Sagelva

Lillestrøm kommune har mye å by på når det gjelder kultur og historie. På denne lille rundturen som starter og ender ved Lillestrøm stasjon, er vi innom mye spennende. Stasjonen i seg selv er et majestetisk bygg, 9. april 1940 søkte kongefamilien og medlemmer av Storting og regjering tilflukt i tunnelen under sporene på stasjonen. De skulle da evakueres med ekstratog til Hamar fordi Kjeller flyplass ble bombet av tyskerne. Rett over veien ligger nå det nye senteret for samtidskunst NITJA, og biblioteket er i full bygging. Men NiTJA og biblioteket besøker vi en annen gang, nå tar vi turen langs Nit- og selveste SAGELVA! Turtips Lillestrøm

Nitja Lillestrøm
Senteret for samtidskunst NITJA – ett av flere eksempler på kultursatsingen i Lillestrøm

Vi går til venstre langs bussterminalen og ned til Nitelva og følger Flomvollen tursti nordvestover. Langs turstien ligger Elvebredden kunstpark. Totalt ni ulike skulpturer av anerkjente samtidskunstnere skaper opplevelser og inntrykk langs Nitelva og Sagelva i Lillestrøm. Turtips Lillestrøm

Flomvollen tursti Lillestrøm
Vakker tursti full av kultur langs Nitelva
Følg kartet – så får du en fin rundtur!

Den egentlige essensen av Lillestrøm Turtips Lillestrøm

Idet vi krysser brua, passerer vi et av kunstverkene i elvebredden kunstpark. Lyden av Lillestrøm er laget av Fredrik Raddum, og består av elleve lyttelurer i blankpolert messing, som peker i ulike retninger og har ulike høyder for å kunne fange opp ulike lyder. Står du i midten av lyttestasjonen, får du essensen av Lillestrøm. Én lur fanger opp lyden fra brua, en annen fanger opp lyden av elva og så videre og så videre. 

Lyden av lillestrøm
Lyden av Lilestrøm – laget av Fredrik Raddum
Nitelva
Utløpet av Sagelva – herfra kobler vi oss på den flotte turstien oppover langs elva

Vi fortsetter langs Strømsveien til vi kommer til en tursti som tar oss til Strømmen Båtforening. Herfra fortsetter vi videre til utløpet av Sagelva. Her må vi gå et lite stykke langs Skjæraveien før vi kommer til den flotte turstien, kalt Sagstien, langs Sagelva. Nå har du noe å glede deg til! Turtips Lillestrøm Sagelva

Motstrøms natursti langs strie Sagelva

Så tidlig som på 1500-tallet har tømmerhandelen langs Sagelva spilt en betydelig rolle. Før vannsagenes tid foregikk det transport av trelast til Oslo fra Strømmen. Det var særlig bjelker og huggenbord som ble fraktet til byen. Rundt 1550-årene kom virksomheten ved oppgangssagene i full gang og plankekjøringen tok til. Da ble det om og gjøre å skaffe trelast til Oslo fra skogdistriktene langs Glommavassdraget. Samlingsstedet for tømmeret var Øyeren og det var enkelt å fløte tømmeret til sagene i Strømmen, som var korteste vei til Oslo for plankekjøreren. Kilde: Sagelvas venner

Fantasifull og spennende tur oppover Sagelva

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Mye spennende industrihistorie, her altså. Virksomheten ved Sagelva hadde et omfang som det i dag er vanskelig å forstå. Hele dalen gjennom dagens Sagdalen og Strømmen var tettpakket av sager, tømmerlunner, ferdig plank og hestestaller. Hvordan de har holdt på her! Dette var litt av en tid, dere! Turtips Lillestrøm Sagelva

Syklus – en del av Elvebredden kunstpark

Vi passerer Syklus (2013), en morsom installasjon av Annika Oskarsson. Dette er et av kunstverkene i Elvebredden kunstpark, inspirert av vannets kretsløp, vannets kontinuerlige flyt mellom havet, atmosfæren, sjøer, elver og bekker. Skulpturen endrer farge med årstidene. Turtips Lillestrøm Sagelva

Syklus skulptur

Mølleparken – og 1700-talls oppgangssag

Ved et av vannfallene i Sagelva ligger Mølleparken. Her har Sagelvas venner reist en fantastisk oppgangssag av 1700-tallsmodell og en bygdekvern for maling av korn. Både saga og kverna har elvevannet som eneste drivkraft. Medlemmene i Sagelvas Venner arbeider på frivillig basis, de kjører sag og kvern, og er svært gode formidlere av lokalhistorien. Da vi gikk her, var jammen saga i drift. I Mølleparken er det flere bord og benker, et helt perfekt sted for å nyte medbrakt kaffe og nistepakke.

For mer info: https://mia.no/tommerruta/molleparken

Sagleva
Sagelva i full flyt på en vakker maidag

Strømmensaga – et levende museum

Strømmensaga er virkelig som et levende museum om en fantastisk epoke. Det er få steder i landet vårt hvor det har foregått saging i et slikt omfang på et begrenset område som her langs Sagelva. Over en strekning på bare en drøy kilometer var 30 sager i samtidig drift! Og som om ikke det var nok, ga Sagelva også kraft til fem møller!

Sagelva
Full fræs i Sagelva – for en herlig lokal opplevelse!

En ny verden reiser seg langs Sagelva

Nybygg langs Sagelva
På andre siden av Sagelva har det ene kule bygget etter det andre reist seg de siste tiårene …
Sagstien
Jeg nyter turstien langs denne flotte elva!

Strømmen kirke og Stalsberghagen Gravlund

Vi tar av elvestien noen hundre meter før vi kommer til Strømmen Storsenter, og sikter oss inn mot kirkespiret på Strømmen kirke. Kirken en en langkirke av stein, og ble bygd mellom 1923 og 1929. Steinen til kirken ble tatt ut på Bassengåsen ovenfor Stalsberghagen gravlund. Kirken er majestetisk og flott, ligger på en liten høyde i enden av en vakker bjørkeallè. Nord for kirken er det et minnesmerke over falne fra Skedsmo under andre verdenskrig.

Strømmen kirke
Strømmen kirke – massiv og imponerende

Fra kirken følger vi Gamle Strømsvei et lite stykke, tar inn i Kastellveien og passerer Mormorparken, fortsetter opp Ekraveien, tar inn i Skolegata og følger denne til Stalsberghagen Gravlund. Gravlunden er uendelig stor og vakker, og vi rusler gjennom den på små, fine grusstier. Det er så stille og fint og kontrastfylt her etter at vi har forlatt de flotte fossefallene langs Sagelva.

Stalsberghagen Gravlund
Stalsberghagen Gravlund – en fredelig og grønn lunge på Strømmen

Fra Stalsberghagen går vi gangstien i Strømsdalen nedover til vi kommer til Nedre Rælingsvei, og etter hvert krysser vi Nitelva igjen, og tråkler oss elegant bort til startstedet for turen vår, Lillestrøm togstasjon.

Strømsdalen Lillestrøm
Grønt og fint å gå nedover Strømsdalen, fin flyt nedover her, snart ved veis ende!


Denne turen dere, den er landlig og grønn, kontrastfylt og lokal, og ikke minst er den spekket med mye lokal kunst, kultur og historie. Dette er virkelig en tur i nærmiljøet å spandere et par timer på i sommer! Følg gjerne kartet vi har laget for å være sikker på at du får med deg alle opplevelsene!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips 1: Les andre artikler fra nærområdet


Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Fetsund lenser – Norges eneste gjenværende fløtningsanlegg
Et døgn i glasshus – WonderINN
Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig
Bjønnåsen – en herlig topptur på Romerike!
Historisk fottur på Asak i Lillestrøm kommune
Lørenskog – både urban og landlig

Tips 2: Les om andre turer elvelangs i Oslo og omegn


Bli med på tur langs hele Akerselva!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
På tur langs Lysakerelva

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen langs Sagelva. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

  1. Wow Dette ble en god forteller tur. Fikk lyst til å ta den turen. Men den kan også bli enda lenger. Hva med å fortsette videre på Sagstien fra Mølleparken langs Sagelva. Til Lørenskog. Også der langs Gamle Strømsvei, ned til …… og langs den strekningen, over den gamle brua videre forbi Lørenskog kirke osv. osv.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon