Utsikt til Middelalderbyen Montefioralle i Chianti Toscana

I Chianti i Toscana står sypressene på geledd, maten er en enkel, smakfull bondekost, og pittoreske landsbyer ligger strødd utover grønne, bølgende åser. Bli med til den vesle middelalderlandsbyen Montefioralle og Greve in Chianti. Det berømte vindistriktet Chianti Classico har mye mer enn edle dråper vin å by på. Ferietips Toscana

Toscana
Chiantis karakteristiske landskap

Impruneta – best på terrakotta

På vei fra Firenze kjører vi gjennom den lille landsbyen Impruneta, der det i uminnelige tider er blitt produsert terrakotta. Både murstein og takstein til utallige bygninger i Firenze, inkludert kuppelen til Il Duomo, er laget i dette veikrysset av en landsby i tillegg til enorme mengder med vaser og krukker. Men nå setter vi kursen mot … Greve og Montefioralle! Ferietips Toscana

Hovedstaden i Chianti i Toscana

Greve in Chianti, Toscana, Italia
Piazza Matteotti i Greve med kafeer og vinbarer

Greve regnes som hovedstaden i Chianti i Toscana, og er florentinernes favorittdestinasjon når de drar på søndagstur. Det er ikke så rart. Greve er en travel, liten landsby, med lav puls og en svært hyggelig, rolig atmosfære. På veien fra Firenze til Greve kjører vi forbi den amerikanske kirkegården der 4399 amerikanske soldater er begravd. De fleste døde i kamper etter at Roma ble okkupert i 1944. Det er helt spesielt å se de kritthvite gravstøttene lyse imot oss på langt hold. Ferietips Toscana

Kjent for Chianti Classico Expo

Det mest karakteristiske ved Greve er Piazza Matteotti, det trekantformede torget som i århundrer har vært åsted for lørdagsmarkeder, antikkmesser i påsken og Chianti Classico Expo i september. Da fylles denne byen av boder der den beste lokale vinen blir presentert og fortært. Og vinen, er selvsagt den velkjente Chiantien (uttales med k først).

Torget i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Trekantede Piazza Matteotti

Omstridt torso på Piazza Matteotti

Igor Mitaraj er en berømt skulptør, og denne 2 meter høye bronsetorsoen kan du beundre på Piazza Matteotti. Han er fascinert av antikken, og hans statuer mangler ofte armer eller andre deler av kroppen, slik som mye av det som stammer fra antikken. Men om skulpturen skulle mangle en arm, så tar gjerne Mitaraj det igjen med godt monn på andre kroppsdeler. Den står der fortsatt, selv om den har vært omstridt. Ferietips Toscana

Torget i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Torso Alato – en bevinget torso

Besøk kirken Santa Croce!

Greve har alltid vært et strategisk punkt på veien mellom Firenze og Siena, og har etter hvert utviklet seg videre i området rundt Piazza Matteotti. I det sørlige hjørnet av piazzaen ligger den flotte kirken Santa Croce. Sett av god tid til et besøk i dette fantastiske kirkebygget.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Byens sønn oppdaget New York?

Rundt hele piazzaen er det mange små spesialbutikker, kafeer som serverer kruttsterk espresso og restauranter, der du koser deg med real bondekost. Du finner selvfølgelig alt hva hjertet og magen begjærer av pizza og pasta, og midt på piazzaen står det en statue av den berømte oppdagelsesreisende Giovanno Verrazzano. Han er født i byen, og han oppdaget New York, ifølge de som bor i Greve. Like ved statuen finner vi en godtebutikk av en kolonial med et digert villsvin utenfor …

Blomster under arkader på torget i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Butikker tett i tett under arkadene på piazzaen

Sjekk Antica Macellaria Falorni!

Antica Macellaria Falorni er slakterbutikken som har holdt til i samme lokaler siden 1729. Dette er mer enn bare en butikk, dette er en kulinarisk verden av sterke tradisjoner og smaker. Historien sitter i veggene, i de hvite marmorbenkene, trehyllene og de antikke originale redskapene. Duften av spekemat og prosciutto kiler i nesen, og Falorni er kjent for sin finocchiona briciolona, en nydelig svinekjøttsalami laget med innslag av fennikelfrø og Chiantivin. Prøv også lardo, svinefett som er marinert i rosmarin og annet krydder. NamNamNam! Ferietips Toscana

Villsvinet utenfor slakteren i Greve
Fristende skinker i Greve

I tillegg til all verdens skinker har Antica Macellaria Falorni et godt utvalg av velsmakende pecorino-oster. Ta en tur ned i ostekjelleren!

Ostekjeller i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Imponerende ostekjeller

Ostehøvel i Bottega dell’Artigianato …

I de andre butikkene rundt denne piazzaen finner du mengder av vin, olivenolje, keramikk, kunst, lokal mat og håndverksprodukter. En annen favoritt er Bottega dell’Artigianato, som har spesialisert seg på håndvevde kurver og produkter laget i oliventre. Vi kjøper en ostehøvel beregnet på pecorino-ost. Den er dyr og fin, men fungerer utrolig dårlig. Om det er oss eller høvelen det er noe galt med er uvisst. Det er butikker og spisesteder i gatene utenfor piazzaen også, og vi anbefaler dere å utforske hele denne lille perlen av en toscansk landsby.

Inne i vinbutikk i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Bra utvalg i vinbutikken på piazzaen

Enoteca Falorni – størst i Toscana

Enoteca Falorni er det største enotecaet i Toscana, med over 1000 ulike viner. Du kan smake mer enn 140 av dem. Ved hjelp av et vinkort som du fyller opp med ønsket beløp kan du lage din egenkomponerte vinreise!!! Ferietips Toscana

Vinsmaking i Greve in Chianti, Toscana, Italia
Her konsumeres en guddommelig Montalcino-vin

Rødvin fra alle distrikter i Italia

Du kan fråtse i Chianti Classico, Supertoscanere, Brunello og Rosso di Montalcino, Morellino di Scansano, Bolgheri og Nobile di Montepulciano. Lyst til å prøve noe annet enn toscansk vin? Fortvil ikke. Selvsagt har de dette også! Og skulle du bli sulten – og det blir du gjerne – for et besøk her varer fort flere timer, kan du kjøpe tallerkener med diverse ost og skinker.

Svømming, tennis og solstoler?

Har du med deg barn som trenger et lite avbrekk fra å se på kunst og kultur og folk som drikker vin, er det et flott kommunalt utendørs badeanlegg 20 minutters spasertur fra Piazza Matteotti. Her er det faktisk to utendørs svømmebasseng og tennisbaner! Det koster 6 euro å komme inn, og her leier du solstoler og parasoll.

Middelalderbyen Montefioralle

Lyst på en liten tur rett inn i middelalderen? Du trenger ikke å gå langt. Det er fantastiske turmuligheter med utgangspunkt fra piazzaen. Vi anbefaler en tur til den idylliske middelalderbyen Montefioralle, knappe to kilometer med oppoverbakke. Du går gaten Via Roma ut av byen, og så videre på Via San Francesco, og fortsetter på Via dei Buondelmonti, og vips, så er du der. Veien svinger seg langs de buede åsene, og sypressene kaster skygge der du går oppover. Lille middelalder-Montefioralle skal vise seg å være en perle.

Blomster ute i gate i Montefioralle in Chianti, Toscana
Blomsterprakt i middelaldersmug

Smugene klatrer gjennom byen

Landsbyen Montefioralle er omringet av de originale forsvarsmurene sine. De første bosetningene her er fra 1085, og gjennom middelalderen var byen en av de aller viktigste militære og administrative sentra i området. Her er husene laget av vakker stein, smugene klatrer gjennom byen, og resultatet er en sjarmerende atmosfære for de cirka 100 fastboende innbyggerne …

Smug i Montefioralle i Chianti, Toscana
Herlig atmosfære i Montefioralle

Her nyter du naturens egne lyder

På Montefioralles høyeste punkt ligger kirken St. Stefano. Utsikten herfra er magnifikk. Du skuer over vinmarker, olivenlunder, gamle vingårder og en helt grønn verden. Byen er så å si bilfri, så her kan du nyte naturens lyder. På byens spisesteder kan du nyte den berømte Bistecca alla Fiorentina servert med klassiske hvite bønner og akkompagnert av en fløyelsmyk Chianti Classico.

Vinsmaking på vingården Montefioralle

Rett utenfor bymuren ligger den lille vingården Montefioralle, som en gang tilhørte presten i byen. Her kan du bli med på vinsmaking i det fri. Vi koste oss, og anbefaler virkelig et besøk her!

Klar til vinsmaking på vingården Montefioralle i Toscana
Klar ferdig gå – vinsmaking!

Olivenlunder – cypresser – vinranker

Så altså, bare noen minutter unna sentrum i Greve er du midt i et bølgende landskap med olivenlunder, cypresser og vinranker. Vingårder, vinslott og villaer finner du hele tiden på en topp eller rundt neste sving. Begge deler er klassisk Chianti – Chianti Classico!

Terre de Melazzano – landlig vingård

Vi anbefaler deg å bo på en av de mange vingårdene i området. Et sted vi har besøkt flere ganger er Terre di Melazzano. Her bor du landlig, og går til Greve på halvtimen. De produserer sin egen vin og olivenolje, som du kan nyte på den store terrassen hvor utsikten over vinmarkene er formidabel.

Landlige Terre di Melazzano

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

TIPS: Les flere av våre andre artikler fra Toscana

Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Sykkelferie i Toscana
Sesto Fiorentino – i Firenzes vakre forgård
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
På fotballkamp i Firenze – en familiefest!
Våre anbefalte spisesteder i Firenze

Websider å titte på:
https://www.chianti.com/greve-in-chianti/
https://www.terredimelazzanowine.com
https://www.verrazzano.com/
https://www.sitabus.it/en/florence-greve-in-chianti-bus-schedule/

Hvor ligger Greve in Chianti?


Greve ligger midt i et av de vakreste områdene vi vet om, Chianti-distriktet i Toscana. Du flyr med mellomlanding til Firenze, som er nærmeste flyplass. Synes du det er greit å kjøre litt lenger, flyr du direkte til Roma eller Pisa.

Det går også buss fra Firenze til Greve. Bussturen tar cirka en time.

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Greve og Montefioralle. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon