Perugia piazza, Italia, Umbria

Da jeg kommer opp den siste rulletrappa, tar Perugia i Umbria imot meg med alt jeg ønsker meg av en italiensk middelalderby. Storslagne piazzaer, eller små, idylliske. Svære palasser, eller små, autentiske smug. Elegante butikker i middelalderbygninger eller håndverkssjapper inne i smugene, der alt lages fra bunnen av. Kule kafeer som får meg til å ta en kaffe eller et glass på impuls. Ikke vært i Perugia ennå? Skynd deg!

Vi starter med en collage av noen av byens historiske bygninger …

Corso Vannucci er Perugias nav

Du må starte med hovedgata, Corso Vannucci, som alt dreier seg rundt. En bred, trafikkfri boulevard med kafeene i midten og de flanerende på hver side. Den strekker seg fra Roca Paolina med hele sitt underjordiske eventyr helt opp til Piazza IV Novembre med en verden av lekre bygninger fra en annen tidsalder. Midtveis kan du slå deg ned på sentrale Piazza della Repubblica og nyte roen Perugia byr på, selv om det bor 170 000 mennesker her.

Vi slår oss ned på Piazza della Repubblica …
Vi sjekker menyen foran kveldens middag

Sjokolade og pasta – og mye mer

Jeg var uforberedt, selv om jeg var tipset på forhånd av turistfolka i Svilluppumbria, ja de kaller seg faktisk for det! – Bare vent og se, sa de, og det gjorde jeg. Nå tar de Perugia opp mot større høyder enn de 493 m.o.h. byen ligger på nå. De har Perugino – sjokoladen med samme navn som byens kunstnersønn og Buitonipasta, kåret til verdens beste. Men – å ta opp kampen om turistene med storebror Toscana?

Sjokolade, Perugia, Umbria, Italia, Italy
Ingen tvil om at byen er full av sjokolade!

Kulturtunge Palazzo dei Priori

La oss ta kulturtyngden først. Palazzo dei Priori er ikke bare et palass, det er et helt kvartal fullt av kultur. Her finner du Galleria Nazionale dell’Umbria med alle sine kunstskatter, du finner Collegia del Cambio, Sala dei Notori og Nobile Collegia della Mercanzia, og du tror ikke det du ser på vegger og tak i disse rommene. Vakker – vakrere – aller vakrest!

Perugia piazza, Italia, Umbria
Palazzo dei Priori (t.v.) ligger på Piazza IV Novembre
Vakre tak og veggfresker …

Gjør sjarmerende Via dei Priori

Når du først er i Palazzo dei Priori (i enden av hovedgata Corso Vannucci), må du ta deg en tur nedover sjarmerende Via dei Priori. Her bød vi i ReiseKick på oss selv og fikk svar så det holdt: Først en smykkebutikk der alt lages fra bunn av, vi snakker om små, keramiske kuler i ulike størrelser, malt i magiske mønstre, sjekk ut de to kunstnerne Anna Barola og datteren!

Perugia, smykkebutikk
Gå inn i denne smykkebutikken!
En liten del av utstillingen …

Osteria a Priori og herlige Maria

Litt lenger ned i gata finner du Osteria a Priori, en kombinasjon av en vinbutikk og restaurant i 2. etasje med umbriske, gastronomiske spesialiteter og nydelig lokal vin. Bord til 2 eller 16 om hverandre, folk i alle aldre og herlig hjemmekos. Enda lenger ned i Via dei Priori gikk vi inn i keramikkverkstedet Materia Ceramica, der Maria tok imot oss på en svært gjestfri måte.

Til topps i det ene tårnet i Perugia

Maria Antonietta Taticchi er ikke bare en kjent og dyktig keramiker i Perugia, hun er også en person med andre viktige oppgaver i byen. Perugia hadde en gang 72 tårn, nå er det ett igjen, og Maria har nøkkel og tar oss med til topps. En spesiell opplevelse som ikke er alle forunt, fantastisk utsikt over terrakotta-takene og grønn omegn, og et bevis på hvor stolte folk her er av Perugia. Like nedenfor Marias verksted: En hyggelig piazza med kafé og aviskiosk.

Maria er i gang med dagens dont. Vi avbrøt henne!
Utsikt, Perugia, Umbria
Og her er vi på toppen av tårnet. Terrakotta så langt øyet kan se

Kule Piazza Matteotti og Oberdan

Parallelt med Corso Vannucci går Via Baglioni og svære, rektangulære Piazza Matteotti, som er kantet med interessante, historiske bygninger, for eksempel Universita Vecchio og Palazzo del Capitano del Popolo. Gå gjennom og sett deg ned på en kafe perfekt plassert for utsikt og nytelse. Via Oberdan (start fra Matteotti i sør) byr på kule butikker, verksteder og enotecaer.

Piazza Matteotti, Perugia, Umbria, Italia
Piazza Matteotti er en piazza verdt å besøke
Flere fine kafeer på piazzaene

Rocca Paolinas underjordiske arv

Går du videre sørover i Via Oberdan kommer du til Rocca Paolina, renessansefestningen fra 1543. De tidligere gatene i det historiske sentrum ble da gjort om til underjordiske passasjer, som nå er åpnet for publikum. Du kommer rett inn i disse når du tar rulletrappen opp fra den nyere, nedre delen av Perugia. Festningen ble revet i 1861, men alt under jorda ble restaurert og sto ferdig i 1965. Og på toppen av Rocca Paolina finner du en grønn lunge med fin utsikt!  

Perugia, rulletrapp, Umbria
Perugia er full av rulletrapper
Utsikt fra toppen av Rocca Paolina – og den utsikten er GRØNN!

Fikk vannet til å strømme oppover!

Midt på den viktigste piazzaen i byen, Piazza IV Novembre, står Fontana Maggiore. Den sto ferdig i 1277 og markerte vannets ankomst til Perugia ved hjelp av den nye akvedukten, som vi snart skal innom. Ingeniøren Boninsegna Veneziano gjorde en oppdagelse som skjøv vann fra Monte Pacciano noen kilometer unna og opp til Fontana Maggiore, vannet strømmet altså oppover i byen i stedet for nedover. Vi snakker 1200-tallet, folkens!

Perugia, akvedukt, Umbria
Her går vi langs akvedukten. Vakkert her!

Gå autentiske Via Appia Aquedotto!

Vannet måtte jo strømme på noe, det er her akvedukten gjorde jobben. Fra 1254-1271 ble det bygd en 5 km lang akvedukt i Perugia, som førte vannet opp til sentrum, deler av den står der fortsatt. Gå langs Via Appia Aquedotto, gå utover og inn i de eldste områdene av Perugia, en stor opplevelse, og helt ytterst troner Tempio di San Angelo, et flott tempel med en fantastisk utsikt til Perugias irrgrønne omgivelser!

Akvedukt, Perugia, Umbria, Italia, Italy
Her går jeg langs akvedukten til høyre på bildet
Akvedukt, Perugia, Umbria, Italia, Italy
Torill tar en liten pause langs akvedukten
Tempio di San Angelo – her stopper den gamle bydelen

«Il Perugino» – byens store kunstner

Byens navn henger sammen med byens kunstnersønn, Pietro Perugino, han er født i Perugia, derav hans oppnavn «il Perugino». Etternavnet var Vannucci, hovedgaten fikk hans navn, og han levde fra 1446-1523. Du finner flere av hans fenomenale bilder på Galleria Nazionale, og hans mest kjente elev var Rafael, som ble enda mer berømt!

Galleria Nazionale, Perugia, Italia
Inngangen til Galleria Nazionale – nedenfor bilder fra den fantastiske utstillingen

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Hotell Rosetta – med topp beliggenhet

Du skal bo sentralt når du besøker en storby. Hotel Rosetta er perfekt utgangspunkt for å bli fort kjent med byen. Kort vei til alt, hotellet ligger helt i starten av Corso Vannucci, både rom og fellesrom bærer preg av gammel, klassisk historie, og vi legger gjerne til topp service og god frokost. Her koste vi oss, og det var bare noen få meter å gå fra toppen av rulletrappa til hotellet.

Hotel Rosetta, Perugia, Umbria, Italia
Hotell og restaurant med stil!
Hotel Rosetta, Perugia, Umbria, Italia
Rommet vårt – stort og klassisk

Litt av hvert om alt mulig om Perugia

Noe mer du bør vite før du besøker Perugia? At du kan kjøre Minimetro med 7 stasjoner her? At Testone har byens beste torta al testo? At det meste er billigere enn i Toscana? At Mastro Cianuri og Krom har best is? At byen er full av kirker, blant annet Cattedrale di San Lorenzo, Chiesa del Gesu og Chiesa di San Francesco? At Centro Storico er omringet av bymuren? Og sist, men ikke minst: At Perugia er en by du garantert får lyst til å vende tilbake til. CiaoCiao! 

Tips: Vil du vite mer om alt Umbria har å tilby? Sjekk umbriatourism.it 

Tips: Les flere av våre artikler fra Italia


Vakre Montalcino i Toscana
Weekendtur til Roma i desember
En langhelg i Milano
Napoli – det ekte Italia?
Små og store perler i Milano
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Perugia i Umbria. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon