Er du klar for en tur gjennom en idyllisk kolonihage, to herlige trehusidyller og en Botanisk hage som er en av byens godt gjemte juveler? Jo da, Telthusbakken er vi glade i, men det er ikke så mange hus der. Kampen og Vålerenga derimot, kan virkelig snakke om en betydelig trehusbebyggelse. Og Solvang kolonihager har de fleste hørt om, men visste du at det finnes en slik idyll på Etterstad? Og så Botanisk hage, da! Det er snart på tide at du sjekker ut dette mesterverket, vi falt pladask! Turtips Oslo

Botanisk hage
Det flommer over i Botanisk hage – her ender denne turen!

OBOS-slottet – rett ved det gamle retterstedet

Så kom igjen, denne turen er cirka 6 kilometer lang, og vi starter på T-banestasjonen på Helsfyr, følger skilting til Etterstadsletta, og etter to minutter er vi i gang. Allerede i 1930-årene begynte OBOS å lage drabantby her, og det første vi kommer til er OBOS-slottet, den første OBOS-blokka oppført i 1931! En gang lå Etterstad gård her, historien forteller om aktivitet i middelalderen. På 1800-tallet var Etterstad et rettersted, 5000 mennesker kom for å se hodene rulle i full offentlighet. Følg veien som heter Etterstadsletta nedover, så kommer du til Etterstad kolonihage!

Obos slottet
OBOS-slottet – den første blokka som ble oppført av OBOS – i 1931

Vi går inn i byens eldste og minste kolonihage!

Gå inn i kolonihagen! Du er invitert, Oslo kommune og kolonihagene melder at alle er velkommen fra 1. mai og helt til høsten. Du er nå i byens eldste og minste kolonihage, bare tjue mål stor med 88 små parseller, den har eksistert helt siden 1908! Dette er pur idyll, folk er ualminnelig hyggelige, noen inviterte oss inn i hagen, her kommer du helt innpå hver enkelt hytte. Idyllen har egen møteplass med paviljong, og bilsus er byttet ut med helsebringende humlesus.

Etterstad kolonihager
Kolonihagen på Etterstad er den minste, eldste og kanskje den kuleste i Oslo!

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Den idylliske trehusbebyggelsen på Vålerenga

Vi forlater kolonihagen med forventningsfylte hjerter, for vi skal rett inn i en ny idyll. Et par minutter etter at du har gått ut av porten, står du øverst i Danmarks gate på Vålerenga. Som gammel Vålereng-gutt er jeg ikke helt nøytral her, men finnes det noe hyggeligere enn trehusbebyggelsen på Vålerenga? De var heldige, slapp unna murtvangen som ble innført på slutten av 1800-tallet på grunn av branner, Vålerenga lå akkurat utenfor grensen til det som den gang het Christiania og ikke ville bygge flere hus av tre. Turtips Oslo

Danmarksgate
Danmarks gate – tankene går til Astrid Lindgrens univers …

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Danmarks gate – sånn bygde de på landet …

Hele Danmarks gate er en eneste lang catwalk av ulike trehusidyller. Kanskje minner gaten mer om Astrid Lindgrens herlige barnebokmiljøer enn om Danmark, og i nummer 41 viser blåskiltet på veggen at det var her Synnøve Finden startet ostefabrikken sin. Her på Vålerenga kan du bare ta for deg hele Norden, Sveriges og Islands og gud veit, de er her alle sammen, det er dette Vålerenga er kjent for, i tillegg til fotball- og hockeylaget. Klemt mellom Gamlebyen, Jordal, Ensjø, Etterstad og Lodalen ligger fortsatt et bomiljø som er levende, hit kom landsens folk, håndverkere, industriarbeidere og vognmenn, og de bygde sånn som de bygde på landet, ingen boligmiljøer er mer landsens i byen vår enn på Vålerenga.

Parken, skolen og kirken – midt oppå tunnelen

Vålerenga kirke
Vålerenga kirke og parken – rett oppå Vålerenga-tunnelen

Få for all del med deg parken på Vålerenga, der ligger gigantiske Vålerenga skole, 7 år eldre enn Vålerenga kirke, et vakkert gudshus fra 1902, som ble bygd opp igjen etter alle kunstens regler etter den grusomme brannen i 1979. Og for en utsikt utover byen! Under deg nå er Vålerenga-tunnelen, og det er nok av trafikkmaskiner i nærheten, men du verken hører eller ser dem, du har mer enn nok med å glane på alt som er bevart. Nederst i parken kan du unne deg et måltid av de sjeldne hvis Smia er åpen, og så går du tilbake til Danmarks gate og ned til Galgeberg, der likene en gang i tiden lå strødd til allmenn beskuelse. Turtips Oslo

Vålerenga fra kirken
Trehusbebyggelsen på Vålerenga er fargerik og massiv
Smia galleri
Et måltid på Smia blir aldri feil …

Fornyet dalsøkk mellom Vålerenga og Kampen

Går du nå rett over Strømsveien, og tar til høyre etter 100 meter, er du på vei inn i nye Jordal Idrettspark, som har fått tidenes ansiktsløftning de siste tiårene. Jordal er et dalsøkk mellom Vålerenga og Kampen, her ble Jordal Amfi åpnet i 1951 for å stå klar til OL i Oslo, og her ble nye Jordal Amfi åpnet i fjor. Ikke nok med det, Hovinbekken, som har ligget i rør i årevis, er nå også åpnet, og renner vakkert gjennom parken under pittoreske bruer. Folk trener på alle mulige måter, her er både skateramp og kunstgressbane, dalsøkket på Jordal har fått en ny vår.

Jordal
Nye Jordal amfi i bakgrunnen – Hovinbekken i forgrunnen

Kampen på måfå – med kirkespiret som kompass

Kirkespiret på Kampen kirke er ditt kompass i den delen av turen som kommer nå. Du ser det fra Jordal, og hvis du kommer inn på Kampen bak kirken, i Hedmarksgata, står du plutselig i yndige Kampen Hageby. Kampen ble bygd som trehusforstad til Christiania i perioden 1859-78, men en del av den brant dessverre ned i 1879, og så rammet murtvangen Kampen. Gå rundt på Kampen på måfå, kirkespiret er alltid der, det har stått der siden 1882. Kampen-trikken er det kanskje noen som husker, trikkeskinnene på Kampen levde godt i perioden 1900-1960. Blant dem som ganske sikkert tok trikken, var Thorbjørn Egner, som vokste opp her og fikk sitt navn på den hyggelige plassen foran kirken. Han var nok også en av de Kampegutta som Kampen Janitsjar synger om når de marsjerer opp Karl Johan i barnetoget 17. mai. Turtips Oslo

Kampen kirke
Kampen kirke – episenter på Kampen

Aristokrati – trehusidyll – Petrograd – og Bistro

Mobilen går fort varm på Kampen hvis du er en av dem som gjerne vil ha med motivene hjem og oppleve turen på ny. Og historien er artig, på 1700-tallet var dette et sted for rekreasjon for byens aristokrati med frukttrær, urtehager og lysthus. Så bygde landsens folk den sjarmerende trehusidyllen på 1800-tallet. Så, i 1920-årene ble idyllen kalt for Petrograd fordi mange kommunister fant veien hit. Vi finner derimot veien oppover Bøgata, unner oss et glass vin på den hyggelige uteserveringen på Kampen Bistro, og går til topps i Kampen park, en gang søppeldynge og senere Løkka med den beste utsikten i byen.

Fargerike hus på Kampen
Selv ikke murtvangen kunne nekte Kampen-folk å lage hyggelige bomiljøer

Grønn nedfart fra Kampen park til Botanisk hage

Stå der oppe – på det gamle vannreservoaret på toppen av Kampen park – og elsk byen din noen minutter! Til høyre ser du starten på Ola Narr der det nye Tøyenbadet snart kommer, der nede ligger gamle Munch-museet, og rett bak museet er det bare grønt i grønt. Vi skal dit, går ned i Økernveien, tar en flott gangvei til høyre for kunstgressbanen der nede, krysser Finnmarkgata og går rett på inngangen til Botanisk hage i Monrads gate. Og for en grande finale som venter på oss her i det grønne! Vær så god! Her er 150 mål med 35 000 planter og 8500 ulike arter, dette er Norges eldste botaniske hage, etablert samme år som vi fikk grunnloven vår.

Botanisk hage
I Botanisk hage er blant annet en populær fjellhage …
Blomster botanisk hage
Og her er storkubjeller og 8500 andre arter …

Et botanisk mangfold – og Tøyen Hovedgård Turtips Oslo

Tøyen hovedgård
Tøyen Hovedgård har en historie helt tilbake til middelalderen …

Å guide deg her er umulig, men et godt tips er å ta et bilde av tavla som viser oversikten over hele hagen. Botanisk hage er jo nå en del av Naturhistorisk Museum, men det er det utrolige botaniske mangfoldet som slår oss. Her er dufthage og fjellhage, urtehage og arboret, og her er Palmehuset og Victoriahuset, og glem for all del ikke Oldemors hage. Midt i all denne herligheten finner du Tøyen Hovedgård med Oslos eldste tømmerbygning. Den flotte gården ble betydelig restaurert i 1780, eies av Universitetet og byr på en hyggelig helårskafé. Denne turen ender her i det som helt fortjent ble valgt til Årets grønne park i 1995. Sett deg ned her og tenk på at Livet er ikke det verste man har, og om litt er kaffen klar …

Palmehuset Botanisk hage
Palmehuset slipper inn mye lys til plantene sine
Botanisk hage
Botanisk museum – og slike flotte bygninger er det flere av her
Botanisk hage
Gress-skråningen ned mot hovedinngangen i Sars gate er et populært sted for lokalbefolkningen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tips: Les relaterte artikler

Du er velkommen i Oslos kolonihager!
En herskapelig fottur på Østkanten!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om trehusidyll, kolonihage og Botanisk hage i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

3 Comments

  1. Veldig fin tur i tradisjonelt miljø. En liten feil at Etterstad kolonihage er landets eldste. Det stemmer nok ikke Rodeløkka kolonihage ble stiftet året før (15. august 1907)

  2. Growing up på Kampen in the 50s, this was a trip through Memory Lane!
    Moved to Canada in the 60s and California in the 70s, I’m hoping for a trip to Norway next year. Hopefully no more Covid. 🙏

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon