel Orto dei Medici når vi besøker Firenze. Dette er et hyggelig 4-stjerners hotell noen få minutter å gå fra Piazza San Giovanni. Det ligger relativt rolig til, og betjeningen er utrolig hyggelig.

Hotellrom Hotelroom Hotel Orto de medici
Flotte rom på Hotel Orto dei Medici

Sjekk hotellets nettside: https://www.ortodeimedici.it/it

Tips til overnatting på vingård utenfor Firenze

Vi anbefaler å overnatte på Villa il Paradisino dersom du vil oppleve en fantastisk vingård.

Det velkjente tårnet på Villa il Paradisino
Hotellrom på Villa il Paradisino
Flotte rom på Villa il Paradisino, også?

For mer info: www.villailparadisino.it

Tips: Les flere av våre artikler fra Firenze og Toscana

4 herlige piazzaer i Firenze
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!
Firenze – Ponte Vecchios fascinerende historie
På tokt i Toscanas skjærgård
Middelalderbyen Montefioralle og Greve in Chianti

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon