Vøienenga gård

Denne turen har jeg virkelig gledet meg til! Fordi den går i områder som har betydd så mye for byens utvikling. Det var riktignok i Kvadraturen at Oslo ble til, men uten aktiviteten i det området denne turen går i, hadde ikke byen vært det den er i dag. Vi starter på Bjølsen, så er vi innom Sagene og historiske Vøienvolden gård, før vi skal til Torshov, «en del av byen som ble til i en pustepause mellom to byggeboomer som handlet om å presse mest mulig folk inn på minst mulig plass,» nemlig Sandaker og Grünerløkka. Årsaken var at det var private aktører som reiste byens bygninger. Men i 1916 tok kommunen grep, og reiste Torshovbyen på landsbygda!

Turkart Oslo
Her er et passe nøyaktig kart over ruta på denne turen. Du går selvfølgelig inn i parkene

Fottur på Sagene Turtips Oslo

I det litt lekne hjørnet på Bjølsen

Men vi starter som sagt på Bjølsen. Vi er i det lekne hjørnet, og lar den flotte skatehallen som er en del av Voldsløkka idrettspark være startpunkt. Her kan du kose deg på brettet innendørs i en 2300 m2 stor hall.

Oslo Skatehall
Denne artige karen står og ønsker oss velkommen inn i Oslo skatehall (stengt fortiden pga Covid-19)

Rett over veien ligger Hjemmet Kolonihager, med 109 hytter, som ble grunnlagt av direktøren i Ukebladet Hjemmet i 1912, og kjøpt opp av kommunen i 1920. Alle byens kolonihager er åpne for alle hele sommeren, så det er bare å gå inn, selv om det kanskje virker forbudt og privat. Siden vi er i det lekne hjørnet, går vi selvsagt rett på Portveien 2, der Eli og Jarl holdt til på 1980-tallet, aller nederst i hytteområdet mot Kongsvingergata.

Portveien 2
Hvem husker vel ikke Portveien 2? Men visste du at den var her på Bjølsen?

Perler på rekke og rad på Sagene

Vi kommer ut av kolonihagen aller øverst, går gjennom den praktfulle alleen i Bjølsenparken, og så bortover Kongsvingergata.

Bjølsenparken
Du blir andektig av å gå den flotte alleen i Bjølsenparken

Bjølsen er full av funkis og bueganger, men vi skal videre til Sagene, og passerer Bjølsen skole på venstre side før vi går til høyre ned Maridalsveien. Følg med nå, for nå kommer perler på rekke og rad. Kikk inn i Bentsegata, der du finner eldgamle hus fylt av kultur, nemlig musikkinstitutt, galleri, malerskole og keramikkverksted. Og så, på neste hjørne ligger Sagene Lunsjbar, som en gang var skikkelig brun, men som nå er gulmalt og hjemmekoselig, og leverer solid norsk tradisjonskost og øl i lange baner. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Bentsegata
Mye gammel, verneverdig kultur i Bentsegata

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Via Nordkantkatedralen til Vøienvolden

Vi tar en runde på Sagene før vi går videre til Torshov. Gå Arendalsgata bort til Sagene kirke, som er nygotisk og fin med 600 sitteplasser. Den sto ferdig i 1891, og ble i mange år kalt for Nordkantkatedralen, slik Grønland kirke var Østkantkatedralen. En gigant i bydelen, og flere hyggelige kafeer strødd rundt den, slik det skal være. Med en kaffe i hånda går vi ned kaffegata (Stockfleths gate), tar inn til venstre i Gustav Jensens gate, og går rett på Vøienvolden gård, et av Oslos eldste gårdsanlegg og en skikkelig idyll like ved Maridalsveiens trehusmiljø fra 17-1800-tallet.

Vøienenga gård

Her var det drift allerede på 1600-tallet

Gården er rolig og skjermet og åpen for alle året rundt. Bare gå inn på gården, og et lukket, praktfullt gårdstun vil åpenbare seg. Dagens bygninger er fra 1700-tallet, men her var det drift allerede på 1600-tallet. Før 1629 tilhørte det 117 mål store området gården Vøyen i Aker. Så ble det en av de store løkkene i byen, før gården ble “offer” for ulike eiere fra 1683. I 1829 kjøpte brennerimester Gabriel Udnæs gården, og nå ble den et kjært samlingssted for haugianere. Familien Udnæs engasjerte i 1917 den kjente arkitekten Magnus Poulsson til å bygge om hele gården inn- og utvendig, og den ble da tilnærmelsesvis slik vi kjenner den i dag.

Sjarmernde røde bygninger

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Sagenes oase og museum for østkanten

Inne på området finner du flere hus rundt tunet: Potetkjelleren (1837), Dukkestuen (1917), Hovedbygningen (1721), Drengestua (1700-tallet), Stabburet (1836), Vognskjulet (1917) og Låven (1790-tallet). Gården ble testamentert bort til Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus i 1954, betingelsen var at Vøienvolden gård skulle være “et museum for østkanten”, og det ble den. Den ble fredet i 1941, er en herlig oase på Sagene, her er det perfekt å sitte med kaffe og vaffel på solsiden bak det store, vakre våningshuset.

Fra industrielle Sagene til luftige Torshov

Når vi kommer ut fra Vøienvolden gård, er vi i Maridalsveien, og det er fristende å gå nedover langs alle de utrolig flotte trehusene. Men – vi går oppover og tar til høyre i Arendalsgata, ned til Bentsebrugata, og over Bentsebrua.

Bentsebrua
Over Bentsebrua – og Akerselva i full fart under oss

En fristelse til her, nemlig å gå ned til Akerselva og følge den, men vi følger Bentsebrugata 100 meter, og tar til venstre inn i Hegermanns gate, klassisk Torshov, oppført i 1874 og vår inngang til Torshovbyen.

Klassiske bygg torshov
Klassisk Torshov – nok av buer og lys og luft

Vi krysser Vogts gate og Omsens gate, og stopper for å beskue beistet av en okse på vakre Hegermanns plass. Vi er i Skeid-land, og fansen kaller seg Skeid-oksene, må vite. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Statue OKsen i Oslo
Oksen på Torshov er kjent og kjær for dem som bor her

Fra fattigdom – til lys luft og … verdighet

Jeg ser meg rundt, et urbant, måpende blikk. Jeg ser de fineste bygårder, mange av dem har et kjælenavn, jeg går inn i gårdene og ser store, parkmessige bakgårder og høye vinduer som gir leilighetene innenfor mye lys og luft. Kommunen brukte de beste arkitektene, arbeiderne som jobbet seg i hjel på fabrikker langs Akerselva skulle få slippe å komme hjem til fattigdom. Nå var verdighet stikkordet, og nettopp den teorien lyser lang vei der jeg står og gaper mot oksen i et barokkbasseng, belyst om kvelden med vann sildrende ut av den prustende nesen. På bare fem år bygde de 18 kvartaler med over 2000 leiligheter her, med Torshovparken som sentrum.

Hæh? Italia-gården og Frankrike-gården?

På hver sin side av oksen finner du Italia-gården og Frankrike-gården, antagelig oppkalt etter ambassadepersonell fra begge landene, som har bodd i gårdene. Noen mener navnet kommer av varmen i bakgårdene når Oslo-sommeren blomstrer, de vakre plantene og den sydlandske idyllen. Herfra følger jeg Mastrups gate, og så til venstre inn i selveste Torshovgata, og så en stopp ved Trikkestallens uteservering hvis den er åpen, før jeg går oppover Ole Bulls gate. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Trikkestall i Oslo
Trikkestallen – før transport, nå kultur

Torshovparken – med musikkpaviljongen

Når Torshovparken åpenbarer seg, følger jeg Johan Svendsens gate oppover, langs to vakre gårder, Spaserstokken og Lirekassegården, gøyale navn på gårdene her. Selvsagt må vi også inn í parken, som ble anlagt i 1920, 41 mål stor og midtpunkt i Torshovbyen med den vakre musikkpaviljongen på toppen. Midt i parken en byste av Fernanda Nissen, kvinnesakspioner for over 100 år siden, og svært opptatt av at Oslo måtte bygge parker for å gjøre livet lettere for folk i byen. Fra paviljongen ser du Oslofjorden! Vi tar Erika Nissens gate nord i parken, og går rett på Kirkeparken med Torshov kirke, visstnok landets første arbeidskirke …

Musikkpaviljon torshovparken
Fra musikkpaviljongen i Torshov-parken har du formidabel utsikt
Statue Fernanda Nissen
Kvinnesakspioner Fernanda Nissen hadde et ord med i laget da Torhov-parken ble anlagt
Torshov kirke
Torshov kirke – landets første arbeidskirke

40 meter høydeforskjell – og helt rå utsikt!

Vi går ned på østsiden av kirkeparken, kommer til Haarklous plass, og så videre rett fram til Torshovs desidert største gressplen, nemlig Torshovdalen. Det skulle bli så mye rart her, det var så store planer, men det aller viktigste trengte man ikke å bygge, nemlig den rå utsikten! Det er 40 meter høydeforskjell i dalen fra sør til Sinsen-krysset i nord. Skeid-bakken lå også her, nå er skihopping byttet ut med skateboard og styrketrening, for i bunnen av dalen er det både skaterampe og Tuftepark. Vi får tilgi at det aldri ble friluftsbad, restaurant og scene her, det viktigste er at dalen ble skånet da reguleringsplanen i 1934 vurderte noe helt annet. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Utsikt torshovdalen
Formidabel utsikt og 40 meters høydeforskjell i parken

Hodet N.N. – sju meter høy – fire tonn tung

Men – midt i Torshovdalen har dalen fått en ny vignett, nemlig et gigantisk hode. Det er helt umulig å ikke legge merke til den sju meter høye og fire tonn tunge bronseskulpturen. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Statue hode NN Torshovdalen
Et landemerke i Torshovdalen – Hodet N.N. er laget av kunstner Marianne Heske

Hodet N.N. er et dukkehode etter modell av et fransk dukkehode som Marianne Heske hentet fra et loppemarked i Paris, merkelig på avstand, og magisk på nært hold. Mitt hode tenker bakover når jeg ser skulpturen, for akkurat her gikk grensen mellom Grünerløkka, der jeg vokste opp, og verden. Her spilte vi til nød klassekamper mot Rosenhoff skole, lenger enn Torshovdalen strakk ikke verden seg. Sånn er det også med denne turen. Vi er ved veis ende, etter å ha sett en praktfull del av byen, Torshov-byen, som du kanskje ikke kjente til. Takk for følget!

Skateboardrampe
Skaterampe og Tuftepark i bunnen av Torshovdalen

Tips: Les relaterte artikler

Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fotturen på Bjølsen – Sagene – Torshov. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre turglade. Fottur på Sagene Turtips Oslo

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips Oslo
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon