Noen byer har bare hele pakka. Bergamo i Nord-Italia, for eksempel. Byen som ligger der Posletta slutter og Alpene begynner. Bare å innrømme, jeg ble Bergtatt av Bergamo. Kanskje også fordi reisefølget mitt var frøken Berg i ReiseKick. Bergamo er en gavepakke, smale smug, små og store piazzaer, arkitektur fra flere stilepoker, middelalder, renessanse, barokk, alt sammen rammet inn i naturskjønne omgivelser. Ferietips Bergamo, Italia

Her er vi midt i gamlebyen – citta alta

Venetianere og romere – og Covid-19

Bergamo har ikke alltid hatt det så greit. Byen har blitt herjet med av både venetianere og romere i hundrede av år, til og med østerrikere har regjert her før byen ble en del av Italias kongedømme i 1870. Og hvem husker vel ikke denne byens skjebne da Covid-19 gikk til angrep? Synet av militærkolonnene som brakte lik ut av byen fordi likstuer og likhus var stappfulle, mens byens innbyggere tryglet verden om å ta Covid-19 på alvor. Ferietips Bergamo, Italia

En todelt by – Citta alta og Citta bassa

Bergamo oser av sjarme og severdigheter, derfor ble byen en del av Unescos verdensarv i 2017. Byen er passe stor og lett å oppleve, blant annet fordi den er delt i to. Øvre del heter Bergamo alta (Citta alta) og den nedre delen Bergamo bassa. Det er den øvre delen som vi spanderer tid på. Den er omringet av en 5 kilometer lang vakker venetiansk bymur, der vi nyter utsikten fra Viale delle Mura eller Viale della Fara.

Porten på bymuren tar oss inn i Citta alta
Bymuren i Bergamo, Italia, Italy
Fantastisk bymur rundt den gamle delen av byen

Funicular og shuttlebuss går hele tiden

Det går shuttlebusser mellom høyt og lavt hele tiden, og du kan ta funicularen, type Fløy i Bergen. Den går både mellom Bassa og Alta og videre opp til San Vigilio. Byen ligger 249 m.o.h. – ikke så enkelt å finne ut om dette gjelder Bassa eller Alta. Et godt tips er uansett å unngå juli og august i denne perlen av en by med 120 000 innbyggere, fem mil nordøst for Milano, like ved Como-sjøen.

Bergamo, Funucolar
Her tar vi Funicularen ned til nybyen eller opp til San Viglio

Citta altas episenter er Piazza Vecchia

Piazza Vecchia er kjernen i Citta alta. En megastor plass, som har klart å bevare det intime, storslåtte, kombinasjonen som kjennetegner italiensk kultur på sitt beste. En miks av ulike bygninger omkranser den vakre piazzaen: Tinghuset Palazzo della Ragione fra 1100-tallet, Torre Communale fra 1200-tallet og Biblioteca Civica fra 1500-tallet. Og midt på piazzaen den vakre fontenen der byens innbyggere og turister kan fylle vannflaskene sine med kaldt, klart drikkevann. Legg til flere gode spisesteder, og du har oppskriften på en perfekt piazza. Ferietips Bergamo, Italia

Bergamo, Italia
Fontenen på Piazza Vecchia – biblioteket i bakgrunnen
Kafeer på Piazza Vecchia – buegangene i bakgrunnen
Bergamo, Italia, Italy
Gå gjennom buegangene og nyt Capella Colleoni og dåpskapellet

Storslått panorama fra Campanone

Vi går gjennom buegangene bortest på Piazza Vecchia, og blir møtt av et sammensurium av stilepoker. Tårnet, Campanone, er noe for seg selv, 52,7 meter høyt, og vi tar bena fatt for å nyte panoramautsikten over gamlebyen. 230 trinn opp eller heis, ditt valg. På toppen henger den største klokken i byen, den ringer selvsagt akkurat når vi er der, og skal minne alle som bor her om stengingen av byportene langs murene under den venetianske dominansen.  Ferietips Bergamo, Italia

Tårnet i Bergamo, Italia, Italy
Buegangene – og tårnet Campanone til høyre
Her utforsker vi innsiden av Campanone
Utsikt fra tårnet rett ned på Piazza Vecchia
Utsikt fra tårnet den andre veien – ned på religiøse mesterverk

Religiøse mesterverk på rekke og rad

Til venstre for Campanone ligger religiøse symboler på rekke og rad: Fantastiske Capella Colleoni fra 1400-tallet med sine renessansedetaljer på fasaden til å få frysninger av, og en åttekantet kuppel, som minner om en langt større variant på Il Duomo i Firenze. Rett ved siden av et åttekantet dåpskapell, og helt til venstre den fantastisk vakre basilikaen Santa Maria Maggiore fra 1137. Gå inn, gå inn, godtfolk!

Bergamo, Italia
Se DEN fasaden på Capella Colleoni! Og på bildene under her er vi inne i Santa Maria Maggiore

Via Colleoni – hovedpulsåre i Citta alta

Hovedåren i Citta alta er Via Colleoni, en gågate med yrende liv fra morgen til kveld. Vi tok buss opp fra togstasjonen nede, og gikk inn på stilrene Piazza Cittadella (butikk- og kaféfri), og videre inn på Piazza Mascheroni, et trivelig torg med flere gode spisesteder. Her begynner Via Colleoni, full av små butikker, kaffesjapper og en og annen restaurant. Colleoni munner ut i Piazza Vecchia, og gateløpet fortsetter på andre siden av piazzaen og heter da Via Gombito, også det en livlig handelsgate som munner ut der vi kan ta funicular ned til Citta bassa. Ferietips Bergamo, Italia

Piazza Cittadella – butikk- og kaféfri
Bergamo, Italia
Piazza Mascheroni – et hyggelig torg!

Rocca – byens slott med topp beliggenhet

Der Via Gombito munner ut, på Piazza Mercato delle Scarpe, tar vi Via Solata og så opp Via Rocca til nettopp … Rocca. Dette slottet ligger 10 minutter fra Piazza Vecchia, men gjemmer seg godt oppe på Sant Eufemia-kollen. Fantastisk utsikt, herfra ser vi Po-dalen i sør og Bergamo-alpene i nord. Her er også byens historiske museum, og en nydelig park å rusle i, og her oppe får mobilkameraet kjørt seg.

Rocca, Bergamo, Italia, Italy
ReiseKick i rosa på vakre, historiske Rocca
Utsikt fra Rocca, Bergamo, Italia, Italy
Fin nærutsikt til gamlebyen fra muren på Rocca

Funicular opp til San Viglio m/castello

Hvis du tror du er på toppen av byen når du er i Citta alta, tar du feil. Vi tar funicular opp til San Viglio, der vi finner et spennende castello. Her oppe er det også flere spisesteder, og vi unner oss et glass med noe godt i med perfekt utsikt over hele byen som snacks før vi rusler ned en idyllisk, trang vei med flere flotte, historiske bygninger. Turen opp anbefales, vi besøker Monasteri di Sant Agostino e Fara, og får et supert fugleperspektiv over hele byen.

Fin utsikt til byens vakre omgivelser oppe fra San Viglio

Anbefalte spisesteder oppe i Citta alta

Vi spiste godt flere steder i Bergamo, blant annet på Caffe del Tasso og Taverna Coleoni på Piazza Vecchia. På sistnevnte prøvde jeg en spesialitet i området, Caconcelli, ravioli stappet med krydret pølse og salvie tilført raust med smør. Det var rett og slett veldig godt. Ellers er det selvsagt pizza på menyen, med flere uvante ingredienser, og polenta-retter er populært. Vi spiste også godt på Il Sole ved Piazza Vecchia, og på Ristorante da Franco på en hyggelig piazza i Via Colleoni, byens hovedgate. Dai Gustosi midt på Piazza Mascheroni kan også anbefales. Ferietips Bergamo, Italia

Denne restauranten har blant annet god … pizza!

Citta bassa – litt i skyggen av Citta alta

Hva med Citta bassa, den nedre bydelen? Tja, vi hadde egentlig for liten tid, men det er liten tvil om at Citta Alta er stedet. De fleste bygninger nede er fra 17-1800-tallet, og for deg som er kunstinteressert, er Academia Carrara et paradis med 1800 klassiske malerier fra 14-1800-tallet. Via XX Settembre er et eldorado av en gågate og shoppingparadis, og hovedpiazzaen her nede er Porta Nuova 1837. Sentierone er også en elegant aveny vel verdt å sjekke ut.

Bergamo, ItalIA, ITALY
Fine arkader nede i den nye bydelen
BERGAMO, ITALIA, Italy
Jo da, det er flere flotte bygninger i Citta bassa, også!
Shoppinggate i Citta bassa

Bergamo og Milano – en kul langhelg

Vi reiste hjem med direktefly fra flyplassen i Bergamo. Den ligger 5 kilometer utenfor byen, og flytiden til Oslo var 2 timer og 15 minutter. Altså en effektiv hjemreise, som Norwegian stod for, men vi har vært på flyplasser med bedre service. Smart å kombinere Bergamo og Milano, her er gode tips om akkurat den storbyen. En drøy time med tog fra Milano til Bergamo, og de andre to flyplassene i Milano er Linate og Malpensa. Uansett: Bergamo er virkelig verdt et besøk!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips til overnatting

Vi bodde på Hotel Piazza Vecchia, et 4**** hotell med perfekt beliggenhet i gamlebyen. Rommene er romslige, frokosten god og servicen upåklagelig.

Hotellet byr på 13 lekre rom i ulike kategorier. Noen har balkong. Rommene ligger i 3. etasje i et palass fra det fjortende århundre. Her er tregulv, brede trebjelker i taket, behagelige senger og flotte tekstiler. WiFi og Aircondition er det selvfølgelig.

Frokostsalen er hyggelig, og er det fint vær kan du nyte frokosten ute.

Hotellet ligger sentralt i gamlebyen, og det er noe av det viktigste for oss når vi velger hotell. At rommet er fint og servicen bra er selvfølgelig også viktig, og det får vi i fullt monn her. Vi skal selvfølgelig bo her neste gang vi besøker Bergamo.

Hotell Bergamo
Et av de lekre rommene på Hotel Piazza Vecchia

Hvor ligger Bergamo?

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

Langhelg med juleshopping i Italia 
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Ro og harmoni på vingården Tenuta Miranda i Piemonte
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Bergamo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere på oss en kopp virtuell kaffe? Den koster kr 30 og du betaler med VIPPS.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon