Fotturer,  Norge,  Oslo,  Oslo,  På norsk jord,  Urban vandring

Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder


Er du klar for en særdeles interessant historietime? Om pilegrimer og middelalder? Om fakta og noen uvanlig kvalifiserte betraktninger underveis? Bli med oss på Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder!

Det finnes en rekke pilegrimsleder i vårt langstrakte land. Men du behøver ikke gå fra Oslo til Trondheim for å få en smak av pilegrimslivet, altså. Dette er en topp tur langs leden gjennom middelalderens Oslo!

Vi møtes ved tigeren på Oslo S, hilser med foten som seg hør og bør i disse Corona-tider, og går bort til og gjennom Dronning Eufemias gate og resten av Bjørvika til de kjente ruinene av St Hallvardskatedralen, der Gudbrandsdalsleden opp til Nidaros starter. Visste du forresten at Bjørvika betyr «byen i vika – byvika»?

Oslos nye bydeler

Det bygges og det bygges, og helt subjektivt synes vi hovedstaden vår blir stadig stiligere.

Middelalderparken i Gamlebyen

Den delen av leden vi skal gå i dag, starter i Middelalderparken i Gamlebyen, midt i middelalderens Oslo. Her ble Øyafestivalen arrangert i «gamle dager». I parken ligger det kunstige vannspeilet, som viser vannkanten slik den var på 1300-tallet, da pilegrimsvandring var kjempepopulært her til lands. Fra denne stranden, som i middelalderen var bebygd med sjøboder og kaianlegg, ser vi over til Hovedøya, hvor restene etter Cisterciensernes kloster som ble påbegynt i 1147 fortsatt ligger.

Men vi skal motsatt vei. Vi går nordøstover fra vannspeilet og kommer til ruinene etter Mariakirken og kongsgården fra slutten av 1200-tallet.


En modell av Mariakirken slik den så ut på 1300-tallet
Bare ruiner igjen av Mariakirken

Maria-kirken var en av Norges flotteste

Maria-kirken var på 1300-tallet en av Norges flotteste kirker sammen med Hallvardskatedralen og Nidarosdomen. Kong Håkon V (død 1319) og dronning Eufemia ble begravet i kirken. Levningene deres er i dag gravlagt på Akershus festning.

Les mer om Akershus festning i dette blogginnlegget.

Ruiner fra middelalderen, og Barcode i bakgrunnen

Vi skulle ha fulgt jernbanesporene til Saxegården og videre til ruinene av Clemenskirken og Nikolaskirken, men på grunn av de vanlige byggearbeidene i byen, må vi gå i motsatt retning langs Bispegata og vi kommer til Oslo Ladegård. Et praktbygg tuftet på middelalderruiner. Og det er her, ved siden av St Hallvardskatedralen at biskopen lot bygge sin bispegård i tre. På 1200-tallet ble den bygd ut til et stort borganlegg i stein, og biskopen fikk direkte inngang til St Hallvardskatedralen via en gangbro.

Ladegården

Milesteinen på Gudbrandsdalsleden

Vi kommer til den første milesteinen på Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Trondheim. En skikkelig sløv fotograf glemte å ta bildet av den … Steinen forteller oss at det er 643 km til Nidaros. En litt lenger tur enn det vi skal gå i dag, altså.

Her ligger også ruinene av Clemenskirken, som visstnok er Oslos eldste kirke og restene av Oslos første domkirke Hallvardskatedralen.

Restene etter Hallvardskatedralen og milesteinen så vidt synlig i venstre bildekant

Vi følger pilegrimsmerkene på vår vei videre. Du finner dem på husvegger og stolper langs den gamle leden.

Følg disse til Nidaros

Arbeiderbydelen Kampen

Vi følger pilegrimsmerkene opp til Galgeberg, videre opp den bratte bakkken mot den gamle arbeiderbydelen Kampen.

Sjarmerende Kampen med sin flotte trehusbebyggelse
Midt blant den lave trehusbebyggelsen på Kampen står den høyreiste kirken
Kampen kirke

På Thorbjørn Egners plass (ja, han bodde her i mange år) ligger kirken som ble innviet i 1882. Planleggingen av kirken ble satt i gang før Kampen formelt ble innlemmet i byen ved byutvidelsen i 1878. Spørsmålet om hvor kirken skulle ligge var vanskelig. Det skulle vise seg å løse seg på dramatisk vis. En omfattende brann natten til 8. april 1879 fristilte en særdeles attraktiv kirketomt. Hm … noen branner kommer svært beleilig …

Vi følger pilegrimsmerkene videre gjennom Tøyen. Planen var å besøke Botanisk Hage, men som så mye annet er også den Corona-stengt. Og Munchmuseet er ikke bare stengt, men sågar flyttet, så Tøyen gjør vi oss fort ferdig med idag.

Sofienbergparken på til Grünerløkka

Vi fortsetter gjennom Sofienbergparken til et nesten folketomt Grünerløkka. Ingen vits å prøve å få en kopp kaffe i sola på en av de vanligvis så fulle fortauskafeene. Stengt. Vi krysser Akerselva og kommer til Vulkan med den store mathallen. Åpent! Vi kjøper lunsj bestående av kaffe og is. Nytes ute med to meters avstand.

Is og kaffe er sjelden feil

Vi går gjennom Kjærlighetsstien og passerer Egebergløkka Parsellag. Dette er Oslos eldste , og ble etablert i 1917. Det opprinnelige navnet var Potetparsellen, formålet var å gi svakerestilte familier mulighet til å bedre både matforsyning og økonomi. I dag er det lange ventelister på disse parsellene.

Kjærligshetsstien til Telthusbakken.Kjøkkenhage til høyre og Gamle Aker kirke i bakgrunnen

Telthusbakken, som løper fra Akersveien ned til Maridalsveien nedenfor kirken, er preget av sjarmerende, små trehus bygget tidlig på 1800-tallet. Gaten er en av få bevarte helhetlige forstadsbomiljøer av trehus i dette området av byen.  Gaten har navn etter et Telthus, altså et millitærlager, som lå ved siden av kirken.  Slike telthus var vanlige ved kirkene på 1600-og 1700-tallet og hadde form av store stabbur på to etasjer.

Gamle Aker kirke, noen steinkast fra Nidaros

Vi går opp Telthusbakken og kommer til endepunktet av dagens tur. Gamle Aker kirke er bygget i de første tiår av 1100-tallet og er Oslos eldste stående bygning. 

Og her finner vi den neste milesteinen langs leden. Kun 639 km igjen til Nidaros. Vi nærmer oss med stormskritt.

Gamle Aker kirke

Vi har vandret de fire første kilometerne av Gudbrandsdalsleden. Om vi føler oss som ekte pilegrimer? Nei, egentlig ikke. Men vi har sett og lært mye om en liten del av Oslos mangfoldige historie. Og vi vet at vi vil gå flere strekk på leden. Mer om det når vi kommer så langt.

Tips til andre turer i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Websider å ta en titt på:

https://pilegrimsleden.no/
Netthttp://www.nhm.uio.no/besok-oss/
Netthttps://www.kirken.no/ssh
www.egeberglokka.no
https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/kunst-og-kultur/#gref

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar