Plaza el Seo, Zaragoza, Spania, Spain


Zaragoza har dukket opp på radaren vår flere ganger når vi har søkt etter spennende spanske byer å besøke. Nå skal vi endelig dit. Vi tar toget fra Alicante via Barcelona, hopper inn i en taxi (uvanlig til oss å være) og sjekker inn på hotellet og legger fra oss bagasjen. Vi har 2 døgn til rådighet, vi må benytte tiden effektivt.

Zaragoza er hovedstaden i den autonome regionen og tidligere kongeriket Aragon. Den ligger ved elven Ebro, 199 meter over havet, og er 5. største by i Spania.

Elven Ebro (muligens litt forurenset) og gamlebyen til høyre

Selv om byen er folkerik, ligger en stor del av de stedene vi vil se, sentrert på et lite område i og rundt gamlebyen El Casco. Går du i våre fotspor, får du med deg mye på et par dager.

Vi starter rundturen på Puente de Santiago, går opp Avenida de Cesar Augusto og ser de første sporene etter romere i form av gamle ruiner. Vi stikker innom matmarkedet, tester kaffen, og går deretter bort til Plaza del Pilar, en storslagen plass i hjertet av gamlebyen.

Marked i Zaragoza
Matmarkedet i bakgrunnen her … keiser Cæsar Augustus i forgrunnen

Plaza del Pilar – et gigantisk torg

Her lå en gang torget til den romerske byen Caesaraugusta. Fortsatt er dette det religiøse, politiske og sosiale sentret, og den opprinnelige funksjonen fra romertiden er opprettholdt. Den rektangulære plassen er faktisk en av de største gågatene i Europa og et mariansk pilegrimsmål og samlingssted for både innbyggere og turister.

Her finner du romerske murer i den ene enden av plassen. Og så ligger det ene monumentale bygget etter det andre på rekke og rad. Her er noen:

Plaza la Pilar, Zaragoza, Spania, Spain
Plaza del Pilar – en gigantisk, historisk plass

Basílica de Nuestra Señora del Pilar


Dette er den mest besøkte attraksjonen i Aragón. I følge en gammel legende ble basilikaen bygget på samme sted hvor Jomfru Maria viste seg for apostelen Jakob mens han prekte ved bredden av elven Ebro. Rundt søylen eller ‘pilaren’ som Jomfruen støttet seg til, ble første kapell til hennes ære reist.

Basilikaen du kan beundre her nå, ble påbegynt på slutten av 1600-tallet, og erstattet den gotiske fra 1515, som igjen erstattet den romanske kirken, som ble ødelagt i 1443.

Basilica Pilar, Zaragoza, Spania
Flere kule installasjoner på denne plassen


ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Ayuntamiento – byens rådhus


Rådhuset ble faktisk bygd så sent som i andre halvdel av det 20. århundre, men i tråd med stilen og til resten av bygningene. Skulpturene på hver side av hovedinngangen er laget av den aragonske billedhuggeren Pablo Serrano, og representerer helgenen Valerius (byens skytshelgen) og en beskyttende engel.

Rådhuset i Zaragoza, Spania, Spain
Byens rådhus til venstre her …

Sala de Exposiciones La Lonja

En annen arkitektonisk perle er La Lonja, en gotisk bygning fra det 16. århundre. Bygningen ble brukt som handelsbørs, nå er det et kult kunstgalleri. Husk å se opp her inne!

La Lonja – før børs, nå galleri

Plaza de la Seo – en vakker plass


Denne vakre plassen ligger i forlengelsen av Plaza del Pilar, og hovedattraksjonen er katedralen.

Plaza el Seo, Zaragoza, Spania, SpainCatedral del Salvador de Zaragoza (La Seo)

Katedralen er i aragonsk mudéjar-stil, og har unike trekk som skiller den fra mudéjar-stilen i andre spanske regioner. Det som kjennegner den aragonske stilen er bruken av oktogonale rom med tykke vegger, glassfliser, trehimlinger og kompleks eksteriørdekorasjon.

La Seo – katedralen – er et fantastisk byggverk

Ta deg tid til å gå inn, og få med deg eksteriøret. Og – sjekk den dekorerte veggen under her!

Maurerne visste hva de holdt på med …

Francisco de Goya

Midt mellom de to plassene kan du beundre et stort monument, som dedikert til Francisco de Goya, byens mest kjente maler.

Er du kunstinteressert, MÅ du få med deg Museo Goya, dedikert Zaragozas kjente bysbarn. Museet huser en omfattende samling af Goyas verker, og her kan du dykke ned i Goyas liv og arbeid.

Inne i Goya-museet, han er en av de store, spanske malerne

Iglesia Santa Isabel de Portugal og Plaza del Justicia


På Plaza del Justicia, en flott plass hvor det ikke er så mange folk, ligger kirken Santa Isabel de Portugal eller San Cayetano. Sjekk DEN flotte fasaden utført i alabaster, uten tvil en av de vakreste i Zaragoza. Kirken er kun åpen når det arrangeres utstilling, eller når det feires bryllup eller dåp. Og i påsken. Hvis du er heldig og finner den åpen, gå inn.

Iglesia Santa Isabel sett på avstand
Fasaden på Santa Isabel er makeløs!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Arkeologiske utgravninger flere steder

Flere steder i byen kan du besøke arkeologiske utgravninger, som gir deg et unikt innblikk i byens gamle historie. Det viktigste er Caesaraugusta Forum, der du kan se rester av templer, basilikaer og andre offentlige bygninger. Ta også turen til det romerske teatret og badet.

Flott å vandre under jorda og se på en annen tid
Det romerske teatret som er gravd frem her, er flott

Aljaferia-palasset – fra 1100-tallet

Et drøy spasertur fra gamlebyen ligger Aljaferia-palasset. Dette er et maurisk palass fra 1100-tallet, og enda en perle av en arv fra den arabiske arkitekturen.

Aljaferia-palasset – monumentalt!

Å rusle langs Ebro er veldig flott

Langs elven Ebro går det fine turstier, og det er supert å rusle en tur her. Vi benyttet muligheten, og fikk se byen fra en annen vinkel. Ebro er 910 kilometer lang, og en av Spanias lengste elver.

Ebro, elv i SPania, Zaragoza
Flere fine broer over Ebro i Zaragoza
Og her inspiserer jeg elvestien langs Ebro

Bra shopping og natteliv

Zaragoza byr også på gode shoppingmuligheter og et livlig natteliv. Det er et godt utvalg av butikker, som selger alt fra lokalt håndverk til internasjonale merker. På kvelden våkner Zaragoza til liv med alle sine barer, restauranter og nattklubber. Vi skal ikke skryte på oss noe besøk på nattklubb, men vi testet et par barer.

La Republicana – en hyggelig kafé

Gastronomiske, lokale gleder

El Tubo er distriktet du går for tapas! Aragon er kjent for sitt deilige kjøkken, og Zaragoza skuffer ikke når det gjelder matopplevelser. Utforsk de lokale tapasbarene og nyt autentiske retter som migas (brødsmuler stekt med hvitløk), ternasco (langstekt lam) og sjømat.

¡Viva Zaragoza!

Tips til overnatting i Zaragoza

Vi bor på Vincci Zentro Zaragoza, med kort vei til gamlebyen. Her er små og store dobbeltrom og superiorrom med og uten balkong. Her er bar og kafé, terrasse og lounge og parkering i kjelleren. Et hotell vi kan anbefale!

Hvor ligger Zaragoza?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tips: Les flere av våre artikler fra spanske storbyer

Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Alicante – et pulserende reisemål
Tips for en to-dagers i Malaga
Salamanca i Spania – den gylne byen
Bilbao – et annerledes reisemål
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Cordoba – et uutslettelig reiseminne
Palma på Mallorca – variert og vakker
Vakre Elche – med hundretusenvis av palmer!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Zaragoza i Aragon. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon