Grønne bølgende åser i toscana med vingård

Tenk deg å våkne av fuglekvitter. Rulle ut av senga, tasse over terrakotta-gulvet. Trekke fra gardinene og nyte utsikten utover grønne åser, oliventrær og vinranker. Så rusler du barbent rundt i gresset, plukker noen duggfriske tomater. Tar en svømmetur i bassenget. Spiser frokost under skyggefulle trær. Nyter et glass vin og kortreist mat. Du er på vingårdsferie i Toscana. En ferieform som er en av våre favoritter. Vi har drevet ToscanaReiser i 10 år, og har vært så heldige å besøke mange flotte vingårder i Toscana. Noen av våre favoritter kommer senere i artikkelen. Vingårdsferiei Toscana Agrituri

Toscana vinranker og vintønner
Vingårdsferie handler som oftest om VIN
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Utsikt-fra-Salicotto-i-Toscana-1024x682.jpeg
Langstrakte åser så langt vi kan se (Foto: Steigar Myrvold)

Agriturismo – hva er det for noe?

Italia har egne regler for hva som definerer en agriturismo. På gården må det være produksjon av matvarer eller vin av et visst omfang før eierne kan kalle bostedet en agriturismo. Stadig flere faller for denne unike ferieformen, som er ganske annerledes enn den tradisjonelle, italienske ferien. På en vingård eller agriturismo nyter du en autentisk ferie hvor du får et innblikk i livet på gården, som ofte lokker med en flott beliggenhet i et vakkert landskap, gjerne tett på interessante, historiske småbyer. Mange steder kan du også være med i arbeidet på gården.

Traktor i vinmark
Bernt tror han er med i arbeidet på gården …

Eksklusive – og sjarmerende enkle

På en typisk italiensk vingård eller agriturismo bor du på gården der familien som driver den også bor selv. Ofte har familien bodd her i generasjoner, og de forteller gjerne om sin interessante familiebakgrunn med sterke tradisjoner. De tilbyr ett eller flere rom eller leiligheter på eiendommen sin, mange har svømmebasseng og restaurant. Mange av vingårdene er flotte, andre er faktisk eksklusive, mens andre er sjarmerende og enkle. Vi har bodd på agriturismos i alle prisklasser og med all slags standard.

Prisen for overnatting på vingårder finner du i alle sjangere, alt fra 2-300 kr til flere tusen kroner per natt. Prisen avhenger som på andre steder av sesong, størrelse og kvalitet. Agriturism

Særdeles familievennlig ferieform

Et opphold på en vingård er som regel barnevennlig. Det er ofte store uteplasser og hager hvor barna kan leke trygt. Mange har svømmebasseng med barnebasseng, og flere steder kan barna hilse på dyrene på gården.

Kortreist mat og drikke hører med

Sjelden får du så kortreist mat og drikke som på en vingård i Italia. Hva med å rusle ut i kjøkkenhagen og plukke tomater og andre grønnsaker før du tilbereder lunsjen? Vingårdsferii Toscana ita

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Villa-il-Paradisino-mat.jpg

Vinsmaking og omvisning i vinkjellere

På mange av vingårdene arrangeres det også vinsmaking og omvisning i deres egne vinkjellere. Har ikke gården du bor på egen vinkjeller, er det flust av andre vinkjellere å besøke. Chianti-distriktet står for mange som det ultimate vindistriktet i Italia, her ligger vingårder, vinslott og vinutsalg som perler på en snor.

Noen driver stort og maskinelt, andre driver i liten skala. Vi foretrekker vinsmaking hos de små, de som produserer vin du ikke får kjøpt på polet hjemme. Som for eksempel Azienda Agricola Montefioralle i utkanten av den knøttlille middelalderbyen Montefioralle rett ved Greve in Chianti. Agriturism

Utsikt til Middelalderbyen Montefioralle i Chianti Toscana
Middelalderbyen Montefioralle har utmerket vin med samme navn
Klar til vinsmaking på vingården Montefioralle i Monteforalle
Her er vi klare for vinsmaking ute i det fri i Montefioralle!

Bli gjerne med på matlagingskurs!

På mange vingårder kan du være med på matlagingskurs. Hiv deg med! Dette er morsomt, sosialt og lærerikt. Sammen med de andre gjestene på gården lærer dere å lage tradisjonelle italienske retter. Og mange av råvarene høster dere inn selv. Det er alltid en uforglemmelig kveld når selvlagd mat og gårdens herlige vin står på menyen!

.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 2C5B6F75-5B32-41C6-AEE7-5D8694A6ADCC_1_201_a-1024x683.jpeg
Her plukkes det urter som skal brukes i matlagingen

Kunst, kultur og historie for livsnytere

Tittelen over er Italia i et nøtteskall! Hvorfor ikke kombinere vingårdsferien med et besøk i en eller flere byer? Hva med et besøk i Firenze, renessansens vugge? Eller hvorfor ikke dra til mindre perler som Pienza og Massa Marittima litt lenger sør i Toscana? Vingårdsferie i Toscana

Torget i Massa Marittima
Torget i Massa Marittima er en herlig møteplass

Om å kjøre seg bort i Toscana …


Noen vingårder på landsbygda kan det være vanskelig å finne frem til. Det har vi mye erfaring med;) Vi har kjørt mye frem og tilbake og i ring, på kryss og tvers uten å finne gården vi skal til. På den italienske landsbygda er det mange småveier, og veiene er ofte umerkede og skiltingen misvisende. Kommer du om kvelden og det er mørkt, kan det bli en interessant opplevelse. Flere ganger da vi drev ToscanaReiser måtte vi bli hentet av vertskapet og geleidet frem. Men det gode med å kjøre seg bort, er at du får se og oppleve steder du ikke hadde planlagt å se!

Sykkelferie i Toscana Grusvei med sypresser
Det er fint her, men hvor er vi?

Men når er det best å reise?

Dersom du har mulighet til å reise utenom skoleferien, anbefaler vi april, mai, september og oktober. Om våren er det utrolig vakkert, alt står i full blomst og gresset er irrende grønt. I september er temperaturen litt lavere enn midt på sommeren, og vinhøstingen er i full gang. Vingårdsferiei Toscana Italia Agriturism
Hva i all verden skal vi velge?

Hvilken vingård skal vi velge?

Hvilken vingård skal vi velge? Det finnes jo så mange av dem. Du må ha bil for å komme til mange av dem, andre kommer du deg til med buss eller tog. Her er noen av våre absolutte favoritter, kanskje passer en av disse for deg?

Villa il Paradisino – ved Firenze

Dette er en vingård fra 1500-tallet, nennsomt oppusset. Her står 6 flotte leiligheter til gjestenes disposisjon. Her er en stor hage og svømmebasseng. Gården ligger i Sesto Fiorentino bare 12 minutter med tog fra Firenze. Bli med på matlagingskurs og pizzaaften dersom du får muligheten til det. Det litt spesielle er at gården faktisk ligger inne i en landsby med murer rundt, her får du en veldig spesiell og garantert fantastisk ferie!
Les mer om Villa il Paradisino her.

Villa il Paradisino
I dette tårnet kan du bo på Villa il Paradisino
Hotellrom på Villa il Paradisino
En av leilighetene på Villa il Paradisino

Podere Salicotto sør i Toscana

Her kan du velge mellom 7 lekre dobbeltrom og suiter. Eller du kan leie en hel villa med 7 rom. Du starter dagen med en nydelig organisk frokost, og vinen henter du selv i vinkjelleren. Fra saltvannsbassenget har du nydelig utsikt over Val d’Orcia. Den lille byen Buonconvento ligger bare to kilometer unna, og ikke er det langt til Siena heller.

Les mer om Podere Salicotto her. Vingårdsferie i Toscana

Salicotto
Podere Salicotto ligger vakkert til (Foto: Lånt fra https://poderesalicotto.com/)
Rom på Salicotto
Foto: Lånt fra https://poderesalicotto.com/

Terre di Melazzano

Denne vingården ligger rett utenfor Greve in Chianti. De produserer nydelig Chianti, og du kan besøke vinkjelleren. Her koser du deg i en stor hage med basseng. Ønsker du å utforske Chianti-området, er dette et supert sted å bo.
Les mer om Terre de Melazzano her. Vingårdsferie i Toscana

Melazzano wineyard Greve in Chianti
Foto: Lånt fra http://www.terredimelazzanowine.com/
Vintråkker i Greve in Chianti
Bli med på vintråkking, da vel!Santa Laura ved Massa Marittima

Denne vingården ligger utenfor Massa Marittima i Maremmaregionen. Her er det rålekre leiligheter og flott basseng med fin utsikt. Lyst til å tilbringe en dag eller to på stranda? Follonica med sine lange strender er bare en halvtimes kjøretur unna.

Les mer om Santa Laura her.

Santa laura vingård
Santa Laura (Foto: Lånt fra http://www.tenutapoggetti.com/)
Santa Laura (Foto: Lånt fra http://www.tenutapoggetti.com/)


TIPS: Les noen av våre andre reiseartikler fra Toscana og Italia

Sykkelferie i Toscana
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
7 eventyrlige, italienske øyeblikk …
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Bli med på Kulinarisk reise til Toscana – og idylliske Villa il Paradisino!
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Weekendtur til Roma i desember
En langhelg i Milano
Høyfjellssletta Seiser Alm

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om vingårdsferie i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no


Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon