Er du klar for en vandrende historietime? Om pilegrimer og middelalder? Med sånn passe kvalifiserte betraktninger underveis? Bli med på en spennende Pilegrimsvandring gjennom Oslos magiske middelalder! Turtips Oslo

Det finnes en rekke pilegrimsleder i vårt langstrakte land. Men du behøver ikke gå fra Oslo til Trondheim for å få en smak av pilegrimslivet. Turen langs leden gjennom middelalderens Oslo er en opplevelse i seg selv!

Vi møtes ved tigeren på Oslo S, og går bort til og gjennom Dronning Eufemias gate og Bjørvika til de kjente ruinene av St Hallvardskatedralen, der Gudbrandsdalsleden til Nidaros starter. Vet du forresten at Bjørvika betyr “byen i vika – byvika”?

Det er en grunn til at tigeren står her … (sjekk Hamsun)

Bjørvika – byen i vika … Turtips Oslo

Det bygges og det bygges, og helt subjektivt synes vi hovedstaden vår blir stadig stiligere og mer mangfoldig. Det å utvikle byen er en skjør balansekunst, og de involverte eiendomsselskapene har virkelig gjort jobben i Bjørvika!

Middelalderparken i Gamlebyen

Den delen av pilegrimsleden vi skal gå i dag, starter i Middelalderparken i Gamlebyen, midt i middelalderens Oslo. Her ble Øyafestivalen arrangert i “gamle dager”. I parken ligger det kunstige vannspeilet, som viser vannkanten slik den var på 1300-tallet, da pilegrimsvandring var populært her til lands. Fra denne stranden, som i middelalderen var bebygd med sjøboder og kaianlegg, ser vi over til Hovedøya, hvor restene etter Cisterciensernes kloster, som ble påbegynt i 1147, fortsatt ligger. Turtips Oslo Turer i Oslo

Men vi skal motsatt vei. Vi går nordøstover fra vannspeilet og kommer til ruinene etter Mariakirken og kongsgården fra slutten av 1200-tallet.


En modell av Mariakirken slik den så ut på 1300-tallet. Barcode i bakgrunnen!
Bare ruiner igjen av Mariakirken

Mariakirken var en av Norges flotteste

Mariakirken var på 1300-tallet en av Norges flotteste kirker sammen med Hallvardskatedralen og Nidarosdomen. Kong Håkon V (død 1319) og dronning Eufemia ble begravet i denne kirken. Levningene deres er i dag gravlagt på Akershus festning. Turtips Oslo Turer i Oslo

Les mer om Akershus festning i dette blogginnlegget.

Ruiner fra middelalderen med Barcode i bakgrunnen

Oslo Ladegård og St. Hallvardskatedralen

Vi skulle ha fulgt jernbanesporene til Saxegården og videre til ruinene av Clemenskirken og Nikolaskirken, men på grunn av de vanlige byggearbeidene i byen, må vi gå i motsatt retning langs Bispegata og kommer til Oslo Ladegård. Et praktbygg tuftet på middelalderruiner. Og det er her, ved siden av St. Hallvardskatedralen at biskopen lot bygge sin bispegård i tre. På 1200-tallet ble den bygd ut til et stort borganlegg i stein, og biskopen fikk direkte inngang til St. Hallvardskatedralen via en gangbro. Turtips Oslo Turer i Oslo

Oslo Ladegård er et praktbygg vel verdt å besøke

Milesteinen på Gudbrandsdalsleden

Vi kommer til den første milesteinen på Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Trondheim. En sløv fotograf 😉 glemte å ta bilde av den … men steinen forteller at det er 643 km til Nidaros. En litt lenger tur enn det vi skal gå i dag, altså …

Her ligger også ruinene av Clemenskirken, som visstnok er Oslos eldste kirke, og restene av Oslos første domkirke, St. Hallvardskatedralen.

Restene etter St. Hallvardskatedralen og milesteinen er så vidt synlig i venstre bildekant

Vi følger pilegrimsmerkene på vår vei videre. Du finner dem på husvegger og stolper langs den gamle leden.

Følg disse til Nidaros – ta deg god tid 😉

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Den gamle arbeiderbydelen Kampen

Vi følger pilegrimsmerkene opp til Galgeberg, videre opp den bratte bakkken mot den gamle arbeiderbydelen Kampen med sin idylliske trehusbebyggelse.

Sjarmerende Kampen med sin idylliske trehusbebyggelse
Episenter i den lave trehusbebyggelsen på Kampen er den høyreiste Kampen kirke
Kampen kirke – med Thorbjørn Egners plass rett foran

På Thorbjørn Egners plass (ja, han bodde her i mange år) ligger kirken som ble innviet i 1882. Planleggingen av kirken ble satt i gang før Kampen formelt ble innlemmet i byen ved byutvidelsen i 1878. Spørsmålet om hvor kirken skulle ligge var vanskelig. Det skulle vise seg å løse seg på dramatisk vis. En omfattende brann natten til 8. april 1879 fristilte en særdeles attraktiv kirketomt. Hm … noen branner kommer faktisk svært beleilig …

Vi følger pilegrimsmerkene videre gjennom Tøyen. Planen var å besøke Botanisk Hage, men på den tiden da vi går denne turen er den stengt. Og selveste Munchmuseet er ikke bare stengt, men sågar flyttet, så fine Tøyen gjør vi oss fort ferdig med akkurat idag.

Sofienbergparken på vei til Grünerløkka

Vi fortsetter gjennom Sofienbergparken til Grünerløkka. Vi krysser Akerselva og kommer til Vulkan med den store mathallen. Der kjøper vi en liten lunsj bestående av kaffe og is. Dette nytes ute med to meters avstand.

Is og kaffe er sjelden feil

Vi går gjennom Kjærlighetsstien og passerer Egebergløkka Parsellag. Dette er Oslos eldste, og ble etablert i 1917. Det opprinnelige navnet var Potetparsellen, formålet var å gi svakerestilte familier mulighet til å bedre matforsyning og økonomi. I dag er det lange ventelister på disse parsellene.

Kjærligshetsstien bort til Telthusbakken. Parseller til høyre og Gamle Aker kirke i bakgrunnen

Telthusbakken, som løper fra Akersveien ned til Maridalsveien nedenfor kirken, er preget av sjarmerende, små trehus bygget tidlig på 1800-tallet. Gaten er en av få bevarte helhetlige forstadsbomiljøer av trehus i dette området av byen. Gaten har navn etter et telthus, altså et millitærlager, som lå ved siden av kirken. Slike telthus var vanlige ved kirkene på 1600-og 1700-tallet, og hadde form av store stabbur på to etasjer.

Gamle Aker kirke, noen steinkast fra Nidaros

Vi går opp Telthusbakken og kommer til endepunktet for dagens historietur. Gamle Aker kirke er bygget i de første tiår av 1100-tallet og er Oslos eldste stående bygning. 

Og her finner vi den neste milesteinen langs leden. Kun 639 km igjen til Nidaros. Vi nærmer oss med stormskritt.

Gamle Aker kirke troner på høyden – og er flott å se på, både ut- og innvendig

Smart turbok – kjøp E-boken her!

ReiseKick har skrevet turbok!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Vi har vandret de fire første kilometerne av Gudbrandsdalsleden. Om vi føler oss som ekte pilegrimer? Nei, egentlig ikke. Men vi har sett og lært mye om en liten del av Oslos mangfoldige historie. Og vi vet at vi vil gå flere strekk på leden. Mer om det når vi kommer så langt.

Tips til andre turer i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Websider å ta en titt på:

https://pilegrimsleden.no/
Netthttp://www.nhm.uio.no/besok-oss/
Netthttps://www.kirken.no/ssh
www.egeberglokka.no
https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/kunst-og-kultur/#gref

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon